Alternativ till Fenix Awards?

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,927
Och det är en utmaning för ett event av denna typ. Hur ska Fenix Awards informera om de produkter som nominerats? Kanske en "utställning" som börjar på fredag, i kafeterian där alla nominerade visas med bild och en kort text? En webbsida med info som finns tillgänglig även efter att omröstningen stängs? Kanske mer visuella inslag i presentationen? Någon nämnde motiveringar ... vilket ju är svårt eftersom det är röster som räknas.
Ett Fenix Award-rum vore coolt tycker jag, där alla nominerade produkter finns tillgängliga 🙂 Om det finns plats för det vill säga 🙂
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,463
Location
Stockholm
Det som Fenix och Rollspelsdraken och prisgalor och Kickstarter och sådant handlar om har liksom inte med mig att göra, det är för de stora, kommersiella och traditionella rollspelsmakarna
Här vill jag för formalians skull notera att jag inte alls har samma tankar kring detta. Rollspelsdraken ska inte på "default" gå till kommersiella och traditionella rollspelsmakare, och har inte heller enbart gått till sådana (även om det är de som dominerar).

Kickstarter är ju guld för små producenter, men självklart också för Ligan och Eloso. Men mängden"små" produkter som kickstartas är ju enorm.

Prisgalor ... ja, jo, det kanske är mer för kommersiella aktörer. :)
 

ChrilleT

Swordsman
Joined
1 Feb 2014
Messages
504
Jag skulle nog slå ihop någon kategori för att göra plats för andra. Tex slå ihop bästa kartor eller handouts med bästa speltillbehör (som i år innehöll flera nominationer som var kartor).
Skulle sedan lägga till kategorier som heter något i stil med årets uppstickare där ett pris kunde gå till förlag/person och ett till produkt (men skulle även kunna ges till tex illustrationer). Namnet uppstickare tycker jag skulle göra det lättare att bli nominerade fler år än tex nykomling som det känns som man bara kan bli en gång. Dessa skulle vara mer riktade till mindre skapare. Har funderat på hur det skulle vara att ha en kategori för årets nykomling men får vi fram 5 ej tidigare nominerade där varje år som gör något på svenska?

Tycker i övrigt att Fenix awards är intressant och uppskattat även om jag bara följt det på avstånd. Även på andra galor händer det ju då och då att något större än vanligt dyker upp och tar hem de flesta priser (Titanic tex).
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,463
Location
Stockholm
Har funderat på hur det skulle vara att ha en kategori för årets nykomling men får vi fram 5 ej tidigare nominerade där varje år som gör något på svenska?
Om vi tänker rätt brett så ska det gå. Skribenter och illustratörer, poddare kanske, en ny butik, såna grejer.

Älskar ordet "uppstickare"! Lagom kaxigt.
 

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
1,524
Location
Göteborg
Det är tråkigt att unika spelskapare som @wilper och @Genesis inte får pris. Den svenska rollspelscommunityn skulle varit mycket fattigare utan deras spel. Det blir som att prisa ABBA, men inte Olle Ljungström. Så vill man ju inte ha det, så länge det inte handlar om melodifestivalen.

Jag står med Genesis och förutsätter att mina spel aldrig får pris. (Men det gör inte så mycket. Mina böcker säljer bra ändå).

Om jag fick stöpa om Fenix Awards skulle jag göra så här:
  • Juryn nominerar.
  • Juryn och omröstningen väger lika tungt, utom i Jurypriset, Spelarnas pris och Rollspelsverkets medalj (se nästa inlägg).
  • Alla i juryn får ekonomisk ersättning för juryarbetet. Även om det kanske bara är en symbolisk femhundring.
  • För att minska risken för jäv, kompletteras juryn med några recensenter och skribenter från Norge, Danmark och Finland.
  • Kategorierna ska vara lätta att förstå för köpare och spelare. Priset ska sprida ordet om rollspel, inte dunka kollegor i ryggen.
  • Vissa kategorier prisar föregående års produkter. Andra rymmer produkter från vilket år som helst.
  • Vinnaren får guld, nummer två får silver. Resten kan stoltsera med Fenix Award Nominee.
  • Alla som får guld får en summa pengar. Sverok, rollspelsförlag och anonyma välgörare bidrar till potten.
 

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
1,524
Location
Göteborg
De 10 kategorierna skulle kunna se ut så här.

Årets rollspel 202X. Ges till spel som publicerats under året som gått.

Årets äventyr 202X. Ges till äventyr och kampanjer som publicerats under året som gått.

Årets nykomling 202X. Ett tvåårsperspektiv, som @JohanL föreslog.

Årets rollspel för barn 202X. Ett bredare pris som inkluderar både spel och äventyr. En kvalitetsstämpel för vilsna föräldrar och ett sätt att säkra återväxten. Juryn kompletteras med några utomstående, till exempel bibliotikarier, förskolelärare och barnboksförfattare.

Bästa indiespel. Priset är inte begränsat till föregående år, eftersom små spel tar längre tid att få genomslag. (Men hur definierar man indie?)

Bästa innovatör. Vem har bidragit med nya idéer till branchen? Här ryms smarta digitala plattformar, nya spelmekaniker, rollspelsforskning osv. Inte begränsat till föregående års produkter.

Bästa design. Inkluderar layout, typografi och illustrationer som en helhet. En väl formgiven produkt helt enkelt.

Spelarnas pris för bästa rollspelsprodukt 202X. Bara omröstning, ingen jury inblandad.

Rollspelsverkets medalj för förtjänstfulla insatser. Här prisas en person som har varit med ett tag och gjort viktiga insatser. Enbart jury och enbart guldmedalj.

Stora jurypriset 202X. Juryn utser sin favorit bland föregående års alla produkter. Bara guld, inget silver.

Jag har säkert missat några kategorier, till exempel bästa podd och bästa konvent. Kanske bästa utländska spel?

Varför en prissumma? För att det är en skön känsla att bjuda på middag på krogen tack vare ett spel man har skrivit. Det kan vara ett förbannat slit att skriva rollspel och att få något litet tillbaka är bra uppmuntran.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,463
Location
Stockholm
Vinnaren får guld, nummer två får silver. Resten kan stoltsera med Fenix Award Nominee.
Älskar dina båda inlägg men det här tycker jag var en särskilt intressant tanke. Om det kan skapas en logotyp för det som alla nominerade får använda i sin egen marknadsföring vore ju superbra!
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Lösa tankar:
  • Jag har alltid tyckt att det är på tok för många kategorier. Både "…i Fenix" och de andra. Bra att det rensats lite! Jag skulle vilja se ännu färre. Nu känns det fortfarande långt ifrån överblickbart. Som publik känner jag generellt att jag aldrig vet ens var vi är i tågordningen – vilka ska delas ut, hur många är det kvar, vad är nästa? Som allra minst skulle jag vilja ha något slags tågordning, typ att man som publik får en folder (eller en qr-kod som leder till ett googledoc, behöver inte vara så avancerat) för man ser kategorier och nominerade sammanfattade.
  • "Fenix bästa…"-priserna, ja. Hur många gånger har Thelin vunnit bästa omslag? På själva galan är det dessutom helt omöjligt att fatta vad en del av de här priserna går till. Kan man skaffa fram en projektor av något slag? Visa upp omslag och produkter?
  • Det finns definitivt kategorier där jag zonar ut, men som jag vid eftertanke tycker självklart ska vara kvar. Poddpriserna till exempel; jag lyssnar ju inte på podd alls men förstår att sådana är väldigt poppis.
  • Ja, det är en popularitetstävling, inte en kvalitetstävling. Den som ger ut ett spel som många känner till har fördel. Den som (som Ligan) har ett starkt eget varumärke har lättare att få sitt spel i folks händer och därmed i folks medvetanden. Vem fan känner till Rotsystem, liksom? Oavsett vad jag fått antytt från andra forumiter så är jag 100% medveten om att mina spel är ytterst marginella (i sverige åtminstone). Som jag sade till @Max Raven under ceremonin: "Det är kul att vi har en fin tradition att träffas och ge Fria Ligan en massa priser"… Men samtidigt FINNS det möjlighet att glida in och ta de andra prispositionerna, de som ligan inte kniper själva. Så länge Ligan inte vinner både guld och silver i en kategori så finns ju utrymme för mindre skapare att komma in. Helmgast och Eloso har ju båda tagit sig in, liksom jag själv och Äventyr och alla möjliga.
  • Jag är 100% för ett jurypris med 1-3 kategorier eller så, om ett sådant kan genomföras / tillföras. Jag vet inte om jag borde sitta i nån jury, den skulle väl helst bestå av folk som TYCKER saker om rollspel men inte GÖR dem. Om nån tror att jag skulle kunna vara behjälplig med någon del av att få till stånd ett sådant pris – hör av er! Det är en skitbra idé!
  • En sak jag ibland grunnar över är vilken effekt priser och för all del recensioner har. I vår hobby tänker jag att det mest handlar om personlig tillfredsställelse: det är kul när ens grejer uppmärksammas och får cred. Åtminstone för egen del kan jag säga att jag upplever att effekten på t.ex. försäljning är ganska marginell – de av mina spel som fått riktigt bra recensioner har inte fått någon märkbar boost under veckorna kring och efter Fenixnumret dimper ner i brevlådan till exempel. Jag är lite osäker ifall det finns någon "Fenix Awards"-effekt; innebär att man får pris att fler får reda på att ens grej finns? Att man säljer mer? Om målet bara är en ryggdunk så sätter det ju lite andra stakes än om tanken är ryggdunk + faktisk, praktisk boost.
Målet för mig är ju alltid att folk spelar mina spel. Den allra bästa ryggdunken man kan ge mig är att berätta att man spelat, och säga vad man tyckte om det. Visa att mitt spel gjort något, varit viktigt eller åtminstone bidragit med en stunds underhållning, gärna på ett sätt som skiljer sig från hur andra spel gjort det. Har mitt arbete spelat roll?​
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med det här resonemanget, annat än att det hjälpt mig att känna mig mer OK med de gånger mina grejer inte nominerats (eller sålt vidare väl). Det är för all del kul med en ryggdunk ibland, men samtidigt inser jag ju att även om 100% av Ligans publik skulle få ett ex av Ödesväktarna i händerna så skulle Drakar och Demoner fortfarande vinna. (Nej, jag vet att Ödesväktarna har varit ute i flera år och inte var en contender i år, det var bara ett exempel Helge)​
 

Lukas

Smutsig hippie
Joined
25 Jan 2010
Messages
3,612
Location
Huddinge
Även om man har ett jurypris så skulle jag helt enkelt ha svårt att se att samma jurymedlemmar kan bedöma så olika produkter
Jag känner mig som jag förmodligen skulle vara en av de mest lämpade för den här uppgiften, då jag spelar och spelleder mycket tradspel och är arrangör för indierummet och älskar den typen av spel.

Så jag har en viss tyngd när jag håller med dig, jag kan inte jämföra storynow spel med ett tradspel, de gör så olika saker för mig att det lite är som att jämföra en tv-serie med en festival.

Så jag tycker nog Fenix awards (som jag ändå respekterar) ska hålla sig borta ifrån en del av hobbyn de förmodligen inte kan alls (vilket är okej).
Och om de ändå ska ge sig in i det bråket så ska de rekrytera mig så det inte blir helt galet.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,463
Location
Stockholm
Den allra bästa ryggdunken man kan ge mig är att berätta att man spelat, och säga vad man tyckte om det. Visa att mitt spel gjort något, varit viktigt eller åtminstone bidragit med en stunds underhållning, gärna på ett sätt som skiljer sig från hur andra spel gjort det. Har mitt arbete spelat roll?
Om jag kopplar tillbaks till @Ymir och hans trådtitel om "alternativ till Fenix Awards" så tänker jag att det kanske finns andra sätt att visa uppskattning än ett pris? Eller vad fan, jag vet att det finns det, men vad kan vi som "plattform" göra för att formalisera det på ett sätt som når ut till spelskaparna?

Priser är ett sätt att visa uppskattning. Vilka andra sätt har vi att tillgå och kan vi skapa nått sånt? T.ex. @Khan har ju podden Spelhyllan där han pratar med spelare som får berätta om ett spel de älskar (och annat också), där poängen är att visa uppskattning, inte att kränga något eget.

Finns det andra sådana saker vi kan göra här? En tråd i månaden där alla berättar om månadens bästa grej?
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,723
Location
Göteborg
Här vill jag för formalians skull notera att jag inte alls har samma tankar kring detta. Rollspelsdraken ska inte på "default" gå till kommersiella och traditionella rollspelsmakare, och har inte heller enbart gått till sådana (även om det är de som dominerar).
Också för formalian vill jag understryka att det inte var menat som kritik. Jag tycker att Rollspelsdraken är toppen, och jag är säker på att de som fått den har varit välförtjänta vinnare, men i år var nog första gången den gick till någon jag hade koll på vem det är och vad han gjort för att förtjäna det. :gremgrin: Oftast går den till folk jag aldrig hört talas om, som gjort grejer jag aldrig läst eller spelat, men det är som sagt inte något dåligt. Olika grenar av hobbyn, och jag har ju en väldigt smal smak som gör att jag inte har koll på det de flesta spelar. Jag tycker inte att något behöver ändras eller så.
 

Robert Jonsson

Nothing is True. Everything is Permitted.
Joined
13 Mar 2000
Messages
5,263
Location
Örebro
Oftast går den till folk jag aldrig hört talas om, som gjort grejer jag aldrig läst eller spelat, men det är som sagt inte något dåligt. Olika grenar av hobbyn, och jag har ju en väldigt smal smak som gör att jag inte har koll på det de flesta spelar. J
Det är ju värt att understryka också att det finns ett väldigt stort perspektiv. För jag tycker ju hittills att alla Rollspelsdrakar varit oerhört självklara giganter som fått priset - och väldigt naturliga som vinnare. För mig har det inte funnits på kartan att någon INTE skulle känna igen dem. Så det är jättenyttigt för mig att inse att så kanske inte är fallet för alla. Så tack för det Genesis!
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,898
Location
The Culture
Min enda åsikt är att det borde vara färre kategorier. MÅNGA färre. Det gäller inte bara Fenix Awards utan de flesta priser, till exempel Hugo, Pulitzer och Oscars, där alla bara sitter och lider genom utdelningen av priser till bästa kortfilm och bästa dokumentär, i väntan på bästa skådis, regi och film, vilket är det enda som någon bryr sig om. Till och med Nobelpriset har två kategorier för mycket!
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,927
Till och med Nobelpriset har två kategorier för mycket!
Nobelprisets problem är att jag aldrig fattar vad vinnarna i kategorierna fysik, kemi etc. gjort! Det är alltid jätteavancerade grejer som är alldeles för krångliga för att begripa! Jag vill ha priser till uppfinnare av jetpacks, röntgenglasögon, flygande bilar, kemiska drycker som gör att man krymper eller blir osynlig! Det kallar jag vinnande bidrag!
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,490
Min enda åsikt är att det borde vara färre kategorier. MÅNGA färre. Det gäller inte bara Fenix Awards utan de flesta priser, till exempel Hugo, Pulitzer och Oscars, där alla bara sitter och lider genom utdelningen av priser till bästa kortfilm och bästa dokumentär, i väntan på bästa skådis, regi och film, vilket är det enda som någon bryr sig om. Till och med Nobelpriset har två kategorier för mycket!
Stryk fred och ekonomi!
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Stryk fred och ekonomi!
Ekonomi är redan struket, det finns inget riktigt nobellpris i ekonomi. Det är bara ett gäng ekonomer som försöker göra det till en grej. Ungefär som om du och jag instiftade nobellpriset i rollspel och sedan envist, år efter år, utropade vinnaren av det priset i samband med de riktiga prisernas utdelning.

…Vilket i och för sig inte vore en dålig idé, det heller. Det har ju gått rätt orimligt bra för riksbanken och deras rennommésnyltning.
 
Top