Att utveckla en klan

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,204
Location
Umeå
Klankonceptet är bland det coolaste med Järn helt klart. Det blir en utmärkt degel av äventyr och intriger som rollpersonerna inte kan annat än dras med i. Genom att bara följa stegen för att skapa en klan får man ett utmärkt verktyg att skapa en utgångspunkt när man startar kampanjen. Men sedan då?

Vad använder ni för knep och husregler för att hålla igång klanen så att den inte bara blir ett startläge?
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,204
Location
Umeå
Kontinuerliga tillägg

Efter varje spelmöte så går man ett varv runt bordet där varje deltagare får lägga till, ta bort eller förändra en relation i klandiagrammet. Om man lägger till en relation till/från en person som inte finns sedan tidigare så lägger man till den personen. Om någon blir av med sin sista relation så tar man bort denne. Minst en av personerna som ingår i den tillagda relationen måste ha funnits sedan tidigare. Det är tillåtet att lägga till personer som inte ingår i klanen också (de har ju uppenbarligen en relation till klanen).

Relationsändringen man gör måste dock vara möjlig. Antingen att det är någonting som etablerats under spelmötet, eller något man skulle vilja ha med som inte motsägs av det som skett tidigare.

Om det gäller RP så har dock spelaren veto. Och för SLP så har SL veto. Men det har vi inte behövt använda än.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,533
Location
Mölndal, Sverige
Zire;n202694 said:
Men sedan då?

Vad använder ni för knep och husregler för att hålla igång klanen så att den inte bara blir ett startläge?
Till att börja med använder jag riktlinjerna på sidan 85:
  • Personer som skapats under eller före spelmötet ska in.
  • Spelgruppen kan gemensamt skapa en ny person.
  • Alla spelare kan skapa en ny relation.
Till det skulle jag bara notera vad som händer under spelmötet och framförallt se till att hålla relationer och positioner i klanen uppdaterade. Folk kommer dö, bli utkastade, bli beordrade till nya roller, och det viktiga är att klanschemat är uppdaterat efter vad som händer under spelmötet.
 
Top