Nekromanti Ännu en mattråd! Tips på vardagskäk!

Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
Vi? vi äter... uhh... vardagsmat typ
Mycket ris- fast ingredienserna spelar inte så mycket roll egentligen- det är hur och vad man kryddar med som är viktigast
Samma ingredienser kan smaka helt olika beroende på vad man kryddar med (doh)

Bläddra i kokböcker- de funkar rätt bra som inspirationskällor. själva så käkar vi rätt mycket typ kött och ris- kotletter eller så eller grytor eller så.

Nåt som också är gott och enkelt att göra är ju köttfärslimpa... Svårt att säga Bara sådär ju...
 

Spider Jerusalem_UBBT

Swashbuckler
Joined
13 May 2011
Messages
2,245
Location
The City
Dr. Victor Frankensteins Matförslag.

Ja då är det dags för att lägga sig i den här tråden.

Falafel
Tid: ca 20-30 min

1 burk kikärtor, 400g
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1 msk smält smör

Skölj kikärtorna.
Hacka löken(Rekommendation att ta bort skalet.)
Mixa kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och smör.(Stavmixer eller matbredare tills allt är en gegga.)
Forma smeten till små, ovala platta bullar.
Stek "bullarna" i smör på medelvärme i ca 2min per sida.

Servera med ris och någon god sås.



Bamse biff
Tid: ca 20-30 min

400-500g nöt eller blandfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
4 dl grädde(Matlagnings eller vanlig.)
2 msk kinesisk svamp soja.

Blanda färsen med salt, peppar, potatismjöl, 1 msk soja och 1 dl av grädden. Om den inte håller ihop så ha i lite mer potatismjöl.
Hetta upp en stekpanna med smör i.
Ta all färs och platta ut till en stor biff i pannan. (Hela vägen ut till kanten på pannan.)
Stek i ca 4-6 min innan du delar färsen i 4 delar och vänd dem. (Jag gillar att dela som ett kors då det blir 4 lika stora delar då.)
Stem i ca 4 min till.
Häll i resten av grädden och sojan runt biffen.
Låt puttra i 4-5 min.

Serveras gärna med kokt potatis och stekt lök.
 

Spider Jerusalem_UBBT

Swashbuckler
Joined
13 May 2011
Messages
2,245
Location
The City
Mapo Tofu/Mabodofu
En kinesisk maträtt som är lätt lagad.

Tid: ca 20 min

Vad fan ska i skiten:
- 450g tofu (silken/mjuk) skuren i 1-2 cm fyrkanter
- 2 msk olja
- 1 liten bit ingerfära, fin hackad
- 1 klyfta vitlök, fin hackad
- 0,5-1 tsk tobanjan (kinesisk chili sås)
- 100g fläsk eller nötfärs
- 3,5 msk kinesisk soja
- 2,5 dl kyckling buljong
- 0,5 tsk socker
- 1 msk sake (valfri Mirin går lika bra)
- 1 msk potatis stärkelse löst i 2 msk vatten
- 10 cm purjolök, fin hackad
- 1 tsk sesam olja

Hur gör i helvette gör man:
- Koka tofu i vatten i 1 minut, häll sedan av vatten.
- Stek ingerfära och vitlök med tobanja.
- Lägg i fläsket; när det ändrat färg, häll i 2 msk soja.
- Häll i kyckling buljongen, socker, sake och 1,5 msk soja och tofu; låt puttra i 3-4 minuter.
- Häll i stärkelsen och rör tills det tjocknar.
- Lägg i löken och sesam oljan, låt puttra i 1-2 minuter.
- Servera med eller utan ris.
- Toppa med fin hackad purjolök.



Eller om man föredrar det kantonesiska receptet.

Skit som ska i:
Tofu (mjuk, silke) 2 block
Purjolök 1 hel
Vitlök 2 klyfta
Oliv olja 2 msk
Ground pork 200 g
Potatis mjöl.
(A)
• Ostron sås 4 msk
• Mirin 4 msk
• Soja 2 msk
• Tobanjan 1/2-1 msk
• Vatten 3,75 dl

Hur man blandar det:
1. Dela tofun i 2 cm kuber. Hacka purjolöken och vitlöken.
2. Stek vitlöken i oljan. När den börjar skifta färg häll i hälften av purjolöken. Stek i ca 1 minut innan du har i färsen.
3. Häll i (A) i din gryta tillsammans med tofu bitarna. Låt det koka upp och puttra i 5-6 minuter. Blanda 1,5 msk potatis mjöl med 1,5 msk vatten och ha i det i grytan. Rör om tills det tjocknar.
4. Servera i en skål med ris och toppa av med resten av purjolöken.
 
Top