Hur nördig är du?

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,927
Hoppas att detta platsar under kategorin Kultur. Det handlar ju om nördkultur så helt orimligt är det ju inte 🙂

Jag utgår ifrån att det inte bara är jag på forumet som, antingen av en själv eller omgivningen, fått stämpeln nörd eller nördig? Att inneha denna ärorika titel innebär ju att man till vardags gör vissa saker som av en själv är helt logiska och vettiga men som av andra kanske betraktas som lite märkliga. Så jag tänkte att det kunde vara kul med en tråd om dessa saker 😊 Jag börjar:

Jag kallar klädaffären Arket för Gamleby. Varför? Jo, för namnet Arket påminner om namnet på byn Archet i Tolkiens Midgård och Ohlmarks översättning på den byn är Gamleby.

Så, er tur! 🙂
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,927
Jag ser inte mig själv som "nerd", utan snarare "geek".
En liten undran. Hur översätts geek bäst till svenska? Nerd översätts ju till nörd men den enda översättningen till geek jag kan komma på är tönt, men det passar inte särskilt bra in här. Finns det någon annan översättning?
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,304
På mitt vistikort har jag skrivit professionell nörd, vilket jag tycker är en ganska sann benämning; jag är nördig till den nivån att jag får jobb som bygger på min nördighet, typ som att föreläsa om popkulturella grejer.

rent visuellt må jag kanske ha lite färre "nördmotiv" på kläder än förut, men det är fortfarande mer än de flesta, min lägenhet är inredd med flera nördiga saker (typ en Stålenhag-tavla, Mario-lampa, filmaffischer från John Carpenter-filmer osv). De tatueringar jag har är med nördiga motiv: en Elder Sign med tentakler och affischen från The Thing.

Men jag är ju också extremt nördig till sättet. När jag gillar något snöar jag in på det och kan vara som ett lexikon på väldigt specifika saker… ofta popkulturella. Fredrik Strage refererade mig till exempel som "ett vandrande uppslagsverk om John Carpenter". Men min nördighet gäller inte bara typiskt nördiga saker (som rollspel, tv-spel, fantastik, skräck osv) utan jag nördar in mig på mycket. Jag har spelat gitarr i snart 20 år och där är jag minst lika nördig; ska jag hålla på med något måste jag grotta ner mig i det. Så funkar jag. Så jag vet liksom inget annat än att vara nörd.

Och liksom, jag gick själv för att se "Weird" Al Yankovic på en deep cuts-konsert (det vill säga bara originallåtar/stilparodier, inte hans rena parodier) vilket är något jag väntat på i år för att få se…
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,921
Location
Ludvika
Jag har en statyett av Darth Bane i bokhyllan på min arbetsplats på kontoret.

Det är klart... den egentliga anledningen till att den står där är att jag behövde nånting som urskiljde min arbetsplats i den långa längan av identiska arbetsplatser i kontorslandskapet. Ljussabeln var en ypperlig navigationspunkt. Jag råkade bara ha en Darth Bane statyett nära tillhands eftersom jag precis fick en begagnad samlingsutgåva av SWTOR som innehåll den.

Men om nån på jobbet frågar så är det inte för att jag har svårt att se skillnad på min och alla andras arbetsplatser, det är för att jag är 100% nörd!
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,686
Location
Värnhem, Malmö
Det finns vissa delar av nördkulturen jag inte känner mig särskilt befryndad med. Jag har inget intresse för färgglada storfilmer, har kass koll på de där TV-serierna alla verkar titta på (Houses of the Dragon, The Last of Us, The Mandalorian, whatever), har väldigt bristfällig koll på TV- och datorspel som är yngre än tjugo år, med mera. Samtidigt är jag väldigt akademiker-nördig, och gräver gärna ner mig i historia, antropologi, etnologi, religionsvetenskap, klimatologi, äldre ekonomi, lingvistik och andra ämnen som jag också ofta knyter an till någon form av världsbyggande. I fråga om fantasy- och science fiction-litteratur är jag åtminstone lite finsmakare – jag brukar hålla mig undan den breda mittfåran av genrerna. Estetiskt älskar jag det groteska, bisarra, gotiska och kuriösa, något som återspeglar sig i min inredningssmak. Jag har också en förkärlek för att analysera och diskutera saker i detalj, vilket väl också kan ses som en sorts nördig hållning.
 

Quadrante

Grisbonde
Joined
14 Mar 2003
Messages
4,204
Location
Skellefteå,öjebyn,umeå
"Rather dweeb than frekynge, but rather frekynge than dull" som de sa, men nog för lite nörd i vissa aspekter för en del. Beror lite på vilka egenskaper man anser utgör kriteriet.
 
Top