Nekromanti AÖ: Tritoner

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<U><B>Tritoner</B></U>

<B>Allmänt:</B> Det första man bör komma ihåg vad gäller tritoner är att de är däggdjur; den zoologiska grunden för deras anatomi är delfiner, inte fiskar (de har inte fjäll - däremot gälar, vilket djur av valsläktet saknar).
     En tanke som ploppat upp är att om tritonerna är jämförbara med delfiner kanske det kunde finnas andra som vore jämförbara med valar; det kanske finns tritonska legender om Jättar långt nere i havsdjupen..?

<B>Internt:</B> Tritonögon är större än människors (som ofta beskriver deras blick som "undrande" eller "nyfiken" - ibland "barnslig") och har mycket stora pupiller med utmärkt nattseende; irisen är mörk, så ögat ser fortfarande stort ut även om pupillen drar ihop sig i ljuset. De kan se med full skärpa både i luft och vatten, men måste låta ögonen ställa om sig en stund när de byter medium.
     Tritoner har dubbla andningssystem och kan andas både luft och vatten; deras lungor fungerar som simblåsor under vattnet. Även här behöver de ett par rundor för att ställa om sig när de byter - tömma eller vattenfylla gälar och munhåla, blåsa ur gammal luft ur lungorna. Tritoner har ytterst små näsborrar och andas främst genom munnen på land.  Gälarna (på sidorna av halsen, om ingen har upptäckt dem) är dock mycket känsliga för uttorkning; de skadas inte av att utsättas för luft, men det känns mycket obehagligt - ungefär som att andas in kall luft när man är förkyld - så tritoner på land brukar alltid gå omkring med en fuktig halsduk på sig.
     Lärde män talar om andra specialiserade sinnesorgan hos tritoner, främst ett särskilt ben i huvudet som de använder med sin sonar, och känselpunkter i huden nedför sidorna på kroppen som styr deras vibrationssinne.
     Deras fingrar, och framförallt tår, är proportionellt längre och starkare än hos människor (inte regelmässigt mer STY, men rejälare nypor) och har ett lager kraftig simhud mellan sig. Den senare påverkar deras fingerfärdighet med viss mänsklig utrustning, fast oftast inte så mycket att de inte klarar att hantera den.

<B>Manligt/Kvinnligt:</B> Tritoners könsanatomi är anpassad för minimalt vattenmotstånd, något som har skapat ett antal missuppfattningar bland andra folk. Främst orsakas det av att tritonmäns könsorgan normalt ligger indraget mellan två hudveck - vilket i människoögon gör att han ser ut som en kvinna därnere; den kommer bara ut när det är dags, så att säga.  Det gör i sin tur att tritoner har sina egna uppfattningar om människo- och faunmän som går med sina permanent ute...
     En tritonkvinnas bröst är i normala fall små och platta men växer till människors storlek under graviditeten, och dras så småningom ihop igen när hon slutat amma sitt barn. Detta gör att runda kvinnobröst för tritoner är en än starkare symbol för fruktsamhet och moderskap än de är uppe på land. De föder helst i grunda varma vatten (vissa hamnstäder erbjuder skyddade bassänger för syftet) då tritonbebisar är känsliga för kyla och måste vänjas gradvis vid att andas luft. De kan sprattlande börja simma själva vid ett par månaders ålder.
     Kan nämnas att triton-ungdomar ibland ertappas med att ligga på botten och fnissande tjuvkika på människor som badar i floder och vid havsstränder; det kan tyckas lite egendomligt med tanke på att de själva inte använder kläder, men det är alltså manshäng och svällbröst som intresserar.

<B>Övrigt:</B> Tritonhud är <I>mycket</I> slät och har ett rejält lager underhudsfett, vilket ger dem ett lite barnsligt knubbigt utseende och gör dem svåra att brottas med; det är helt enkelt svårt att få grepp utan att glida. Tritoner på land "svettas" mycket; huden håller kvar kroppsfukten sämre än människors
hud. Reglerna säger att de "klarar sötvatten lika bra som saltvatten", men det anser jag är en sanning med modifikation; de är anpassade för ett liv i havsvatten, och simmar de enbart i flod- eller insjövatten så får de saltbrist efter ett tag. Det är dock inte särskilt svårt att kompensera det genom salttillskott i kosten.
     Både manliga och kvinnliga tritoner är fullständigt hårlösa frånsett en liten fläck mitt uppe på huvudet - men det håret blir ofta över en meter långt. Det finns stammar som skär av det, men de flesta väljer att knyta det till en fläta eller hårpiska; det är ofta förknippat med status att ha en så lång hårfläta som möjligt.
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: AÖ: Tritoner Hatten tycker till

<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>Tritoner

Allmänt: Det första man bör komma ihåg vad gäller tritoner är att de är däggdjur; den zoologiska grunden för deras anatomi är
delfiner, inte fiskar (de har inte fjäll - däremot gälar, vilket djur av valsläktet saknar).
En tanke som ploppat upp är att om tritonerna är jämförbara med delfiner kanske det kunde finnas andra som vore jämförbara med valar; det kanske finns tritonska legender om Jättar långt nere i havsdjupen..?
<p><hr></blockquote><p>Appsolut en bra kampanj ide men se till att dessa så kallade jättar skiljer sig rejelt från Tritonerna genom exempel verkligen vara JÄTTAR stora som hus starka som berg och oförmögna att vandra på land..
Men fullt kapabla att krossa skepp och brottas med gröna skepp på lika vilkor..
De är troligen en ras av vandrare som delvis tillbringar livet i ensamhet.
<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>
Internt: Tritonögon är större än människors (som ofta beskriver deras blick som "undrande" eller "nyfiken" - ibland "barnslig") och
har mycket stora pupiller med utmärkt nattseende; irisen är mörk, så ögat ser fortfarande stort ut även om pupillen drar ihop sig i ljuset. De kan se med full skärpa både i luft och vatten, men måste låta ögonen ställa om sig en stund när de byter medium.
<p><hr></blockquote><p>Bör nämnas att de troligen har ljus förstärkande ögon som reflekterar ljus ( tänk på en katts ögon )
och på så sätt förstärker synen.
Deras förmåga att se olika frekvenser av grått och svart med ögonen kan vara bättre än vanliga människor i gengäld kan de vara färgblinda.. ( ? SL och rävspel ? ) <blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p> Tritoner har dubbla andningssystem och kan andas både luft och vatten; deras lungor fungerar som simblåsor under vattnet.
Även här behöver de ett par rundor för att ställa om sig när de byter - tömma eller vattenfylla gälar och munhåla, blåsa ur gammal luft ur lungorna. Tritoner har ytterst små näsborrar och andas främst genom munnen på land. Gälarna (på sidorna av halsen, om ingen har upptäckt dem) är dock mycket känsliga för uttorkning; de skadas inte av att utsättas för luft, men det känns mycket obehagligt - ungefär som att andas in kall luft när man är förkyld - så tritoner på land brukar alltid gå omkring med en fuktig halsduk på sig.
<p><hr></blockquote><p>Säg troligen att de har ett inre filter deras lungor fungerar som gällar internt som vissa krabbor kan..
Alternativt låt dem ha en lungfiskt funtion ( det ni säger med gällar ) men i sådana fall låt gälarna vara stora och teorin behöver de inte vara vid halsen tvärt om bröstkorg eller rygg kan vara ett mycket bättre ur evulutionens synvinkel för gälar..
<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>
Lärde män talar om andra specialiserade sinnesorgan hos tritoner, främst ett särskilt ben i huvudet som de använder med sin
sonar, och känselpunkter i huden nedför sidorna på kroppen som styr deras vibrationssinne.
Deras fingrar, och framförallt tår, är proportionellt längre och starkare än hos människor (inte regelmässigt mer STY, men
rejälare nypor) och har ett lager kraftig simhud mellan sig. Den senare påverkar deras fingerfärdighet med viss mänsklig utrustning, fast oftast inte så mycket att de inte klarar att hantera den.

Manligt/Kvinnligt: Tritoners könsanatomi är anpassad för minimalt vattenmotstånd, något som har skapat ett antal
missuppfattningar bland andra folk. Främst orsakas det av att tritonmäns könsorgan normalt ligger indraget mellan två hudveck - vilket i människoögon gör att han ser ut som en kvinna därnere; den kommer bara ut när det är dags, så att säga. Det gör i sin tur att tritoner har sina egna uppfattningar om människo- och faunmän som går med sina permanent ute...<p><hr></blockquote><p>Aaa perfekt från flera synvinklar kallt vatten har en otäck effekt på könsorgan och lång period i kallt vatten kan tillfälligt skada spermie produktionen hos män. Lika väl kan kraftig hetta skada spermier. ( specilt de spermier som har Y kromomen är extra värme känslig )
<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p> En tritonkvinnas bröst är i normala fall små och platta men växer till människors storlek under graviditeten, och dras så småningom ihop igen när hon slutat amma sitt barn. Detta gör att runda kvinnobröst för tritoner är en än starkare symbol för fruktsamhet och moderskap än de är uppe på land. De föder helst i grunda varma vatten (vissa hamnstäder erbjuder skyddade bassänger för syftet) då tritonbebisar är känsliga för kyla och måste vänjas gradvis vid att andas luft. De kan sprattlande börja
simma själva vid ett par månaders ålder.
Kan nämnas att triton-ungdomar ibland ertappas med att ligga på botten och fnissande tjuvkika på människor som badar i floder
och vid havsstränder; det kan tyckas lite egendomligt med tanke på att de själva inte använder kläder, men det är alltså manshäng
och svällbröst som intresserar.<p><hr></blockquote><p>Aaa de är mänskliga med andra ord.. *ler* barn är alltid nyfikna *ler*
<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>Övrigt: Tritonhud är mycket slät och har ett rejält lager underhudsfett, vilket ger dem ett lite barnsligt knubbigt utseende och gör dem svåra att brottas med; det är helt enkelt svårt att få grepp utan att glida. Tritoner på land "svettas" mycket; huden håller kvar kroppsfukten sämre än människors hud.
Reglerna säger att de "klarar sötvatten lika bra som saltvatten", men det anser jag är en sanning med modifikation; de är anpassade för ett liv i havsvatten, och simmar de enbart i flod- eller insjövatten så får de saltbrist efter ett tag. Det är dock inte särskilt svårt att kompensera det genom salttillskott i kosten.<p><hr></blockquote><p>Nej det behöver det inte betyda jag läste en utmärkt artikel idag om hur salt och söt vaten fiskar och krokodiler klarar av de annorlunda vilkoren i salt-sött vatten.
Problemet med sött vatten är att blodet är mer salt än vad vattnet är och då behövs tillskott av salt normalt klarar sig fiskar sig genom att få tillskott i maten ( gäller även saltvatens fiskar ) i en normal mängd som inte skiljer sig från oss människor ( fast om räcknad till deras vikt så klart ) problemet det stora jobbiga är när de kommer till salt vatten för då är plötsligt vattnet saltare än vad deras blod är och det kan döda en fisk genom att det törstar till döds. Inte olikt en människa som dricker saltvatten.
Lösningen som de olika fiskar har är allt från att gälarna filtrerar till att analtarmen fixar biffen. saltvattekrokodiler har en särtskild saltkanal i till sin tårkanal som den kan gråta ut salt genom.
Vandrande fiskar som lever både i salt ohc sött vatten brukar behöva en tillvänjnings period då de sakta "tränar upp" organen för de ökade mängden salt i vattnet de brukar stanna upp när de träffar på bräkt vatten och där vila och vänja sig. När de ska till söttvatten så gör de inte på de sättet utan de bara skyndar vidare utan att ta semester i det bräckta vattnet
<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>
Både manliga och kvinnliga tritoner är fullständigt hårlösa frånsett en liten fläck mitt uppe på huvudet - men det håret blir ofta över en meter långt.
Det finns stammar som skär av det, men de flesta väljer att knyta det till en fläta eller hårpiska; det är ofta förknippat med status att ha en så lång hårfläta som möjligt.<p><hr></blockquote><p>Håret kan knappast ha samma känsla som mänskligt hår då hade de fått problem /images/icons/cool.gif om de tillbringar lång tid nere i vattnet med mänskligt hår så skulle riskt att det blir parasit angripet uppäten eller börja svampig i karaktären. ( det kan man se på exempel vis lik som har legat länge i vatten såg en dokumentär när jag var yngre hade väldigt roliga drömar och var lite nervös att gå ner till stranden efter den dokumentären *skrattar* )
SÅ lösningen på hårproblemet är antagligen att de av naturen har fett hår som är vatten avstötande eller så har håret en annan kemisk struktur än mänskligt hår ?
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,885
Location
Barcelona
<I>En tanke som ploppat upp är att om tritonerna är jämförbara med delfiner kanske det kunde finnas andra som vore jämförbara med valar; det kanske finns tritonska legender om Jättar långt nere i havsdjupen..?</I>

Själv är jag svag för den gamla finska (kalevala-området) sjöodjursmyten, tursus. Tursus är nämligen mänskliga (till skillnad från många andra europeiska myter)

/Dnalor, din finne på hornhinnan
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Re: AÖ: Tritoner Hatten tycker till

<I>Säg troligen att de har ett inre filter deras lungor fungerar som gällar internt som vissa krabbor kan..
Alternativt låt dem ha en lungfiskt funtion ( det ni säger med gällar )</I>

Tjå, de behöver fortfarande en simblåsa för att inte sjunka, och den måste ju sitta nånstans... Hur gör lungfiskarna i det avseendet?

<I>men i sådana fall låt gälarna vara stora och teorin behöver de inte vara vid halsen tvärt om bröstkorg eller rygg kan vara ett mycket bättre ur evulutionens synvinkel för gälar..</I>

En ganska lång väg för andningsorgan att flytta på sig... och gälarna (och halsduken) finns redan på bild - se tritonbilden i regelboken.

--
Åke
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Latin

Vivus Cetos

Betyder ungefär: Levande havsvarelse, som exempel anges val och delfin i mitt latinlexikon över vad Cetos motsvarar.

Riddaren


En person som glömmer allt, är väldigt bra på att minnas att denne glömt bort allt.
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: AÖ: Tritoner Hatten tycker till

<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>Tjå, de behöver fortfarande en simblåsa för att inte sjunka, och den måste ju sitta nånstans... Hur gör lungfiskarna i det avseendet? <p><hr></blockquote><p>
Faktist en jävla bra fråga *hmm* jag måste tyvär besöka ett bibliotek för att se exakt var lungfiskar har sin simblåsa om de nu har en..
Men jag vet att vissa fiskar och vissa hajar saknar simblåsa och skulle sjunka om de slutade att simma..
( de är faktist något de gör när de sover. De sjunker )
Så allternativ kan man säga att Tritoner sjunker som sten om de slutar simma.
Fördel: De kan med lätthet sitta på havets boten och sjunga: Havet är djupt nere på botten där är det toppen havet är djupt.!!! Dessutom så kan de dyka snabbare och troligen simma fortare från ytan än många anda varelser kan.
Nackel: OM de inte klarar extremt tryck så lär de har vissa svårigheter om de blir tvugna att simma långa sträckor över djupa vatten för när de blir trött sjunker de och krossas av djupet. Inte så orealistiskt..
Dessutom tvekar jag att någon triton verkligen vill simma långa sträckor på djupt vatten nära ytan Sånt betende lockar till sig rovfiskar från djupet.. ( lätt att se dom mot den ljusare ytan )
Alternativ De har en simmblåsa:
Fördelar: de kan med viljan bestäma sin tyng i vattnet de kan göra sig tyngre och lätare som en ubåt..
nackdelen är att de måste "blåsa" ut simblåsen ( normalt är det en substand vars masa kan ändras ) när de ska ändra sitt djup.
Ytterligare en bonus är att genom simmblåsan kan dä välja ett djup och senligga på det djupet och flyta utan att sjunka djupare eller flyta till ytan.. ( användbart när man ska sova )
Nackdel: Simblåsan kan bli skadad och då kan Tritonen förlora kontrollen över djupet han är på !
OM de behöver plötsligt simma till ytan eller ned till botten tar det lite extra tid att ändra inställning på simmblåsan. ( tänk en ubåt: Blås tankarna vi går mot ytan,, det tar tid. )

Så andra allternativ finns det *ler* Oooja teoretiskt behöver de inte ha simmblåsa i teorin kan de nog använda lungorna som ett par primitiva simmblåsor.

<blockquote><font size=1>I svar till:</font><hr><p>
En ganska lång väg för andningsorgan att flytta på sig... och gälarna (och halsduken) finns redan på bild - se tritonbilden i regelboken.<p><hr></blockquote><p>Det funkar för mig låt det vara i halsen *ler* känns ändå lite mera fanasy...
Men det är inte SÅ långt för ett andings organ att flytta sig som du verkar tro VI människor andas inte med näsa och mun vi andas faktist med lungor. Att vi suger in luften genom munnen har inte med saken att göra..
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
Re: AÖ: Tritoner Hatten tycker till

Di där gälarna trasslar onekligen till det en del; annars hade man mer rakt på kunnat köra på vad som gäller delfiner eller sjölejon.

Vad gäller evolutionen, tjå, den behöver inte fungera exakt i Gondica som den gör i vår värld (för övrigt kan evolution vara en accepterad teori inom vidonisk vetenskap redan, eftersom deras metafysik räknar med att sapienterna evolveras) och ibland tar evolutionen underliga vägar.

Erik
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
Det finns en opubbad artikel (med äventyrsidéer och dritt) på temat sjöodjur.Den är väl tänkt att dyka upp på rollspel.com någon gång. En first draft sändes ut till Gondica-listan.

Erik, som också gillar tanken på jättar - men det borde även kunna finnas _andra_ varelser, inte nödvändigtvis humanoida, men med tritonernas grundform (amfibiska däggdjur)
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
När mina spelare sprang på ett gäng tritoner betonade jag deras "konstiga" röster; vana vid att aoterei löper över hela ljudspektrat (hm, ny fysisk term) tenderade deras röster att skifta i tonhöjd när de pratar andra språk också.

Sonar-kommentar: Jag läste någonstans (källans vetenskaplighet kan betvivlas, tyvärr) att delfiner och valar kan skicka ut ultraljudsstötar som _känns_; vissa tumlare kunde tom bedöva fisk på det viset. Borde inte någon sorts "sonar-kiai" vara en lämplig del av tritonska stridskonster?

Erik
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
Re: Latin

?
"Triton" är iofs antingen daladh (grekiska) eller azuli (latin) redan från början... Och tvåledat namn låter misstänkt likt Linnes släktskapssystem, vilket mig veterligt inte behöver vara känt i Vidonia (eller ha en motsvarighet;om någon vet vem Carl von Linné är i Gondica blir jag förvirrad). Å andra sidan hade namngivningsmönster som existerade innan Linnés system liknande sammansättningar; det vara bara de att de jag sett var längre beskrivningar.

Erik, alls icke illvillig, enbart förvirrad
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<I>vana vid att aoterei löper över hela ljudspektrat (hm, ny fysisk term) tenderade deras röster att skifta i tonhöjd när de pratar andra språk också.</I>

Hm, slår mig nu att tritoner borde kunna vara ena jäklar på att sjunga...

<I>Borde inte någon sorts "sonar-kiai" vara en lämplig del av tritonska stridskonster?</I>

Får iofs associationer till gamle Banshee från X-men, men det låter helballt. Borde antagligen bara funka under vattnet (eftersom vatten leder ljud mycket bättre än luft), dock.

--
Åke
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Evolution

<I>Vad gäller evolutionen, tjå, den behöver inte fungera exakt i Gondica som den gör i vår värld</I>

Förmodligen funkar den något mer målinriktat än den gör i verkligheten, och arbetar fram förbättringar istf utsållningar (an engineer, not a tinkerer) - vilket i och för sig är ungefär hur många lekmän verkar <I>tro</I> att den funkar på riktigt.

<I>(för övrigt kan evolution vara en accepterad teori inom vidonisk vetenskap redan, eftersom deras metafysik räknar med att sapienterna evolveras) och ibland tar evolutionen underliga vägar.</I>

Jo, även om man antagligen inte har så klart hum om mekanismerna bakom den - men antagligen är Vitalis' strömmar en rätt stor faktor även i praktiken; att varelser kan spontant mutera vid kraftiga Vitaliskoncentrationer har ju aristosoferna bevisat, om inte annat.

--
Åke
 
Top