Jag saknar - eller skulle i alla fall själva vilja ha - faktorer som mängd arbetskraft (det verkar inte spela någon roll hur många ni är annat än hur mycket man äter, och det saknad system för lejd arbetskraft, eller om vi är i vikingatid, trälar?), tillgång till odlad areal, kvalitet på åkersmarken och möjligheten att bryta ny (och till vilken kostnad i arbetskraft?), skicklighet som bonde, val av spannmål (vete är effektivt men känsligt och kräver bättre jord, korn är bättre för ölet och härdigare, hirs har separata riskfaktorer (man underskattar lätt användandet av hirs - det sjönk från 50% under svensk bronsålder till 10% under medeltid, men var alltid signifikant), om man har eller inte har oxar nog för plogen, behovet av får (och om man verkligen vill, lin) för klädseln, om man ingår i något system för beskattning eller tribut och måste täcka det, system för hur man kan (antagligen måste+) leva bättre på sitt överskott och dess regeltekniska effekter, att barn äter fast mindre, och vid en viss ålder kan delta med arbetskraft fast mindre...
Överskott torde också i första hand använda för att hjälpa grannar och för att bilda andra socioekonomiska strukturer, och då vill man ha ett mått kring det, som social ställning, skulderelationer, och så vidare.
Men framför allt, alltså, population. Arbetskraft och tillväxt genom barnafödande och barn som blir vuxna. Risken både att man inte har nog arbetskraft, eller att man har mer än vad man riktigt kan använda som då kanske måste hitta någon annanstans att jobba.