Nekromanti L&H - ett rollspelskoncept blir våldtaget

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jahaja. Så fick jag till sist höra den officiella förklaringen av Mundanas omsorgsfullt hemlighållna bakgrund, som jag byggt saker på sedan jag började spelleda Eon och tillbringat många timmar diskuterandes och funderandes kring. Det var inte värt de funderingarna. Neogames omsorgsfulla antydningar här och var lovade något intelligent, spännande och trovärdigt, men det hela visade sig vara en fullständig dötrist standard-fantasylösning, som inte lär ha krävt någon större tankemöda att komma på. Att det dessutom dödade en stor del av den realistiska känsla och ont/gott-subjektivitet som är Eons styrka gjorde ju inte saken bättre, direkt, när allt urartade i en gravt opassande "fantastic high fantasy" -orgie av oanade proportioner. Visst, jag gillar high, men viss logik, trovärdighet, påtaglighet och ett par fötter kvar på jorden är också trevligt, och något av det som utmärker Eon, imho. Trodde jag, iallafall. De sista resterna av påtagligheten försvann ju med människornas skapelse, rymdseglare, eter, gudakrig och dylika pinsamma saker. Eon goes DoD EA, typ. Och förbannelsen...den lösningen var väl rätt okej, men väl trist - någon förbannelse tänkte man sig ju att alverna skulle ha. Att raserna inte verkade ha något som helst släktskap med varandra när allt kom till kritan var ytterligare ett slag under bältet, och jag tål snart inga fler.

Kanske är det jag som uppfattat allting fel från början, och trodde att Eon var ett förhållandevis seriöst rollspel som gjorde något bra av standardfantasyn. I sådana fall hade jag tydligen misstagit mig rejält, och i annat fall så har någon eller något sett till att ge Eon en organskada det sent skall glömma. Jag hoppas det får god vård.

Som en annan beskrev 'Legender och Hemligheter': "Jag har nog aldrig sett något så koboldigt, eller som förintar ett rollspelskoncept så totalt som denna produkt."

Är kanske beredd att hålla med. Vidare rapport väntar när jag läst 'Legender och Hemligheter' i sin helhet - med lite tur har jag fått allt om bakfoten, men det verkar tyvärr inte det minsta sannolikt.

Hursomhelst ville jag bara säga att jag är mycket besviken, och att Eon för alltid förlorat en hel del av sin kvalitet i mina ögon.

- Ymir, som nu för alltid håller sig till sina egna svar och sin egen bild av Mundana och dess historia.
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,925
Location
Sandukar
Re: Eon/L&H - ett flexibelt rollspelskoncept

som nu för alltid håller sig till sina egna svar och sin egen bild av Mundana och dess historia.

Vilket jag tycker att du skall göra - det är trots allt ditt Eon och din värld som ni spelar i. Ni verkar, efter ha läst dina inlägg, ha ett rejält arbete nedlagt i era kampanjer. Detta är dock något som inte alla orkar med, därför öppnar L&H upp möjligheter även för dem.

Jag hoppas att du finner glädje i några av de många kapitel som ingår i L&H - själv är jag fortfarande väldigt nöjd med det som börjar på sidan 61.

Samtidigt får jag tacka för att du inte spoilerade hela L&H iom ditt upprörda inlägg - något som säkert lätt hade kunnat ske, misstänker jag.

Dessutom ser jag inte riktigt hur du har fått fram alla dina argument och "anklagelser" - om du vill ha en mer givande och öppen diskussion så får du gärna maila mig på marco@neogames.se om du vill. Dina inlägg brukar alltid vara läsvärda så. =)
 

Baldyr

Hero
Joined
19 May 2000
Messages
1,188
Location
Eskilstuna
en personlig betraktelse

Jag fick Legender & hemligheter i min hand i egenskap av återförsäljare idag, och jag kan inte helt hålla med Ymir i hans reaktion. Jag blev istället positivt överraskad (troligtvis för att jag varken hade några förhoppningar eller några farhågor). Det verkar vara den intressantaste Eon-produkten hittills.

Innehållet känns som en blandning av hemligheter som Neogames har hållit för sig själv i åratal (Helmslakten mm), samt av rena efterkonstruktioner (ex ett slott med vampyrer). Bakgrunden, skapelsen och så vidare må vara en efterkonstruktion i viss mån, men det är helt klart information som jag som spelledare skulle vilja ha. (Eller, om jag haft boken för 3-4 år sedan så skulle jag kanske fortfarande spelat Eon?)

Om det är så att Neogames har suttit på viktiga delar av Mundanas bakgrund under alla dessa år så tycker jag att det är synd. Ymirs kampanj är ett lysande exempel på just detta. Alltså att förlaget inte vill avslöja väsentliga detaljer om den officiella spelvärlden. Jag skulle rent av vilja gå så långt som att säga att Eon är ett fullt komplett och spelbart rollspel först på måndag - när Legender & hemligheter släpps offentligt.

Visserligen skingras måhända Mundanas mystik när man får veta exakt vem som står bakom Livet, Universum och Allt, men det känns som om andra delar av Legender & hemligheter i själva verket är en välbehövlig mystik-injektion. Avsnittet om Skugglandet verkar exempelvis införa viss mystik åt det annars ganska logiskt konstruerade Mundana.

Och huruvida Mundanas koncept har blivit våldtaget i och med Legender & hemligheter överlåter jag åt andra att avgöra. Jag har alldeles för dålig koll på vad Mundana egentligen ska vara för att kunna uttala mig. (Argument, tack. Däremot har jag ingen som helst förståelse för argument såsom att magiska världar ska ha fungerande eko-system, evolution med mera. Därför känns det betryggande att få svart på vitt att världen faktiskt är skapad av en Högre makt, och därmed inte nödvändigtvis bundet av vår världs naturlagar.)

/Baldyr
 

Dan (Neo)

Veteran
Joined
2 Apr 2001
Messages
105
Location
Broträsk
L&H - ett rollspelskoncept breddas

>>Så fick jag till sist höra den officiella förklaringen av Mundanas omsorgsfullt hemlighållna bakgrund [...] Det var inte värt de funderingarna.

Varför inte? Kan du inte använda dig av dina funderingar till att skapa ett i ditt tycke bra alternativ?

>>Att det dessutom dödade en stor del av den realistiska känsla och ont/gott-subjektivitet som är Eons styrka gjorde ju inte saken bättre

Läs gärna om sidan 12. Framförallt rad 1.

>>viss logik, trovärdighet, påtaglighet och ett par fötter kvar på jorden är också trevligt

Och det menar du alltså helt saknas i L&H? Jag är uppriktigt förvånad.

>>Och förbannelsen...den lösningen var väl rätt okej, men väl trist - någon förbannelse tänkte man sig ju att alverna skulle ha.

Okej, nu vill du alltså ha ett inslag av high fantasy (förbannelse i ordets rätta bemärkelse) istället för den (utan att avslöja för mycket) mer jordnära lösning vi valde. Du verkar inte vara helt ärlig mot dig själv, eller?

>>Att x inte verkade ha något som helst släktskap med y när allt kom till kritan var ytterligare ett slag under bältet, och jag tål snart inga fler.

På vilket sätt var detta ett slag under bältet?

>>Kanske är det jag som uppfattat allting fel från början, och trodde att Eon var ett förhållandevis seriöst rollspel som gjorde något bra av standardfantasyn.

Nja, jag tror nog att din uppfattning stämmer rätt bra. L&H behöver inte rucka på eon-vardagens skit-under-naglarna-spel, men den erbjuder ett alternativ till att ge kampanjen en mer storslagen prägel också för den som råkar gilla den typen av spel. Sedan kan man ju förstås fråga sig om ett rollspel som innefattar hyggelmonster kan sägas vara helt igenom seriöst. =)

>>Som en annan beskrev 'Legender och Hemligheter': "Jag har nog aldrig sett något så koboldigt, eller som förintar ett rollspelskoncept så totalt som denna produkt."

Då tycker jag att denne någon var mäkta orättvis, men givetvis får han ha sin åsikt. Sedan kan jag inte låta bli att imponeras av hur snabbt han/hon måste ha läst igenom en 80 sidors modul.

>>Hursomhelst ville jag bara säga att jag är mycket besviken, och att Eon för alltid förlorat en hel del av sin kvalitet i mina ögon.

Jag är övertygad om att du kan finna stort nöje i resten av boken (hur långt har du hunnit läsa?) - framförallt kapitel 3, 4 och 5 - där high fantasy inslagen faktiskt inte är speciellt framträdande. Andra halvan av kapitel 2 är väl också ganska down to earth, eller hur?

>>Ymir, som nu för alltid håller sig till sina egna svar och sin egen bild av Mundana och dess historia.

Vilket glädjer mig. Precis som jag skriver i förordet är det min förhoppning att alla eon-spelledare ska utveckla eons universum (även om det sker på bekostnad att man helt och håller skriver om kapitel 1). För vad vi skriver behöver ju faktiskt inte vara lag.

Och vem vet - kanske finns det andra som gillar den storslagna bakgrund som vecklas ut i L&H:s första kapitel? Spelledare som välkomnar ett alternativ till grisodlingens spruckna mjältar och frossande i utmattningspoäng. Eller (och här får jag gåshud) kombinerar de båda! =)

Till alla er som köpt eller tänker köpa L&H - lycka till med ert universum - hur likt eller olikt det än blir vad vi stackars spelutvecklare tänkt oss från början.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: L&H - Förklarar mig en aning [Spoilervarning]

Varför inte? Kan du inte använda dig av dina funderingar till att skapa ett i ditt tycke bra alternativ?

- Det är ju just det jag har gjort, och det är delvis där problemet ligger. I åratal har Neogames hemlighållit Mundanas bakgrund, men givit antydningar i sina moduler, antydningar som jag och spelgruppen gjort något mycket avancerat och genomtänkt av, eftersom Neogames själva aldrig gav svaren. Jag har haft min egen version av Mundanas historia klar länge, och tänkte aldrig använda Neogames i någon större utsträckning, om den inte var kompatibel med min, som jag redan byggt en hel del saker på under spelandets gång. Dock väntade jag ändå med spänning på Neogames officiella version, speciellt för att se hur 'rätt' jag hade. Skälet till mitt missnöje var just detta - jag hade tänkt mig det för mycket på 'mitt' sätt, och hade alldeles för höga förväntningar, samt kanske, framför allt - fel bild av Eon. Påtaglighet är viktigt för mig när jag spelar, och jag har alltid betraktat Mundana som en jordnära värld, där vår naturkunskaps lagar fungerar, undantaget tillägget 'magi'. Just denna tro har också varit en av anledningarna till att jag tyckt mycket om Eon - det har helt enkelt kännts som ett seriöst och trovärdigt fantasyspel, och därför höjt sig över dussinfantasyn. High-fantasy är mig inte helt främmande, tvärtom, jag gillar det i grunden, och har kört en hel del sådana inslag i mina annars väldigt jordnära, karaktärsbetonade Eon-kampanjer (Ja, jag kombinerar faktiskt high-fantasy och grisodling) så det är inte 'High'-inslagen i L&H jag har problem med. Det jag tyckte så illa om var helt enkelt att modulen bekräftade att det aldrig funnits någon evolution på Mundana och att inget av vår världs logik och vetenskap gäller för den världen. Jag hade helt enkelt varit bergssäker på att Eon, det jordnära fantasyrollspelet, skulle ha en trovärdig evolution, att Mundana skulle kunna ha legat i vårt universum, att de olika raserna (alver, dvärgar, människor) skulle vara besläktade med varandra eftersom de hade samma förfäder, att gudarna bara skulle vara mäktiga andeväsen, etc - min bild av det hela bör gå att återfinna i tidigare trådar. Det var alltså på detta sätt som L&H förändrade min syn på Eon- men jag antar att jag borde ha sett slaget komma. Jag är väl rätt ensam om att föredra logisk, 'naturvetenskaplig' fantasy, där magin är det som gör det möjligt för saker att trotsa naturlagarna. Bortser jag från det här med naturvetenskapen tycker jag dessutom altjämnt att en hel del av idéerna i L&H var väl simpla, eller rentav dåliga. Helt enkelt idéer vilken dussinfantasyförfattare som helst hade kunnat komma på - jag hade förväntat mig något mer, och framför allt något djupare, än så.

Och förklaringen på förbannelsen var som sagt var inte helt fel, men jag hade ändå föredragit en äkta 'förbannelse', i någon form (I mitt Mundana är det en - alvkvinnor får väldigt få barn). Står förklaringen till Khian-renk-Drezins förstörelse i L&H; btw?

Vidare, tar man bort ormarna (vilket jag gjort) är Hyggelmonstret en hyfsat trovärdig (och utsägligt ball) varelse. Har än idag underbara minnen från ett av våra första spelmöten, där en oerhört hård kamp mot ett Hyggelmonster utspelades i Helms ruiner. I övrigt använder jag monster, utöver drakar, demoner och andar, i väldigt liten utsträckning. Sådana grejer bör hanteras sparsamt, om man frågar mig. :)

Till sist. Jag överdrev en hel del i den första chocken. Så ohyggligt illa är det inte, finns säkert mycket bra i modulen (skall läsa den snart)- kan ju återkomma med en recension, om du vill. Likväl...jag blev besviken, och att Eons kvalitet har sänkts en aning måste jag tyvärr stå fast vid. Det blev dussinfantasy till sist.

- Ymir, som dock fortfarande tycker att Eon är det bästa (eller iallafall det mest spelbara) rollspelet på marknaden.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Eon/L&H - ett flexibelt rollspelskoncept

Jo, förvisso. Det är min värld, och jag är förbaskat nöjd med den. Varför klagar jag, egentligen? Tja, är väl iaf bättre än att diskutera de petitesser som annars går rundgång här på forumet. Och som sagt var, L&H gjorde mig på sätt och vis besviken på spelskaparnas världsbild (Se svar till Dan ovan). Lite konstruktiv kritik tycker jag gott Neogames behöver. Fast frågan är ju om min kritik var konstruktiv, eller bara kritisk ;-)

Skall kolla på sidan 61, din smak litar jag på :) (Kan ju återkomma med kritik när jag läst igenom hela modulen, vore kanske vettigare, egentligen...)

Jag skrev inlägget med den uttalade målsättningen att spoilera så lite som möjligt för de som ännu inte tittat på L&H, tänkte att det var mest sympatiskt så.

Till sist...att fördjupa diskussionen via mejl låter som en ganska trevlig idé, jag kanske gör så. Vi höres, helt enkelt. Eon regerar fortfarande.

- Ymir, klamrar sig hårt fast vid sin 'seriösa, logiska' (snobbigt uttal) version av Mundana, och släpper den aldrig ifrån sig. ;-)
 

Drakvrede

Swordsman
Joined
17 May 2000
Messages
732
Location
Stockholm, Sverige
Jag vill oxå reflektera. :)

Den spontana tanke som slog mig när jag läste igenom L&H var att den känns inspirerad av minst sagt många andra rollspelsvärldar. Utan att gå in på detaljer (vilket jag naturligtvis inte kan göra, eftersom L&H inte är officiellt släppt ännu), kan jag direkt säga att jag tycker att Mundanas värld, d.v.s. Eon, tycks vara inspirerad av spel som Kult, World of Darkness-världen och, kanske mest förvånande av allt, Call of Cuthulu! Ioförsig är ju inte detta någon nackdel, då de tre ovan nämnda världarna utgör bland de bästa som finns inom rollspelsvärldar. Speciellt Kult har sannerligen den intressantaste spelvärlden jag hittills har sett inom rollspel (även om regelsystemet är synnerligen dåligt).

Jag tyckte oxå om mycket av den post-apokalyptiska stämning som genomsyrar delar av L&H. Återigen, utan att gå in på detaljer, känns detta riktigt trevligt, men samtidigt känns det också som om det gör om Mundanas värld till en mera High Fantasy-inspirerad värld. I det avseendet tror jag att Ymir har en poäng. I grundboken tycks Eons värld vara rätt så tråkig, men när man läst igenom L&H så börjar den plötsligt kännas betydligt mera rolig. Med hjälp av L&H har Eon plötligt gått och blivit ett av de mera intressanta rollspelsvärldarna!

Sammanfattningsvis kan jag alltså säga att jag tycker att L&H är Neogames bästa modul hittills!
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Du är inte ensam.

Jag håller helt med dej om att Mundana känns som om det skulle vara en "verklig" värld, baserad på ickemagiska naturlagar. Magi är något som bryter mot naturlagarna, inte naturlagarna i sej.

Varför tycker jag på det viset? Enkelt: om alla normala skeenden följer samma naturlagar som på jorden behöver jag inte förklara för spelarna varför saker fungerar som de gör (och jag räknar med att spelarna klarar av att spela som om deras karaktärer inte vet allt sådant), det gör att de övernaturliga inslagen faktiskt blir _övernaturliga_.

Sen så gillar jag att försöka komma på förklaringar på saker som inte är naturliga. Som Hyggelmonstret t.ex. , det verkar ju vara ett dåligt skämt men...

Hyggelmonstret skapades från början som ett instrument för att göra sig av med farliga magiska "restprodukter" (rester från misslyckade magiska experiment t.ex.). I något av alla de krig som svept över mundana blev några magiker tvungna att slänga allt som de hade mot fienden - vilket inkluderade några hyggelmonster.
Eftersom de var gjorda för att vara tåliga och kunna förstöra saker som ibland var både tuffa och farliga så orsakade de in hel del skada på fienden innan de blev dödade.
Magikerna insåg att de satt på ett vinnande kort och så fort som möjligt förbättrade de hyggelmonstren för att göra dem effektivare i strid. Framför allt förbättrade de monstrens rörlighet (från början var de väldigt långsamma, någon rörlighet behövdes ju egentligen inte) och sen la de till ormarna eftersom monstren behövde något som kunde skydda deras flanker och baksida (de slogs ju inte direkt i formation).

Så småningom gav några magiker dem möjligheten att kunna reproducera utan utomstående hjälp för att kunna få fram fler på kortare tid. Det ledde förståss till att en del så småningom lyckades fly och överleva i naturen och därför kan man nu finna dem har och var i vildmarken.

/Henrik
 
G

Guest

Guest
Re: Jag vill oxå reflektera. :)

"Återigen, utan att gå in på detaljer"

jo! gör det! berätta lite om vad grundstoryn är. typ, finns det någon stor ondska?
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,309
Location
Enköping
Re: Eon/L&H - ett flexibelt rollspelskoncept

Varför inte lägga ut ditt alternativ och din Eon-bakgrund. Själv vet jag precis hur detta känns. Jag började köra Greyhawk med grundbox och regelböcker, och jag fick själv bygga ut sanningen bakom olika uråldriga ruiner och teorier om varelsers ursprung. Över åren har givetvis nya saker tillkommit världen. En del saker har stämt med mina egna antaganden, andra har varit vilt annorlunda. Men det är intressant att diskutera de olika världarna som framkommit även om jag alltid kommer vidhålla att mitt Greyhawk är bäst.
(AD&Ds universum har ju oändligt med parallela världar och då kan man låna idéer från andra om rollpersonerna skulle råka hamna på en av dessa paralella världar.)
 

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
L&H - en modul som ger en rysningar i hela kroppen

Ja det är juh ruskigt synd att neogames vänta med modulen tills det att folk "fixat klart" sin egen blid av mundana... men jag gillar modulen starkt och tycker att det är bra att den tog så lång tid på sej...
Om den skulle kommit ut för fem år sedan tror jag inte den skulle vara hälften så bra som den är. Man får erfarenhet genom åren och den behövde några års arbete.<img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>

Ger Neogames en stor applåd för en mycket bra och välskriven modul. Jag överdriver inte när jag skriver att det är den bästa sedan Grundboken kom ut<img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

avatarex

Myrmidon
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,203
Location
Göteborg
Re: Jag vill oxå reflektera. :)

Eon, tycks vara inspirerad av spel som Kult, World of Darkness-världen och,
kanske mest förvånande av allt, Call of Cuthulu!


Tror inte du har fullt rätt. Krille gillar inte World of Darkness. CJS har aldrig spelat Kult (enligt Codex). Däremot gillar han Call of Cthulu väldigt mycket (det sa han till mig).

Jag lovar att skriva mig, dig och sig om du slutar med fjortis-oxå. Är vi överens?
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Skugglanden - The Dreaming

Tja, Skugglanden är läskigt lika The Dreaming, som alla Woddare torde känna ganska väl till...

- Ymir, undrar om likheten är en ren slump
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Tycker exakt tvärtom

"I grundboken tycks Eons värld vara rätt så tråkig, men när man läst igenom L&H så börjar den plötsligt kännas betydligt mera rolig. Med hjälp av L&H har Eon plötligt gått och blivit ett av de mera intressanta rollspelsvärldarna!"

- Tycker exakt tvärtom. I de flesta tidigare moduler upplevs Eon som ett ganska jordnära, realistiskt och lågt hållet fantasyspel, och det är det som gör det så bra - äntligen lite logik, för en gångs skull. Äntligen ett seriöst fantasyrollspel. Visst finns det fortfarande high-element, men de känns påtagliga och logiska, och Eon är förhållandevis unikt. Så kommer L&H, slänger in helt opåtaglig, überfantastisk standard-high-fantasy som rimmar illa med tidigare moduler, och Eons koncept reduceras till ett i mängden standard-fantasyspel, och det förlorar således för evigt en del av sin charm.

- Ymir, som lär skita i L&H och köra på sin egen 'high'-version
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
The Dreaming - Sidhe

"Tja, Skugglanden är läskigt lika The Dreaming, som alla Woddare torde känna ganska väl till..."

Kan det måhända bero på att The Dreaming är snott från kelternas Andra Sida och myter om småfolk, kia sidhe, daoine sidhe, tuatha de danann mfl keltiskt bjäfs, från vilket vi också har inspirerats på den tiden som Changeling inte ens var utgivet och hade "Faerie" som projektnamn?
 
Top