RECENSION Den svarta jorden i Västra Götaland

Hunk

Hero
Joined
3 Aug 2001
Messages
1,419
Efter att ha köpt och testat det bästa rollspel jag hittat på många år kunde jag inte hitta någon recension av det här. Då bestämde jag mig för att själv skriva en, men eftersom mina kroppsvätskor just nu är i obalans är jag för tillfället alltför flegmatisk för att kunna skriva en längre text, så jag börjar med ett intro, så kommer jag förhoppningsvis pressa mig själv till att skriva klart det här de närmaste veckorna.

Fullständig titel: Den svarta jorden i Västra Götaland eller en kyrklig och civil regions innehåll, form och makt
Författare: Josef Miasma
Utgivare: V.I.T.R.I.O.L
Utgåva: Femte versionen, andra utgåvan
Format: Mjukpärm, liminbunden, 202 sidor, svartvit
Pris: Jag betalade 250 kr, men jag kan ha fått ett kompispris, eftersom jag är bekant med killen som hjälpte förlaget att sälja boken på årets GothCon
Genre: Nutidsmystik

I samband med årets GothConpub stötte jag på en gammal bekant som hade med sig ett antal exemplar av den senaste versionen av rollspelet Den svarta jorden. Innan dess hade jag inte hört så mycket om spelet, men ett antal kompisar sa att detta var det hetaste rollspelet just nu och hade fått två nomineringar vid Fenix Awards förra året, så jag såg till att köpa ett numrerat och signerat exemplar. Det skulle visa sig vara en ren lyckträff, för trots att min spelgrupp inte tyckte att samtliga regler var helt perfekta, har det nu givit oss tre fantastiska och meningsfulla speltillfällen. Efter det tredje spelmötet bestämde jag mig för att skriva en recension, för jag anser att recensioner för att ha något värde måste baseras på gediget speltestande.

I och med att jag knappast kan sägas vara en vare sig känd eller erfaren recensent, tänker jag att det är en fördel för er läsare att lära känna min bakgrund inom rollspelshobbyn. Jag började spela 1984 eller 85 med den svarta boxens utgåva av Drakar och Demoner och har, med vissa uppehåll, spelat rollspel sedan dess. Under 2000-talet har jag dock främst spelat Dungeons & Dragons (varierande utgåvor), spel som är deriverade ur D&D (som Labyrinth Lord, Castles & Crusades, LotFP etc) samt en del Savage Worlds. Jag har såklart även testat andra spel (t.ex. WFRP, The One Ring och Mutant: Undergångens arvtagare), men de av er som ogillar D&D och dess versioner kommer nog att tycka helt tvärtemot allt jag skriver nedan. Så ni kan sluta läsa här!

Före det att jag köpte mitt exemplar på GothConpuben hade jag hört en hel del om spelet, men jag hade faktiskt varken läst eller spelat någon version av det. Så till er som främst är ute efter att få reda på väsentliga skillnader gentemot tidigare versioner kan jag tyvärr inte vara till så mycket hjälp. Men jag kan åtminstone säga att det märks att spelet är genomarbetat och jag kan anta att det till stor del beror på att det har gått igenom så många utgåvor för att nu göra det till en synnerligen förfinad produkt. Sedan kan det säkert finnas en old school-charm i de tidigare tryckningarna som den senaste versionen har slipat bort. Jag har faktiskt försökt hitta begagnade exemplar av de tidigare utgåvorna, men de tycks vara ganska svåra att få tag på. Kanske lite som Vid regnbågens slut och jag har tyvärr inte ekonomi för den typen av rariteter.

Jag kommer att gå in på regler och spelvärd i kommande inlägg. Jag kommer att hylla de båda, även om vissa delar av regelsystemet kommer att få viss kritik för att inte vara tillräckligt heltäckande.
 

.Per.

Rollspelsverket
Joined
3 Feb 2018
Messages
411
Även jag knep en av de limiterade #50 böckerna, bästa jag köpt från Sverige sen första editionen av Kult.
Håller på att skriva fram ett scenario för en kväll, givetvis börjar det på 7:ans ölhall.
 
Top