Danskspråkig kultur

runequester

Swordsman
Joined
29 Apr 2018
Messages
469
With the caveat that this stuff is older, since I haven't been home in a hot minute but...


For "classic tv shows" Matador definitely. Also check out Bryggeren which is another time / period piece set throughout Danish history. Taxi is a decent newer drama that tries to capture the vibe of late 90s / early 2000's Copenhagen.

Film wise, you can't avoid Olsenbanden if we are talking classic danish film.

For the "new style" there's films like Pusher and I kina spiser de hunde, which showcase the more gritty and bleak (if often funny) approach.
9 April was a solid war film and absolutely worth a watch. Very authentic kit on display too.

For a quirky comedy about the hippie era, try Det store flip. For social commentary, anything by Eric Clausen is worth a watch.

For daily news, dr.dk is the state news network (Danmarks Radio) and is fine. They have an app too where you can check out the 5 main stories each day, which is a good language exercise. You can also find lots of Danish radio to listen to including on IOS (and I assume Android) apps.

If you can understand spoken Danish well, for a couple of podcasts, I suggest Kongerækken which is pretty funny and covers the Danish kings and queens, and Hitlers æselører which is a general ww2 oriented podcast where they interview authors. Many of the episodes are specific to Danish topics in the war.
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,543
Location
Kullavik
Det mesta är nog redan sagt i filmväg, men vissa saker tål att upprepas:
Jagten
Druk
Elsker dig for evigt
Festen
Efter brylluppet
Hævnen
Den skyldige
Ordet
Babettes gæstebud
Brødre
Gertrud
Pelle erobreren
En kongelig affære
I Kina spiser de hunde
Nattevagten
Terkel i knibe
Adams æbler
De grønne slagtere
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
8,354
Location
Stockholm
Dansk radio!

Också, om du gar vägarna förbi Norrtälje så har vi massvis med böcker på danska som vi gärna skiljs från (fullt i bokhyllorna:p )
 

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,543
Location
Kullavik
Vill du läsa danska rollspelsscenarion så finns det en viss dansk website med ett tusental danska (och ungefär lika många svenska) konventscenarion för fri nedladdning.

Märkligt att det inte var mitt första tips 😄
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
10,899
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Intressanta danska filmer:

Under Sanden handlar om en dansk officer som direkt efter kriget blir befälhavare/fångvaktare/slavdrivare över ett gäng minderåriga tyska barnsoldater/krigsfångar som tvingas rensa minor från Danmarks stränder mot Atlanten. Det är en mycket bra film som skildrar en bortglömd del av eftermälet till WW2. Den är faktiskt så bra att jag hade övervägt att ha med den i topp tio WW2-filmer.

Innan frosten handlar om en utfattig bonde på 1800-talet som lyckas få sin vackra dotter bortgift med en rik jordägare, men vad kostar det honom, egentligen? En välgjord historisk film med otrolig miljöskildring och fascinerande ståry om hur rikedom korrumperar. Budskapet är inte unikt men bärs av fenomenalt skådespel.

Pelle Erövaren med Max von Sydow i huvudrollen som en ensamstående far är en odödlig klassiker med många år på nacken, men förmodligen den bästa film som någonsin gjorts om klassförtrycket i det skandinaviska bondesamhället. Om man bara tänker se en dansk film i hela sitt liv bör det vara Pelle Erövaren.

Pusher är en kvintessentiell under världen-film av Nicolas Winding Refn, som blev stilbildande för hans senare visuellt och konceptuellt fascinerande filmer Drive och Neon Demon.

Festen tänker jag ta för givet att alla har sett i skolan, så att den inte kräver någon närmare presentation. Har man av någon obegriplig anledning inte gjort det är den ett måste, en genial uppvisning i social cringe och ångest. Scenen där huvudpersonen håller tal är med rätta en av de mest kända i den skandinaviska filmhistorien.

Sevärda tv-serier:

Danskarna är skitbra på nordic noir. De bästa jag sett är Kastanjemannen samt Den som dräper - Mörkret. Båda är lite gött melodramatiska så att de hela tiden är underhållande och inte blir sådär gråtrist tråkiga och skitseriösa som svenska nordic noir-tv-serier ibland är nuförtiden, men bibehåller ändå mer än tillräckligt mycket av den hudnära trovärdighet som är viktig i crime thrillers. Den som dräper har skitbra skurkar, medan Kastanjemannen vilar mer på True Detective-aktiga plot twists.

Riket är kanske den bästa skandinaviska tv-serie som någonsin gjorts, ofattbart mem-worthy med odödlig dialog och en helt bisarr surrealistisk stämning med en mix av absurdism och skräck som inte ligger på samma våglängd som något annat. Ett absolut måste.
 
Last edited:

Kexet

Idag - Ballerina
Joined
25 Jun 2021
Messages
103
Riget!
(Med plutonium, tvingar vi dansken på knä.. Danskj***ar! )
Nuff said.
 

Flanell

Veteran
Joined
26 Nov 2015
Messages
46
Filmerna Ordet, Vredens Dag och Gertrud. Alla tre regisserade av Carl Th. Dreyer, samt Babettes Gästabud.
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
1,836
Location
Stockholm
Mycket av det dubbade kommer med ljudspår för alla skandinaviska språk, så kanske ta dig en titt igenom vad för sådana filmer du har o se vilka av dem som har danskt tal.

Vi har väll alla några Disney rullar åtminstone. Som referenser material om inget annat, jag har dem även för att jag gillar dem o att jag har yngre släktingar.
 
Top