Nekromanti Första och senaste rollspelet

da_bohz

Swordsman
Joined
31 Jan 2016
Messages
454
Jag har tråkigt. Här är två enkla frågor som jag tycker kan vara kul att läsa om folks svar på:
1. Vilket var det första rollspelet du köpte?
2. Vilket var det senaste rollspelet du köpte?

Förtydligande: Endast riktiga inköp av rollspelens grundböcker (core rulebooks) är relevanta här. Det kvittar om det är en fysisk eller digital utgåva så länge du fått produkten. En aktiv kickstarter du precis backat är alltså inte inkluderat här.

Och givetvis kan man ju slänga med en kommentar om varför det blev just de spelen :)
 

da_bohz

Swordsman
Joined
31 Jan 2016
Messages
454
Jag kanske ska bidra med mitt också, vilket fick mig att starta tråden:
1. Dungeons and Dragons, 3.5.
Köpte för en nystartad rollspelsgrupp, spelade två möten innan gruppen upplöstes. Sen stod de tre grundböckerna i bokhyllan i typ åtta år innan jag spelade ytterligare två möten med en annan grupp. Sen dess har de stått i hyllan nästan hela tiden, bortsett från några gånger per år då jag söker inspiration och/eller vill ha nåt att läsa på toan.

2. Pathfinder.
Inget stort steg från första rollspelet med andra ord. Inte spelat det och knappt ens läst i det, men råkade hitta hela spelet på Humblebundle för en spottstyver för några veckor sen.
 

ceruleanfive

Bläckfisk
Joined
23 Feb 2017
Messages
2,711
Location
Eskilstuna
1. DoD: Trudvang. Jag hade tidigare snyltat på andras böcker och gruppen hade spelat DoD6 och Expert i flera år, så när Trudvang släpptes kände jag att det var dags att köpa något.

2. Fick nyligen hem Apocalypse World 2ed i hårdpärm. Jag hade kikat igenom en PDF och testat lite med gruppen. Systemet gjorde många intressanta saker som jag tog med mig till mitt rollspelande i övrigt, så jag kände att jag ville bidra med lite intäkter.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,867
Location
The Culture
1. Chock, tror jag. Jag tror att mina inköp av begagnade exemplar av Drakar och demoner och Mutant kom senare.

2. Tails of Equestria, för att jag blev nyfiken, och för att jag en gång i tiden svarade att jag var helt ointresserad av ett My Little Pony-rollspel i Sinkadus-enkäten utan att fatta att jag blev trollad.
 

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
2,097
1. Wastelands. Det kändes coolt och annorlunda från de andra spelen vi hade i gruppen då det begav sig (och det fanns inte supermånga spel på svenska att välja på).

2. Blades in the dark. Blev helt förälskad i en av deras regler och ville läsa mer för att förstå hur det fungerade.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,957
Location
Linköping
Eftersin jag fick mitt första rollspel så blev frågan lurig...
Drakar och demoner 6 reviderade utgåvan köpte jag (den kom 2003). Mutant:UA köpte jag (den kom 2001) och Feng Shui köpte jag (den kom 1999 i Atlas Games-utgåvan). Men vilken köpte jag först? Oavsett vad så ägde jag under typ 10 års tid enbart DoD-91...

Senaste köpet är The One Ring för ett par veckor sedan (andra utgåvan, kom 2014).

Fantasy-cirkeln är sluten.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,177
Location
Borås, Sverige
1: Första jag köpte var Chock.

2: Senaste jag köpte var faktiskt Pathfinder core rules. Börjat skaffa alla regelböckerna för det är trevligare med böcker än att läsa på skärmen.
 

kaptendral

Warrior
Joined
30 Dec 2016
Messages
264
1. Drakar och Demoner '87. En kompis hade det och det verkade häftigt. Kan ha spelat en gång innan jag köpte det. Spenderade resten av sommaren med att göra gubbar.

2. Masks: A New Generation och Blades in the Dark. Jag fullkomligt älskar Apocalypse World och har hört väldigt mycket bra om båda dom här så jag slog till när det var extrapris nån gång. Har inte hunnit spela eller ens läsa dom, men jag gissar på att jag kommer kunna sälja in Masks i en inte alltför avlägsen framtid. Blades kan bli svårare att få till.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,702
1. RuneQuest 3, Deluxe Boxed Edition. Hade sedan tidigare införskaffat Monster-boxen till Drakar och Demoner (främst för de fantasieggande bilderna) men hade inte köpt något spel. Snubblade över ett rollspel med rätt fränt omslag och ett supplement med rätt fränt omslag för £5 på en second hand-affär i London. Slog till.

2. Elysium (Mutant: År Noll). Fick kolla internetbanken för att lista ut vilket som var senast. Köpt för att komplettera när jag ändå hade rabatt på spelbutiken. Står nu tillsammans med alla de andra År Noll-boxarna (samtliga fortfarande inplastade) och väntar på att säljas för odrägliga pengar när de är out of print, eller att spelas skiten ur. Framtiden får utvisa vilket.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,868
Location
Ludvika
Um.... köpte? Hmm... det var ju så länge sen. Jag körde ju på lånade rollspel i början.

Första: Antagligen Mutant UA? Första utgåvan av grundboken, samt Vid Regnbågens Slut. Vid det laget hade jag redan spelat DoD (okänd version), Mutant och Mutant 2089.

Senaste: Troligen DoD-Retro. Köpte en låda billigt av en av alla besvikna kickstartare =) Och jag måste säga, för priset jag gav för den (i synnerhet som jag vid det tillfället var fullkomlit insatt i alla spelets brister) så var det ganska prisvärt =)

Nästa spel skulle kunna bli Eon 4, men tyvärr verkar det vara ont om besvikna köpare därute som vill sälja av sitt exemplar billigt ;)
 

Lupus Maximus

Tekniker
Joined
13 Jan 2012
Messages
2,746
Location
Stockholm
1. Drakar och Demoner, andra utgåvan. Jag ville köpa ett rollspel, och det var vad som fanns där jag befann mig (mycket möjligt jag hade köpt det, även om det funnits alternativ).

2. Elite Dangerous. Backade det på ett infall, och laddade ner Core boken för ca 3 veckor sedan. Bara bläddrat i den som snabbast.
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
4,221
Första köpet var Mutant 2089. Och det var vackert. Jag hade spelat några möten Eon 1 innan, men fastnat för en kompis beskrivningar av mörk och dystopisk framtid. Därför blev det Mutant och inte Eon som första köp. Förlåt mig, Ymir!

Senaste spelet... Ingen aning. Helt ärligt. Kickstarter har tagit över helt för mig. Om jag tvangs gissa skulle jag nog säga Exalted 2nd edition. Det är min dröm i rollspelsvärlden, att hitta en grupp som är lika pepp som jag på det spelet. Det har allt jag vill ha, och 1st edition var nog det sista spelet jag skaffade för jag kunde utnyttja mina tendenser för bokslukeri för att plugga teglet. Nummer känns det som just träigt plugg alltför ofta. Men Exalted har fortfarande den där underbara charmen av att vara nostalgisk och samtidigt vara tillräckligt bra på egna ben för att faktiskt hålla även utan rosenskimrande glasögon.
 

Bolongo

Herr Doktor
Joined
6 Apr 2013
Messages
4,070
Location
Göteborg
1. Traveller (lilla svarta lådan) - som yngling var scifi min första kärlek.

2. Mighty Protectors (aka Villains & Vigilantes 3e) - backade kickstartern mest av nostalgi för Jeff Dees illustrationer.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
1. Drakar och Demoner Gigant, kanske 1988. Räknas det? Ingen grundbox men detta var på den tiden som allt köptes kollektivt i kompisgruppen och det var nog den första regellåda som föll på mig (däremot var det inte den första rollspelsprodukten, kan det ha varit Monsterboken 1?). Om inte är det nog DoD91 som är svaret.

2. Ur varselklotet i början på sommaren (eller ja, det var då som mitt backade ex dök upp). Annars var det ju Kutulu som jag köpte av krank på Gothcon.
 

PAX

Jordisk Äventyrare
Joined
16 May 2000
Messages
3,081
Location
Tindalos
Mutant - det var på 80-talet och i Sverige fanns det 2 aktuella rollspel. Mutant var det nya. DoD hade vi spelat ett tag.

Western - Jag köpte första versionen när det gavs ut och har stått över de andra varianterna. Nya versionen såg helt enkelt för bra ut för att mostå, samt att Åskfågeln gav bra rabatt på sitt paketpris.
 

zonk

muterad
Joined
10 Jan 2016
Messages
3,094
1. DoD91. Hade lirat Expert med kompisarna och var sugen på en egen låda. DoD91 fick det bli, för det var det som var till salu. Hade nog inte snorkoll på skillnaden om jag ska va ärlig..

2. Star Wars: Edge of the Empire. Fastnade stenhårt för tärningspölarna och character advancement när jag spelade det, så kändes gjutet att köpa reglerna för att spelleda själv. Evt sätter jag igång med det efter jul! Innan dess, SåS - som jag inte heller hunnit spelleda än.
 

Rangertheman

Swashbuckler
Joined
15 Dec 2015
Messages
3,060
1. Hmm, det var inte helt enkelt. Andra utgåvan av Drakar och Demoner var mitt första rollspel, men det fick jag ju i julklapp. Räknas Expert Drakar och Demoner, tro? Annars vete sjutton om det inte var Paranoia eller Call of Cthulhu som var den första CRB som jag köpte.

2. Oktoberlandet. Jag backade Kickstartern i fjol och fick då regelboken. Men sedan sålde jag den eftersom jag inte räknar med att hinna spela flera olika rollspel. För en tid sedan började vi spela FATE och då kände jag att det skulle vara en bra inspiration med Oktoberlandet. Så jag köpte om den och betalade dessutom bara 20 spänn eftersom jag köpte Den sista najaden samtidigt.
 

Fjodor Pollett

Swordsman
Joined
10 Dec 2013
Messages
411
Location
Lund
  1. Drakar och Demoner '84. En klasskamrat berättade om äventyr hon varit med om. Jag köpte spelet, utsågs till spelledare och fattade till en början ingenting. Rollpersonerna skulle betala, men det fanns ju inga myntmarkörer i lådan. Ska man rita sin egen spelplan?
  2. Ur varselklotet. En chans att spela mig själv '84. Så meta.
 

GnomviD

Heresiark
Joined
15 Oct 2008
Messages
869
Location
Lule
1. World of Darkness + Vampire: the Requiem. Jag hade spelat rollspel med mina polare i nån månad - främst DoD -91 och lite annat bös - och hade fått lite presentpengar från min onkel. Sedan stod jag på Tradition i Lule och vägde mellan rollspelsböckerna och datorspelet V:tM Bloodlines. Jag ångrar inte beslutet det minsta. De där böckerna är praktiskt taget sönderspelade.

2. Ur Varselklotet & #Feminism. Sista stockholmsbesöket innebar det sedvanliga besöket på SFbok. Det första köpte jag mest för fortbildning: själva premissen är jag inte så intresserad av, men ett spel som vinner så stort på Ennies måste man läste. Det sistnämnda köpte jag eftersom det är en samling kortformsspel som i många bryter med etablerade normer för vad ett rollspel bör vara; jag vill inte spela alla spel, men de flesta är intressanta att läsa och fundera kring.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,167
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
1. Drakar och Demoner Chronopia
Julklapp när jag var i tidiga tonåren. Gud vad lycklig och entusiastisk jag var.

2. Jag köper sällan rollspel, eftersom jag får nästan allt jag vill ha gratis genom mitt frilansskrivande. Men det jag senast förvärvade (som en fölsepresent), som jag verkligen är stormlycklig över, är Vampire V20. Det senaste jag köpte själv måste ha varit Pirater! på Gothcon för ett par år sedan.
 
Top