Det här med AI

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
10,350
Location
Stockholm
Jag är ju verkligen ingen AI-fiende, känner snarare att det är bland det mest spännande som finns att syssla med just nu, men jag förstår på något plan fiendeskapet. De stora fiskarna spelar inte schysst, och gör knappt ens en antydan till att vilja göra det. Utöver det är jag ganska agnostisk inför mänsklighetens fortlevnad, så Elizier o co avskräcker mig inte direkt.

Men framför allt så tycker jag nog bara att det är så himla kul! Titta bara på vikterna i min mini-modell! Sånt kan göra mig glad <3
 

Attachments

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
19,023
Location
Helsingborg
AI är för mig ett verktyg och det resultat verktyget ger måste bearbetas för att få något värde. Att bara prångla ut AI-generat innehåll sänker värdet för mig något enormt, men har man gjort någonting med det får det verkshöjd. Detta gäller oavsett om AI är en del av spelandet eller en del av genereringen av spelandet.

Jag tror inte heller på det här med träning på upphovsrättsskyddat material är gällande, för immaterialrätten skyddar spridandet av material, inte hur materialet används. Efter att AI-modeller tränats på ett material så sprider modellerna inte materialet vidare, bara analysen av materialet. På samma sätt kan AI-genererat material aldrig bli skyddat i sig, eftersom det är genererat: genererat innehåll har ingen verkshöjd. Det får bara verkshöjd om det har blivit bearbetat men då är det bearbetningen som är upphovsrättsskyddad.
 
Last edited:

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
6,027
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
AI är för mig ett verktyg och det resultat verktyget ger måste bearbetas för att få något värde.
[...] (AI-)genererat innehåll har ingen verkshöjd ...
Det är så här jag också resonerar. Det känns lite pinsamt att generera material, även om man inte presenterar det för någon sen. Men som verktyg, se hur det tolkar en textmassa man matat dem med. För att se brister, se hur modellen tolkar det, är hur jag använt det. Det är främst mina egna reaktioner och mina egna mål som räknas. Det roliga är ju skapandet, inte konsumerandet ...

Kan väl sägas att jag gillar NotebookLM bäst, just för att den främst utgår från det man ger den och inte hittar på (genererar om man inte specifikt försöker få den till det).
 
Last edited:

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
10,350
Location
Stockholm
AI är för mig ett verktyg och det resultat verktyget ger måste bearbetas för att få något värde. Att bara prångla ut AI-generat innehåll sänker värdet för mig något enormt, men har man gjort någonting med det får det verkshöjd. Detta gäller oavsett om AI är en del av spelandet eller en del av genereringen av spelandet.

Jag tror inte heller på det här med träning på upphovsrättsskyddat material är gällande, för immaterialrätten skyddar om spridandet av material, inte hur materialet används. Efter att AI-modeller tränats på ett material så sprider modellerna inte materialet vidare, bara analysen av materialet. På samma sätt kan AI-genererat material aldrig bli skyddat i sig, eftersom det är genererat: genererat innehåll har ingen verkshöjd. Det får bara verkshöjd om det har blivit bearbetat men då är det bearbetningen som är upphovsrättsskyddad.
Det jag ser framför mig är nog egentligen omöjligt, men jag vill pröva hur nära det går att komma. Mitt mål är att mata en modell med material bara från ett spel, gärna material jag skapat själv, samt sådant som jag vet är helt public domain-grejer och se om den kan bli en specialist. Det kommer såklart skada en massa andra grejer och min datorkraft räcker ju inte långt, men jag har det som AI-övning och med bättre och bättre kod och hemmadatorer, vem vet!? Det kommer inte bli något som kan skapa en massa skönlitteratur och skriva fint, men kanske spotta ur sig rätt information vid rätt tillfällen och ge lite nya vinklar, tänker jag :)
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
16,194
Location
Göteborg
För egen del har jag samma attityd till AI som till sociala medier (exklusive wrnu): Jag har inga större problem med att folk nyttjar det, men finner det inte så användbart för egen del. Jag har helt enkelt svårt att se något den skulle kunna vara till hjälp med i mitt rollspelande (eller rollspelsmakande, men det är ett annat ämne). Det känns mest som en sådan där "Nu kan du ha en smart brödrost som är uppkopplad mot nätet"-grej. Jag ser liksom i dagsläget inte riktigt några fördelar med att blanda in en AI i mitt rollspelande, och har svårt att se hur det skulle blir roligare av det. Men jag kanske bara har dålig fantasi. Jag är ju klart för innovativa mekanismer och att göra nya saker i rollspel. Jag känner att det finns massor kvar att utforska med de verktyg vi har och att en AI inte kan göra så mycket mer än en spelare eller en slumptabell kan göra, med vissa undantag. De grejer jag ser att den kan göra (hjälpa till med komplexa stridssystem, dokumentera långa kampanjer, presentera relevant information ur spelvärlden) är saker jag inte befattar mig med i mitt eget spelande från början. Det blir lite som att skaffa en robot för att automatisera min hårtvätt. Det blir liksom inte så mycket enklare än att ta lite schampo i handen och gnugga mot skalpen.
 

SpringandeKulle

Warrior
Joined
15 Aug 2022
Messages
315
Jag har haft en del nytta av AI för min del. Mest har jag använt för att fylla ut text. Att jag själv skriver in kortfattat och lite slarvigt vad jag vill ha och låter AI försköna det. Stolparna som man nedtecknade från spelmötet blir till en berättelse istället. Eller en bard sång om någon händelse.
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,615
Location
Kullavik
Som en av forumets AI-fiender (nej, inte bara "skeptiker") så ska jag försöka hålla mig till ämnet:
Nu vet jag ju om ditt tydliga ställningstagande, men jag tänker ibland på dina grymma Delta Green recensioner och i synnerhet på avsnittet ”om jag hade SL:at det här…”
Tycker det hade varit intressant att se om AIn med dina reflektioner hade kunnat göra scenarion bättre. Självklart förstår jag att du kunde gjort det minst lika bra själv, men intresset och energin gör ju oftast att man låter bli. Att kunna prompta AIn sina reflektioner och snabbt få scenariot bättre tycker iaf jag som minst kunde vara intressant.

(nej, jag lovar att inte mata AIn med dina reflektioner) 😀
 

olaberg

Hero
Joined
1 Feb 2006
Messages
1,250
Location
Göteborg
Jag tror inte heller på det här med träning på upphovsrättsskyddat material är gällande, för immaterialrätten skyddar spridandet av material, inte hur materialet används.
Skälet till att upphovsrättslagstiftningen har kunnat se ut som den gör på digitaliseringens område är väl att själva bearbetningen har setts som exemplarframställning? Du kan liksom inte titta på en fil utan att tekniskt sett kopiera den (allt i datorernas värld är kopior, det finns inga original.) Sedan har lagar kommit och gått med olika undantag om fair-use och överenskommelser och tankar om rimlighet, men principen verkar vara att du behöver upphovsrättsinnehavarens godkännande (en licens) för att ens kunna befatta dig med digitalt material.

Köper du ett bokexemplar kan du flytta den mellan dina bokhyllor, du har ju inte kopierat den. Köper du en e-bok (en sifferserie) köper du däremot en licens att kopiera sifferserien på vissa sätt (för att kunna öppna den på din dator eller platta), men inte att kopiera den på andra sätt (ge kompisar möjlighet att läsa boken lika mycket som du och samtidigt med dig).

Det här gör, om jurister jag pratat med har rätt, att det inte är så självklart att träning inte är spridning.

(Min egen rättskänsla säger däremot att vi bör titta på avståndet mellan existerande verk och nya verk, så som verken ter sig för en människa. Är de för lika (bedömt av en grupp kännare) är de plagiat, är de tillräckligt olika har de verkshöjd OAVSETT hur verken kommit till. Även genererat innehåll har en människa som tryckt på startknappen till generatorn.

Analys borde vara fair-use, även om det leder till en situation där maskiner imiterar människor utan att ersätta dem. Endast om imitationen är för nära sin förlaga är den fel. Men jag är varken jurist eller lagstiftare, däremot innehållsskapare.)
 

Rickard

Urverk speldesign
Joined
15 Oct 2000
Messages
19,023
Location
Helsingborg
Skälet till att upphovsrättslagstiftningen har kunnat se ut som den gör på digitaliseringens område är väl att själva bearbetningen har setts som exemplarframställning?
Bara om det finns klara spår av originalen. Om jag bearbetar något till oigenkännerlighet är det inte längre tal om bearbetning.

Det finns ännu ingen lagtillämpning kring AI och huruvida det faktiskt är reproducerande, så mycket är bara spånande, även från kunniga.

Köper du en e-bok (en sifferserie) köper du däremot en licens att kopiera sifferserien på vissa sät /.../ Det här gör, om jurister jag pratat med har rätt, att det inte är så självklart att träning inte är spridning.
Det här är dock en mycket bra poäng.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,886
Det är också så att om man sitter på sin kammare och skriver ner något, och det visar sig att den texten redan fanns och är upphovsrättskyddad, så går man ju inte fri för att man inte kopierade den. Den är upphovsrättskyddad oavsett och din "kopia" är en kopia av verket oavsett om du inte kände till det ursprungliga verket.

I verkligheten kan detta inte hända människor, rent statistiskt.
Det finns helt enkelt för många variationer för att två personer ska skapa samma verk, som är stort nog att ha verkshöjd.

Jag gissar: av samma anledning kan inte algoritmer som sådana upphovsrättskyddas. Eftersom man kan resonera sig fram till den, upptäcka dem, så KAN två personer oberoende av varandra skapa samma algoritm.

Så, om en AI skriver ut en halv sida ur en upphovsrättsskyddad bok... så är texten upphovsrättsskyddad likförbannat. Oavsett hur denna AI har memorerat/parametriserats/tränats/genererat texten.

Vad jag tycker: upphovsrätten som den är idag tjänar inte längre sitt ursprungliga syfte och har spelat ut sin roll. Syftet med upphovsrätten är att upphovspersoner ska kunna få betalt, för att öka mängden verk som skapas och är tillgängliga. Idag används upphovsrätten till stor del för att begränsa spridning av kultur. Den som har upphovsrätt har inte skyldighet att tillgängliggöra ett verk. Den skyldigheten borde finnas, och om upphovsrättshavaren inte gör det, så borde upphovsrätten upphöra efter till exempel 10 år (inte 50/70 år efter upphovspersonens död, eller vad det nu är idag). Och med en 10-års-gräns så försvinner mycket av problemet med AI-träning, och istället kan AI-företagen förhandla med organisationer som har aktuella verk om eventuell ersättning.
 

krank

Lättkränkt cancelkultur-kommunist
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,730
Location
Rissne
Helt klart är att nuvarande upphovsrätt inte är anpassad för AI-framtiden. Eller AI-samtiden för den delen. Lagstiftningen är inte anpassad för att företag eller privatpersoner ska kunna "inspireras av" verk och sedan pumpa ut hundratals om inte tusentals slop-varianter per dag. Lagstiftningen utgår från att det enda sättet att skapa något med verkshöjd är att också lägga tid på det, i princip. Det vill säga, att det finns någon form av inbyggd begränsning mot att översvämma marknaden (och internet) med varianter.

För egen del ser jag upphovsrättsspåret som ett sidospår. I bästa fall kan en uppdaterad upphovsrätt som starkt begränsar hur och till vad AI kan användas vara en del av lösningen och hjälpa till att se till så fler människor får möjlighet att försörja sig genom kreativt arbete. I värsta fall blir det en distraktion, där man kanske får igenom att AI-företagen inte får träna på viss data eller så – men där vi ändå hamnar i en gray goo AI-slop-framtid. Eller jag, samtid, för internet är ju i princip helt trasigt och oanvändbart numera tack vare generativ AI. AI-bilder och AI-texter gör det närmast omöjligt att hitta något vettigt. Vi drunknar i slop.

Lagstiftning, hur den nu utformas, behöver i mina ögon inte bara tillfredsställa folks rättslänsla, utan också utformas utifrån vilken sorts framtid vi vill ha. Utformar man en lagstiftning som inte begränsar generativ AI, ja då får vi AI-slop-nutiden fast värre. Även om man nu kan abstrakt resonera sig fram till att "en AI inspireras av bilder på samma sätt som en människa" eller något liknande. Man måste ha lite konsekvensetiskt tänkande också: vart vill vi? Hur ser ett gott samhälle ut?
 

olaberg

Hero
Joined
1 Feb 2006
Messages
1,250
Location
Göteborg
I verkligheten kan detta inte hända människor, rent statistiskt.
Det finns helt enkelt för många variationer för att två personer ska skapa samma verk, som är stort nog att ha verkshöjd.
Det händer titt som tätt när det gäller melodier. Då brukar det bli någon form av förlikning, och/eller att alla som skrivit något liknande blir erkända som upphovspersoner.

Men text och bild är mer variationsrikt, där är oavsiktlig likhet osannolikt.
 
Top