vad gör en ”hardcore” inom rollspelshobbyn?

Conan

Hero
Joined
15 Aug 2000
Messages
1,273
Vilka egenskaper är viktigast för att uppfattas/vara en hardcore-typ inom denna hobby?

Att man börja spela tidigt, att man spelar ofta, att man spelat många olika spel, att man spelat i många olika konstellationer, att man spelat i samma konstellation länge, att man spelat som man alltid gjort, att man testar olika spelstilar, att man äger många rollspel, att man skrivit till olika rollspel, att man kan rabbla mycket fakta och stats om rollspel, att man är SL, att man hänger på rollspelsforum och dyl., eller att man är en baddare på olika regelsystem eller på lore?
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
2,375
Man skall spela rollspel alla dygnets lediga timmar alla dagar i veckan , man har dessutom inte gått en dag utan att spela rollspel sedan man började spela för 30+ år sedan
 

Stareater

Fnord
Joined
6 Apr 2017
Messages
326
Location
Umeå
Jag tror att det måste betyda att man aldrig slutar tänka rollspel och hanterar den verkliga världen på samma sätt.

"Yes! Bara två teams-möten till så levlar jag upp den färdigheten".

"Den där personen verkar vara lite suspekt, vi bryter oss in i hans hus, letar efter ledtrådar och lootar allt värdefullt."

"Det är 65% chans att jag lyckas med att svänga i den där kurvan i hög hastighet. Det är bra odds."
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
7,656
Location
Stockholm
Jag hatar ordet "hardcore", mest för vad det betyder i lajvkretsar, så ta nedan med en nypa salt. :)

"hardcore" betyder "status". Att göra något hardcore är att göra något som ger status, personer som är hardcore är de vi ger vår beundran och underkastelse. Att göra något hardcore betyder oftast att göra en stor uppoffring för att ses som cool och få status och bli del av den klubb för inbördes beundran som alla gjort avkall på sig själva för att "få vara med".

Då och då har någon på lajv, säkert i all välmening, kallat mig "hardcore". Jag har bett dem dra åt helvete.
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
7,656
Location
Stockholm
Jag tror vidare att fenomenet "hardcore" bara är meningsfullt i större grupper och communitys än en enskild spelgrupp, det är en positionering gentemot andra som är "softcore", alltså en typ av elitism av den värsta sorten. :)
 

Franz

Hero
Joined
4 Dec 2010
Messages
1,387
När jag gick min filmutbildning för tusen år sedan var det en klasskompis som alltid hade en omkopplare från BNC till RCA (har jag för mig) i fickan när han gick på fest. Om någon tjej flörtade med henne tog han upp den och frågade om hon visste vad det var för något. Om hon inte visste det gick han därifrån utan att säga ett ord. En hardcore rollspelare kanske gör samma sak fast med en T20?
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
2,950
Location
Kullavik
Jag brukat själv tänka "hardcore" översatt till "inbiten". Hänger du på WRNU länge och de flesta dagarna i veckan så är du troligtvis en inbiten (och därmed hardcore) WRNU-forumit (eller heter det forumist?). Jag tänker också att det handlar om att vara djupt engagerad inom ett smalt område. Att vara "hardcore" rollspelare tycker jag känns för brett med tanke på hur många undergrupper inom hobbyn som det finns.

Så till frågeställningen:
Börja spela tidigt - I 10-årsåldern i mitten på 80-talet.
Spelar ofta - Nej, tyvärr inte.
Spelat många olika spel - Inte överdrivet många, kanske strax under 40 olika spel med tyngdpunkt på Drakar och Demoner, Mutant, Call of Cthulhu och senare Svavelvinter.
Spelat i många olika konstellationer - Nej
Spelat i samma konstellation länge - Ja, främst i en i stort sett intakt spelgrupp sedan jag började spela.
Spelat som man alltid gjort - Fram till 2010-tal nästan enbart BRP.
Testar olika spelstilar - Efter 2010 testat olika regelsystem, mer karaktärsdrivet, spelledarlöst, regellöst, scenindelat, etc.
Skrivit till olika rollspel - Njae egentligen inte. Gjort ett Fiasco playset till Svavelvinter :)
Kan rabbla mycket fakta och stats om rollspel - Förmodligen mer än de flesta i min spelgrupp, men knappast mer än de flesta här.
Man är SL - Nästan alltid
Hänger på rollspelsforum och dyl. - Ja här är jag säkert online nästan varje dag.
Man är en baddare på olika regelsystem eller på lore - I enstaka fall har jag läst in mig rätt hårt t.ex. på Trakorien när vi började spela Konfluxsviten och på motsvarande sätt Tredje Horisonten när vi började spela Coriolis.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
2,375
Du skall ha kastat en T12 så hårt i huvudet på en annan spelare eller SL så hen avled och sedan skall du ha suttit 13 år för överlagt mord . Då är du fan i mig hardcore
 
Top