[Recension] Mothership

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,536
Location
Rissne
Efter Mutant Chronicles och Spire så tänkte jag ta något lite mer… kompakt.

Disclaimer: Det här är en läsrecension, inte en spelrecension. Jag har alltså inte testspelat spelet. Jag skriver också recensionen ur mitt eget specifika perspektiv och det bör såklart tas med i beräkningen. Jag hatar regler, älskar player skill, föredrar mysterielösande och utforskande framför strid, och jag tycker att rollspel SKA innehålla instruktioner och tekniker till spelledare om hur man konstruerar äventyr.

Den grundbok jag läst till Mothership kallas Player's Survival Guide, och som namnet antyder är den helt spelartillvänd – den innehåller i princip bara regler och utrustningslistor, och några råd kring hur man bäst ser till att ens rollperson överlever. Här finns i princip ingenting till SL – ingen guide kring hur man skapar äventyr, ritar kartor, förbereder utforskning eller designar varelser. Det är en spelarbok, punkt.

Hela boken är föredömligt kort – 44 sidor inklusive framsida och formulär för rollpersoner och rymdskepp. Mothership beskrivs på omslaget som "Sci-fi horror RPG" och det är precis vad man får – ett föredömligt enkelt, snabbt och dödligt system för överlevnad och vansinne i rymdens mörker. Det här är inte ett spel där man skriver långa bakgrundsberättelser till sina rollpersoner eller löser deckarmysterier – man är space truckers, marines, forskare eller androider som… utifrån intrycket jag får i boken, utför olika farliga uppdrag och råkar illa ut på olika sätt. Lite dungeon crawling i rymden – rymdstationer, ruiner på planetytor, mer eller mindre övergivna rymdskepp, etc. Man har ett eget skepp också, som kan skadas och invaderas och hamna i rymdstrid.

Reglerna handlar mycket om resurshantering (vapen, ammo, mental och fysisk hälsa, bränsle, skeppsskrov) och om strid, men regelboken är också tydlig med att just strid är något man gör bäst i att undvika. Det här är en filosofi jag köper rakt av – bara för att mycket av reglerna handlar om strid betyder inte det att strid är något man förväntas hålla på med hela tiden.

Överlag tycker jag att reglerna är rätt bra. Enkla i grunden – det mesta greppade jag direkt och skulle inte ha några problem att lära mig, en del subsystem och specialregler skulle ta lite längre tid men det rör sig ändå inte om några orimliga bördor. Och då vet ni vad jag tycker om regler – om jag tycker att ett regelsystem är lagom enkelt då är det ganska garanterat enkelt.

Regelsystemet är också väl beskrivet, till större delen. God pedagogik.

I slutänden finns det bara en grej jag är osäker på: Om jag förstått saken rätt så är alltså vissa färdigheter alltid "trained" medan andra är "expert" eller "master" – så man kan till exempel aldrig bli "master" (+20%) i Athletics? Om jag har Biology och skaffar Genetics, då fortsätter jag väl ha +10% när jag gör något biologi-relaterat som inte har med genetik att göra?

Det beskrivs ganska luddigt – eller, mekaniskt verkar det ju precis så, men i annan del av texten står det att untrained/trained/extpert/master är "Skill ranks" som avgör hur mycket man kan "about a given subject". Så då låter det som att man kan bli bättre på enskilda skills.

För mig blir det här ganska otydligt. Kanske för att jag inte har så mycket erfarenhet av regelsystem i den här traditionen…

--

Spelvärlden är extremt skissartad och antyds mest. Illustrationerna är ganska fula, även om de har sin charm.

Grafiskt är spelet riktigt bra. Kompakt men tydligt, hela tiden. Jag älskar att det finns ett tydligt flödesschema för strid. Till och med det ganska komplexa systemet för att skapa rymdskepp blir överskådligt och begripligt genom fina pilar och rutor som hänger ihop. Föredömligt!

Det här känns som det perfekta regelsystemet för att spela Alien med. Jag har inte hunnit läsa Fria Ligans system ännu, men givet mina tidigare erfarenheter av (att läsa) deras system så misstänker jag att vi inte kommer att komma överens den här gången heller.

Hur som helst – jag tycker nog om Mothership. Jag skulle gärna se en spelledar-guide till hur man faktiskt skapar intressanta rymd-dungeons att utforska, men misstänker att jag får nöja mig med de färdigskapade äventyr som finns eller kommer att komma. Jag äger ju Dead Planet också, och planerar att läsa det vid tillfälle, och jag har varit med och kickstartat Gradient Descent som jag ser fram emot att också titta i.
 

Kalil

Swordsman
Joined
13 Oct 2000
Messages
442
Location
Malmö
Jag har kört Mothership ett par ggr. Är ett mycket trevligt litet spel. Min tolkning av skill bonuses är att dom applicerar "bakåt", dvs att om du tar Athletics->CQC->Weapon specialist så har du +20% på Athletics tests. Men det är inte speciellt tydligt.

Det jag skulle vilja ha är en liten smula mer kött på benen för rollpersonerna. Inte nödvändigtvis spelmekaniskt, men nått mer än badges (som känns rätt lama) för att förankra rollpersonerna i spelvärlden.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,536
Location
Rissne
Kalil;n347067 said:
Jag har kört Mothership ett par ggr. Är ett mycket trevligt litet spel. Min tolkning av skill bonuses är att dom applicerar "bakåt", dvs att om du tar Athletics->CQC->Weapon specialist så har du +20% på Athletics tests. Men det är inte speciellt tydligt.
Och då tänker du bakåt enligt förhandskraven alltså, t.ex. att om man skaffar Linguistics och sedan Sophontology så får man +20% i Linguistics men inte i Psychology – vilken rad skillen står på spelar ingen roll, det måste finnas en pil?

Det tycker jag i så fall låter som en fullt rimlig regel.


Jag är ganska sugen på att testa Mothership vid något tillfälle, men helst inte som SL (åtminstone inte första gången). Får se om min energi räcker till.
 

Tjocken

Veteran
Joined
30 Jan 2019
Messages
90
Location
Kalmar
Har spelar Mothership ett par gånger och diggar det skarpt. Det man kanske ska ha i åtanke är väl att det fortfarande befinner sig i beta och att vissa regler eventuellt kommer att ändras.

Om man är intresserad av inspiration och material så kan jag varmt rekommendera Motherships Discord som, i mina ögon, är väldigt aktiv och produktiv.

Själv använder jag några av husreglerna här, bl a reglerna för combat rolls.
 
Top