Nekromanti Wrnu bildar en förening!

Bunny

Crazy like a fool
Joined
15 Oct 2002
Messages
2,953
Location
Knivsta
Redaktionen för www.rollspel.nu kallar härmed till ett konstituerande möte i avsikt att bilda hemsidans förening. Detta kommer ta plats i ett separat föreningsforum på det här forumet med start måndagen den 3:e maj klockan 18:30, det är på dagen två veckor från idag.

OBS! said:
På grund av datorbekymmer står Bobby Magikern inte längre för den administrativa uppgiften att ta emot anmälningar. Dessa ska istället skickas till Bearnie från och med 30/04/2010.
För att delta krävs det att du är en registrerad användare på www.rollspel.nu och att du anmäler dig till via privat medelande (PM) till Bearnie. Det gör du genom att välja Meddelanden i menyn till Mina saker högst upp på sidan, och trycker Nytt PM. Skriv "Anmälan" i Ämne-fältet.

För att anmälningen ska vara giltig krävs följande information: Namn, användarnamn, adress, kön, e-mail, telefonnummer och personnummer. Sista anmälningsdatum för att vara säker på att få delta är lördagen den 1:a maj, två dagar innan mötets start.

OBS! said:
Det går fortfarande att anmäla sig, och även när mötet redan är påbörjat. När nya deltagare ankommer justeras röstlängden.
Anmäler du dig till det konstituerande mötet innebär också att du anmäler dig som medlem i föreningen. Det är när som helst möjligt att lämna den (se §7 i stadgarna). När din anmälan är registrerad kommer du få tillgång till föreningsforumet. Varje anmäld och registrerad medlem har rösträtt på mötet.

Mötet kommer att på grund av forumformatet pågå fortgående under flera dagar, så tacka inte nej bara för att just kvällen den 3:e maj redan är uppbokad. Se även arbetsordningen nedan.

Så fort du har tillgång till föreningsforumet kan du lämna motioner. De med intresse av att lämna eller diskutera motioner bör därför anmäla sig så snart som möjligt.

Bakgrund
I diskussionen inför hemsidan www.rollspel.nu:s senaste serverflytt framkom det återigen att det bästa sättet för hemsidans användare att kunna försäkra sig om dess fortlevnad är via en förening.

En förening bör ses som nästa naturliga steg i vårat community-byggande, och ett steg som bättre inkluderar alla de användare som gärna vill vara med och bidra. Via föreningsstöd kommer det även att finnas medel till hands för föreningen att satsa på utveckling av hemsidan och dess community.

En förening är också angelägen av en tredje orsak. Numera står Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, förkortat Sverok, som värdar för hemsidan. Oavsett betydelsen av hemsidans community för den svenska rollspelshobbyn, så är vad Sverok subventionerar en privatägd hemsida. Ingenting garanterar att eventuell framtida vinning hemsidan gör kommer varken hobbyn eller användarna till gagn. Via en förening kan vi åtgärda detta.

Det är inte första gången vi dragit slutsatsen att en förening behövs, men det är första gången det kommer leda till att vi faktiskt bildar en förening - för det är vad vi vill, eller hur?

Syfte
Det konstituerande mötet för hemsidans förening har tre huvudsyften;
  1. Att bilda en förening
  2. Att besluta om föreningens stadgar och namn
  3. Att bilda en föreningsstyrelse
Redaktionens förslag på dagordning:
  1. Mötet öppnas
  2. Val av mötesordförande, två mötessekreterare och två justerare
  3. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande
  4. Fastställande av röstlängd
  5. Fastställande av dagordning
  6. Beslut om arbetsordning
  7. Bildande av föreningen
  8. Möjlighet att nominera sig själv till styrelsen
  9. Antagande av stadgar för föreningen samt antagande av föreningens namn
  10. Val av styrelse
  11. Val av revisorer
  12. Fastställande av tidpunkt för årsmöte
  13. Val av valberedning
  14. Val av firmatecknare
  15. Övriga frågor
  16. Mötets avslutande
Redaktionen föreslår även att punkterna 12-14 hänskjuts till den nybildade styrelsen.

Förslaget är ändrat i egenhet med redaktionens ändringsbeslut

Presidium, valberedning och styrelse
Redaktionen föreslår att mötet utser Bearnie till mötesordförande och krank till en av två sekreterare. Är du anmäld till mötet kan du även anmäla dig villig att ingå i presidiet som sekreterare eller justerare. Redaktionen lämnar sedan ett förslag under punkt 2 på dagordningen. Det är sekreterarnas uppgift att föra mötesprotokoll och bistå mötesordföranden i administreringen av mötet. Det är justerarnas uppgift att kontrollera mötesprotokollet.

Valberedningen består just nu av en person, Bearnie, men behöver utvidgas med två personer till. Är du anmäld till mötet kan du även anmäla dig frivillig att ingå i valberedningen. Det är valberedningens uppgift att lämna ett förslag till mötet på föreningens styrelse. Att ingå i valberedningen innebär också att man själv inte kommer ingå i styrelsen.

Är du anmäld till mötet kan du nominera dig själv eller någon annan till föreningens styrelse. Anmälan sker via PM till Bearnie. Valberedningen kommer därefter kontakta den nominerade.

Redaktionens förslag på arbetsordning:
Motioner
Motioner lämnas innan mötets start och innan utsatt deadline. En motion är utmärkt med [Motion] samt vilken dagordningspunkt som berörs i ämnesraden, i en motion framgår tydligt vad som berörs under utsatt dagordningspunkt samt vilken text som ska läggas till, ändras, tas bort eller ersättas. Att dra tillbaka sin egen motion berörs inte av deadline, utan kan göras när som helst innan mötet går till beslut.

Exempel: [Motion] 8. Antagande av stadgar för sektionen samt antagande av föreningens namn
Under §1 ersättes texten "Föreningens namn är "Föreningen WRNU"" med "Föreningens namn är "Föreningen BEARNIE""


Dagordning
Rent tekniskt kommer varje dagordningspunkt motsvaras av en separat tråd på föreningsforumet. Dessa kommer vara låsta fram till att de öppnas av redaktionen eller fastställd mötesordförande.

Dagordningen kan delas upp i formaliapunkter och beslutspunkter. Om det saknas motioner kommer formaliapunkterna (1-9 samt 16) att fastställas i snabb takt.

Under beslutspunkterna (10-15) lämnas ordet fritt. Samtliga beslutspunkter öppnas för diskussion så snart formaliapunkterna avverkats. Har inga motioner inkommit kommer fastställd mötesordförande sätta en deadline för den öppna diskussionen på ett dygn - därefter går mötet till beslut. Det är upp till mötesdeltagarna att begära förlängd diskussion genom att åberopa ordningssak, det ska framgå i ämnesraden.

Exempel: [Ordningssak] Förlängd diskussion
Frågan är inte utagerad än


Yrkanden
Under beslutspunkterna kan yrkanden göras. Skillnaden mellan en motion och ett yrkande är att ett yrkande lämnas när mötet redan är öppnat. Det kan bland annat lämnas av två motionärer som vill jämka sig med varandra, eller för att föreslå ändringar som blivit aktuella i och med diskussionen. Samma krav på tydlighet gäller för såväl yrkanden som motioner.

Exempel: [Yrkande] §1 Föreningens namn
Ersätt texten "Föreningens namn är "Föreningen WRNU"" med "Föreningens namn är "Föreningen BEARNIE&DANTE""


Punkt 9 på dagordningen är speciell på så vis att mötesdeltagarna då kan nominera sig själva till föreningens styrelse. Detta ska framgå av ämnesraden och en kort motivation ska bifogas. Valberedningen tar då ställning till om de vill inkludera namnet i sitt förslag. Om inte kommer nomineringen hanteras som ett yrkande under punkt 10 "Val av styrelse".

Beslut
Beslut fattas genom röstning och enkel majoritet (se stadgar). Forumets funktion för omröstning kommer användas. Har inga motioner eller yrkanden inkommit ställs redaktionens förslag mot avslag. Har motioner eller yrkanden inkommit ställs de var och en mot redaktionens förslag. Därefter ställs det stående eller det framvaskade förslaget mot avslag. För att så stor andel mötesdeltagare som möjligt ska kunna delta sker röstning på vardagskvällar mellan klockan 17:00 och 22:00. Är mötet redo att gå till beslut vid annan tid ajourneras röstningen till en sådan tidpunkt. En röstning är öppen under 30 minuter.

Exempel på beslutsorning: 8. Antagande av stadgar för sektionen samt antagande av föreningens namn
1. Bearnie och Dantes yrkande ställs mot redaktionens förslag
2. Stående eller framvaskat förslag ställs mot avslag
 

Bunny

Crazy like a fool
Joined
15 Oct 2002
Messages
2,953
Location
Knivsta
Redaktionens förslag på stadgar:

Redaktionens förslag på stadgar:
Senast ändrat 29.04.2010 i enighet med redaktionens ändringsmotion

§1 Föreningens namn
Föreningens namn är "Föreningen WRNU"

§2 Föreningens säte
Styrelsen har sitt säte i (hemkommun).

§3 Föreningsform
Föreningen är en ideell förening. Föreningen är ansluten till Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.

§4 Syfte
Föreningens syfte är att bidra till att hemsidan www.rollspel.nu och dess community fortlever och utvecklas.

§5 Oberoende
Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

§6 Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.

§7 Medlemmar
För att bli medlem krävs det att man är registrerad användare på www.rollspel.nu och att man tillsammans med en anmälan om medlemskap meddelar de uppgifter som styrelsen beslutat om till föreningen. En medlem har när som helst rätt att, efter meddelande till föreningens styrelse, utträda ur föreningen.

Medlemskapsavgiftens storlek beslutas på årsmötet. Årsmötet kan besluta att det är gratis att vara medlem. En medlem som allvarligt skadar föreningen kan avstängas av styrelsen. Avstängd medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen så upphävs då avstängningen eller så utesluts medlemmen. Styrelsen och årsmöte kan upphäva avstängning och uteslutning. Medlem som hotas av avstänging eller uteslutning har rätt att göra sin röst hörd då ärendet diskuteras.

§8 Styrelsen
Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, beslut som tas på årsmöten och övrig verksamhet. Föreningens styrelse ska bestå av fyra personer eller mer.

Styrelsen ska inom sig utse en ordförande och en kassör, såtillvida dessa inte är utsedda av ett årsmöte. Styrelsen ska inom sig utse två firmatecknare att teckna firman var för sig. Styrelsen tillträder direkt efter det att de valts. Vald styrelse sitter under ett verksamhetsår. Samtliga medlemmar i föreningen är valbara till styrelsen.

Föreningens styrelse bör inte göra kreditköp på belopp som överskrider likvida medel. Om kreditbelopp som överskrider likvida medel görs måste dessa täckas av medlemslån eller sponsring.

§9 Revisorer
För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmöte en eller två revisorer. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen.

§10 Valberedning
För att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna valen kan årsmötet välja en eller flera valberedare. Valbar är medlem i föreningen.

§11 Ordinarie årsmöte
Ordinarie årsmöte ska hållas senast den 31 mars varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
  1. mötets öppnande
  2. Mötets behörighet
  3. Val av mötets ordförande
  4. Val av mötets sekreterare
  5. Val av två personer att justera protokollet
  6. Styrelsens verksamhetsberättelse för förra året
  7. Ekonomisk berättelse för förra året
  8. Revisorernas berättelse för förra året
  9. Ansvarsfrihet för förra årets styrelse
  10. Årets verksamhetsplan
  11. Årets budget och fastställande av medlemsavgift
  12. Val av årets styrelse
  13. Val av årets revisor
  14. Val av årets valberedning
  15. Övriga frågor
  16. Mötets avslutande
§12 Extra årsmöte
Om styrelsen vill, eller revisor eller minst hälften av föreningens medlemmar kräver det ska styrelsen kalla till extra årsmöte. Vid giltigt krav på extra årsmöte kan den som krävt det sköta kallelsen. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. På extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i kallelsen behandlas.

§13 Rösträtt
Alla medlemmar äger rösträtt på årsmöte. På styrelsemöten har endast närvarande ur styrelsen rösträtt, redaktionen för hemsidan www.rollspel.nu har yttranderätt.

§14 Röstetal
Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om inget annat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal får slumpen avgöra.

§15 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöte. För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.

§16 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet.

§17 Tolkningsföreträde
Styrelsen har företräde i tolkning av dessa stadgar.
 
Top