Världens mest komplicerade Rollspel!

Lukas

Smutsig hippie
Joined
25 Jan 2010
Messages
3,596
Location
Huddinge
Vad som är världen mest komplicerade rollspel tycker jag är en intressant fråga, för om man tittar runt lite på nätet hittar man otroligt många olika svar som alla bygger på olika uppfattning om "vad" komplicerad betyder.

Så jag tänker att vi testar det här, Utan att jag ger någon beskrivning av vad jag tycker komplicerad betyder, och utan att du går ner och läser vad andra svarat i den här tråden. Vad anser du vara det mest komplicerade rollspelet?
 

Mekanurg

You can add up the parts; you won’t have the sum
Joined
17 May 2000
Messages
7,858
Location
Port Kad, The Rim
Aftermath -- non plus ultra. Flödesscheman för att hantera stridsförloppen.


1649946689032.png
 
Last edited:

Lightshy

Hero
Joined
3 May 2014
Messages
1,065
Svenska sagan om ringen från Äventyrsspel
alt. Kheelatar.
Götterdämerung och DoD retro finns väl med som bubblare.
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Western 1e är bara två böcker. Visst, stridssystemet med segment är en tröskel och lite tungrott, lite komplicerat men inte så komplext.

Rolesmaster är mycket mer omfattande, men mängder av extraböcker: levels, skills, och tabeller tabeller... men när man väl valt ras och klass så är det rätt så straigth forward. Stridssystemet är snabbt och enkelt när man har rätt tabeller uppe.

D&D 5e är ju ett annat slags monster. Med builds, builds builds. Feats, spells, taktiska element, synergieffekter, action economy. Själva grundreglerna är inte så komplicerade, men med extraböcker (fler races, classes, archetypes, feats) blir det superkomplext. Mer komplext än Rolemaster - tycker jag.

Ni som kan D&D 3e kanske tycker det är mer komplicerat än D&D 5e. Och jag påstår inte att D&D 5e är världens mest komplicerade rollspel, bara att jag tycker Rolemaster var lättare, och Western 1e mycket lättare.
 

entomophobiac

Low Prep High Play
Joined
6 Sep 2000
Messages
8,574
Location
Uppsala
Ni som kan D&D 3e kanske tycker det är mer komplicerat än D&D 5e. Och jag påstår inte att D&D 5e är världens mest komplicerade rollspel, bara att jag tycker Rolemaster var lättare, och Western 1e mycket lättare.
Skillnaden är väl att du kan hålla dig till grunderna om du vill. Alla spelare jagar inte builds. Det är sant i 3E också, men där är grunden mer omfattande. Feats är exempelvis optional i 5E.

Tror det mest komplicerade jag spelat är Burning Empires. Jag upplever det som ett spel det tar lång tid att komma in i. Men har samtidigt väldigt kul längs vägen. Det är mest att alltihop bygger på mekaniska undantag som jag inte lärt mig. Suckar också inombords när jag tänker på AD&D 2E:s flera olika skalor och slag…

Mest komplicerade jag läst? Kanske Neotechd. Också på grund av undantag, men även svårtillgänglighet. Ibland exploderar tärningen, ibland inte. Ibland skall du slå högt, ibland inte.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,370
Location
Stockholm
Aftermath är ju rätt komplext. Och om man räknar Phoenix Command som ett rollspel är nog det uppe på den nivåerna också.

Hackmaster är ju komplicerat för att det ska vara komplicerat, AD&D skruvat upp till 11.
 

McKatla

Utan titel
Joined
2 Aug 2010
Messages
1,018
Många av de nämnda spelen har jag aldrig spelat eller läst, så de kan jag inte uttala mig om. Men av de jag HAR erfarenhet av är nog Harnmaster det mest komplicerade och tungrodda. En vanlig liten strid som i brp kanske skulle tagit en kvart tog en hel spelkväll...

DnD 3.x (men även ADnD i olika iterationer) har jag också alltid betraktat som på tok för komplexa för min smak.
 
Last edited:

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,386
PC i grund är ju bara ett alternativt stridssystem, men det har använts i några kompletta rollspel, tex Living Steel och Aliens Colonial Marines.
Det finns ju en antyd setting genom de Falloutesqa citaten i marginalerna. Men också, hur ska man ha tid med något annat än en strid med de här reglerna? :p
 
Top