Nekromanti Meteorit träffar jorden

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Nu fick jag precis en idé på vad som kan ha inträffat på jorden. I mitt projekt Back to Tellus, är det tänkt att en katastrof hänt på jorden, och att sedan ett stort antal människor återvänder till jorden.

Dessa flyttade ut i rymden och bosatte sig för ett antal år sedan på bl.a. Mars och Venus. En stor del bodde kvar på Jorden också. Tills en stor meteorit slog ner på jorden, kan eventuellt varit en meteorit storm som träffade.

Jag behöver dock lite hjälp med idéer vad som kan ha drabbat de som bodde kvar på jorden.

När sedan folk från mars och venus återvänder omkring 500, 600 hundra år senare. Drabbade av mutationer, förgiftade av något etc...

Idéer mottages gärna.

Riddaren
 

kragghack

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
219
Location
Umeå
Rent vetenskapligt så skulle ett meteoritnedslag leda till att massa stoft skulle komma upp i atmosfärenvilket skulle leda till att solens strålnar skulle hejdas.Vulkanaktiviteten skulle också höjas vilket skulle öka stoftmängden ytterliggare.

Man skulle kunna tänka sig att de radioaktiva ämnena som finns vi jordkärnan skulle kunna komma upp vilket skulle leda till ökade strålningsdoser vilket skulle medföra mutationer.Vissa djurarter skulle överleva "atomvintern" som skulle finnas på grund av stoftet.Denna varar kanske ett par år, men de som överlevde skulle ändå påverkas av den radioaktiva strålningen.

Ash to Ash
Dust to Dust
Kragg Hack remains
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,537
Location
Mölndal, Sverige
"Tills en stor meteorit slog ner på jorden, kan eventuellt varit en meteorit storm som träffade. Jag behöver dock lite hjälp med idéer vad som kan ha drabbat de som bodde kvar på jorden."

Vi leker med tanken att en stor sten slår ner på jorden. En stor mängd damm rivs upp i atmosfären och sprids globalt. En gosig chockvåg sprids då genom jordskorpan i typ ljudhastigheten och river det mesta inom en viss radie. Ett antal förkastningslinjer lär utlösas och massiva jordbävningar inträffar runt om i alla jordbävningsområden. Om chockvågen är tillräckligt kraftig kan den dessutom leda till att den koncentreras på andra sidan jordklotet och där ger upphov till massiva seismiska störningar i form av vulkanutbrott, eventuellt en lavaöversvämning i stil med den som drabbade den indiska kontinenten för 65 miljoner år sedan, ungefär samtidigt som den där stora dinomördaren drattade ner i Yucatan. Resultatet blir sammantaget att en enorm mängd vulkanisk aska vräks upp i atmosfären.

Sammantaget ger detta att solljuset stängs ute, kanske i åratal. Detta får dels effekten att temperaturen sjunker drastiskt och förmodligen inleds en ny istid i förväg. Dessutom får man en hel kasse med extrema väderförhållanden på jorden i form av tyfoner och orkaner av hittills icke skådat slag, tornados där man minst väntar det, översvämningar, torka et cetera.

Dels får det effekten att fotosyntesen upphör. Växter slutar växa, växtätare får inget att äta och dör, rovdjur får inget att äta och dör, och så vidare uppåt i näringskedjan. Räkna med att sisådär 75% eller mer av alt djurliv dör ut. Efter kanske fem eller sex år så kanske molntäcket bryts upp. Vid det laget är Jorden såpass nerkyld och polarkalotterna så stora att temperaturen fortsätter att rasa in i en ny istid.

Detta bör leda till en kollaps av civilisationen. Ingen mat, en istid i antågande, extremt väder och hiskliga jordbävningar och vulkanutbrott på global skala kan få vilken civilisation som helst att bli ett minne blott.

Långtidseffekterna är svårare att projicera, men samhället kan mycket väl kollapsa till någon form av nomadiskt stamsamhälle som lever av de få resurser som finns. Människosläktet förändras troligen inte så mycket, utom att det anpassas bättre till klimatet, i form av att de bättre anpassade överlever och de mindre bra anpassade hinner inte skapa avkomma, inte att en ny ras utvecklas. Det är för kort tidsrymd för skumma evolutionära snedsteg. Mutationer som vi känner dem lär inte inträffa. 99% av alla mutationer rensas bort av våra geners självreparerande förmåga, och 99% av de som kommer igenom är skadliga och leder oftast till dödliga missbildningar eller cancer. De som är kvar lär inte vara av typen extra arm, extra öga eller andra skumheter som Mutant har lärt oss.

Nedslagsplatsen samt den plats som befinner sig på andra sidan bör vara tämligen ohälsosamma platser att vara på, med lavaflöden på ytan, svavelsyrasjöar, vulkanisk aska överallt och liknande. Resten kan man nog leva på, om man kan överlevnadstricken. Polarkalotterna har svällt en hel del och helt enkelt kört över ungefär halva jordens yta, och med det alla resterna av civilisation som en gång i tiden fanns där. Havsytan har nog sjunkit med omkring 150 meter eller så, iom att så mycket vatten binds upp i polarkalotterna och glaciärerna.

Så där skulle du kunna vara: här och där är Jorden giftig och täckt i aska, och resten är täckt av snö och is. Samhället bör vara ett istidssamhälle med väldigt liten och nomadisk befolkning (kanske så få som 100.000 pers). De är förmodligen korta och satta människor, som förmodligen sjunger sånger om de gamla gudarna, vars enorma skapelser återstår att finna här och var där isen inte har slukat allt.

- Krille
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Gaxar

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
238
Location
Göteborg
Grottbjörnens Folk
-the Roleplaying Game /images/icons/wink.gif

Ärligt talat så hade jag gärna funderat lite mer på hur saker och ting skulle se ut en nedrans massa år efter nedslaget. Saker och ting börjar sakta värmas upp. Människorna börjar föröka sig och sprida sig alltmer; stammar upptäcker de gamla mosade resterna efter tidigare civilisationer, med allt vad detta för med sig (kanske inte så mycket ändå; glaciärer är duktiga på att smula sönder saker och ting). Säg att meteoritnedslaget inträffade när människan hade kommit betydligt längre fram än där vi är idag. Något skulle säkert finnas kvar mer än ruiner. Klassikern är ju en värld där samhällen växer upp i urgamla ruiner av forna metropoler och prästerskap bildas kring fortfarande fungerande teknik. Anta sedan att de som gömt sig på andra planeter under all den här tiden vill återvända till jorden, nu när saker och ting börjar bli mysiga. Vilken inställning kommer de att ha till människorna? Deras teknologi kommer att vara överlägsen; kommer de att spela på detta och utge sig för att vara gudar? Dessutom; det lär ha tagit så lång tid för jorden att uppnå ett beboeligt klimat att de människor som nu lever på jorden skiljer sig betydligt från de som kommer ifrån solsystemet. Tre skilda människosläkten? Har de människor som lever på olika planeter ute i solsystemet haft kontakt med varandra? Strider? Det här kan bli rätt spännande om jag får säga det själv... /images/icons/cool.gif

-Gaxar, som funderar på om jordmänniskorna kanske har utvecklat någon sorts "magi" under all den tid som har gått...?
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Ärligt talat så hade jag gärna funderat lite mer på hur saker och ting skulle se ut en nedrans massa år efter nedslaget.

Lite av min idé, fast då inte en jädrans massa år efter nedslaget, utan kanske en 400-500 år senare. Tanken är att mänskligheten har koloniserat vissa delar av Mars och Venus. Dessa håller kontakt med Jorden, med reguljära rymdtransporter varannan månad eller så. När så metoriten slår ner på Jorden, bryts kontakten mellan Mars och Jorden, respektive Venus och Jorden. Någon större kontakt mellan Mars och venus har det aldrig varit, då kontakten gått med Jorden som mellan hand.

Medans sedan Jorden förfaller till något typ av stamsamhällen i den frusna ödemarkerna, så frodas två skilda samhällen på mars respektive venus. Sedan efter en 400-500 år, kanske 600 år efter metoritkatastrofen på Jorden, beger sig några från Venus till Jorden, respektive från Mars till Jorden. Dessa skapar olika kolonier på Jorden, på skilda platser från varandra. Sedan någon gång stöter de ihop. Vet ännu inte hur de olika kulturerna skall ha utvecklats. Men ingen magi är aktuellt.

Däremot har jag lite funderingar, som jag skulle behöva lite hjälp med möjliga förklaringar.

1) Hur löser man värmen / kylan på de olika planeterna

2) Vatten och matfrågan, möjligen genmanipulation?

3) Syre. Hur skaffas möjligheten till att andas utan att gå omkring som värsta michelin-gubben?

4) Vad är orsaken till att marsinvånarna och venusinvånarna beger sig tillbaka till den förfallna jorden?

5) Hur uppfattar de olika människokulturerna varandra? Som en hotbild?

Riddaren
 

Discordian

Swordsman
Joined
7 Jun 2000
Messages
621
Location
Uppsala, Sverige
Grottbjörnens Folk [OT]

>>Grottbjörnens Folk
-the Roleplaying Game<<

Finns redan, bland annat i form av GURPS Ice Age. :)

"Jesus hade skägg." - Dom Dummaste
 

kragghack

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
219
Location
Umeå
1, 3)Man har nått sorts kraftfält runt planeten som dessutom fungerar som Meteoritförsvar.

2) Genmanipulation är ett bra alternativ

4)Nån komponent till kraftfälten börjar ta slut och dessa komponenter finns bara på jorden, överbefolkning, nån religös ledare har bestämt att jorden ska återkoloniseras.Jorden kan ju också funka bra som fångkoloni. Det finns särkert fler alternativ om man tänker lite till.

5) Beroende på hur mycket jordens befolkning har förfallit så kan dom nog se de som anländer som gudar. Marsianerna och venusianernas uppfattning beror ju på vad de båda är ute efter.Har man släppt ner en massa psykotiska massmördare så kan det bli intressant.

Vem säger sen att de som bor på de olika planeterna är enade, det kan ju finnas flera olika fraktioner från de båda planeterna.

/Anders

Ash to Ash
Dust to Dust
Kragg Hack remains
 

Lord Gehenna

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
58
Location
Göteborg
Re: Grottbjörnens Folk [OT]

Fast nu mera heter motsvarande modul GURPS Dinosaurs. Boken innehåller de flesta förhistoriska varelser inkluderat människor, och regler och tips för stenåldersrollspel.


- Lord Gehenna -
 

Discordian

Swordsman
Joined
7 Jun 2000
Messages
621
Location
Uppsala, Sverige
Re: Grottbjörnens Folk [OT]

Hm, jag trodde att Dinosaurs bara innehöll dinosaurier. Där ser man. Ice Age var ju iofs en rätt tunn bok.

"Jesus hade skägg." - Dom Dummaste
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: And the night has come!

Isac Asimov ( = GUD, Författare, GENIE, osv ) skrev tillsammans med Silverberg ( = GUD, Författare, Genie ) boken Nightfall om en värd som har flera solar och alldrig natt utom en gång var 3000 år då alla solar ställer sig i en exklips och natten anländer...

"mäniskorna" där är alla födda med extremt räddsla för mörker och oförmögenhet att klara av mörker panik psykiska problem osv..

Sen kommer problemet med Stjärnorna som under natten blir synliga i miljoner ljus som syns men som inte lyser upp retfult utan räckhåll för de redan panikiska folket som i skräck bränner sina egna städer för att få ljus.
Folk som rockar av skräcken ut för en sådan chock att deras minnen stängs av för att hinda dom att dö av skräcken och på en natt dör en hel civilisation.
De överlevande är så mentalt skadade av chocken att få är kapabla att skapa en ny civilisation utan majoriteten förfaller till barbarer coh våldspersoner.

Nu tänk att äventyrarna är Arkeologer forskare osv de har hittat fornlämningar efter gamla civilisationer men vart 3000 år finns spår av gigantiska bränder som har förstört allt och det upprepas gång på gång.
Sen får de höra av en Astrolog att solarna 1+2+3+4+5+6 alla kommer att ställa sig i exlips under 12 timmar.

Tänk att äventyrarna är Astrologer forskare de har upptäckt att solarna 1+2+3+4+5+6 alla kommer ställa sig i exlips under 12 timar något som matematisk bara skulle kunna inträffa en gång på 3000 år och nu börjar de att höra sig för med sina historik intreserade om det har hänt förut!
Av Arkeologer får de höra att det finns ett lager av sönder brända civilisationer som upprepas vart 3000 år ...

Vad kan det betyda ? giviet viss så finner för eller senare äventyrarna Arkeolog/Astronom på att deras civilisation kommer strax inom typ 5 år dö ut så HUR ska de kunna lindra smällen av exlipsen och panikande männskor ?
All Elkraft kommer från Solkraft verk de har inga problem med att få tag i sol *ler*
Bilar är oftast elektriska med solladdare och små batterier.

VAD ska hjältarna göra nu ?
De flesta politiker verkar inte direkt tro på deras ord !
Undergången är nära Undergången är nära osv.
De kanske har en forskare som är värdsberömd och vägrar inse meningen med vad som kommer att hända ?
Så the game IS ON
 

Gaxar

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
238
Location
Göteborg
Hihi!!!

Koolt! Scenariot har en väldans trevlig domedagspotential, och jag tror nog att man kan utvinna lite undergångsskräck ur det hela... mums! /images/icons/cool.gif En liten fråga dock:
Ok, alla är livrädda för mörker och så vidare... men bara för att det är konstant solljus hela tiden försvinner ju inte möjligheten till mörker. Anta att jag spelade en av killarna som kommer på detta med att allt lär skita sig. Jag går till Minister X, som givetvis i sann ministeranda vägrar tro på en domedagsprofet. Anta då att jag fixar ett mörkt rum, för att bevisa för honom hur människor reagerar på mörker här i trakten. Vägrar han gå in? Bra! På det sättet har jag bevisat min tes lika tydligt som om han faktiskt hade viljat gå in och drabbats av panik... eller? Känns som om man kan uppnå ett antiklimax på det sättet, men eftersom jag inte har läst böckerna kan jag tänka mig att Asimov kanske redan har tagit hand om detta...?

-Gaxar, tycker idén är jävligt kool
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: förklaring

Okej fixa mörker i ett rum ENKELT men ""Proffesor" hur ska tror du att en hel värd ska bli svald av mörker det går ju inte alltid finns det åtminstånde EN sol uppe eller på står du att alla solar skulle ställa sig på samma sida av planeten och där av orsaka mörker det går ju inte planeten vet vi ju roterar och solarna har enskilda banor runt varandra och runt jätte solen att tänka sig att de skulle ställa upp sig i en exlips är bevisat omöjligt proffesorn minst en av solarna kommer att synas hela tiden...

I boken så upptäckte dom att det fanns en okänd planet i deras solsytem som vart 3000 år orsakade en avikelse i den bana som planeten och solarna hade runt den stora solen och det orsakade till följd att alla nästan alla solar hamnade på en och samma sida av planeten och den sista blockades av den okända planeten under ett dygn och hela värden fick uppleva minst 12 timar av natt.

Tänk på att kunskap om HUR det sur ut ovan för planeten ska vara relativt okänd i och med att solarna hela tiden blockar för synen så att det blir svårt att med kikare se ut i rymden.
och i och med att alla har en dold skräck för mörker så är husen ljusa och fyllda med fönster för att släppa in ljus.

Sen så har de giviet viss inte någon rymdfart ännu de i boken hade datorer men tja optionelt..

Sen har man en härlig möjlighet genom bra planering så kan spelarna sedan efter katastrofen hjälpa till att åter bygga civilisationen och de nerbrända städerna folk som är mer djur än människor att försöka civilisera dom och åter föra in dom i civilisationens vagga...
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: solar på solar av

Okej fixa mörker i ett rum ENKELT men ""Proffesor" hur ska tror du att en hel värd ska bli svald av mörker det går ju inte alltid finns det åtminstånde EN sol uppe eller på står du att alla solar skulle ställa sig på samma sida av planeten och där av orsaka mörker det går ju inte planeten vet vi ju roterar och solarna har enskilda banor runt varandra och runt jätte solen att tänka sig att de skulle ställa upp sig i en exlips är bevisat omöjligt proffesorn minst en av solarna kommer att synas hela tiden...

I boken så upptäckte dom att det fanns en okänd planet i deras solsytem som vart 3000 år orsakade en avikelse i den bana som planeten och solarna hade runt den stora solen och det orsakade till följd att alla nästan alla solar hamnade på en och samma sida av planeten och den sista blockades av den okända planeten under ett dygn och hela värden fick uppleva minst 12 timar av natt.

Tänk på att kunskap om HUR det sur ut ovan för planeten ska vara relativt okänd i och med att solarna hela tiden blockar för synen så att det blir svårt att med kikare se ut i rymden.
och i och med att alla har en dold skräck för mörker så är husen ljusa och fyllda med fönster för att släppa in ljus.

Sen så har de giviet viss inte någon rymdfart ännu de i boken hade datorer men tja optionelt..

Sen har man en härlig möjlighet genom bra planering så kan spelarna sedan efter katastrofen hjälpa till att åter bygga civilisationen och de nerbrända städerna folk som är mer djur än människor att försöka civilisera dom och åter föra in dom i civilisationens vagga...
Det finns en stor möjlighet att många av dessa svårt metalt chockade kommer skylla på synd olovlig teknologi som orsak att solarna försvan. alla elkraftverk ( sol drivna ) svek dom och allt ljus försvan skräcken sattes in de kännde sig svikna av att lamporna dog en stark längtan att få solarna åter sen började medvetandet att lösas upp i den all sväljande skräcken och bränder börjar att utbryta när folk tänder eld på sina hus bara för att förgäves få bort mörkret och frånvaron av solarna som snappt driver dom till galenskap.
och i allt denna panik och skräck så ligger minnet av att elkraften teknologin svek dom och då blir det lätt för några att skylla allt på synd/gudlöshet/teknologi...
Sen finns det milljoner som är så svårt mentalt skadade att de alldrig kommer återfå sin inteligens de blir våldsamma djur ständigt i skräck för solarnas försvinnande i resten av livet. (monster med andra ord )
 

Gaxar

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
238
Location
Göteborg
Re: solar på solar av

Tja... det roliga handlar ju faktiskt om att katastrofen händer, oavsett vad rollpersonerna gör. Även om man i sista stund lyckas övertyga maktfaktorerna om att saker och ting faktiskt kommer att gå åt helvette är det inte så jävla lätt för ett heöt samhälle att byta kraftsystem på... ett par dagar? Maktlöshet inför undergången är rättså ångestframkallande, typ rollpersonerna vet vad som kommer att hända men ingen tror dem... Vilket teknologinivå ligger samhället på ungefär? Låter lite som åttiotalet minus rymdfart, om man utgår från vad du skriver...?

-Gaxar, har huvudvärk...uäh...var är mina Panodil... /images/icons/crazy.gif
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: solar på solar av

I boken så var det ungefär som sent 80 tal minus rymdfart tänkbart är att man kan spela det som sent 90 tal minus rymdfart...
 

Tzoch'anthar

Veteran
Joined
8 Jun 2000
Messages
64
Location
Stockholm
Re: solar på solar av

Undrar hur en person som fötts efter "The Nigth" ser världen? Det finns ingen som vill minnas vad som hänt. Stora ruiner efter "förbjudna" städer, psykopatiska vildar, hårda upplevnadsvilkor med psykoföräldrar , varför är det bara vi som inte får konstiga utbrott och dunkar huvet iväggen? Alla vuxna är knäppa! m.m.

/Tzoch
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: Dagen efter natten

En person som fötts efter the Night kommer troligen att genom förläldrarnas skräck för natten själv även om de inte får en förklaring av VAD natten är bli rädd för den sen får de bevis över hur hemsk monstruös the Night måste vara i och med att alla vuxa är lite knäppa.

Givit viss så finns det mer eller mindre knäppa vuxna men i stort alla som har varit med om något så "hemskt" som mörker kommer ha små/stora psykiska problem.. ( allt från återkommande mardrömmar till sociopatiska tendenser )
Sen om något har lyckats hitta ett rum med lampor vars ljus helt har stängt ute natten de kan ha överlevt utan psykiska problem ( fast de kan ha blivit dödade av folk som hade psykiska problem ) då gäller det givet viss att de som sitter i rummet inte kan se ut på mörkret som omringat huset och verkar vilja fara in genom väggarna.
Sen gäller det med El kraft *ler* Elektriska ljus är bäst på att sprida ljus stearin och andra eld ljus ger skuggor och ett flackande ljus som inte alltid är tryggt när mörkret närmar sig.
Sen så är problemet VARS ska de få elkraften ifrån ? Nästan alla Elkraft verk är SOL drivna och batteri finns men är ofta under utvecklade ( de har inte behov av att lagra el lika mycket som vi i och med att de alltid finns solar att få el ifrån ) och 12 timmar kanske inte verkar vara lång tid men en hel civilisation går under på mindre än 12 timmar utanför rummet.

sen finns problemet med galna folkmassor som går från hus till hus med facklor för att sprida lite ljus okej om man sitter i ett skyddat ljust rumm MEN när även det börjar brinna kan det vara svårt att sitta kvar.

Arktitekter i denna värd med folkets räddsla för mörker har alla givit viss lämnat många fönser i både väggar och tak för att släppa in så mycket ljus som möjligt men när mörkret faller och natten anländer så kommer de panikiska folkmassorna kunna se genom fönstrena vart folk har ljus och dit kommer de att bege sig redan galna av mörkret.

Och angånde djur..
Ja 99% av djuren ( förutom de som är innuti ett ljust rum ) kommer att bli tillfälligt galna hundar kommer försöka döda allt runt omkringdom och så vidare. De flesta djur kommer så småningom komma över galenskapen men de som har överlevt kommer ha förlorat mycket av den räddsla de har haft för människor och annat och vilda flockar av exempel vargar och hundar kommar att jaga både djur och människor som föda.
 
Top