Varulv Dune: ökenplaneten - Runda 1

Waterhouse

Bring Them Home Now
Joined
24 Jun 2023
Messages
1,397
@Waterhouse även fast det är den med tanden som bestämmer är det väl röstning ett bra sätt att få folk att ta ställning? Om vi nu inte använder oss av det tror jag det blir lätt för låglfygande ulvar.
Med röstning som system blir det också tydligt att se vad folk har tagit ställning kring vilket framförallt kan ge byn nyttig info mot senare rundor ifall det går att finna eventuella mönster.
Sen är det ju inte samma nerv och stress kring att någon blir utröstad vilket gör att det kanske blir lite enklare att som ulv rösta på en annan ulv men jag ser det snarare som ett bra verktyg för att få folk att ta ställning på ett tydligt sätt.
Se förra inlägget till Vimes om riskerna.
Visst kan vi rösta så länge alla inklusive Hägern är medvetna om att Hägern inte sitter i en låda.
Att visa vad man tycker är viktigt, oavsett om det är en röst, röd-gul-grön lista eller något annat.

Jag har röstat och fingrat lite folk. På grönsidan tycker jag Hellzon och Brynolf varit stabila och konstruktiva.
 

Waterhouse

Bring Them Home Now
Joined
24 Jun 2023
Messages
1,397
Jag grubblar också över om förrädaren snabbt fattade att Hägerstrand var familjemedlem?
Det finns två alternativ
1. Förrädaren är en del av familjen. Vi ligger nog brunt till då, förrädaren kan närsomhelst avslöja alla familjemedlemmar. Men tror inte det är något vi kan göra något åt och vi får bemöta det när det händer.
2. Förrädaren är inte en del av familjen och fick in en lyckträff R1. Detta är vad jag diskuterar utifrån. Vilken förrädare väljer Hägerstrand? Är det rödande för andra spelare att inte blivit mördade istället?
Vi behöver lite kritisk rationalitetsanalys av förrädaren här Basse!
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,406
Hägern ska inte tänka högt i tråden, nej. Men är det något han och familjen vill belysa eller att vi ska diskutera bör han absolut ta upp det imo. Återigen, vi har en säker kommunikationskanal från Familjen till oss denna runda, den bör familjen använda.
Hägerstrand och övriga familjemedlemmar vet inte mer än vilka som inte är ulvar. Vad en "kommunikationskanal" till familjen ska hjälpa oss med är högst oklart. Den enda information som kan komma ur den kanalen är vilka mer som är familjemedlemmar och det är information som helt uppenbart är mer gynnsam för ulvarna än för oss.
 

Hellzon

Långsamma Vargen
Joined
22 Jan 2002
Messages
2,453
Location
Köping
Något jag tror kan vara hjälpsamt för byn är idéer om hur bybor bäst använder sina förmågor. Det finns inga vanilla bybor här, alla har någon förmåga.
Du menar antagligen från Hägerstrand, men jag har lite funderingar (och Familjen vet ju egentligen inte mer än byn vilka förmågor som är i spel).
Övergripande är att bybor bör hålla tyst om sina förmågor tills de ger byn något (eftersom en förmåge-bybo är en icke-familjemedlem). Det har vi ju även från hästens Hägerstrands mun.

Bene Gesserit/Suk-doktor: Siare och förmågesiare, rätt straightforward. Håller sig lugna tills de hittat en ulv.

Rymdgillets representant/Smugglare/Fremen: Grönar sig själva (eller bevisar åtminstone att de inte är Sardaukar). Det är ju najs, men vi vill inte ha en massa outningar i R2 bara för att det går, det krymper ju bara mängden som Familjen gömmer sig i. Det blir användbart först om man blir drevad.

Svärdmästare: Vigilanteroll, kan vara jättebra i slutet av spelet om vi har många misstänkta och byn kan få "en extra utröstning".

Ghola/Fedaykin/i viss mån Spionmästare: Sitter bara lugnt. Är ju jättekul om de lyckas blocka ett nattmord.

Mentat: har jag redan tipsat om att det kan vara kul med tips på vad hen ska fråga. Hursomhelst håller den sig också tyst till den har något att avslöja.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,406
@Vimes du som har skapat Mäster Ulv, tror du att förrädaren kan vara en del av familjen?
Jag tror bara det är en möjlig design (som i att ulvarna inte vinner direkt) om familjen är maxad och består av fyra personer. I scenarion med 2 eller 3 familjemedlemmar skulle en förrädare i familjen innebära att ulvarna vinner direkt i R1. Om familjen består av 4 medlemmar hänger det på Lenny Kravitz eller vad specialrollen heter, men eftersom han inte får skydda sig själv flera gånger i rad (och får skydda sig själv först i R2) verkar även ett scenario med en förrädare bland 4 familjemedlemmar väldigt brutet.

Nej, jag tror inte att förrädaren är en del av familjen.

Och jag tror inte vi på ett vettigt sätt kan spela på att hen är det, utan att det enda rimliga är att utgå från att A) Hägerstrand har fått en tand och B) Hägerstrand är med i familjen är en olycklig slump.

Jag tror fortfarande på att det vettigaste vi kan göra med den befintliga informationen är att fundera över vem som mest sannolikt blint har satt ett dagmord på Hägerstrand.
 

Waterhouse

Bring Them Home Now
Joined
24 Jun 2023
Messages
1,397
Hägerstrand och övriga familjemedlemmar vet inte mer än vilka som inte är ulvar. Vad en "kommunikationskanal" till familjen ska hjälpa oss med är högst oklart. Den enda information som kan komma ur den kanalen är vilka mer som är familjemedlemmar och det är information som helt uppenbart är mer gynnsam för ulvarna än för oss.
Här tänker vi olika och jag tycker du tänker fel. Familjen vet inte vilka som är inte är ulvar, en familjemedlem kan vara ulv, även om vi nog ska utgå från att så inte är fallet. Det familjen vet är vilka som ingår i familjen. Det vet inte övriga och det är info vi absolut inte vill ge till ulvarna, då deras mål är att döda familjen.
Det är en kommunikationskanal från familjen vi har denna runda, ett litet körsbär på bajsmackan att förrädaren satte tänderna i en familjemedlem direkt. Familjen kan alltså via Hägerstrand just denna runda meddela sig med byn utan att avslöja vilka som ingår. Exakt vad vill familjen förmedla anonymt till byn? Jag vet inte, men har man som familjemedlem ett resonemang man är rädd att posta i bytråden för det kan outa en själv eller någon annan som familjemedlem kan man denna runda låta Hägerstrand posta det anonymt.
 

fjodorsenuba

Krigarpoet
Joined
2 Nov 2020
Messages
1,036
Jag funderar på en liten sammanställning
Bene Gesserit (0-2) – Klassiskt siarclaim
Suk-doktor (0-2) – Lite svårare, men går
Svärdmästare (0-2) – Vill förstås inte demonstrera sitt nattmord
Ghola (0-1) – "Testas" det så är hen bara död ändå.

(Jag tänker för övrigt att Svärdmästaren finns för att testa claimade gholor och fedaykin. Dör de på riktigt så ljög de om sin roll.)

Mentat (0-1) – Kan hitta på grejer ett tag ändå
Spionmästare (0-2) – Faller direkt vid ett aktivt test (siande eller meddelandeförmåga)
Fedaykin (0-2) – Faller direkt vid ett aktivt test (siande eller meddelandeförmåga)

(Vill man så kan man ju tipsa den eventuelle mentaten om vilka frågor den kan ställa till SL. Det jag kommer på efter massa klurande innan spelstart är att fråga om det finns minst en Bene Gesserit (eller annan specialroll) i spel.)

Familjen/Kwisatz Haderach (2-5) - motbevisas direkt av "riktig" familjemedlem
Rymdgillets representant (0-2) – Skickar meddelande som inte kan fejkas
Smugglare (0-2) – Skickar meddelande som inte kan fejkas
Fremen (0-2) – Skickar meddelande som inte kan fejkas. Dessutom den enda roll som är jättejobbig för Förrädaren att ha, då den rimligtvis skickar "ulv" till någon.

Vad gjorde det här jobbet för nytta då? Jo, även om det finns fyra specialroller som Sardaukar inte kan claima så finns det 0-13 roller som är "trygga" till "hyfsade" för Sardaukar att gömma sig bland.
Händelsevis är vi 14 spelare, minus en Förrädare med coverroll och minst två Familjemedlemmar. Det är inte supersvårt för Sardaukar att gömma sig vid en massoutning.
Men vi är väl rätt överens ändå att massoutning är dumt.
Bra summering tycker jag.

Gällande antalet spelare som är ondingar så är min gissning 3 saudukarer och en förrädare.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,406
Ja, jag tänker annorlunda. Familjen är ju en "informerad minoritet" precis som ulvarna (i och med att de som grupp sitter på spelavgörande information), med skillnaden på att de är i samma lag som oss i byn. Ska de börja agera på den informationen riskerar de hjälpa ulvarna att identifiera vilka som ingår i familjen (precis som vi tänker oss att ulvars agerande i tråden ger i från sig tells om att de tillhör den informerade minoriteten kan familjemedlemmarnas agerande göra det). Familjemedlemmarna bör helst spela VJVS. Jag tycker det vore olyckligt om vi på något vis satte Häger i strålkastaren. Oavsett om han säger "Hm, kanske kan vi kolla på spelare X", eller "Det här som Y skrev förstod jag inte. Kan det utvecklas" eller vad det nu är du tycker han ska göra så kommer det avge tells till ulvarna. Jag ser nog helst att Häger inte skriver så mycket över huvud taget, och sedan fattar ett klokt beslut (vilket jag är säker på att han kommer göra) om vem han vill ta med sig i döden, baserat på den diskussion vi för här. Häger har hjälp av sina familjemedlemmar i sin tråd, Familjen bör inte vara en grej i den här tråden.
 

fjodorsenuba

Krigarpoet
Joined
2 Nov 2020
Messages
1,036
Ja, jag tänker annorlunda. Familjen är ju en "informerad minoritet" precis som ulvarna (i och med att de som grupp sitter på spelavgörande information), med skillnaden på att de är i samma lag som oss i byn. Ska de börja agera på den informationen riskerar de hjälpa ulvarna att identifiera vilka som ingår i familjen (precis som vi tänker oss att ulvars agerande i tråden ger i från sig tells om att de tillhör den informerade minoriteten kan familjemedlemmarnas agerande göra det). Familjemedlemmarna bör helst spela VJVS. Jag tycker det vore olyckligt om vi på något vis satte Häger i strålkastaren. Oavsett om han säger "Hm, kanske kan vi kolla på spelare X", eller "Det här som Y skrev förstod jag inte. Kan det utvecklas" eller vad det nu är du tycker han ska göra så kommer det avge tells till ulvarna. Jag ser nog helst att Häger inte skriver så mycket över huvud taget, och sedan fattar ett klokt beslut (vilket jag är säker på att han kommer göra) om vem han vill ta med sig i döden, baserat på den diskussion vi för här. Häger har hjälp av sina familjemedlemmar i sin tråd, Familjen bör inte vara en grej i den här tråden.
Jag ser ett undantag och det är att familjen kan informationsdumpa innan rundans slut via @Hägerstrand för att byn ska ha mer information att gå på men jag håller med i stort att tystnad och "hemliga signaler" (fluff från filmerna inget speligt) och familjen bör rannsaka sina medlemmar internt.
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,631
Vi behöver lite kritisk rationalitetsanalys av förrädaren här Basse!
Jag är kass på det här men jag är rädd att eftersom 1) Hägerstrand blev mördad så tidigt och 2) Hägerstrand är med i Huset så är förrädaren också med i Huset.

Jag tror just nu inte att det handlar om en lyckträff för en förrädare.

Jag tror snarare att förrädaren kommer outa familjen innan Hägerstrand dödar honom.

Är en sådan design bruten eller alltför svår att vinna för Huset/byborna? Nej, jag tror att Anthrox tycker att byborna har fått tillräckligt med godis för att klara också en sådan uppförsbacke.
 

fjodorsenuba

Krigarpoet
Joined
2 Nov 2020
Messages
1,036
Jag tycker att Hägern ska prata på. Dessvärre är jag rädd att han vill hångla upp Sidd och Dante på nån rollspelsfestival hellre än att spela varulvsspel just nu.

Jag grubblar också över om förrädaren snabbt fattade att Hägerstrand var familjemedlem?

Var är @Yem_86 ? Överhuvudtaget vore det fint om fler var med i spel!

@Vimes du som har skapat Mäster Ulv, tror du att förrädaren kan vara en del av familjen?
Tror inte att att förädaren visste det om den inte fått förhandsinfo från SL. En chansning som slog in låter det mer som.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,406
tillräckligt med godis
Vilket godis? Det finns en hel godispåse med roller i startinlägget, vilka är godbitarna som hindrar ulvarna från att vinna tämligen direkt om Förrädaren är en del av Familjen?
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,631
Vilket godis? Det finns en hel godispåse med roller i startinlägget, vilka är godbitarna som hindrar ulvarna från att vinna tämligen direkt om Förrädaren är en del av Familjen?
Det undrar jag också? Men jag suger på speldesign och ställer ”duma frågor” till SL. 😀😉 Du som är så smart, vad svarar du?
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,406
Det undrar jag också? Men jag suger på speldesign och ställer ”duma frågor” till SL. 😀😉 Du som är så smart, vad svarar du?
Att det inte finns något i godispåsen som räddar byn om Förrädaren är en del av Familjen.
 

Sidd

”Bybo”
Joined
13 Dec 2016
Messages
3,624
Location
Oktoberlandet
Info till övriga, pratade med Vimes i telefon i torsdags och nämnde då att jag tyckte Hägerstrand var en väldigt vass spelare, framförallt att han formulerade sig bra och tydligt.
Om jag hade varit förrädare och inte varit med i familjen hade jag nog kastat iväg ett direkt dagmord på Impetigo (årets spelare) eller Vimes (något av decenniets bybospelare om någon av dem var bybo. Att direktmörda Hägern känns lite specifikt. Kanske något en förrädar-Vimes hade gjort med nämnda telefonsamtal i bakhuvudet för att kunna kasta skit åt ett visst håll.
Hemma och läser igenom tråden efter en kul heldag på Muncon II.

Intressant post @Waterhouse.

Vi ska förstås ALLA rösta som vanligt för att det är ett VIKTIGT verktyg för byn att göra livet svårare för ulvarna.
De vill verkligen inte rösta ut kompisar och tvekar i det längsta med att flytta röster som kan se misstänkt ut sen när ”det råkar” åka ut en bybo av ”misstag” Osv.

Röst: @Vimes

OBS! Jag har inte läst klart det som postats än.
 

Waterhouse

Bring Them Home Now
Joined
24 Jun 2023
Messages
1,397
Jag är kass på det här men jag är rädd att eftersom 1) Hägerstrand blev mördad så tidigt och 2) Hägerstrand är med i Huset så är förrädaren också med i Huset.

Jag tror just nu inte att det handlar om en lyckträff för en förrädare.

Jag tror snarare att förrädaren kommer outa familjen innan Hägerstrand dödar honom.

Är en sådan design bruten eller alltför svår att vinna för Huset/byborna? Nej, jag tror att Anthrox tycker att byborna har fått tillräckligt med godis för att klara också en sådan uppförsbacke.
Ok Basse, det kan man vara rädd för, det är jag också. Men det är inte rimligt att Hägerstrand tar ut någon i familjen. Är du övertygad om att det ligger till så så vilka ger intryck av att vara vanliga ulvar?

Kom på en ev grej som kan förklara förrädarrationalitet, Hägerstrand har tydligt signalerat att han inte kan delta mycket första rundan i anmälningstråden. Det kan varit en faktor i förrädarens val av offer.
 

fjodorsenuba

Krigarpoet
Joined
2 Nov 2020
Messages
1,036
Det undrar jag också? Men jag suger på speldesign och ställer ”duma frågor” till SL. 😀😉 Du som är så smart, vad svarar du?
Det var ju ingen chansning av förrädaren att sätta dagmordet. Den känner ju till alla Saddar om jag läser SL:s PM rätt i startinlägget om vad förrädaren fått. Då är det ännu minde chansning att bara nacka en random Atreides.
 

fjodorsenuba

Krigarpoet
Joined
2 Nov 2020
Messages
1,036
Hemma och läser igenom tråden efter en kul heldag på Muncon II.

Intressant post @Waterhouse.

Vi ska förstås ALLA rösta som vanligt för att det är ett VIKTIGT verktyg för byn att göra livet svårare för ulvarna.
De vill verkligen inte rösta ut kompisar och tvekar i det längsta med att flytta röster som kan se misstänkt ut sen när ”det råkar” åka ut en bybo av ”misstag” Osv.

Röst: @Vimes

OBS! Jag har inte läst klart det som postats än.
För att öka på kaozet så landar jag också i funderingen om @Waterhouse och @Vimes skuggboxar med sina sköldar på för att dölja deras samhörighet, framförallt som Saddar?
 
Top