Bäst 2006

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
3,685
Location
Stockholm
Vad var årets bästa...

... film?
... bok?
... seriealbum?
... serie (tv)?
... sajt (utom rollspel.nu)?

För mig var nog bästa filmen "little miss sunshine" - en intelligent må-bra-film som bara blev bättre och bättre och bättre. Tät två är "Marie Antoinette".

Bok: Svårt alltså, riktigt svårt. Jag vet faktiskt inte riktigt om jag läst så många böcker som givits ut i år. Men novellen "A study in emerald" i Neil Gaimans "Fragile things" var otroligt bra.

Seriealbum: Bill Willinghams "Fables: 1001 nights of snowfall". Vacker, provokativ, spännande och nämnde jag vacker? Men det krävs förmodligen att man redan läst Bills andra "Fables"-album.

Tv-serie: Ser knappt på tv längre. Simpsons?

Sajt: Senaste fyndet librarything.com är en klar hit. beroendeframkallande.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,183
Location
Nynäshamn
Måste det vara sådant som är producerat och utgivet i år, eller duger det om man själv kom i kontakt med kulturyttringen ifråga?
 

Johan K

Konventspaparazzi
Joined
22 May 2000
Messages
12,386
Location
Lund
Film: Auuuu, vette katten alltså.. Svårt val.. Kan helt enkelt inte bestämma mig här faktsikt... :gremsuck:

Bok: Tror att det blir Flykten ifrån Stalingrad av Slavomi Rawicz.
En skildring om hur det var att fly ifrån ett sibiriskt fångläger..

Seriealbum: Jag Arne av Charlie Christensen

Serie: Vänner är ju alltid bra, Al Bundy likaså

Sajt: Riotminds tycker jag är hyfsat trevligt, sverok brukar jag titta in på...
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,183
Location
Nynäshamn
... film?
Nightwatch/Day Watch. Helt lysande rysk actionskräck som går ifrån många av de standardnormer våra ovänner i USA besmittat genren med. Fräscht, underbar stämning, högoktanig action och finfina karaktärer.

Umhum... Får nog dra till med "Adventure!" (classic) som jag nyligen fick i min brevlåda och som verkligen är hur lysande som helst.

... seriealbum?
V for Vendetta

... serie (tv)?
Svårt att välja - Battlestar Galactica eller Carnivale? Hmmm... Jag låter svaret flyta i luften.

... sajt (utom rollspel.nu)?
YouTube, faktiskt. Perfa ställe att hitta det mesta som är sjukt och underligt.
 

seinet

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,834
Location
Göteborg
Bästa film har jag inte så stor koll på faktiskt, brukar mest bara tanka hem gamla filmer jag kommer ihåg och får nostalgikänslor av och det är sällan jag går på bio. Senaste filmerna jag sett på bio har varit: Casino Royal, X-Men III... sedan kommer jag inte ihåg mer faktiskt. Tror det var V för Vendetta någonstans också. Däremot är jag intresserad av kommande Spiderman 3 och Ghost Rider (nej, inte puckot som kör omkring på gatorna i fjollträsk utan serie-hjälten).

Läser inte böcker så mycket faktiskt... tyvärr, det lilla jag läser tycker jag om men jag saknar att interagera med andra människor oftast när jag ägnar mig åt bokläsning.

Nope, inga seriealbum heller...

TV-Serier däremot är något jag tankar hem emellanåt, nu senast fastnade jag för Heroes, verkar vara en intressant serie som säkerligen hämtat inspiration från vår Svensk-Norska serie De Drabbade (verkade det som). Vill ha fler avsnitt av serien, har bara hittat 1-11 av Heroes, någon som har fler avsnitt?

Internetsidan www.istheshit.net är något man kan spendera ett par timmar framför. Har varit många stunder den räddat mig. Hade Choppingblock varit bättre uppdaterad hade den säkert knipit min förstaplats, jag älskar den humorn: "Because serial killers are people too". För nyttosidor tar idg.se förstaplatsen, bra samlingssida för IT-nyheter.

/Seinet Wintermute - Okulturell idiot!
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Årets datornörd-lista

Årets viktigaste sajter var absolut:

1. Wikipedia
Har förstås funnits länge, men det var i år som den verkligen kom att bli en självklar informationsresurs för allt möjligt. Frasen "googla det!", som varit så populär tidigare år, blev mer eller mindre utdöd under året som gått, eftersom det är enklare att uppmana personer att söka direkt på wikipedia.

2. Youtube
Var inte heller ny för året, men det var i år som polisen började använda sidan för att identifiera misstänkta, i år som dagstidningarna började skriva direkt om vad som hände på youtube, och det var i år som många internetkändisar började dyka upp helt och hållet på youtube. Dessutom var det nog i och med i år som det började dyka upp helt galet mycket upphovsrättsskyddat material på youtube, såsom gamla TV-serieavsnitt och animeserieepisoder.

3. MySpace
Tidigare år har jag inte hört mycket om band och artister som enbart blivit "stora" iom myspace, och man slapp även tidningar som jiddrade om varenda djävels djäkla myspaceande. I år var det dock rena rama kalabaliken. Själv har jag inte kommit in i den här trenden alls, och typ samtliga myspace-sidor jag själv sett har varit botten; men det råder inget tvekan om att det här året var ett genombrottsår för myspace.

---

Årets internetkändisar var:

1. Brian Atene
Brian Atene spelade för många år sedan in en film med en audition för Full Metal Jacket, som börjar med orden "good day, Mr. Kubrick", där han gör ett fullkomligt uselt jobb. Han pratar om science fiction, han börjar prata om hur mycket bättre andra regissörer är än Kubrick och när han väl börjar läsa upp replikerna så spelar han över så mycket att de är rent komiskt. Många tittade på filmen och förfasade sig.
Sedan dök en fet snubbe upp och sade sig vara den nu vuxne Brian Atene. Han spelade in flera filmer på youtube som är små komiska pärlor där han driver med de teman som fanns i originalfilmen; vilket blir extra dråpligt när han säger sig vara den enda skådis som både kan slåss och agera samtidigt, som i "Good day, mr. Seagal".
Sedan dök den riktige Brian Atene upp och förklarade att han faktiskt aldrig skickade in den video som cirkulerat på nätet, ty han förstod själv att den var komiskt dålig. I denna nya video fortsätter han att ge prov på lite överageranden, men också på en hel del komiska och bra röster. Han är okså en soft internetkändis som har schysst självdistans. Vi är många som vill att Brian Atene skall få göra röster i tecknade filmer och liknande.

2. Geriatric 1927
Geriatric 1927 är en gammal britt som lagt ut olika filmer på sig själv på youtube; på vilka han pratar gamla minnen och har precis den sortens diskussioner som man vill att en farfar skall ha. Geriatric 1927 har således också blivit hela internets älsklingsfarfar och vi älskar varenda ny film som kommer med honom. När han tackar alla som kommenterat hans filmer och börjar bli tårögd så är det något av det finaste man någonsin sett på nätet.

3. Angry German Kid
Tuppjuck är helt enkelt det roligaste som finns, och man kan riktigt känna hur blodtrycket spränger kapillärer i den här killens panna när han börjar skrika på Unreal Tournament för att det aldrig laddar färdigt. Jag gjorde en parodi på filmen för att skämta om Sverok.

Honorary mention måste gå till:

We are the web
Att kämpa för nätneutralitet är en bra sak, men vi hade inte orkat bry oss om det inte hade varit för att de lyckades samla ihop Leslie Hall (hon med paljett-tröjorna), The Tron guy och Peter Pan (tillsammans med de mimande koreanerna och några andra nätkändisar) för att sjunga en låt. Att få höra The Tron Guy prata och få lyssna till Peter Pan's röst var kanske det mest magiska som hände på nätet under hela året.

---

Årets största internethändelser var:

1. Kramer får ett KKK-anfall
Ingen har hanterat häcklare så uselt som "Kramer" från Seinfeld. Tog hela internet med storm när det hände, och fick varenda lirare att hitta på sin egen rasistvariant av en klassisk replik från Seinfeld. Såsom "these pretzels are making me racist!" och "these crackers are making me thirsty!"

2. Britney Spears visade springan till slut
Videon på när K-fed fick telefonsamtalet där Britney skiljer sig med honom var visserligen en klassiker, men det vi alla väntat på att få se var förstås hur Britney stegar ut ur en limo med kort kjol och inga underkläder på sig. Det märkligaste var kanske att vi alla vid det laget sade "mäh" och ryckte på axlarna. Hade det kommit tre år tidigare så hade det varit en större nyhet.

3. Jordan Capri's smekmånadsvideo
Jordan Capri är mjukporrmodellen som gjort en dundersuccé på nätet utan att någonsin filma något mer vågat än sekvenser där hon provar olika kläder och på sin höjd visar sig helt naken (även sådana sessioner är sällsynta), så att en hardcorefilm skulle dyka upp med henne kändes faktiskt inte helt givet. Vi förstod väl alla att det var en publicity stunt, men det var en god sådan i vilket fall som helst; inte minst eftersom videon länge var infernaliskt svår att få tag på.

---

Årets internetspel var:

1. Line Rider
Jag kunde bara få den lilla gubben att krascha på olika sätt, men när man youtube:ar på "line rider" och ser vad några av de andra lyckats göra... Gawd Dammit!!! Få spel har man kunnat visa sina skillz i så mycket som line rider, och få spel startade så många offshots under året som just line rider.

2. Zwok
Det är worms, fast man styr en enda gubbe och alla gubbar agerar samtidigt. Plötsligt förstod man att det var så här worms skulle ha fortsatt utveckla sig istället för att bara addera horder av nya vapen och 3D-grafik. Riktigt kul och vanebildande.

3. Pretty pretty bang bang
Det kom tidigt under året, och det är ett abstrakt spel, så chanserna borde inte varit stora att jag kom ihåg spelet, va? Nä, men det gjorde jag, för spelet ägde. Bossarna hade ascoola namn, och spelbarheten var jättehög. En av de största pälorna på nätet under året.

Dishonorary mention måste gå till:

BBC:s spel, och då framförallt The Evolution Game
Du är en liten mongo-apa, du lever någonstans i Afrika. Du strövar omkring lite, du äter lite insekter och lite löv. Du får intressant feedback från spelet som får dig att tro att det finns en rik strategisk utmaning i spelet. Plötsligt har du spelat spelet i flera timmar och varje gång blivit någon form av gibbonapa som inte kan äta någonting för att få mer näring än vad du automatiskt förlorar, och som - om du har tur - blir uppäten av en alligator medan du svingar dig fram mellan träden. Vi var måååånga som ville döda BBC under året.

---

Årets internetfilmer var:

1. Street Fighter - The later Years
Schyssta produktioner och grym casting berättar om vad street fighter-karaktärerna gör idag. Det finns en fräsch tredje episod ute nu.

2. Kung fu fuck you
Enkelt, men klockrent. En internetklassiker. Vem är kung fu-mästare på att fucka åt andra? Ascool produktion.

3. Slip of the Tongue
Tävlingsbidrag i Adobe's Youth Voices. Det är en filmatisering av en spoken word-dikt. Riktigt coolt gjord, och dikten är häftigt framförd; man blir assugen på att börja spoken word:a själv när man hör den.

---

Årets musik på nätet var:

1. Obadiah Parker - Hey ya
En akustisk cover på Hey ya. Hur fin som helst.

2. Lasse Gjertsen - Hyperactive
Det är mycket enklare att beatboxa när man kan editera filmen man är med i. Hyperactive är inte så bra "musik", men Lasse Gjertsen blev omedelbart en kändis när hans filmer kom ut och många började göra sina egna Gjertsen-relaterade filmer; några beatboxade som han, medan andra spelade gitarr och liknande. Gjertsen for teh win, helt enkelt.

3. Gunecologist - Bohemian Rhapsody
En snubbe spelar Bohemian Rhapsody med enbart handfjärtar. Suveränt komiskt. Har du inte sett det redan, sök efter det nu!

/Rising
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,183
Location
Nynäshamn
Måste förresten utnämna Warning Forever till årets datorspel. Superbt vanebildande och helt enkelt underbart.
 

Hjalle

Swashbuckler
Joined
29 May 2004
Messages
1,867
Location
Stockholm
"Bok: Tror att det blir Flykten ifrån Stalingrad av Slavomi Rawicz.
En skildring om hur det var att fly ifrån ett sibiriskt fångläger.."


Bah. Bluffen? :gremsmirk:

-Hjalle, som läste boken innan sanningen kom fram och blottade sin fula röv.
 

Johan K

Konventspaparazzi
Joined
22 May 2000
Messages
12,386
Location
Lund
Den var som f*n !! :gremshocked:
Det där kom ju som en klar överaskning, minst sagt !
 

Whizzman

Warrior
Joined
4 Jan 2005
Messages
211
Location
Uppsala
Ja alltså jag är så lat att jag ett: Inte orkar skriva mer än årets teve-serie, två: Inte orkar läsa igenom alla inlägg för att se om någon nämnt den tidigare.

Årets pärla gällande tv är i varje fall Dexter, utan tvekan och alla kategorier, saksamma om jag förbiser något jag såg i början av året.
 

LeJonklev

Swordsman
Joined
30 May 2000
Messages
520
Film:
Har knappt tittat på ny film (ny som i inte sett innan) i år. Såg Happy Feet med min lillasyster igår. Den var ganska bra...

Bok:
”Släpp fångarna loss” av Mattias Hagbergs. Satte fart på min tidigare rätt svala mistro mot hur vi bestraffar människor i Sverige.

Seriealbum:
Inget album men http://www.blastwavecomic.com/
Inte för att sidan funkar för tillfället.

TV-serie:
Battlestar Galactica. Serien som tagit mig totalt med storm, och ingen förstår mig. Sätter mitt sista hopp till att visa den för min bror,

Sajt:
www.blocket.se som såg till att jag fick mitt snorbilliga gamecube.

/Johan
 

Johan K

Konventspaparazzi
Joined
22 May 2000
Messages
12,386
Location
Lund
Om jag inte är helt ute och åker raket nu så sändes väl det sista avsnittet av Vänner för två år sedan?
Bra fråga, har lite dålig koll på det....
Hursomhells så håller det iaf fortfarande.. :gremgrin:
 

Jambu

Swordsman
Joined
17 Feb 2005
Messages
433
Location
Rättvik
film
Jag har inte kollat på så mycket ny film men, V för Vendetta, kom den i år? Jaha, då vart det enkelt... Jag nominerar också Da Vinci Koden till årets sämsta.

bok
Jag läste i alla fall Jonathan Strange & Mr Norrel i år, så det är ingen fråga om vilken bok som var bäst.

seriealbum
Jag har läst Sandman av och till under året. Varje gång jag börjar läsa igen så undrar jag varför i hela helvete jag slutade senast. Men bästa jag har läst i år blir nog Gaimans Death: The Cost of High Living. För en gångs skull blir jag inte helt förtvivlad när jag hör att en film planeras; albumen har precis lagom händelseförlopp för att bli en bra film. Osv. Den är bra i alla fall.

tv-serie
Dexter.

Vadå? Har någon sagt det?
Då säger jag Heroes.
Vaddddå? Det också?
Då säger jag... eh...
Fråga Anders och Måns!

sajt (utom rollspel.nu)
Ehm... Utom rollspel.nu?

/Jakob, som egentligen bara skämtar och inte alls är sådär läskigt besatt av sidan, men tror att vad han än sätter som bäst har han fått länkat av någon annan rollspel.nuare, så han försöker skämta bort det, och undrar istället om någon kan säga honom vad som är att föredra med Windows XP professional framför Home, eftersom han måste skaffa fram ett system till den nya dator, men funderar på att bara skita i hela saken och installera Linux och sitta och skratta åt Windows och Macs hela vendetta.
Den är duel-core - jag känner mig värsta sci-fi :gremwink:
 

Whizzman

Warrior
Joined
4 Jan 2005
Messages
211
Location
Uppsala
Hursomhells så håller det iaf fortfarande.. :gremlaugh:
Jag är böjd att hålla med dig.

Dessutom har min flickvän fått en Vännerpsykos och ser på alla avsnitt flera gånger om hela tiden, jag sitter bredvid som moraliskt stöd när Rachel och Ross gör slut.
 
Top