Vad har rollspelsmakare för jobb/utbildning?

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,064
Fil. mag. i pedagogik med inriktning kommunikation och IT.

Bakgrund som fotbollstränare och spelkreatör.

Arbetar med utbildningsstöd på universitet.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,694
Location
Värnhem, Malmö
Min fördom är att det finns en överrepresentation av grafiker etc. bland de som faktiskt ger ut rollspel.

Själv är jag pol mag i statsvetenskap jobbar som statstjänstemän.
Ja, det hade ju varit intressant att se vad folk faktiskt har gett ut också. Jag känner ju till exempel att kunskap inom grafik och förtrogenhet med hela den branschen hade varit till stor nytta, medan jag i min faktiska produktion mer känner mig som en insnöad akademiker som inte riktigt vet vad folk relaterar till eller hur man gör att ett projekt får luft under vingarna.

Det jag har gjort är i vart fall Travellers on a Red Road och diverse grejer till Eon, där jag än så länge inte är huvudförfattare till några utgivna böcker, men det lär väl ändras hyggligt snart.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,905
Location
Nordnordost
... vad har ni för bakgrund i fråga om utbildning ...
Sambandsbefäl på en stadsskyttebataljon i kungens jättelajv. Typ se till att tusen pers kan prata med varandra när de krigar.
Civilingenjör i Datateknik, inriktning programvaruteknik. Vilket i stort betyder att jag lärde mig programmera för att förstå vad programmerare och datorer har för sig, men med siktet på att leda mjukvaruprojekt.
Ett halvår pedagogik.
Ett halvår psykologi.
Lite foto (högskolenivå).
Yrkeshögskoleutbildning i drivrutinsutveckling för inbyggda system.
Blandade kurser genom jobbet om hur GSM och 3G funkar egentligen, har nog lyckats förtränga precis allt nu dock för det börjar bli länge sedan.
Diverse strökurser på universitet om programmering.

... och yrke?
Jag började yrkeslivet som programmerare.
Sedan blev jag teamledare för programmerare.
Nu är jag på väg att bli produktägare, vilket är någon som bringar ordning i kaoset och hjälper progammerare att bygga rätt sorts program.

Har denna varit till någon nytta i rollspelsskapandet?
Jag fick lära mig LaTeX när jag studerade, jag formger mina spel i det verktyget än idag, 20 år senare.
Mitt jobb handlar mycket om att skapa ordning och reda och valla kreativt arbete i någon bestämd riktning. Det är rätt praktiskt när man ska samarbeta för att göra saker som Cyber M/77 eller Hydra.
Programmering har gett mig ett strukturerat sätt att organisera tankar, jag tror att det följer med in i regelsystem och regelbeskrivningar.
Fotoutbildningen gav mig lite bild-öga, det hjälper till när jag skall skaffa bilder till spel, eller till nöds framställa dem själv.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,198
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jag har en kandidatexamen i historia, och har även studerat islamologi, asiatiska religioner, idéhistoria, dräkthistoria, bibliografi, asian studies, med mera. Jag har endast jobbat som rollspelsförfattare samt tillfälligt som narrative designer för datorspel. Räkna mig med andra ord som arbetslös. De rollspel jag varit med och skrivit (Eon, Neotech, Kult, Western) har tillsammans dock en sådan bredd att precis allt jag gjort i livet bidragit med relevanta erfarenheter till dem.
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,418
Jag har pluggat lite (praktisk) svenska, idéhistoria, filmvetenskap, religionshistoria (ockultism och magi) som jag alla har viss nytta av. Och lite tekniska saker jag inte har nytta av.
Jag jobbar regelefterlevnad, styrning, riskhantering och ledarskap, processdesign, mm - alla områden jag har nytta av när jag försöker få ihop ett rollspel.

Alldeles för många rollspelstexter liknar EU-regulationer för mycket på fel sätt och för lite på rätt sätt.
 
Last edited:

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,495
Alldeles för många rollspelstexter liknar EU-regulationer för mycket på fel sätt och för litr på rätt sätt.
QFT! Reglerna för eu-medborgare i Sverige i kontakt med olika myndigheter är lika krångligt som att brottas från hästrygg i de flesta crunchiga spela!
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
17,017
Location
Ereb Altor
Utbildning? Har väl samlat på mig några hundra högskolepoäng inom humaniora men har arbetat som formgivare i 15 år. Nu är jag delägare/VD på Europas fränaste möbelföretag.

Rätt säker på att mina unversitetsstudier varit mig mest till gagn när det gäller skrivande och fantiserande. Eller, det är väl typ det enda de varit bra till ;)
 

TobiasEkwall

Swordsman
Joined
26 Aug 2007
Messages
520
Själv är jag lärare i historia och religion. Lite smidigt sådär när yrke och utbildning matchar så tydligt.

Jag tänker mig att det har varit fördelaktigt att ha koll på hur man lär ut saker begripligt. Sen tyckte jag att ämneskunskaperna kom väl till pass när jag frilansade och skrev Coriolismaterial.

Tinah som skrev "Utan frid" med mig har en socionomutbildning men har på senare år mest jobbat med sitt eventföretag.
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,567
Med tanke på att jag, så länge inget oförutsett inträffar, faktiskt kommer att ge ut Blod & bly snart känner jag att jag kan svara här. :)

Jag har en magisterexamen i ekonomi men har även läst en del idéhistoria. Har tidigare jobbat som redovisningskonsult på bokföringsbyrå samt som handläggare på myndighet. Numera är jag analytiker på samma myndighet. Mitt yrkesliv och rollspelshobbyn har det analytiska/(o)logiska tänkandet gemensamt. Dessutom är Excel även användbart på båda håll även om mina rollformulär skapade i sagda program inte lär vinna några designpriser.
 

dancodan

Swordsman
Joined
14 Aug 2017
Messages
574
Ej givit ut några alster men har skapat sedan 1990.
Yrke: Automationsingenjör.
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,305
Jobbar på Sverok med digital utbildning. Frilansar annars med att föreläsa, oftast om popkultur och skriva (obviously)

Gick Sam-Teater i gymnasiet och pluggade Filmvetenskap efter det. Arbetade med film efter, först som C/B-foto på inspelningar, utrustningsuthyrning och sedan filmdistribution. Gjorde även en kort karriär inom förlagsvärlden där jag jobbat med marknadsföring.

Mitt jobb och utbildning har absolut hjälpt i rollspelande och vice-versa. Hade ju inte jobbat på Sverok om det inte var för rollspel om vi säger så och teaterutbildningen har klart hjälpt i spelledande. Min filmbakgrund har lärt mig mycket om berättande och det var självklart ingen slump att jag skrivit ett äventyr som utspelar sig på en filminspelning.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,470
Location
Helsingborg
Att vissa jobb är vanligare än andra bland folk som skriver rollspel är, misstänker jag, inte en känsla jag är ensam om.
Jag har växt upp med rollspel - spelat sedan jag varit sju år gammal. Klart min hobby påverkar vad jag tycker är kul och vilka intressen jag har. Så jag skulle nog säga att min hobby var ett stort inflytande till varför jag valde att läsa media/kommunikation med grafisk design, mänsklig kommunikation, filmproduktion, projektledning, användbarhet, 3d-animering, (web)programmering och en sjuhelvetes massa matte som jag aldrig orkade göra klart. Jag har sedan skapat rollspelsprojekt för att fördjupa kunskaperna av delar i min utbildning jag tyckte var intressant.

Sedan jobbar jag nu med web- och app-programmering, grafisk design, videoproduktion, språkhantering, användbarhet och i viss mån spelteori i ett företag som lanserar daily fantasy-spel. Eftersom jag får ut all min kreativitet på jobbet blir det istället att jag inte har gjort något med rollspel sedan jag började jobba.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,694
Location
Värnhem, Malmö
Jag har växt upp med rollspel - spelat sedan jag varit sju år gammal. Klart min hobby påverkar vad jag tycker är kul och vilka intressen jag har. Så jag skulle nog säga att min hobby var ett stort inflytande till varför jag valde att läsa media/kommunikation med grafisk design, mänsklig kommunikation, filmproduktion, projektledning, användbarhet, 3d-animering, (web)programmering och en sjuhelvetes massa matte som jag aldrig orkade göra klart. Jag har sedan skapat rollspelsprojekt för att fördjupa kunskaperna av delar i min utbildning jag tyckte var intressant.
Vilket är intressant, eftersom jag också upplever att mina utbildningsval påverkats av mitt rollspelsintresse och helt olika dessa. Historia, religionsvetenskap, idéhistoria och liknande har definitivt legat närmare de intressen rollspelande väckt hos mig.
 

olaberg

Hero
Joined
1 Feb 2006
Messages
1,151
Location
Göteborg
Avdankad programmerare, numera verksamhetsutvecklare/agil coach.

Rollspel, scouterna, programmering och intresset för mänskliga beteenden genom historien har format allt jag gör och är.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
7,888
Location
Port Kad, The Rim
  • Utbildning: Under åren 1979 till 1985 samlade jag ihop cirka 220 gamla universitetspoäng (11 terminer), vilket torde bli 330 nutida hp. Fil kand i statskunskap (plus nationalekonomi) med inriktning på internationell politik och Mellanöstern efter 1945. Därtill akademiska studier i programmering, moderna språk och antikens kultur & samhälle.
  • Gamla jobb: Spelkonstruktör. Civil tjänsteman inom försvarsmakten med diverse sysslor (ett exempel: länk >>>). Kommersiell omvärldsbevakare. Översättare (endast facktexter). Vetenskapsjournalist. Stf informationschef vid EUPOL Kabul. Konsultande teknikskribent. Med mera.
  • Nuvarande jobb: Pensionär. Spelmakare hos Eloso.
En mångsysslare som synes. Jag började konstruera rollspel redan 1977 och publicerades kommersiellt för första gången 1980. Mina studier och min yrkesmässiga mångsidighet är till stor nytta när jag bygger spel, eftersom jag har ett hyfsat grepp om hur viktiga aspekter av moderna och förmoderna samhällen fungerar, såsom ekonomi, praktisk maktutövning, religion, utbildning, med mera.
 
Last edited:

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,538
Location
Slätta
Jag är tek kand inriktning elektronikkonstruktion, men har aldrig konstruerat något. Jag halkade omedelbart in på mjukvaruutveckling och har programmerat och arbetat som utvecklare, team lead, produktägare och improvement driver inriktning större förändringsprojekt.

Jag har haft extremt lite nytta av min utbildning i mitt (otroligt lilla och aldrig publicerade) skapande men däremot har jag haft ganska stor nytta av utbildningar i ledarskap och coaching i rollspelsutövande.
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,305
Location
Kullavik
Jag vet inte om jag kvalificerar som rollspelsmakare, men jag svarar iaf. Gymnasieekonom som hade någon slags idé om att plugga vidare men började jobba som PC-tekniker istället, gick vidare inom 2nd line support och eftermarknadschef, Vidare till mjukvarukonsult inom telecom och därifrån till IT-projektledare. Idag samordnare/strateg/projektledare inom offentlig sektor. Under resans gång har jag också drivit eget inom sociala medier och event, gått högskolekurser i filmvetenskap och projektledning samt via jobbet läst coachande ledarskap förhandlingsteknik och offentlig upphandling,

Jag var egentligen aldrig så intresserad av skolan, men eftersom jag hade ett IT intresse långt före det blev en tydlig inriktning att utbilda sig inom så har jag ändå klarat mig bra på arbetsmarknaden med enda tydliga snedsteget att bli specialist inom ett nischat system (som i slutändan avvecklades) då 12 års erfarenhet blev närmast meningslöst.
 

TobiasEkwall

Swordsman
Joined
26 Aug 2007
Messages
520
Socionom och socialsekreterare. Vilket är varför allt jag skriver är så midnattsmörkt.
Är det en specialfärdighet som kommer med yrket? Tinah som skrivit bland annat barnaröster till utanfrid (kanske det sorgsamaste jag spelat) är också socionom.
 
Top