Säg att YTAN är den del av världsbygget som rollpersonerna kan möta och uppleva — YTAN är yrken, utrustningstabeller, geografikapitel, monsterbok, historiekapitlet, etc — detaljerna — medan DJUPET är det som denna yta berättar om världens och spelets kärna, dess tematik.
Bra exempel, jag håller helt med om detta!
Jag tycker att det är vanligt att vapenlistor inte ger mig någonting. I ett spel som Drakar och demoner (ett exempel av väldigt många) så är det bara namn, stats, kanske en bild men ingen kontext. Ingenting som säger att just dessa vapen är de som ska finnas i listan, att någonting saknas om det tas bort eller att något känns extra om det läggs till. Jag får ofta känslan att det mer fyller ett utrymme regelmässigt. Det finns en yxa i listan för att det ska finnas ett "tyngre" alternativ, inte för att legenden om hur den dvärgiska hjälten Bardum lyckades hålla horderna av vättar stången med hjälp av gåvan från skogshuggarna gjorde yxan omåttligt populär som vapen bland de ytlevande dvärgarna. Och berättelsen behövs inte, bara känslan av att det finns någonting mer bakom. Står det "svärd" så finns det generellt inte mycket utrymme för den känslan i ett fantasyspel. När det gör det i Andra imperiet som är scifi så säger det mer. När det står "eldlans" i samma spel med en bild på ett vapen med futuristisk, unik känsla så blir det ett signaturvapen i den spelvärlden, någonting som inte går att ersätta med "gevär".
Noir tycker jag är ett lysande exempel på detta. Det finns så otroligt mycket djup i de vapenlistorna. Fokus ligger väldigt tydligt på avståndsvapen. Närstridsvapnen är precis som i de flesta spel, kniv, dolk, klubba, svärd etc. och texten beskriver ett generellt vapen av respektive typ. De ger ingenting.
Närstridsvapnen däremot! Där får man veta att en "Darov 6/6" är smidig, billig och bra vid självförsvar. Klen kaliber men enkel att använda och acceptabel precision. Man kan enkelt ta med den i handväskan eller kavajfickan. Det ger karaktär åt rollpersonen. Som
@krank skrev, jag vill veta vilket vapen som visar att jag har något att överkompensera för, jag vill veta vad mitt val av vapen säger om min rollperson!
Kanske har jag kommit över en "R&S .38 Polis"? Standard för polisväsendet, men också populär bland många kriminella eftersom den är så pålitlig. Möjligtvis modifierad för att kompensera för sämre precision och obekvämt handtag. Eller kanske en "R&S .540 Mardeaux" - en jädra monsterrevolver som man knappt vill avfyra men får vem som helst att dra efter andan när man drar fram den.
Annars är det en "Kriger Kommissariepistol-4" som man drömmer om. Det räcker fasen att se bilden för att fatta att detta är vapnet som får vem som helst att inse att de nu är i sån jädra knipa att det är springa eller ge upp som gäller - du är körd oavsett. Inte för att den helautomatiska enhandspistolen i sig är största problemet (trots yttersta kvalitet, finish och precision), utan för att personen som håller i den antingen har koppling till statskommissariatet eller, ännu värre, har kommit över det specialtillverkade, totalförbjudna (om man inte tillhör sagda kommissariat) vapnet och överlevt.
Hela kapitlet om avståndsvapen är ett oöverträffat mästerverk i rollspelsmakande. Det säger så mycket, utan att berätta. Det reflekterar tillverkarna, relationen mellan husen, mellan polis, kommissariat, kriminella. Det beskriver folks vardag. Svartsjukan när man gömmer en Darov 5/2 i strumpebandet för att hämnas på makens älskarinna, ångesten hos den ofrivilliga soldaten vid fronten när knallen från en Kriger prickskyttegevär-2 ekar över den söndersprängda slätten, adrenalinet när man gömmer en avsågad Rais H90 under rocken och kliver in på banken.
Jag kan inte påstå att jag är så förtjust i spelvärldar som är beskrivna med tabeller. Jag tycker generellt att de blir för tunna och ogenomtänkta. Att jag som köpare måste göra det verkliga jobbet att skapa kontexten och djupet medan speltillverkaren bara skvätte på lite fernissa. Men om tabellerna var som vapenlistan i Noir så behöver jag ingen annan världsbeskrivning. Den ger nog mycket djup för att äventyren ska skapas i sinnet, men är samtidigt tillräckligt fragmenterad för att lämna utrymme för spelgruppen att obehindrat skapa sina egna berättelser.
Jämför jag med t ex modekapitlet från samma spel som har mer ett traditionellt upplägg (även om beskrivande av mode i sig är ganska okonventionellt) så ger det mig inte alls samma känsla av djup. Beskrivningarna är mer generella och svepande. Jag får veta hur jag ska beskriva SLPs men jag får inte veta om världen, modehusen, maktkamperna i samhället, de sociala konflikterna. Det beskrivs lite sammanfattande om de olika kulturerna men det känns lite platt och oinspirerande. Ser alla Madrostav ut så här?
Jag hade så gärna sett ett modekapitel upplagt på samma sätt, med enstaka exempel och nedtramp. Exempel på specifika plagg som man hittar dem i butikerna. Och det är såklart inte plaggen i sig som egentligen är det intressanta, de är yta, använd dem för att berätta om spelvärlden för mig! Fordon - likaså, jag vill veta om olika bilmärken, stridsvagner, motorcyklar, tåg, fartyg, pråmar och flygplan. Berätta om världen genom dem! Vad hade man kunnat använda mer? Byggnader? Gator? Spelledarpersoner?
Noir har också en väldigt matig (traditionell) beskrivning av spelvärlden som trots att den är inspirerande inte var så enkel att använda i spel som jag hade hoppats på när jag läste igenom det. Det är en spelvärld som mår bra av att vara fragmentarisk och svår att överblicka, eftersom ingen i spelvärlden riktigt vet vad som händer. När det ska sättas ihop i ett helhetsperspektiv så förlorar jag någonting. Jag uppfattar nästan den delen av världsbeskrivningen som att det blir för platt trots att det som beskrivs är djupet. Det blir generaliseringar trots att det som beskrivs är exempel. Det är exempel som inte lämnar utrymme och myllret försvinner.
Jag förstår att detta inte är allas kopp te. Vissa gillar OSR-tabellerna även fast jag inte gör det. Vissa vill ha de långa sammanhållande textstyckena. Men för mig så är vapenkapitlet i Noir den bästa världsbeskrivningen som jag någonsin har läst.