Vad har ni för behov vid spelbordet?

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
4,950
Location
Slätta
Jag är en ganska flat figur. Jag har inga behov att tala om vid spelbordet. Jag behöver inte ha min del av rampljuset, jag behöver inte vara bäst på någonting även om jag gillar att ha fåniga användbara gimmics som jag får riktiga fördelar av, jag behöver inte alls vara lika bra som alla andra även om jag lite pinsamt ändå inser att jag minmaxar lite lite i det fördolda.

Jag har ett antal saker som jag ogillar, som när karaktärerna omotiverat behandlas olika av SL, att saker går lättare utan någon rimlig anledning. Det får jag lite utslag av. Men annars har jag bara behovet att vi tillsammans producerar en kul och intressant berättelse.

Jag har nog därför i omgångar lite svårt att hänga med i alla svängar runt vilka behov andra har. Så vad är era säg top tre (eller fler om ni behöver dem) behov vid spelbordet?
 
Last edited:

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
2,989
Location
Enköping
Jag har inga behov, mer önskemål.

1. Att folk är på och förberedda så inte flera andra får sitta och vänta på någon individ, att alla har koll på sin rollpersons förmågor, att SL har koll på regler och värld.

2. Att det finns plats...för formulär, tärningar, dryck, snask/mat/frukt, rumpor. Att där det finns plats är det hyffsat störfritt, inga småbarn, rockkonserter, tv som står på och dylikt.

3. Att spel och äventyr passar oss alla i konstellationen.
 

Tre solar

Hero
Joined
8 Mar 2014
Messages
1,133
Jag har behovet av att känna att jag kan påverka något händelseförlopp, till exempel välja vilken väg vi ska gå, eller lägga upp en plan. (Jag behöver inte känna att jag bestämmer, bara att jag har en rimlig chans att påverka).
 

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
1,820
Jag tror jag har behovet av att de som sitter runt bordet tar det vi gör på allvar (jag har som SL ansträngt mig och förberett, och det funkar inte för mig att bara tramsa bort det).

Jag tror också jag har behovet av att spelarna försöker vara konstruktiva kring det som händer, och att de försöker vara goda lagspelare, både för varandras och för SLs skull.

Jag försöker vara ganska hygglig som SL, och jag har samtidigt ett behov av att spelarna noterar det, och inte tar det för givet.
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,756
1: Att alla som är där är där med fokus att spela rollspel.

Socialt umgänge är trevligt och det kommer alltid att förekomma off snack och off skämt osv men är man ute efter det social umgänget så är det bättre att man kör en filmkväll eller brädspelskväll ihop med några bärs ist.


2: Att alla som kommer är motiverade till att spela och inte sitter och mumsar bulle med näsan i mobilen och aktivt deltar 20 minuter av ett 4 timmars spelmöte

3: att vi alla har samma ambitioner om vad vi vill få ut av spelet och äventyret vi spelar.
 

nano

Warrior
Joined
25 Apr 2019
Messages
304
Vanligt folkvett, som att sällan avboka med kort varsel och att inte låta obehandlade psykiska problem gå ut över de andra vid spelbordet.
 

Genesis

Pa' ti 泣き, chicken teriyaki
Joined
17 Aug 2000
Messages
11,616
Location
Göteborg
För mig är det ganska enkelt: Jag behöver känna att jag har kreativ input i vad spelet handlar om. Att jag inte spelar ett äventyr någon annan har skrivit, utan att jag är med och skriver äventyret. Om jag känner mig som att jag är en person som lever i spelvärlden och agerar utifrån detta så blir jag frustrerad och oengagerad.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,553
Location
Nynäshamn
Jag vet inte om jag har några skarpa "måsten", men jag har några saker jag skulle säga att jag mår väldigt mycket bättre om jag får:
 • Något tydligt mål att uppnå. Jag är jättedålig på att själv driva fram en agenda, göra egna planer för att nå personliga mål och sådär. Jag blir handlingsförlamad och känner mig mest dum. Så om spelgruppen eller åtminstone min rollperson kan få något konkret att göra (lösa ett mysterium, infiltrera en militärbas, fly från fängelset) så mår jag mycket bättre.
 • Möjlighet att känna mig klurig. Eller mer exakt tror jag att det jag behöver är att inte få tillfällen att känna mig klurig och smart tagna från mig. Om jag kommer på en smart lösning är det helt OK om den lösningen fallerar för att den inte var så smart eller om den byggde på felaktiga antaganden eller om jag glömt att täcka någon eventualitet. Men jag blir irriterad om jag inte får lösa problemet genom en smart plan utan istället måste lösa problemet med ett tärningsslag.
 • Spela med människor som är vettiga, snälla vuxna. Som inte gör narr av varandra på ett otrevligt sätt, som respekterar varandras tid, som kan tänka sig att prata om saker om de inte fungerar, och så vidare. Jag har varit en del av kompiskretsar och andra sociala sammanhang där stämningen varit, som en kamrat till mig uttryckte det, "hård och inte speciellt hjärtlig" och jag känner mig ganska klar med det.
Sen finns det ju andra saker jag gärna vill ha respektive gärna slipper (vill gärna ha hyfsad agens och vill gärna ha ordentligt med tid att planera/scouta/förbereda operationer, vi måste inte alls hasta iväg till själva genomförandet. Vill gärna slippa pauser för plast och matte och tabelltolkning) men jag tror att de där tre är de lite starkare behoven jag har.
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
2,856
Några önskemål från min sida:

Inget slentriankollande på mobilen under tiden som vi spelar (men självklart får folk ta samtal och så)

Om jag spelleder vill jag inte behöva påminna om namn stup i kvarten, sånt får gärna skrivas ner.

Gärna inte för korta spelpass, jag tycker att man sällan kommer nån vart under korta pass och då börjar spelet kännas segt.

Att man ser till att dyka upp när man lovat och inte struntar i avtalade tider. Självklart kan livet komma emellan, t.ex. barnvakter som fått förhinder eller att man blir inringd på jobb, men det känns lite taskigt att till exempel istället gå på en kul fest som dykt upp.

Det är viktigt att alla vid spelbordet hjälper varandra att ha roligt.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
4,950
Location
Slätta
Det är intressant detta. Nu är vi ett litet snitt, men det är ännu ingen som utryckt att balans och andel av airtime är med på sin topplista. De sakerna brukar vara de som kommer upp oftast när man pratar om sådana här saker.
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
2,856
Det är intressant detta. Nu är vi ett litet snitt, men det är ännu ingen som utryckt att balans och andel av airtime är med på sin topplista.
Handlar det om att alla ska få samma tid att prata och agera? Det har alltid funnits spelare i de grupper jag varit med i som varit lite mer försynta och inte velat ta lika mycket plats som alla andra. De hade inte varit bekväma i en jämn fördelning. Däremot är det ju viktigt att spelledaren inte ger en viss person mer utrymme för att de är bättre kompisar eller för att spelledaren gillar den rollpersonen bäst. Men det har nog aldrig hänt i nån spelgrupp jag varit med i.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
4,950
Location
Slätta
Handlar det om att alla ska få samma tid att prata och agera?
Ja, det och även att det inte om man slår ut det över tid är så att vissa roller är mer kapabla att agera än andra. Tänk t.ex. ett stridsrelaterat scenario och att någon av karaktärerna inte är vapenför.
 

Sömniga Isaac

Tjurig spelare
Joined
9 Feb 2008
Messages
895
Location
Örebro
 • Kaffe.
 • Respekt mellan deltagarna vid spelbordet.
 • Fokus på aktiviteten och minimalt med avstickare på ämnen som inte hör till aktiviteten.
 • Förståelse och acceptans för olika spelstilar vid spelbordet.
 
 • Like
Reactions: Ram

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,675
Location
Linköping
Alla mina krav måste vara uppfyllda redan eftersom jag inte kommer på nåt särskilt (vilket då borde antyda att jag har krav men att jag inte tänker på dem förrän de inte skulle vara uppfyllda längre).

Om vi gissar då:
 • Delad spotlight. Jag vill inte spela "rollperson A på äventyr med blandade sidofigurer" utan "rollpersonsgrupp A på äventyr".
 • Lyhördhet. Om någonting inte fungerar eller kunde fungera bättre så tar man upp det och strävar mot förbättring.
 • Frihet inom ram. Jag fungerar bäst om det finns en röd tråd, en ram vi rör oss inom. Jag vill inte spela "Ni är skurkar i en skog, vad gör ni?" och jag vill inte spela "Ni måste gå till plats X på en gång annars går äventyret sönder".
 • Fokus. Här kommer klassikern till minnes, med en pluggkompis som undrade om vi kunde ha TVn igång med ett program han ville titta på samtidigt som vi spelade... Annat på fokus-temat är spelare som dyker upp utan nån känsla av vad som hände förra spelpasset, inget minne av kampanjviktiga SLPs utan slår sig ner glatt väntande på hur SL ska underhålla dem.
 
Joined
17 Oct 2011
Messages
867
öl men tydligen inte amarone för då blir måns trött
att jag får ta en cigg, jag feströker bara och rollspel är som fest
plats för kartor
humor
och att vi inte bara spelar rollspel utan tar oss tid och ventilerar vardagens vedermödor och våra fotbollslags prestationer
 
Top