Nekromanti Fenix 4/05

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,900
Location
The Culture
Skulle Fenix komma redan idag? Det var en positiv överraskning.

(Har bara dragit av plasten än så länge, återkommer med åsikter senare.)

/tobias
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Skulle Fenix komma redan idag? Det var en positiv överraskning.

Den skulle komma nu på tisdag... fast det är ju trevligt om Posten lyckas få det fel åt rätt håll, för en gångs skull.

--
Åke
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,900
Location
The Culture
Jag har fått alla andra nummer en dag efter resten av prenumeranterna, så posten kanske kände för att kompensera mig?

/tobias
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Tja, jag fick min i dag så jag klagar väl inte. Om jag däremot hade, likt Birger, en fågel och en snigel i röven hade jag nog klagat.


Storuggla, rövgök?
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Om jag däremot hade, likt Birger, en fågel och en snigel i röven hade jag nog klagat.

Bättre en fågel i röven än tio i skogen. (-:
Ett tack bör riktas till Krille för det här numrets dubbelstripp, förresten; idén om "Birger i rymden" kom från det här inlägget.

--
Åke
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Sådär, då ahr man njutit av sol, lite musik & Fenix..

Intrycket är att det är ännu ett ok numer. det jag gilalde mest är helt klart den artikelen om troll till DoD6. Det gav mig en del inspiration till att använda troll på ett lite annourlunda sätt.
& självklart var Birger Barbaren en lika stor sjärna, som vanligt !! :gremgrin:
 

PAX

Jordisk Äventyrare
Joined
16 May 2000
Messages
3,107
Location
Tindalos
Det kan man konstatera tydligen.

Med Hjältar som tema tycker jag tidningen kändes lite ohjältig. Hade förväntat mig mer.

Kul var dock att se ett äventyr som inte har ett svenskt rollspel som grund och nya Werewolf fick ju högt betyg.

Höga betyg fick genomgående alla rollspelsprodukter som bedömdes. Har det gått inflation i poängen eller är de så pass bra?

Sista artikeln... Ja jag hoppas det blir sista artikeln i Fenix om airsoftare och paintbollare. Hade dock förväntat mig en artikel om hur jag bygger om familjens Gardenautrustning till någon kul markör nu så här i sommartider.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Dagens notering

Kul var dock att se ett äventyr som inte har ett svenskt rollspel som grund

Vilket osökt för mig in på... (-:

Fenix-folkets kopplingar till gamla Rubicon har ju tagits upp förr i tiden. Iaf, Rubicon kom ut i sammanlagt 10 nummer, med påtagliga ansträngningar mot slutet... Det här är det totalt tionde numret av Fenix, och den känns rulla på med oförminskad energi. Yum yum.

Tillägg till fansinspalten, förresten. Om Hypnosis står "Två av redaktörerna spelar numera i rockbandet Dexter Jones' Circus Orchestra".
Fanzinets gamle huvudredaktör är dessutom sagda bands manager.

--
Åke
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
ja, liiite hjältar vart det... hade väntat mig en uppsjö från de "andra spelen"...
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
6,908
Mina tankar om fyran

Ett helt ok nummer, det märks att tidningen har funnit sin roll på ett bra sätt och satt sig tillrätta i sitt format. Liksom tidigare talare tycker jag att hjältetemat inte riktigt kom till sin rätt, vilket iofs inte gör så mycket eftersom det i min mening är ett hyfsat trist tema.

Nyhetssvepet

Stabilt, kort men kärnfullt. Hade gärna sett att kommande brädspel, figurspel och kortspel nämndes istället för bara rollspel.

Hur man blir en god fantasyhjälte

Nä, det här var en tråkig artikel. Författaren försöker sig på en humoristisk ton, men det når inte hela vägen fram och i ärlighetens namn går artikelns budskap mig förbi. Onödig.

Götterdämmerung, Markis du Mirou

En häftigt mustig SLP som får mig att bli mer och mer sugen på Götterdämmerung. Välskrivet och stämningsfullt. Synd bara att det är redan använda bilder som får illustrera artikeln. Känns lite billigt.

Hjältar av slump och öde

Jaha? Fullständigt överflödig och onödig artikel. Vad vill författaren ha sagt? Sägs det någonting vi inte redan vet? Nä.

Fansinspalten

Stabil, liksom nyhetssvepet.

Tuscons hjältar

Jag spelar inte Western men blir lika positiv varje gång jag läser en artikel om spelet. Välskrivet, nyttigt och otroligt snyggt illustrerat. Jag gillar verkligen Lukas Thelins bilder.

En hjältetrio till Svenil Rollspelet

Alltså, är det någon som verkligen spelar det här spelet? Helt ofattbart dåligt, eller så är det bara den pregymnasiala humorn som går mig fullständigt förbi.

En annorlunda typ av spel: Merform

Jaja, vi har spelat Ars Magica. Fyra sidor text med föga upphetsande spelteori. Dessutom känns det banalt att författaren inte ens har provat sin nya, banbrytande spelstil. Ett typiskt, halvintressant forumsinlägg.

Underjorden

Snyggt! Riktigt snyggt. För en gångs skull knäpper Neogames konkurrenten Riotminds på näsan vad det gäller stämningsfull utformning. Dessvärre är typsnittet i brödtexten en katastrof. Jättesnyggt men otroligt ansträngande att läsa.

I vilket fall så gillar jag äventyrsformatet med dagboksanteckningar och det hela är välskrivet och spännande. Men är det inte lite av en rip-off från en gammal Codex-artikel?

Just det, schyssta illustrationer. Neogames måste hålla hårt i Kim.

Recensioner

Ok, jag är avis för att inte jag fick recensera Lords of Madness, men Magnus gör det han skall utan att glänsa i onödan. Jonas Barkås recensioner får mig att för första gången bli lite intresserad av White Wolfs World of Darkness. Och Krämer gör en okej insats med recensionerna av WFRP.

Över lag tycker jag att recensenterna är lite svala i tonen och efterfrågar lite mer känsla i texten.

Johan Forsells recension av Doom är lite rörig och jag är inte riktigt säkjer på vad han egentligen tycker om spelet.

Tove recenserar Pirates enligt gängse rutin och det är bra och informativt, även om jag tycker att hon ger spelet på tok för högt betyg (men det är ju subjektivt).

Johan Linder får mig intresserad av Battlestations, men varför uppta två tredjedelar av spaltutrymmet till att gå igenom Yrken och Skeppsmoduler. Amatörmisstag.

Datorspelsrecensionerna är tyvärr inte min :tekopp: och i ärlighetens namn skulle jag helst slippa dem.

Trudvangs Troll

Walle gör sitt jobb men det är helt klart andra halvan av artikeln som ger mig något. Jag kan redan mina troll, men så har jag ju bott i Trudvang sedan Walium harklade sig genom puberteten. En bra artikel för nybörjare i varje fall.

Airsoft

Jag avskyr verkligen airsoft. Både som företelse och spalttjuv i Fenix.

Birger

Jag är egentligen ingen stor fan av Birger Barbaren, men visst, det är en söt liten husserie som jag inte har något emot. Fast handboken är fasansfullt mycket roligare.

Portent

Men hallå? Var tog den vägen? Det är väl inte slut än?

Avslutningsvis; ett bra mellannummer. Snyggt, proffsigt men som saknar det där "lilla extra" som nummer ett hade.

- Vulf
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Mina tankar om fyran

"Walle gör sitt jobb men det är helt klart andra halvan av artikeln som ger mig något. Jag kan redan mina troll, men så har jag ju bott i Trudvang sedan Walium harklade sig genom puberteten. En bra artikel för nybörjare i varje fall."

Det vore förmätet av mig att tro att jag skulle kunna lära der Vulfmeister något nytt, men det verkar trots allt finnas en hel del yngre och oerfarnare förmågor som förhoppningsvis får några nya tankar kring trollen och deras roll i Trudvang efter att ha läst artikeln.
 

Havoc

Swordsman
Joined
21 Feb 2001
Messages
545
Location
Stockholm
Re: Mina tankar om fyran

Alltid trevligt med feedback på det man skrivit (Det är jag som recenserade WoD i senaste nummret).

Tänkte passa på och fråga alla som läser Fenix vad ni anser är viktigast att fokusera på i recensionerna. Särskilt när man bara har en spalt så är det rätt svårt att ge en heltäckande bild av produkten, och då kan det vara bra att veta vad man ska satsa på. När jag skriver brukar jag försöka få med följande:

Innehållet: Rent objektivt vad boken innehåller. När det är lite plats brukar jag ta det mycket kortfattat.

För vem: Vem passar produkten? Vilken typ av spelare och kampanj kommer få ut mest av den. Det här brukar jag lägga rätt mycket plats på, eftersom det trots allt är ett köpråd man sitter och skriver.

Layout/Illustrationer: Mycket kortfattat.

Min egen uppfattning: Här kan ju åsikterna gå isär. Vissa anser att man ska härja mycket om hur man personligen känner för produkten, medan andra vill ha så mycket plats som möjligt åt en mer objektiv genomgång. Jag brukar nog oftast vara rätt försiktig, men det varierar mycket från produkt till produkt.

Betyget: Jag hatar att sätta ut betyg. På något sätt känns det som ett alldeles för simpelt och definitvt mått på hur bra produkten är. Och helst ska ju mina betyg vara jämförbara med andra recensenters, och det är ju inte så lätt....

Ja, vad tycker ni? Tänker jag rätt? Det verkar som om många tycker att recensionerna i tidningen ska vara lite mer passionerade. Är det den allmänna uppfattningen?
 

ÄlveKatt

Veteran
Joined
28 May 2005
Messages
162
Location
Linköping och Jönköping
Re: Mina tankar om fyran

Det vore förmätet av mig att tro att jag skulle kunna lära der Vulfmeister något nytt, men det verkar trots allt finnas en hel del yngre och oerfarnare förmågor som förhoppningsvis får några nya tankar kring trollen och deras roll i Trudvang efter att ha läst artikeln.
Trudvangs värld ter mig väldigt öppen, vilket är en styrka. Men en artikel som ger lite variationer utan att man måste tänka ut dem själv välkomnas ändå av mig. Jag tycker om att skapa egna infallsvinklar men samtidigt vill jag ha färdiggjorda runtomkringdetaljer för att det inte skall bli så överväldigande att snickra ihop egna äventyr. Jag fann att artikeln om troll var väl balancerad för att ge spelare och spelledare mer kött på benen för att använda troll i äventyr samtidigt som den inte begränsade spelvärlden.

En liknande artikel om Alvernas bosättningar skulle vara trevligt.
 

ÄlveKatt

Veteran
Joined
28 May 2005
Messages
162
Location
Linköping och Jönköping
Re: Mina tankar om fyran

Känslomässigt raljerande tycker jag inte hör hemma i recensioner. Det går på intet sätt att utröna ifall recensentens smak sammanfaller med ens egen ifrån sådant.

Gällande recension av rollspel så tycker jag att en uppskattning av hur pedagogiskt regelsystemet är beskrivet är viktigt.

Vem det passar för känns som en svår avvägning att göra. Konceptet genrekonventioner har alltid tett sig en aning abstrakt för mig. Man får helt enkelt beskriva vad spelet går ut på och hur det framför sig själv efter bästa förmåga.

Referenser till andra spel är en aning jobbigt. När man som jag bara har spelat Drakar och Demoner sex och Skymningshem, Andra imperiet så gör en recension med en massa gämförelser med diverse andra spel recensionen värdelös för mig.

Tja, detta är mina tankar kring recensioner.
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Mina tankar om fyran

"En liknande artikel om Alvernas bosättningar skulle vara trevligt. "

Jo, det vore trevligt. Snacka med den gode Herr Seter om saken, det är nämligen han som skriver på alvmodulen.
 

P Lex

Warrior
Joined
2 Aug 2001
Messages
317
Location
Holmsund
Trevligt med nytt nummer... men ingen recension av Runan #36. Till nästa nummer möjligen?
Recension kommer i Fenix 6/05. Men innan dess har kanske Runan #37 släppts? Två recensioner i samma Fansinspalt är inget hinder.
 
Top