Nekromanti Öh, arketypfärdigheter...?

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
En enkel fråga...

I mitt spel delar jag upp rollpersonens färdigheter i tre små prydliga högar, en hög med obligatoriska färdigheter som är gemensamma för alla (ex. Finna dolda ting, hoppa, simma etc), en hög med färdigheter som är bundna till den arketyp som rollpersonen väljer, och en hög med valfria färdigheter.

Den första kategorin kan väl lämpligen kallas "Allmänna färdigheter" och den tredje kategorin helt logiskt "Valfria färdigheter". Men hur är det med de arketypbestämda färdigheterna. Eftersom det inte är fråga om yrken så går "Yrkesfärdigheter" bort. Arketypfärdigheter låter krystat och otympligt. Några andra förslag? Hur löser andra svenskspråkiga spel denna terminologiska knut?
 

Pilzefrau

hon/henne
Joined
12 Sep 2005
Messages
2,083
Location
Göteborg
Beroende på vad det är för sorts spel tror jag att det möjligtvis skulle funka med Allas färdigheter, Rollens färdigheter och Personens färdigheter. Detta förutsätter dock att de valfria väljs för att defeniera rollpersonen, och inte för att man hade lite poäng över och inser att det kan vara bra att kunna hantera ett extra vapen. Beror på spelet.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Hur är det med de arketypbundna färdigheterna som inte hör till just din arketyp, är de "valfria" färdigheter, eller kan man helt enkelt inte välja dem eftersom man har valt fel arketyp?

Jag antar att det finns någon gelémässig skillnad på de olika sorters färdigheterna. Om de regelmässigt inte har någon skillnad så skulle jag kalla dem "färdigheter" rätt och slätt.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,514
Location
Helsingborg
Ett tips är att du tar några av förslagen och sedan kollar på synonymer på www.synonymer.se . Hittar du något ord som "nästan" är rätt så kollar du upp synonymerna till det. Här är några förslag från min sida.

Speficika (färdigheter)
Primära ...
Huvud...
Bas

/Han som har en (livsviktig) synonymordlista på datorn
 

Pom

Swashbuckler
Joined
23 Jun 2003
Messages
2,926
Location
Enskededalen
"Specialiserade färdigheter"?

"Unika färdigheter"?

"Typfärdigheter"?

"Ärkefärdigheter"?
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Det relevanta i att dela upp färdigheterna i tre olika lådor ligger i det inledande färdighetssköpet. Man får en hög med poäng att fördela på 20 st allmänna färdigheter, en hög att placera på 6 st arketypbestämda och en hög att placera på ett gäng valfria färdigheter. De arketypbestämda färdigheterna är inte fixerade till just arketyperna, utan kan förvärvas som valfria färdigheter om spelaren råkar ha valt en arketyp som inte kräver färdigheten.
 
Top