Vad åt man när?

Vi pratade mycket potatis, men en gröda som tragiskt nog saknas i Medeltiden är chilin. Den är amerikansk, så alla den gamla världens kök som är kända för sin chilistarka mat har skapats efter Columbus, ofta långt efter. Allt det här är bara några hundra år gammalt.

(George R. R. Martin väljer att bryta mot sin historiska förlaga när han har chili i Dorne.)
 
Vi pratade mycket potatis, men en gröda som tragiskt nog saknas i Medeltiden är chilin. Den är amerikansk, så alla den gamla världens kök som är kända för sin chilistarka mat har skapats efter Columbus, ofta långt efter. Allt det här är bara några hundra år gammalt.

(George R. R. Martin väljer att bryta mot sin historiska förlaga när han har chili i Dorne.)
Många av de sydeuropeiska rätter som har chili idag fanns även innan, bara att man hade bittra kryddor istället.
 
På motsvarande vis får det italienska köket inte tomaten i matlagningen förrän huvudsakligen 1700-tal - Spanien är före.

Oj! Kollade detta snabbt. Mycket, mycket senare än jag har trott.

Det var i området som vi idag kallar Mexiko som man började att odla tomater och år 1519 kom de till Europa. Länge var vi européer motsträviga till denna planta och det dröjde faktiskt till mitten av 1800-talet innan tomaten fick fäste i Sverige.
 
Just tomaten var också länge illa sedd eftersom det närmsta man hade att jämföra den med i gamla världen var den giftiga släktingen Belladonna. Så man utgick från att den var giftig också i början.

Potatisen (för övrigt också besläktad) spreds först att göra brännvin på. I Preussen slog den inte igenom som mat förrän i samband med en hungersnöd där man inte hade några alternativ längre.
 
Det finns för övrigt en anledning till att vi äter ärtsoppa med fläsk på just torsdagen - fredagen är fasta (i betydelsen att inte äta kött), så på torsdagen vill man använda upp eventuella rester av kött i soppan hellre än att laga något nytt.
 
Om du bor i en större stad är oddsen rätt goda att du inte lagar mat hemma, utan äter street food (alternativt att staden har offentlig utskänkning, som i många gamla grekiska städer). När det är trångt är det långtifrån säkert att du alls har ett kök.
 
Något som är mycket äldre än man tror är mandelmjölk, som friskt användes framför allt som ingrediens i det medeltida europeiska köket. Praktiskt under fastedagar, när mjölk inte var tillåtet. Även ris är något jag får intrycket att många inte känner till att det odlades och åts i Medelhavsområdet under medeltiden – även om det också kunde exporteras för användning i prestigerätter.
 
”Hellre svalt väl svensken ihjäl än åt en svamp” gäller väl fram till början av 1900-talet. Svampplockning är möjligtvis något man sysslar med om man är en nipprig societetsmedlem som fått underliga vanor från kontinenten.
Det skiljer en del mellan svenska och finska Livsmedelsverkens råd om stenmurklor (Vi är fegisarna).
 
Var väl lite av en gamechanger när det gällde krigföring också. Bönder tvångskommenderades att odla potatis till arméer.
Finns någon militärhistorisk teori om det där; att alla större slag har skett på bördig jordbruksmark, och frågeställningen var att är det egentligen mattillgången alla (större) krig verkligen handlar om?
 
Öl är något man i första hand brygger i hushållet, och eftersom varken kylning eller humle finns, är det en färskprodukt, som håller max två veckor innan man slår ut det till grisarna (men eftersom du kokat upp vattnet och har en viss alkoholhalt är det någorlunda hygieniskt i början). På grund av gästfrihetsreglerna är en effektiv förolämpning att servera någon dåligt öl som denne då är förpliktigad enligt gästfrihetsreglerna att dricka upp.

En "pub" är ursprungligen ett "public house", där man öppnat upp undervåningen i sitt hem för allmänheten och säljer sitt hemgjorda öl till dem. Rimligtvis är många av fantasyvärldens värdshus den sortens hybrid av hem och utskänkning.

Svagdricka är ofta när man brygger resterna efter ölbryggningen en gång till, och får en svagare produkt. Extremt vanligt.
 
Last edited:
Back
Top