Marvel Faserip Hjältar

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Ant-Man 2: Den bra Ant-Man! Ant-Manen som folk gillar! Ant-Man som inte är ett pervo eller slår sin fru! Ant-Man med en fungerande redemption arc, han brukade vara en inbrottstjuv men är nu en elektronik expert. Ant-Man från filmerna! Scott Lang! Han lånade en Ant-Man dräkt för att rädda en kidnappad hjärtdoktor som var den enda som kunde rädda hans dotters liv. Var så heroisk att han fick behålla dräkten.

Ant-Man 1 är Hank Pym. En av grundarna i the Avengers som blev galen av avundsjuka mot Iron Man och skapade Ultron för att kunna vara den enda som besegrade ett hot, men eftersom han baserade Ultrons tankemönster på sina egna blev roboten galen. Killen som misshandlade sin fru. Killen som byter kodnamn var 5e minut. Killen som tog sin döda ex-frus som han misshandlades kodnamn när hon dog. Killen som byggde en robot kopia av din döda ex-fru och sedan misshandlade den! En absolut katastrof som människa och superhjälte. Men han uppfann teknologin som låter någon vara Ant-Man.

Ant-Man 3 är Eric O’Grady som var en korrupt SHIELD agent som stal dräkten och använde den för att spionera på folk i duschen. Lyckas inte reformeras trots några halvhjärtade försök. Jobbade för Norman Osborn. Stjäl med hjälp av dräkten. När Captain America bjuder in honom till Secret Avengers för en chans att reformeras använder han det som en chans att vara otrogen med många, många kvinnor. Blir Black Ant som mest är en Spindelmannen skurk.

I FASERIP är Scott mycket som han var tidigt i karriären och saknar förmågan att krympa utan Pym teknologin/att krympa ner i mikrouniversumet. Ant-Man kan bli liten, han kan flyga okej med en jetpack, han kan skjuta en elektrisk chock och han kan prata med/kontrollera myror. Han har en massa saker han kan göra, men är inte bäst i en direkt konfrontation.


Ploot hook: Hjältarna är på besök hos Scott Lang för att få hjälp att laga en hightech pryl. För att kunna göra det behöver de dock saker från Hank Pyms lab vilket är okej för Scott har tillgång till det. När de är där upptäcker de dock att ett av Pyms experiment gått fel! De och Scott blir sprejade med ostabila experimentella Pym partiklar! De är nu jättesmå och kan inte bli stora. Det större problemet är att Pyms andra experiment är mycket större och är i källaren på hans hus på andra sidan staden! Går det fel kommer alla i staden bli små!

Kan de ta sig genom New York när de bara är en centimeter höga?! Kan de göra det i tid?

De kommer bli anfallna av en apokalyptisk svärm duvor!
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,040
Också värt att nämna at Al Ewings pågående Ant-Man-serie är en ypperlig djupdykning i kontinuiteten.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Ape-X: Goriallan Xina fick övermänsklig (överaplig?) intelligens och förmågan att tala genom att experiment med artificiell intelligens utfördes på henne. Hon bröt sig ut ur labbet och blev ett kriminellt geni! Hon kör runt i en högteknologisk rullstol. Hon var med i superskurksgruppen The Institute of Evil där hon planerade många av deras superbrott.

Sedan greps hon av The Squadron Supreme som använde en tankekontroll maskin på henne så hon var tvingad att vara god. TSS missbruk av den maskinen lämnade henne sedan lobotomerad och i en koma.

Så ni ser problemet här, va? Ape-X är en väldigt liten sidokaraktär i 1985 års Squadron Supreme och hon är där bara för att visa att hjältarna gått fullständigt över gränsen. Hon är inte egentligen en fungerande karaktär. Hon är en pastisch av Ultra-Humanite och Gorilla Grodd. Också, inte en superhjälte!

Hon är inte mekaniskt färdigbyggd i Faserip. Det finns inte fullständiga stats för supervapnen med mera som finns i hennes rullstol.


Plot hook: Det finns en trope som kanske skapades i serierna men mer eller mindre gjordes till en trope av superhjälte tv-serier och filmer: ”The man in the chair!”. Chloe från Smallville, Felicity Smoak från Arrow, Ned från Spiderman och så urexemplet: Oracle från Batman. Ape-X, en hjärntvättad supersmart superskurk som måste vara god, är den perfekta personen (apan) för den rollen! Hon är en supersmart gorilla med tech kunskaper!

Så man gör det här länge. Xina är hjälpsam, snäll och rolig under en stor del av kampanjen. Sedan börjar något bli fel. Hon tappar ord och verkar få neurologiska problem. Hjärntvättningen skadar henne och kommer göra henne dement inom några år. Tar man bort den och riskerar en skurk som vet allt om en? Eller dömer man en vän och kollega till döden?
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Wundarr the Aquarian: Låt oss prata om Steve Gerber. Han skapade karaktärer som Thundarr the Barbarian, Man-Thing, Omega the Unknown och, så klart, Howard the Duck. Alltså skumma karaktärer där det är svårt att veta hur mycket av det som är parodi, hur mycket som är allvar och hur mycket som är knark. Jag har aldrig gillar Gerber, hans hörn av Marvel universumet känns, jag vet inte om det här är rätt ord, fel. Det är inte komedin, The Great Lakes Avengers och Squirrel girl är mina grejer alltså. Men Gerbers grejer har genomgående en ton av ”Jag är för bra och smart för det här” blandat med att han ofta slår nedåt.

Så Wundarr är en parodi av Stålmannen. På en utomjordisk planet förutspår en vetenskapsman att planeten ska explodera så han skickar sin nyfödda son i ett rymdskepp till Jorden för att rädda honom! Men sedan exploderade inte planeten för vetenskapsmannen hade fel så han blir gripen av den lokala polisen. Rymdskeppet landar någonstans i USA där ett barnlöst par hittar det. Men de öppnar inte det för de är rädda att det är en kommunist ploj. Så skeppet bara ligger där och bebisen i skeppet växer upp utan att någonsin lämna skeppet. Den bebisen är Wundarr och när han kommer ut är han… Gerber använder ett engelskt R ord för folk mer en funktionsvariation som jag inte tänker använda här. Han har också superkrafter och absorberar energi. Han klumpar runt lite med Man-Thing och hamnar i problem för han vet inte bättre. Slut på den storyn.

De var sjukt nära att bli stämda av DC och Stan Lee övervägde att sparka Gerber över Wundarr.

I en senare historia använder någon att Wundarr absorberar och släcker ut energi till att ha honom i kontakt med den Kosmiska Kuben, ett verklighetsförvrängande och nästan allsmäktigt föremål. Detta ger Wundarr en massa kosmiska insikter och förvandlar honom till en skum super hippie. Så han börjar kalla sig själv The Aquarian, för igen, han är en kosmisk super hippie. Han skapar en skum men snäll kult runt kuben och hjälper folk som Doctor Strange med mystiska problem.

Senare, när varje delstat får sin egen superhjälte grupp, blir han en del av Floridas statliga superhjältegrupp The Command tillsammans med en häxa och en cyborg. De är de första som hanterar Marvel Zombies problemet i 616-universumet.

Wundarr har de mekaniskt värst utförda krafterna i FASERIP jag någonsin sett. Istället för att han är superstark och grejer har han kraft absorption som alltid är på. Efter 100 rundor har han absorbet så mycket han kan och använder han inte energi för att hoppa eller superstryrka exploderar allting runt honom som om ett kärnvapen träffat det. Hur ska man räkna rundor HELA TIDEN? Ingen aning. Han har också ett absurt mäktigt superhopp. Killen kan hoppa till Mars. Alla hans andra krafter är för svaga och denna är vansinnigt för bra. Han kan inte heller gå på luften som han kan i serierna trots att FASERIP har en specifik Air Walk kraft!


Plot hook: Den här är till för när en eller flera av hjältarna gjort något dumt, myndigheterna fått reda på det och de riskerar åtal. Federala åklagare är beredda att inte åtala ifall hjältarna går med på att under en tid agera som statliga superhjältar i Florida.

Den där häxan och cyborgen har svepts iväg på extradimensionella äventyr. Det är en grej som kan hända när man superhjältar i Florida som ju är hem åt knutpunkten mellan alla dimensioner i multiversum. Wundarr kan inte vara den enda medlemmen av The Command så hjältarna fyller ut gruppen tills resten av The Command är hemma igen. Låter lätt va?

Det är mindre lätt när ens chef är en vansinnig kosmisk hippie som bara hanterar de skummaste sakerna. Man-Thing slår larm inifrån träsken (eller, det påstår i alla fall Wundarr. Man-Thing kan inte prata) och hjältarna måste rusa in där för att möta… Sig själva?! Zombie versioner inte bara av sig själva men av karaktärer de interagerat med under kampanjen! Wundarr vet exakt hur de här zombierna fungerar, men tror hjältarna på honom efter att ha stått ut med en massa kosmiskt nonsens han pratat?
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,040
Jag har aldrig gillar Gerber, hans hörn av Marvel universumet känns, jag vet inte om det här är rätt ord, fel. Det är inte komedin, The Great Lakes Avengers och Squirrel girl är mina grejer alltså. Men Gerbers grejer har genomgående en ton av ”Jag är för bra och smart för det här” blandat med att han ofta slår nedåt.
Jag får alltid känslan av att han kämpar med depression när jag läser hans grejer. Men precis som när Matt Fraction gör det i Sex Criminals brukar det inte bli så bra serier av den sortens självterapeutiska skrivande.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Jag får alltid känslan av att han kämpar med depression när jag läser hans grejer. Men precis som när Matt Fraction gör det i Sex Criminals brukar det inte bli så bra serier av den sortens självterapeutiska skrivande.
Det ligger något i detta. Det är den känslan över hans grejer.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Arabian Knight: Så på medeltiden var där en legendarisk muslimsk riddare som med hjälp av ett magiskt svärd, en flygande matta och ett magiskt bälte spöade upp demoner som han låste in i en grotta. I nutid (tidiga 80-talet versionen av nutiden) bryter sig demonerna loss! Men riddarens ättling, Abdul Qamar, är där och plockar upp hans tre magiska skatter för att med hjälp av Hulken besegra demonerna. Efter detta använder han skatterna för att vara en superhjälte.

Han klär sig i den mest stereotypa dräkten någonsin. Puffiga byxor, turban och gyllene armband. Det är inte fantastiskt.

Vilket Marvel insåg! Så efter att Abdul dog och de skulle ha tillbaka Arabian Knight introducerades Navid Hashim som är nya Arabian Knight. Navid använder samma utrustning men han klär sig i en dräkt gjord av mattan. Så han är skottsäker och kan flyga. Han ser också ut som att han är klädd som en cool fotojournalist.

De tre skatterna är mekaniskt extremt roliga i att de är SUPER hållbara. Liksom, de är typ lika omöjliga att förstöra som Hulken. Men de är bara okej! Bältet kan sträcka sig och greppa folk eller svinga bäraren vilket är okej. Mattan flyger… Sakta. Vilket är gulligt. Svärdet är bäst dock! Det skjuter en kraftstråle men ser också till att inte fel person använder det. Så ni vet hur man inte kan plocka upp Thors hammare om man inte är värdig? Man kan plocka upp svärdet… OCH SEDAN SKJUTER DET DIG I ANSIKTET OM DU ÄR OVÄRDIG!


Plot hook: Den första Arabian Knight, tillsammans med en mystiker, låste på medeltiden in demoner i 1000 år i ett palats. Demonerna var så farliga och deras följare så fanatiska att för att skydda palatset så förtrollades det så att de skulle flytta på sig varje år. Palatset var menat att bara dyka upp på havets botten, på bergstoppar och i de djupaste öknarna. Problemet? De visste inte att amerika fanns. Så templet har dykt upp mitt i hjältarnas stad där nyfikna invånare råkade släppa ut några av demonerna. Navid har dykt upp för att fånga demonerna igen och hjälpa hjältarna hantera situationen.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Arcanna Jones: Är en till Squadron Supreme medlem (förvånansvärt tungt med dem tidigt i listan) och hon är motsvarigheten till DC comics Zatanna. Arcanna Jones (hennes riktiga namn) är en supermäktig häxa som föddes med magiska krafter och kan ändra verkligheten.

Jag älskar en karaktär som går ”Jag måste försörja min familj och har magiska krafter… Jag vet, jag blir en superhjälte!”. Vid ett tillfälle ändras hur magi fungerar i hennes universum (anledningarna till varför är för komplicerade för att beskriva här) och hon får reda på att hon måste träna om från början för att kunna fortsätta som en superhjälte. Så hon går i pension istället! Jag älskar kvalificerade karaktärer med fantastiska superkrafter som väljer superhjälte som jobb. Det är inte mindre ett jobb för att det är nobelt och räddar livet på folk. Arcanna känns som en läkare eller liknande i den aspekten.

Hon är med i 1985 Squadron Supreme och sedan lite annat, men just nu i canonen är hon strandad i 616-universumet… Tror jag. Hon kan ha dött i ett event som precis hände. Vi får se helt enkelt.

Mekaniskt är Arcanna Jones jättebra, för hon är en väldigt bred magiker som kan göra nästan vad som helst, men hon är inte så vansinnigt mäktig att hon inte kan besegras. Hon är dessutom olika bra på olika typer av magi vilket gör att man kan lära sig hennes svagheter eller om man spelar henne försöka spela till sina styrkor.


Plot hook: Arcanna Jones: Hero for Hire! Så Arcanna sätter upp sitt företag med klient sekretess och så tar hon superhjälte gig från stora företag. Ibland hjälper hon hjältarna, ibland krockar deras intressen men en sak är tydlig hela tiden. Det här är ett jobb med en yrkesetik för henne. Hon kommer inte berätta när hennes klienter, som infattar Roxxon och Trask Industries, inte har rent mjöl i påsen och hon skickas för att röja upp saker. Så hon hjälper till i stunden, men gör allt som kommer efteråt svårare.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Ariel: Är en muterad alien från Coconut Grove. Coconut Grove är en parodi utomjordisk planet där typ hela planeten är en nattklubb och alla är dekadenta till nivån att deras DNA slutat mutera. Ariel skickas till Jorden för att kidnappa mutanter så att de ska kunna experimentera på dem. Hon går med i ett gäng av flicktjuvar som är mutanter där Boom-Boom är med. Men när hon teleporterar tillbaka till sin planet vill de experimentera på henne också, för hon visar sig vara en mutant! Hon bestämmer sig för att förråda sitt folk och hjälper sina vänner fly. Allt det här händer i Fallen Angels miniserien. Hon har dykt upp lite här och där sedan dess, mest som en cameo eller när det behövs någon som kan teleportera. Hon är, precis som Boom-Boom mer av en partytjej nuförtiden.

Hur är en muterad alien ens påminnande om en mänsklig mutant? Fuck you.

Ariels art kan teleportera mellan ”dörrar”, vilken hon också kan. Hennes mutant kraft är psionisk övertalning. Ariels krafter är illusioner i Faserip vilket bara är fel. Teleporteringen fungerar dock mekaniskt. Hon är absolut inte en superhjälte med sina attribut dock.

Både hennes gamla och nya look är fantastiska!






Plot hook: Superhjältar i Marvel tenderar att ha svårare att ta sig runt än sina DC motsvarigheter. Att X-Men har sitt Blackbird flygplan är egentligen bullshit men hur skulle de annars kunna ha sig till Ryssland eller Japan? Den snyggaste lösningen jag sett på detta för en grupp superhjältar är The Authority vars skepp/högkvarter har en teleporter. Det är plötsligt lika löst som det är i Star Trek. Ariel kan göra samma sak! Fast med en twist. Istället för att gruppens teleporter är en maskin eller ett proffs är det en hårt festande, hårt knarkande, hårt drickandes party alien med en dålig attityd. Man kan ta sig vart som helst eller hem snabbt i en krissituation… Om Ariel svarar på mobilen.
 

Attachments

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,338
Location
Helsingborg
Bonus om man bara kan teleportera sig till ett party där spriten och knarket flödar.
"Jag behöver ett party i...Greendale Ohio. Alkohol, fulla 20-somethings, helst kokain. Och jag behöver det nu".
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Bonus om man bara kan teleportera sig till ett party där spriten och knarket flödar.
"Jag behöver ett party i...Greendale Ohio. Alkohol, fulla 20-somethings, helst kokain. Och jag behöver det nu".
Ja! ”Var är festen närmst alien attacken?!”
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Arkon: Jag älskar Arkon. Arkon är en Sword & Sorcery hjälte och fruktansvärd tyrann från en fantasy dimension. Han vill ha våra kärnvapen och ligga med våra häxor så han kommer över för att ställa till med trubbel i 616-universumet. Han är lika glatt amoralisk som Conan och hade genuint varit en hjälte i S&S genren, men i kontrast med superhjältar ser han betydligt mindre hjältemodig ut. Det är bäst! Efter en crossover 2015 är han fast i en annan fantasy dimension där han rider runt på en drake han fångade och försöker hitta tillbaka till sitt kungarike. Han har spöat skiten ur The Squadron Supreme, slagits till remi med The Avengers och är en stor brölmacho super barbarkung. Han är mycket starkare och tuffare än en människa. Han läker från omöjliga skador på ingen tid alls och är beväpnad med ett koger magiska blixtar han kastar på folk. Faserip reglerna speglar detta utmärkt.


Plot hook: Jag vill bara se Michel Fiffe skriva och rita Arkon. Jag vill ha ett expressionistiskt äventy som känns som att det är på alla de bästa drogerna och bara är 100% driv framåt mot någon sexigt och farligt men för vagt att sätta fingret på. Hur fångar man det i ett rollspel eller en plot hook? Jag vill inte ha någon handling. Jag vill att man stöter på Arkon för att någon skurk kastar en genom en portal till en dum fantasy dimension, någon skriker ”Det är Arkon, kungen utan ett rike!” och sedan börjar en levande Boris Vallejo målning spöa skiten ur dig och hela din jävla genre! Innan man måste samarbeta med honom för att sno ett magiska kärnvapen, ligga med en häxa, återskapa ringarna runt hans planet (en riktig grej som händer i serierna) och hitta vägen hem. Det är inte en plot hook…. Men liksom, jag tror att planering och tanke är fienden om man ska spelleda något med Arkon.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Och Storm, men det bevisar bara att det är Claremont som skriver.

View attachment 10556
Jag måste erkänna att jag räknade Storm som en av häxorna. Den andra är Scarlet Witch. Kanske är det våra mutanter han vill ligga med?

Ja, Claremont har obekväma romanser eller åtminstone spänning mellam Storm och varenda amoralisk mäktig man i Marvel han kommer över. Dracula och Doom också! Men å andra sidan, vem ska Storm dejta i X-Men såpoperan? Wolverine? Please…
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,483
Arthur "Artie" Maddicks: Nej, jag tänker inte gå in på hans hemliga nazist forskar pappa eller vilka X-gruppers serier han hängde i bakgrunden av. Det är inte viktigt. Artie är ett barn med en X-gen som när den blir aktiv och han blir en mutant gör att han blir fruktansvärt vanställd. Han är i situationen som är anledningen till att folk i Marvel som inte är rasister vill kunna bota mutationer. Han ser ut som en vidrig alien, han kan inte prata och han har en värdelös kraft (han kan projicera bilder in i folks huvuden med telepati).

Det som är bra med Artie är att han belyser att mutant som identitet inte är en direkt metafor till någon egentlig identitet. Arties mutation är inte som att han är queer eller tillhör en etnisk minoritet. Det närmsta vi kommer här är att han har en funktionsvariation men det är inte heller riktigt rätt. Artie gör helt enkelt metaforen lite konstigare och lite verkligare, vilket jag uppskattar.


Plot hook: Hjältarna träffar Artie när de är och hälsar på X-men eller Future Foundation eller vilken grupp han just nu är kopplad till. Vi etablerar här hur Arties krafter fungerar och har en viss beskrivning av hur det ”känns” när Artie projicerar bilder in i deras huvuden.

Senare kidnappar agenter från Weapon X en grupp mutant barn inklusive Artie! De gömmer dem i hjältarnas stad men flyttar dem ofta för att ingen ska kunna spåra barnen som de håller på att experimentera på. Men Artie skickar kryptiska bilder av det lilla han kan se till hjältarna för att försöka tipsa dem om var barnen hålls fångna just nu. Hur väl känner hjältarna sin stad? Kan de lösa de här ofrivilliga rebusarna och visuella gåtorna?
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,040
Alltid en överhängande risk att man snubblar över bästa kompisen Leech också om man möter Artie.
 
Top