[Rotsystem] Bättre ord för interna datorer?

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
I Rotsystem har jag två olika typer av "interna datorsystem" man kan stoppa i sig.
  • Implantatdator. En vanlig dator, som man antingen styr med tanken eller genom t.ex. att använda sin underarm som tangentbord och skärm.
  • Neuroimplantat. Ett nätverk av små chips och kablar som man opererar in i skallen och som låter själva hjärnan agera dator. Man får visualiseringar direkt i sitt vakna medvetande och styr saker genom att tänka. Fördel: man kan använda dataspikar som låter en lära sig kung fu. Nackdel: Blir man mot-hackad eller så är man rökt.
Datorsystemen låter en koppla upp sig mot andra system och agerar också centrala hubbar för att hålla rätt på andra cybernetiska system i kroppen. Armar och ben och sådant styr sig själva via vanliga nervsignaler, men grejer som "aktivera cyberögats teleskopfunktion" måste man ju göra med något.

Men alltså… "implantatdator" och "neuroimplantat" är fine and dandy som facktermer och nåt man skriver på lådan när man säljer dem, men det är ganska usla ord för att användas i vardagen. Språket flyter för dåligt kring de här orden; jag måste tänka mig att en värld där de här finns så måste folk komma på bättre ord. Dels rena slangord, men också något slags mellanting som är tekniskt men inte så många stavelser.

Hjälp?
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Vad sägs om.... inkrom? En liten ordlek på att cybershit kallas chrome/krom och inkråm.
I Rotsystem skulle det snarare bli "inskarv"; spelet har ju delar upp cyber i "krom" och "skarv" där det förstnämnda är rent estetisk cyber som inte ger några konkreta fördelar utöver normalmänskligt… Men det kan ju funka som generell term som täcker båda, absolut.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,920
Location
Ludvika
Jag älskar inkrom! Kommer använda det i den mesta cyberpunk framöver =)

Men för att spåna vidare för skojs skull:

Smygkrom/smygskarv för prylar som är gjorda att inte synnas (i alla fall när man inte vill att det ska synnas). Tänker även att termen "kromgömma/skarvgömma" kan funka.

Termen "kirkrom" dök upp i mitt huvud. Kir som i kirurgi (fast uttalat med hårt K likförbaskat). På samma tema kan opkrom/opskarv funka (op för operation). Nackdelen är väl att den mesta kromen kräver kirurgi eller operationer, så är inte riktigt rättvisande.

Lite googlande på synonymer leder mig till det för mig nya ordet "endogen". Jag vet inte om det är urpsrunglig svenska (eller ja, det kommer väl från latin kan jag tänka).

Både endokrom och endoskarv (som motsats till exokrom och exoskarv) tycker jag ligger rätt bra i munnen, och har för mig en lagom blanding av akademisk term/gatuslang.
 

Froste

Veteran
Joined
17 Oct 2019
Messages
143
men det är ganska usla ord för att användas i vardagen. Språket flyter för dåligt kring de här orden; jag måste tänka mig att en värld där de här finns så måste folk komma på bättre ord. Dels rena slangord, men också något slags mellanting som är tekniskt men inte så många stavelser.
Ok so, implantatdatorn är ju bara ett interface till... något nätverk, med möjlighet för viss lokal komputation (presumably, jag vet inte detaljer om rotsystem), I vår dag så har vi väldigt många olika operativsystem men även så här tidigt så har ju meta-pratet om dem redan börjat homogeniserats... så istället för att benämna vad du har implanterat, kanske bättre att benämna vad meningen med den är, vad den kopplar upp sig till, typ unisphere (från peter f hamiltons commonwealth saga), "ey jag skickar en address till din unisphere", eller liknande

neuroimplantat är enklare, det är ju självklart en nervkrets
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,578
Implant?

Digiplant?

Bioware?

Wetimplant?

Digibrain?

Bioputer?

Neurolectro?

BrainExp?

Psychotronics?

Vissa av dem låter iofs som produktnamn som blivit företeelsenamn, typ som "masonit".
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Neuroimplantat: Hjärndator, knopptop, (från "laptop"), spindelnät, mindreader…
Implantatdator: Andrahjärna, kropptop, datorklump…

Jag börjar också inse att jag borde försöka hitta ett bättre ord för "subdermal infuseringsmaskin". Kan man kalla det en "pusher" helt enkelt?
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,578
Neuroimplantat: Hjärndator, knopptop, (från "laptop"), spindelnät, mindreader…
Implantatdator: Andrahjärna, kropptop, datorklump…

Jag börjar också inse att jag borde försöka hitta ett bättre ord för "subdermal infuseringsmaskin". Kan man kalla det en "pusher" helt enkelt?
Överlag gillar jag ord som känns "ingångna", etablerade. Ofta är sådana ord produktnamnet som först slog på marknaden. Jag gillar dem för de hjälper till att skapa stämningen, skapar en spelvärldslingo. Typ, en dator som man bär på handleden skulle kunna vara "portabel handledsdator", men visst känns det coolare med "WristCom" eller "ActionGlove"? Ibland är ett ord som känns rätt bättre än ett som beskriver bra.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,718
Location
Göteborg
En trypp (från Trypanosoma brucei, som är en parasit som kan infektera hjärnan).
En dentro (från spanskan/portugisiskan, i betydelsen "inuti"), till skillnad från en fuera ("utanpå).
En strella eller strejja (från "estrella", spanska för "stjärna" och kan såklart vara ett produktmärke, men såklart en blinkning åt chip/chips).
En tern (förkortning av "intern").
En planta (bildat från "implantat", likt "padda" från "iPad").
En bagge eller ett gage (förkortning av "bagage", för den som har en separat dator inopererad istället för att använda hjärnan då).
En incheck (samma logik, från "incheckat (bagage)").
Flis eller spån (hjärnchip -> järnchips -> järnfilspån). En person med detta är då "spånad".
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Planta är riktigt bra! Enda abret där är väl det här med att Rotsystem har en grön postapokalyps; jag vet inte om just växt-baserade smeknamn skulle fastna under just de förutsättningarna…

(Förlåt! Jag vet att det är kasst att negga genom att ge ny information som inte nämndes i startinlägget! Och jag är verkligen supertacksam för all input, den skakar definitivt fram inspiration hos mig! Och era förslag är bra! Men det är alltid en balansgång när man skriver startinlägg; tillräckligt kort för att många ska orka läsa och vilja svara, men tillräckligt långt för att ge nödvändig kontext…)
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,718
Location
Göteborg
Cindi. (Cybernetiskt Implanterat Neuro-Digitalt Interface.)
Burk. (Gammal slang för dator, i överförd betydelse inopererad sådan.) En person som har en burk är såklart "burkad".
Koppel. (Från "(in)kopplad".) Lite ironisk blinkning: Är man kopplad så kan man kontrolleras av någon som hackat ens våtvara.
Kratta. (Kabeln som går till hjärnan grenar ut sig till olika delar och ser ut lite som en kratta.) I en framtid där ingen har en gräsmatta längre är det få som känner till den ursprungliga betydelsen av ordet.
Kisel. (Den som använder hjärnan som våtvara behöver ju inte så mycket semikonduktorer, medan den som har en inopererad burk har mycket "kisel".)
Buren. (Tredje typen av dator: Stationär, bärbar, (permanent) buren.) Eller bara "Bur". En person med detta är "burad" eller kanske "burnad".
Rnår. (Från "Hjärnhår".) Okej, ingen kommer att vilja uttala detta, men jag tycker att det vore en intressant futuristisk grej att språket utvecklats så att man kan ha ett ord som börjar med retroflex konsonant. "Rn" uttalas alltså som i "hjäRNa". Med ursäkt till skåningar! :gremeek:
 
Last edited:
Top