Vem står för kakorna?

Björn den gode

Swashbuckler
Joined
5 Jun 2001
Messages
3,032
Location
Göteborg
I en annan tråd så framfördes det att
Skarpskytten said:
Jag tycker det är väldigt viktigt att man pratar igenom spelstil före varje kampanj (liksom allt annat, som uppföranderegler, säkerhetsverktyg och vem står för kakorna).
och det fick mig att instinktivt reagera och fundera på hur mycket det egentligen är bra att prata igenom innan en spelkväll/kampanj. Nu tänker jag inte på hemligheter, men saker som behöver vi verkligen bestämma om vi spelar komedi eller tragedi, är det inte mer spännande att se vad det blir, är det verkligen alltid säkrare om vi har pratat igenom säkerhetsverktyg än om vi inte gjort det och en massa liknande frågor.

Men nu är det fredagskväll och jag tänker att den här tråden ska fokusera på det som jag reagerade mest på: Vem står för kakorna?

För min känsla är att om den frågan lyfts så blir det bara sämre för alla, det blir mycket tråkigare för mig att baka och bjuda på kakor om det är för att jag förväntas göra det, en fikalista kanske är nödvändigt på jobbet men i rollspelsgruppen så känns det mycket roligare att den som känner för att ta med sig något att bjuda på gör det.

Så nu funderar jag både på hur ni brukar göra, har någon grupp faktiskt pratat igenom vem som står för kakorna? tar alla med till sig själv? Men också på vad ni tycker är bästa sättet att göra det på, blir vi lyckligare att planera såna detaljer eller inte?
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
3,201
Aldrig varit med om att det diskuterats. Däremot har det uppstått olika kulturer i olika grupper där man kanske har förväntats ha med sig något (inte en speciell utan alla) i princip varje gång. Men också motsatsen.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,382
Location
Nynäshamn
För egen del föredrar jag egentligen när det inte finns några kakor alls, för jag bör rent generellt hålla mig från sådant. Jag är en dålig och svag människa, tillika diabetiker som borde minska vikten.

Men i allmänhet tycker jag heller inte egentligen att godis/snacks är nödvändigt kring bordet. Det brukar ge en för ojämn energinivå, plus att jag tycker det lätt blir distraherande om man håller på och äter hela tiden. Jag tar hellre en rejäl matpaus.

Jag skulle helst se att sånt här planeras. Att den som planerar att bjuda på kakor förvarnar. Att vi bestämmer en tid för matpaus på förhand, eller åtminstone innan vi börjar spela. Jag kommer dock inte att bli direkt sur på den som bjuder på kakor utan att förvarna…
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,241
I princip aldrig avhandlat det utöver att bekräfta den uråldriga regeln ”Allt som står på bordet får man ta av.”
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
2,669
Då vi innan pandemin till 99% spelade hos mig så föll det sig naturligt att det var jag som bjöd på kaffe och te och bullar. Dock är det ju alltid trevligt om övriga i gruppen visar sin uppskattning och tar med sig snacks eller kakor ibland eller dricka eller nått . Det blir ganska fort gammalt om folk kommer hem till en och svullar och vräker sig utan att betala tillbaka now and then .
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
3,733
Location
Helsingborg
Man har med sig vad man själv vill snacksa på. Jag brukar plocka med mig till mig själv plus en "vill du ha så ta" kvot. Vanligtvis frukt då det är bättre med något uppfriskande eftersom det blir mycket snack.
 

EvilSpook

Swordsman
Joined
15 Oct 2008
Messages
773
Location
Rachdrand
Vi har en spelare som ofta tar med hembakat fikabröd som kompensation för att han är sen. Det är sympatiskt tycker jag.

//EvilSpook
 

IcarusDream

Anti-populist
Joined
9 Jan 2007
Messages
942
Location
Carapalea
Jag bjuder på kaffe/te/alkohol. Spelarna tar själva med godis eller fika. Sedan grillar vi tillsammans efteråt.

När vi spelar Horror on the Orient Express så tar jag fram finporslinet och serverar en ostbricka. För att öka känslan av lyx.
 

Sömniga Isaac

Restless Lorekeeper
Joined
9 Feb 2008
Messages
670
Location
Örebro
Jag älskar att baka, däremot är jag noga med att fråga gruppen om de vill ha fika och i så fall vilket fika om jag bakar till min spelgrupp. Personligen föredrar jag dock att spela utan att det finns fika eller dylikt vid spelbordet. Det stör i min mening mer än vad det tillför till aktiviteten. Jag är lite av en person som tänker var sak har sin plats, spelar vi så spelar vi. Jag kom inte hit för fika eller att äta.
 

lupmet

Warrior
Joined
19 Feb 2014
Messages
216
Något av de första spelmötena vi spelade i vår grupp frågade en i gruppen om det inte vore trevligt om någon tog med sig kakor varje gång och att ansvaret gick runt, varpå alla sade "Ja". Jag vet inte om det kvalificerar som "diskussion" men sedan dess har vi hållit på det. Om någon ansett sig haft dålig ekonomi (normalt pga arbetslöshet) har denne sonika avstått ifrån att köpa under den tiden (har skett 2-3 medlemmar, två köpte inte med sig på säkert två år respektive). Det har aldrig varit krav på att en viss person ordnar (även om det ett par gånger under 20 år kommit en fråga "är det inte din tur snart?" när någon med god ekonomi inte stått för kakor på {antal medlemmar i gruppen}•{1t4} tillfällen). Vi har bara ett fåtal gånger stått utan kakor, ju fler gånger har vi stått där med dubbel dos ("men jag sade ju att jag skulle ta med?!"). Vi har dock löst det problemet konstruktivt och i god anda.

När jag spelledde Horror on the Orient Express lade jag på vit duk på matsalsbordet och tog fram den kompletta teservisen (annars kör jag muggar och udda kanna), likt @IcarusDream.

Några gånger har "kakorna" blivit tematiska, som när vi spelade Mutant:År Noll och det var min tur:

Krubb.jpg
 
Last edited:

ChrilleT

Warrior
Joined
1 Feb 2014
Messages
225
Har aldrig riktigt diskuterat det där utan det har fungerat rätt naturligt. Den vi är hos står för kaffet. En av spelarna har alltid för vana att köpa lite ballerinakex, övriga köper något lättare ibland. Alla står för sin egen dryck (förutom kaffe då). Jag som sl gillar överlag inte att äta tilltugg alls då jag vill känna mig redo att prata snabbt hela tiden om det skulle behövas. Kan ju passa på om vi har en paus men annars håller jag mig till någon läsk, vatten eller något sådant.
 

Skarpskytten

Urgammal drake
Joined
18 May 2007
Messages
3,579
Location
Växjö
Så fortfarande ingen spelgrupp som faktiskt diskuterat vem som tar med kakorna va?
Nej. jag kan inte minnas att vi har gjort så uttalat i någon grupp. Tyvärr känner jag inte alls igen @DeBracy uråldriga regel om att alla får ta av det som står på bordet, utan det har mer varit att alla tar med sitt eget plus att Holm bjuder på sådana där äckliga kanelsnäckor. Kanske någon norrländsk vs skånsk grej?

Nu har min nuvarande grupp spelat on-line i typ (en är riskgrupp), men innan dess hade vi systemet: I och M bullar upp med ett hav av godis, jag äter min medhavda banan och är sedan sjukt distraherad av I och Ms godishav resten av spelmötet, C äter typ aldrig något.

(Sen är jag sugen på att plocka upp det du börjar posten med, men ska inte skräpa ned den här tråden med det).
 

Franz

Hero
Joined
4 Dec 2010
Messages
1,653
När vi var typ 13 år hade vi som grej att alla utom spelledaren tog med godis och den som bjöd spelledaren på bäst godis kunde skonas vid dödliga slag. Det var på den tiden och i den åldern då spelledaren både var mer enväldig och illvillig. Vi skämtar fortfarande ibland om att ta med mutor till spelledaren, men i praktiken så tar alla med till sig själva men bjuder om någon frågar. Kaffe brukar den vi kör hos stå för.
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
12,518
Location
Athos
Så fortfarande ingen spelgrupp som faktiskt diskuterat vem som tar med kakorna va?
Vi brukar alla säga att vi inte ska ta med några bärs men sedan blir alla oroliga att ingen faktiskt gör det så alla tar med så att det ska räcka till tre bärs per skalle, vilket innebär att vi får 9 bärs per skalle. Det har hänt att det har spårat ur...
 

Rangertheman

Swashbuckler
Joined
15 Dec 2015
Messages
1,822
När vi spelar icke-digitalt är vi alltid här och då bjuder vi på fika, vanligtvis kladdkaka. Men ibland är det någon som hör av sig innan och säger att de tar med sig fika. Så det brukar ge sig naturligt. Vi har aldrig haft någon diskussion kring det.

Nu när vi nästan bara spelar digitalt är det mest jag och min sambo som dukar fram kakor, bönbågar eller glass. De andra kör på sin höjd med te eller cola.
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
2,669
Vi brukar alla säga att vi inte ska ta med några bärs men sedan blir alla oroliga att ingen faktiskt gör det så alla tar med så att det ska räcka till tre bärs per skalle, vilket innebär att vi får 9 bärs per skalle. Det har hänt att det har spårat ur...
Har av negativa erfarenheter förbjudit alkohol vid spelbordet just på grund av som du säger att det har en tendens att spåra ur, har kommit till insikten att rollspel och alkohol inte är en bra kombo . Alkohol har en förmåga att locka fram folks både barnsliga och mörka sidor så det har allt som oftast inte slutat bra eller iaf inte när man försökt ha seriöst rollspel . Dock så är det en annan femma om man kommit överens om att syftet med kvällen är att dricka och att rollspel eller brädspel eller liknade kan vara en rolig bisyssla till själva drickandet.
 

Måns

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
12,518
Location
Athos
Har av negativa erfarenheter förbjudit alkohol vid spelbordet just på grund av som du säger att det har en tendens att spåra ur, har kommit till insikten att rollspel och alkohol inte är en bra kombo . Alkohol har en förmåga att locka fram folks både barnsliga och mörka sidor så det har allt som oftast inte slutat bra eller iaf inte när man försökt ha seriöst rollspel . Dock så är det en annan femma om man kommit överens om att syftet med kvällen är att dricka och att rollspel eller brädspel eller liknade kan vara en rolig bisyssla till själva drickandet.
Våra mörka sidor är inte så mörka. Eller så dricker vi trots allt för lite. Men each to his own naturligvis.
 
Top