Nekromanti Rollspel.nu's filmklubb 2015 v25

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Detta är WRNU's filmklubb för v25. Den är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

Själv kommer jag att iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill:

1) Jag tänker se minst en film i veckan.
2) Det ska vara en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år.
3) När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
4) Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
4) Jag kommer att betygsätta enligt det här betygsystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.

(Mina egna betyg tenderar att flockas kring "4/5", det beror på att jag främst ser till att de film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om).

Personer som varit med tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET.

Om jag missat någon, säg till! Eller kryssa in er själva.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Förresten:

Vecka 7 påbörjades TEMA: 1999.

V7: Stigmata
V8: Mystery Men
V9: Ninth Gate
V10: American Beauty
V11: Being John Malkovich
V12: Fight Club
V13: The Bone Collector
V14: The Matrix
V15: eXistenZ
V16: Dogma
V17: End of Days
V18: The Sixth Sense
V19: Stir of Echoes
V20: The Green Mile
V21: The Haunting
V22: House on Haunted Hill
V23: Sleepy Hollow
V24: Titus

Den här veckan blir det Thirteenth Floor, som ska jämföras med Matrix och eXistenZ.

Nästa vecka hade jag tänkt påbörja en komedisväng med Analyze This och fortsätter med EdTV, 10 things I hate about you, South Park, Wild Wild West, Austin Powers, American Pie... Inte nödvändigtvis i den exakta ordningen. Men på torsdag åker jag upp mot Hudiksvall och i tre-fyra veckor kommer jag eventuellt att behöva bry mig om andra människors filmsmak när jag väljer film =)

Det här är de jag tänkt se; upptäcker jag att nån annan vill se samma film så prioriterar jag den, annars kör jag lite utifrån vad jag råkar hitta på Netflix eller råkar köpa på blu-ray. Eller råkar ha hemma.

10 Things I Hate About You
13th Warrior
200 Cigarettes
8mm
American Pie
Analyze This
Angela's Ashes
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
Astronaut's Wife, The
Bicentennial Man, The
Boondock Saints
Boys Don't Cry
Breakfast of Champions
Cruel Intentions
Deep Blue Sea
Edtv
Entrapment
Eyes Wide Shut
Galaxy Quest
Insider, The
Inspector Gadget
Iron Giant, The
Magnolia
Man on the Moon
Midsummer Night's Dream, The
Mummy, The
My Favorite Martian
Notting Hill
Office Space
Payback
Runaway Bride
South Park: Bigger, Longer & Uncut
Star Wars Episode 1
Summer of Sam
Talented Mr. Ripley, The
Teaching Mrs. Tingle
The World Is Not Enough
Thin Red Line, The
Thirteenth Floor, The
Three Kings
Wild Wild West
Wing Commander


Utspelar sig 1999:
Blair Witch Project 2
Strange Days
Frequency
Highlander II
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Jag har sett The Tempest, Julie Taymors filmatisering av Shakespearepjäsen med samma namn.

Den mäktiga magikern Prospera lever på en ö tillsammans med sin dotter Miranda, luftanden Ariel och slaven Caliban, som är son till öns förra härskare, Sycorax. En dag upptäcker Prospera att ett skepp närmar sig ön, och ombord finns alla hennes fiender, de som var delaktiga i att förvisa henne från hennes älskade Milano. Med Ariels hjälp skapar hon en rejäl storm, som separerar de ombord på skeppet och sprider dem över ön...

Det här är den av Shakespeares pjäser jag har bäst koll på. Dels har jag naturligtvis sett den magnifika bearbetningen Resan till Melonia (kanske den bästa svenska animerade filmen någonsin) och den lysande symboliska filmatiseringen Prosperos Books. Dels har jag sett pjäsen uppsatt och delvis dekonstruerad på teater med bland andra Rolf Lassgård -- och dels har jag faktiskt satt upp och regisserat den själv, med en ungdoms-amatörteater jag var medlem i (med resultatet att jag närmade mig ett nervöst sammanbrott på köpet; jag fick lämna det sista åt min medregissör, men det är en annan historia).

Stormen är en svår berättelse att göra något intressant av. Den är spretig och motsträvig, och hoppar på ett ganska modernt sätt mellan scener och karaktärer. Samtidigt saknas ofta en röd tråd; de olika grupperna tycks mer försöka vinna tid tills slutscenen, det sker inte mycket till utveckling. Det här kan man inte lasta Taymor för, utan Shakespeare. Egentligen tycker jag att Stormen må vara en charmig historia, men knappast en av hans bästa.

Castingen i filmen är ojämn. Ferdinand spelas av Reeve Carney, en relativt okänd förmåga som helt saknar kemi med Felicity Jones som spelar Miranda. Det gör att filmens kärlekspar faller stumt; det funkar helt enkelt inte. Bäst personkemi har nog Alan Cummings och Chris Cooper, även om de i princip bara har en enda riktig scen ihop (något de för övrigt tyvärr delar med stora delar av persongalleriet, vilket bidrar till spretigheten i verket). Cummings spelar brodern till neapels kung Alonso medan Cooper tar sig an Antonio, Prosperas bror som fick henne utvisad. Det är lite roligt att återse Cummings, som ju var kejsar Saturninus i Taymors förra Shakespearefilm Titus. Cooper kommer nog för evigt att vara den elake farsan från Donnie Darko för mig, men de utgör hursomhelst filmens mest fungarande par.

Helen Mirren bär sin Prospera med integritet och med minspel och kroppsspråk lägger hon till en mänsklighet och värme mellan de hårda orden. I originaltexten är Prospero mer oföränderlig genom dramat; han har en plan redan från början och fullföljer den. Han är mer allsmäktig. Mirrens Prospera är mer inressant.

Nå, vad mer... Jag tror att det var ett misstag att casta Russel Brand till någonting alls. Han är lite rolig, men duger inte, i mina ögon, till Shakespeare. Han blir mest ett störande moment, vilket förstör den kemi man annars anar mellan Alfred Molinas Stefano och Djimon Hounsous Caliban.

Filmens specialeffekter är ganska fula och fantasilösa. De förstör mer än de lägger till. Psykedeliska men... meh.

Miljöerna torftiga och tråkiga, där de i Titus vittnade om inspiration och kreativitet. Kostymerna är för all del välgjorda men väldigt konventionella. Ett par av Ariels former sticker ut, och Calibans fläckvisa lersminkning är intressant, men annars är alltihop mest värt en gäspning. I Titus hjälpte scenografin och kostymerna till att göra dramat levande, här kväver de det.

Jag tror inte att filmen fixar Bechdel trots den lyckade genderswappen av en av dramats viktigaste figurer (Prospero). Det säger en del om hur mansdominerat originalet var. Prospera och Miranda har ett samtal, men det samtalet inbegriper lite för många män för att det ska riktigt räknas.

Den här filmatiseringen deprimerar mig. Jag vet att Taymor kan göra bra Shakespeare, det visade hon i Titus. Men Stormen visade sig vara henne övermäktig. När den görs bra är den riktigt bra, men det är förtvivlat svårt att göra den bra. Och när den görs mediokert blir den ganska kass. När personkemin inte mäktar driva dramat så faller manuset och handlingen platt.


BETYG: 2/5.

Se Resan till Melonia eller Prospero's Books istället.
 

Bezant

Veteran
Joined
23 Nov 2014
Messages
166
Jag har sett Jupiter Ascending igen. Och den var inte lika hemsk som första gången jag såg den - då folk slog nävarna i armstöden i biosalongen. Man kan bara hoppas på att det kommer en efterföljare, då filmuniversumet verkar ha potential och utrymme för många andra historier.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Jag har sett The Signal.

(Obs semi-spoilerish trailer) Det är en scifirulle om två nördar och den ena nördens "självklart" inte lika tekniskt inriktade flickvän. I samband med att flickvännen ska flytta iväg och bo nån annanstans ett år passar de på att ta en liten omväg för att försöka hitta "Nomad", en hacker som jäklats med nördarna.

Och så plötsligt vaknar nörden med flickvän upp i något slags sjukhusmiljö, och Lawrence Fishburne ställer försiktiga, konstiga frågor och pratar om "signalen" och om aliens.

Jag tyckte nog om den här, på det hela taget. Effekterna var genomgående väldigt välgjorda. Slutet var lite halvtrist.

Det finns ett par relativt uppenbara varianter på "twistar" i den här sortens story -- "de är hela tiden hos aliens" är en av dem. Annan tänkbar kandidat var såklart "det är bara en dröm/hallucination". Men riktigt så uppenbart var det åtminstone inte.

Jag gillade stämningen och klippningen överlag.

Huvudpersonen spelas av en kille utan karisma och det är synd att tjejen fick så lite agens. Filmen fixar inte Bechdel.

BETYG: 4/5
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Jag har sett Jurassic World. Fin liten uppföljare som utspelar sig sisådär 22 år senare. Peter Quill/Starlord från Guardians of the Galaxy är en Raptortränare på den nu uppbyggda ön Isla Nublar.
Filmen är avsevärt bättre än den senaste filmenn 3:an(som har katastrofala karaktärer :mad:). Dock lyckas den inte fånga det här magiska/förunderliga stämmningen som 1:an lyckades inrama bäst med de magnifika urtidsdjuren. Sedermera att det gnälls mycket att forskarna har skapat en alldeles ny rovdinosaurie - men det gjorde ju bara sitt jobb som de blivit tillsagda!

Hela sensmoralen(mer tydligt i böckerna) är att vetenskap är fult och farligt. En mycket tråkig attityd. Är ju vetenskapen som möjligjort filmen och bioduken!!! Att karaktärerna blir hysteriska i filmen beror på att människan inte längre är högst upp i näringskedjan och inget annat(samt kass säkerhet i parken).
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Jag har även sett Jurassic Park, Jurassic Park II: The Lost World och Jurassic Park III.
Den första filmen är klart bäst med transgen vetenskap, filmmagi och härlig stämning. Två:an är inte lika bra, emellertid förekommer en jurassicpark-stämning genom filmen. Ett minus dock är att dialogerna känns lite clunky.....Alltså lite egendomliga, man måste nog se det själv för att förstå.

3:an fixar dinosauriedelarna men har kassa karaktärer!! Herrejösses vilka kioskmongon! Att inte hela familjen Kirby dör är sorgligt! Alan Grant är dock ok i jämförelse. Vissa scener känns också lite mongo, som mardrömmar när man sover på plan, en uppäten telefon som ringer(hur fan kan det höras inifrån en gigantisk Spinosaurus?!), en ungjävel som plötsligt blivit en Rambo och andra kufiskheter.
 
Joined
28 Sep 2013
Messages
966
Location
Stockholm
Jag vet inte om det är avgörande, jag har inte sett Jurassic Park-filmerna nyligen, men jag tyckte då att Jeff Goldblum var ett problem: i första filmen bra som halvslemmig, ironisk skeptiker, men tråkig som moraliserande, one-liner mumlande hjältepappa i tvåan.
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Voldstagg13;n98454 said:
Jag vet inte om det är avgörande, jag har inte sett Jurassic Park-filmerna nyligen, men jag tyckte då att Jeff Goldblum var ett problem: i första filmen bra som halvslemmig, ironisk skeptiker, men tråkig som moraliserande, one-liner mumlande hjältepappa i tvåan.
Han har blivit traumatiserad och fick ena benet knäckt sen den första filmen. Samt när han försökte avslöja allt, blev han nedargumenterad av InGen som stämplade honom som en byfåne varav han blev stigmatiserad och sparkad från sitt universitet - han är mycket mindre levnadsglad. Al Grant/Sam Neill dock var ungefär likadan som första filmen som han är i trean. MEN han är i släptåg med National Lampoon's/Ett päron till farsa-familjen som absolut inte har nåt i Jurassic Park att göra! :confused:
 

Lukas

Smutsig hippie
Joined
25 Jan 2010
Messages
3,657
Location
Huddinge
Så jag skall fortsätta med veckans Marvelfilm den här gången skall jag se kortfilmen [FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]A funny thing happend on the way to Thor´s hammer[/FONT] .

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 21: Captain America: The First Avenger (2011) + Agent carter (KF)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 22: Iron man (2008)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 23: Iron man 2[/FONT]
Vecka 24: The incredible Hulk (2008) + The consultant (KF) (2011)
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 25: A funny thing happend on the way to Thor´s hammer (KF) (2011)+ Thor (2011)[/FONT]
Vecka 26: The Avengers (2012) + Item 47(KF)(2012)
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 27: Iron man 3 (2013)+ All hail the king (KF) (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 28: Agents of shield Epi 1-3 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 29: Agents of shield Epi 4-7 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 30: Thor The dark world (2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 31: Agents of shield Epi 8-10 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 32: Agents of shield Epi 11-13 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 33: Agents of shield Epi 14-16 (TV(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 34: Captain america the winter soldier (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 35: Agents of shield Epi 17-19(TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 36: Agents of shield Epi 20-22 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 37: Guardians of the galaxy (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 38: Agents of shield S2 Epi 1-3 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 39: Agents of shield S2 Epi 4-6 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 40: Agents of shield S2 Epi 7-10 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 41: Agent Carter epi 1-3 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 42: Agent Carter epi 4-6 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 43: Agent Carter epi 7-8 (TV)(2015) + Agents of shield S2 Epi 11-12 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 44: Agents of shield S2 Epi 13-16 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 45: Daredevil Epi 1-3 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 46: Daredevil Epi 4-6 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 47: Daredevil Epi 7-9 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 48: Daredevil Epi 10-13 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 49: Agents of shield S2 Epi 17-19 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 50: Avengers age of ultron (2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 51: Agents of shield S2 Epi 20-22 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 52: Ant man (2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 53/1: måste uppdateras längre fram.[/FONT]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Förkunskap: [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]i efter credit secnen i Iron man 2, där jag såg SHIELD agenter tittandes på en fallen hammare.[/FONT]


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Förväntningar: [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]jag gissar att den här kortfilmen handlar om hur shield hittade hammaren, eller i allafall hur de tog sig dit [/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]------------------------------------------------------------------------------------------------------------------[/FONT]

Handling[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif](Spoiler): [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]coulson stoppar ett bankrån[/FONT]

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Tankar(spoiler): [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]5minuter med fanservice för fans av coulson, jag kan ta det och jag kan lämna det , [/FONT]


Jag kommer återkomma senare i veckan med veckans stora gjej nämligen Thor (2011)
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Jag har också sett A funny thing happened on the way to Thor's hammer.

Coulson är en ninja, eller möjligen The Chosen One. Helt okej.

Jag kommer att försöka se Thor idag. Eller så blir det i början av nästa vecka; i och med att jag kommer att bo hos andra så tänker jag vara lite flexibel i just Marveltittandet. Jag har ju sett allt utom one-shots tidigare så jag kan kommentera Lukas' tyckanden ändå =)
 

Lukas

Smutsig hippie
Joined
25 Jan 2010
Messages
3,657
Location
Huddinge
krank;n98756 said:
i och med att jag kommer att bo hos andra så tänker jag vara lite flexibel i just Marveltittandet. Jag har ju sett allt utom one-shots tidigare så jag kan kommentera Lukas' tyckanden ändå =)
Vad bra, för om du slutar kommentera så kommer det bli mycket tråkigare att fortsätta se filmerna
 

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Jag har sett Stalingrad [1993] http://www.imdb.com/title/tt0108211/. En av de bättre WWII-filmerna som finns, nästan i klass med 'Saving Private Ryan' med den berömda inledningsscenen. Inte som senaste filmen 'Fury' med Brad Pitt med det sedvanliga amerikansk-patriotiska runkandet.

Här är det istället 100% Tyskt med bl.a. Thomas Kretschmann som senast spelade Hydras Baron von Strucker i 'Avengers II: Age of Ultron'. Man kan verkligen känna umbärandena som soldaterna utsätts för i den svinkalla ryska vintern och Führerns idiotiska beslut att dom inte får bryta sig ut ur staden!

Här är det heller ingen uttalad nationalsocialism bland mannarna, utan de är mer vanliga, hederliga soldater i Wehrmacht med blandad bakgrund. Vilket är tillfredställande än det gamla vanliga "alla tyskar är nazister". Stort plus för den mer påtagliga realismen än amerikansk jingoism.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Jag har (som utlovat) sett Metropolis.


Mellan huvud och händer måste hjärtat medla!

Det är filmens sensmoral, och den är så viktig att den visas i början, i slutet och i mitten också.

År 2026, hundra år in i framtiden, är Metropolis en stor och lysande stad, men den drivs av arbetarna som sluter i maskinerna och lever i den undre staden utan att någonsin se dagsljuset. Joh Fredersen (Alfred Abel) styr staden med sin assistent Josaphat (Theodor Loos) och arbetarnas förman Grot (Heinrich George). Freder Fredersen (Gustav Fröhlich), Johs son, lever ett lyxliv högst upp i staden, då han plötsligt krockar med Maria (Brigitte Helm) och de blir dödskära.

När Freder jagar efter Maria i arbetarnas stad inser han sin roll: kluven mellan arbetarnas Maria och sin far måste han medla mellan dem. Men den lätte går inte, för uppfinnaren Rotwang (Rudolf Klein-Rogge) har andra planer för Joh, Freder och Maria. Han har sin hämnd att utkräva för Hel, kvinnan som Joh erövrade och som födde Freder. Och med Marias robot-dubbelgångare (Brigitte Helm) tänker han dra ner kaos över staden.

---

Metropolis är en visuellt magnifik film, till och med nu, som har influerat filmkonsten rätt mycket, och det finns homager till Metropolis i Star Wars, Blade Runner, Dark City och en hel massa andra filmer som lånar mycket från designen. Men det är också en rätt naiv film med rätt enkel story. Det är ett gammalt triangeldrama, mellan Rotwang, Fredersen och Joh, och ett nytt triangeldrama, mellan arbetarna, överklassen och medlarna.

Metropolis blev faktiskt lite mer komplex i 2010 års utgåva, som förde in en massa saknade klipp som man hittat i ett arkiv i Buenos Aires. Innan dess har Metropolis varit rumphuggen och nerkuttad och, har man förmodat, förlorad för all tid. Men nu har man hittat en svårt skadad 16mm-print i Buenos Aires som man har använt tillsammans med orkesternotiser för att återställa nästan hela filmen, och med den kommer nästan hela subplotten om Rotwangs hämnd in, mer fördjupning av Freders känslor och Marias öde. De återfunna klippen är av riktigt usel kvalitet, men man ser i alla fall vad som händer.

Skådespelandet är väldigt teatraliskt och stumfilmsöverdrivet: när man inte har något ljud att spela med och bara enskilda skyltar med repliker så måste man agera på andra sätt, vilket gör att det blir lite pantomim över rollgestaltningen. Även om det inte är någon mer namngiven kvinnoroll än Maria/Dubbelgångaren (Hel är död, och finns bara som staty) så har hon rätt mycket agens i filmen och är Freders jämlike i mångt och mycket. Men så kommer slutet, och plötsligt förfaller hon till våp som måste räddas.

Man bör ha ett intresse för filmhistoria, arkitektur, retrofuturism eller någon av de där punk-postfix-genrerna för att tycka om Metropolis. Den är långsam, styltig och gammal, men snygg som få, men det tror jag inte räcker för att hålla en modern filmpublik vaken.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Jag har sett Thirteenth Floor från 1999.

Den handlar om Douglas Hall, som jobbar med sin vän och mentor Fuller och teknikern Whitney på att bygga en komplett virtuell verklighet med självständiga digitala agenter i. Som första experiment har de återskapat Fullers barndoms 20/30-tal. Plötsligt dödas Fuller av en okänd gärningsman och lämnar ett mystiskt brev till Hall. Polisen misstänker att Hall mördat Fuller eftersom den senare ville avveckla företaget och stänga ner simuleringen.

Det är en rätt kittlande historia med lite lagom spänning mellan verklighetsnivåerna - för givetvis kan man "jacka in" i den virtuella världen och då ta kontrollen över någon person (modellerad efter en själv) där. I mina ögon ställer den mer intressanta frågor än första Matrix (som kom samma år) och eftersom den dessutom har en riktig twist mot slutet så har den också en överlag mer intressant handling. Jag tyckte redan när det behav sig att det var synd att Matrix visade sina kort lite för tidigt. Den är samtidigt också bättre än eXistenZ på att ha en röd tråd och en dramatisk struktur som fungerar. Karaktärerna känns tredimensionella och relativt trovärdiga överlag.

Me like. Det skapades vad jag vet tre såna här filmer samma år - Matrix, eXistenZ och den här. Jag rekommenderar dem alltihop; de har alla sina styrkor och de är alla värda att ses.

BETYG: 4/5
 
Joined
28 Sep 2013
Messages
966
Location
Stockholm
'The Jersey Devil' ('The Barrens', 2012) är en skräckfilm med kända mönster: familj med inre slitningar som ska ha semester ute i skogen, hemligheter som kommer fram eftersom, allt är inte som det verkar vara etc. Det finns ett och annat som faller in i 'vi har sett det förut'-mönstret på irritationsnivå, men filmen har lyckats med det viktigaste: inom familjen blir de personligheter och man bryr sig faktiskt, förklaringarna (de flesta) håller och den lyckas få till bra The Shining-stämning. Ingen ny klassiker, men det återanvända känns mer än bara uppvärmda rester: 4/5, sen kan man alltid vara lite negativ till slutet, men...
 

Lukas

Smutsig hippie
Joined
25 Jan 2010
Messages
3,657
Location
Huddinge
Så jag skall fortsätta med veckans Marvelfilm den här gången skall jag se filmen Thor

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 21: Captain America: The First Avenger (2011) + Agent carter (KF)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 22: Iron man (2008)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 23: Iron man 2[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 24: The incredible Hulk (2008) + The consultant (KF) (2011)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 25: A funny thing happend on the way to Thor´s hammer (KF) (2011)+ Thor (2011)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 26: The Avengers (2012) + Item 47(KF)(2012)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 27: Iron man 3 (2013)+ All hail the king (KF) (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 28: Agents of shield Epi 1-3 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 29: Agents of shield Epi 4-7 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 30: Thor The dark world (2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 31: Agents of shield Epi 8-10 (TV)(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 32: Agents of shield Epi 11-13 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 33: Agents of shield Epi 14-16 (TV(2013)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 34: Captain america the winter soldier (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 35: Agents of shield Epi 17-19(TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 36: Agents of shield Epi 20-22 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 37: Guardians of the galaxy (2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 38: Agents of shield S2 Epi 1-3 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 39: Agents of shield S2 Epi 4-6 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 40: Agents of shield S2 Epi 7-10 (TV)(2014)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 41: Agent Carter epi 1-3 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 42: Agent Carter epi 4-6 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 43: Agent Carter epi 7-8 (TV)(2015) + Agents of shield S2 Epi 11-12 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 44: Agents of shield S2 Epi 13-16 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 45: Daredevil Epi 1-3 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 46: Daredevil Epi 4-6 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 47: Daredevil Epi 7-9 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 48: Daredevil Epi 10-13 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 49: Agents of shield S2 Epi 17-19 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 50: Avengers age of ultron (2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 51: Agents of shield S2 Epi 20-22 (TV)(2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]vecka 52: Ant man (2015)[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Vecka 53/1: måste uppdateras längre fram.[/FONT]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Förkunskap: [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]i efter credit secnen i Iron man 2, där jag såg SHIELD agenter tittandes på en fallen hammare.[/FONT]
[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Sedan vet jag att Thor är en Amerikansk hjälte som är baserad på bristande kunskaper om nordisk mytologi, Thor slåss med sin hammare och bråkar med sin bror (LOKI) som är en skurk
Natalie Portman skall vara med i den här filmen [/FONT]


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Förväntningar: [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Thor tappar sin hammere på jorden, han kommer ner och träffar SHIELD som ber honom hindra sin bror ifrån att göra något ondskefullt (kanske involverande en mask?), Portman kommer bli förälskad i Thor och Thor kommer spöa skiten ur alla skurkar.
Jag räknar med att filmen typ helt kommer sakna kopplingar till skandinavisk kultur [/FONT]

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]------------------------------------------------------------------------------------------------------------------[/FONT]

Handling[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif](Spoiler): [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Efter att ha fått en flashback beslutar Thor med vänner att de borde åka till Isjättarnas hemvärld, och spöa deras ledare. det här leder till ett krig (de kallar det krig men ingen invaderar någon), och Thor blir förvisad till Jorden. Hammaren blir också ner slängd med orden ”den som lyfter thorshammare och är värdig skall besitta thors krafter”
Och av någon anledning hamnar han i new mexico när det hade varait mycket mer passande med norge.
Där träffar han Jane Forster och The original Skarsgård, som är forskare som forksar på maskhål.
Thor gör inbrott i ett forskningslabb och upptäcker att han inte är värdig att lyfta sin hammare. [/FONT]

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Stuff happens och Loki visar sig vara en skurk (och en himla tråkig sådan också), thor visar sig berred för att offra sig själv, visar sig där med värdig och hammaren kommer flygande till honom (detta trots att profetian uttryckligen pratade om att man behövde LYFTA hammaren för att få Thors krafter).
Sedan åker han till gudarnas hem där han besegrar Loki och blir strandsatt, I efter credit scenen så ser vi att astrofysiken Skarsgård får titta på terresection kuben och är kontrollerad av Loki [/FONT]


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Tankar(spoiler): [/FONT][FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Det är ändå spännande hur olika de olika hjältarnas filmer är ifrån varandra, speciellt i tanke på att i nästa film så skall de alla vara tillsammans vilket känns som ett visst kraftnivå problem.

Sedan den här filmen kännes som den var nära att vara bra men istället var ganska dålig,
De bra sakerna var följande: Jag gillade designen på saker,
jag gillade kulturkrockscenerna med thor och Jane, [/FONT]

[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Jag gillade flera av bi-karaktärerna.
Saker jag inte gillade: Loki- som tyvärr föll väldigt platt för hur underutvecklad och ogenomtänkt hans aktions var.
Hur vi aldrig fick veta hur saker vanligtvis fungerade i Gudarnas hemvist, nu fick vi bara se hur saker föll samman.
Shields roll i filmen kändes mer som något för att skapa en kontinuitet än att behövas i just den här filmen. (speciellt fånigt blev det i slutet av filmen när thor säger till en Shield agent ”vi slåss borda mot ondskan och är allierade” utan att egentligen ha en anledning att att tro att Shield är allierade. [/FONT]


[FONT=Helvetica, Arial, Verdana, sans-serif]Jag får känslan av att den är filmen gick igenom många idéer innan den blev som den blev för väldigt många av de olika sekvenserna känns som delar av olika filmer. [/FONT]



Nästa vecka kommer filmen som motiverade mig att påbörja det här projektet, och allvarligt talat så kommer jag ge upp det om jag inte gillar den.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,688
Location
Rissne
Jag såg också Thor.

Min gamla recension finns här på gamla forumet. Jag kommer att försöka undvika att bara upprepa mig...

Jag håller definitivt inte med om att Loki skule vara en tråkig skurk. Han är ju den i filmen som får en ordentlig karaktärsutveckling och vettiga motivationer! Han börjar som den klassiska trickstern.... Äh, vänta, vi tar det här inom spoilertaggar...

Han börjar som den klassiska trickstern - han släpper in isjättar inte för att mörda någon eller så utan mest för att jävlas lite med Thor på hans stora dag. Visst, skämtet ligger sannerligen på gränsen för vad som kan tänkas rimligt, men han är i det läget ändå mer den retsamme brodern än någon superskurk. Sen får han veta att han är adopterad och upplever en plötslig alienering från sin familj som han tycker har ljugit för honom. Och jag kan tycka att han har en poäng i det han säger - han är fan en vuxen man, klart Odin borde ha berättat tidigare. Framför allt eftersom han är just en frostjätte och sådana i allmänhet ses som Asgards fiender. Odin schabblade med sin papparoll här, som fan. Loki dissocierar från Asgards sak och slits mellan lojaliteter; han börjar identifiera sig med Asgards fiender eller åtminstone se sig som fiende till Odin och hans ätt.

Det är också anmärkningsvärt att han ändå inte går över till frostjättarna utan väljer att använda dem som verktyg för att nå sitt egna mål, att sitta på Asgards tron. Jag gillar det här överhuvudtaget. Begripliga motivationer och relativt rimliga handlingar givet inre känslomässigt kaos.

Och Thor är inte dum. Det är det som räddar vad som annars hade kunnat bli kulturkrockspinsamheter a' Beast Master (min ständiga måttstock för sådant). Han är egentligen smart, och väldigt självsäker på ett sätt som funkar (och dessutom biffkaka... Christ Hemsworth utan tröja, mmmmmm.... Female gaze ftw!) Hursomhelst gör det att han väl fattar, som vemsomhelst, vad SHIELD är för några. Vad ser han? Han ser en organisation som uppenbart försöker undersöka mysko grejer och hindra vanligt folk från att drabbas. Att han då tänker ett steg längre än primitivt "ööööh, dom är dumma för dom tog min hammare duh" ser jag inte som konstigt.

Det bästa med Asgard och hela asagudar-som-hyperavancerade-aliensgrejen genomförs rätt bra överlag, tycker jag. Det är lätt att tänka på Asgardarna som dumma vikingar men det är de inte. De är en superavancerad kultur av intelligenta varelser (som fortfarande har kvar en del patriarkala mönster och krigarkultur).

BETYG: 4/5, samma som förra gången.
 

Jocke

Bäst i rollspel
Joined
19 May 2000
Messages
4,073
Location
Sthlm
I lördags natt såg jag filmen Monsters (2010) på Netflix. Det är en film som brukar dyka upp på listor över "sci-fi som du missat" och så vidare på internet.

Storyn är att det bor utomjordingar som ser ut ungefär som landbläckfiskar mellan usa och mexico. En fotograf och hans chefs dotter måste vandra igenom monster-zonen efter att de har försovigt sig till den sista färjan mellan usa och mexico. Det är tydligen omöjligt att ta sig nån annan väg. Jaha. Längst resan kommer de varandra närmare.
Som monsterfilm är det inte så spännande. Som kille träffar tjej; tycke uppstår är den helt ok.
Fattar inte varför de ska envisas med att lägga in nått annat skrot (i det här fallet landbläckfisk) i vad som skulle kunna var ett charmigt och lågmält drama.

Tre av Fem.
 
Joined
22 Sep 2011
Messages
1,427
Location
Malmö
Jag såg om Django-Unchained.

Django(Jamie Foxx) är en slav som blir befriad av en prisjägare (Christoph Waltz), eftersom prisjägaren behöver hans hjälp, efter de har samarbetat ett tag får prisjägaren reda på att Django är gift med Broomhilda och de beslutar sej för att försöka köpa tillbaka Djangos fru. Tillsammans ger de sig in i den mörka södern där en ond plantageägare (Leonardo DiCaprio) är den som äger Broommhilda. Våld utbryter..

Filmen är full av brutalitet, Humor och grymt skådespeleri. Speciellt Waltz och DiCaprio brillerar. Foxx är sådär men gör vad han kan med den rätt så kantiga karaktären Django. Förutom en brist på Kvinnliga karaktärer har filmen allt.

5/5
 
Top