Nekromanti Förslag till stadgeändringar

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Halloj! Här kommer arbetsgruppens förslag på stadgeändringar.
Vi har valt att lägga ut förslagen innan kallelsen skickas ut för ett ge medlemmarna möjlighet att kommentera och komma med motförslag.
Tänk på att det endast är förslag som finns med i kallelsen som vi kan rösta om i år. Förslag som kommer efter att kallelsen gått ut får vi rösta om nästa år (om det inte blir något extra årsmöte).
Stadgeändringarna är inte några ändringar hur stadgarna fungerar/tolkas, utan endast förtydliganden för att vi ska slippa framtida diskussioner om stadgarna och kunna ägna oss åt förenings- och styrelsearbete istället.
I denna post har vi valt att visa hela stadgarna med de föreslagna stadgeändringarna för att ni ska få en bättre helhetsbild.
Här är de ursprungliga stadgarna utan ändringar som gäller nu.
I Kallelsen kommer endast ändringarna att finnas med och vi kommer att rösta om varje ändring var för sig, inte i klump.

Nedan har vi valt att färgkoda stadgarna:
Rött: föreslagna ändringar.
Grönt: stadgar som vi föreslår INTE ändras.
Blått: våra kommentarer (kommentarerna kommer givetvs inte att finnas med i de slutgiltiga stadgarna).

§1 Föreningens namn
Föreningens namn är "Föreningen WRNU"
Vi har valt att inte föreslå namnändring då det inte finns någon majoritet bakom något annat namnförslag.

§2 Föreningens säte
Styrelsen har sitt säte på internet och i Linköpings kommun.

§3 Föreningsform
Föreningen är en ideell förening. Föreningen är ansluten till Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.

§4 Syfte
Föreningens syfte är att bidra till att hemsidan www.rollspel.nu och dess community fortlever och utvecklas.
Vi har diskuterat ett eventuellt förtydligande för att visa att föreningen och redaktionen inte är samma sak, men kommit fram till att detta inte behövs. Se även §7.

§5 Oberoende
Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

§6 Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.

§7 Medlemmar
För att bli medlem krävs det att man är registrerad användare på www.rollspel.nu och att man tillsammans med en anmälan om medlemskap meddelar de uppgifter som styrelsen beslutat om till föreningen. En medlem har när som helst rätt att, efter meddelande till föreningens styrelse, utträda ur föreningen.

Medlemskapsavgiftens storlek beslutas på årsmötet. Årsmötet kan besluta att det är gratis att vara medlem. En medlem som allvarligt skadar föreningen kan avstängas av styrelsen. Avstängd medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen så upphävs då avstängningen eller så utesluts medlemmen. Styrelsen och årsmöte kan upphäva avstängning och uteslutning. Medlem som hotas av avstängning eller uteslutning har rätt att göra sin röst hörd då ärendet diskuteras.

Medlem som blivit avstängd från forumet av redaktionen äger inte rätt att ta upp detta inom föreningen.
Ett förtydligande för att undvika bråk med rättshaverister. Sajten är INTE demokratisk, den drivs av redaktionen och inte av föreningen.

§8 Styrelsen
Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, beslut som tas på årsmöten och övrig verksamhet. Föreningens styrelse ska bestå av fyra personer eller mer.
Styrelsen är beslutsför med minst tre personer.

Eftersom vi har haft avhopp i styrelsen är detta ett tydligare sätt att visa när vi har en fungerande styrelse.

Styrelsen ska inom sig utse en ordförande och en kassör, såtillvida dessa inte är utsedda av ett årsmöte. Styrelsen ska inom sig utse två firmatecknare att teckna firman var för sig. Styrelsen tillträder direkt efter det att de valts. Vald styrelse sitter under ett verksamhetsår. Samtliga medlemmar i föreningen är valbara till styrelsen.
Vi ser ingen anledning att ändra texten. Föreningen har numera en kassa och behöver därför en kassör. Övriga poster som vice ordförande och sekreterare kan styrelsen utse inom sig vid behov utan att det behöver styras av stadgarna.

Föreningens styrelse bör inte göra kreditköp på belopp som överskrider likvida medel. Om kreditbelopp som överskrider likvida medel görs måste dessa täckas av medlemslån eller sponsring.

§9 Revisorer
För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmöte en eller två revisorer. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen.

§10 Valberedning
För att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna valen kan årsmötet välja en eller flera valberedare. Valbar är medlem i föreningen.

§11 Ordinarie årsmöte
Ordinarie årsmöte ska hållas senast den 31 mars varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
1.Mötets öppnande
2.Mötets behörighet
3.Val av mötets ordförande
4.Val av mötets sekreterare
5.Val av två personer att justera protokollet
6.Styrelsens verksamhetsberättelse för förra året
7.Ekonomisk berättelse för förra året
8.Revisorernas berättelse för förra året
9.Ansvarsfrihet för förra årets styrelse
10.Årets verksamhetsplan
11.Årets budget och fastställande av medlemsavgift
12.Val av årets styrelse
13.Val av årets revisor
14.Val av årets valberedning
15.Övriga frågor
16.Mötets avslutande

§12 Extra årsmöte
Om styrelsen vill, eller revisor eller minst hälften av föreningens medlemmar kräver det ska styrelsen kalla till extra årsmöte. Vid giltigt krav på extra årsmöte kan den som krävt det sköta kallelsen. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. På extra årsmöte kan bara de ärenden som föranledde utlysande av extra årsmöte behandlas. Dessa ärenden skall anges i kallelsen.

§13 Rösträtt
Alla medlemmar äger rösträtt på årsmöte. På styrelsemöten har endast närvarande ur styrelsen rösträtt, föreningens revisorer samt redaktionen för hemsidan www.rollspel.nu har yttranderätt.
Det känns fånigt att revisorerna måste använda föreningsforumet och inte får kommentera i styrelseforumet.

§14 Röstetal
En medlem anses ha avgett en giltig röst när denne skrivit ett inlägg i därtill avsedd tråd och det tydligt framgår att inlägget ska räknas som en röst.
Endast medlemmar som avgett giltiga röster i en fråga anses ha varit närvarande under den frågan.

Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om inget annat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal får slumpen avgöra.
Detta är ett förtydligande då vi är en onlineförening.

§15 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöte. För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.

§16 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet.

§17 Tolkningsföreträde
Styrelsen har företräde i tolkning av dessa stadgar.
 
Top