Rollspel.nu's filmklubb 2020 v51

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Detta är WRNU's filmklubb för v51 2020 – #416 sedan starten.

Klubben är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

Jag brukar iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill*:

1) Jag tänker se minst en film i veckan.
2) Det ska vara minst en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år. UNDANTAG: Om jag har sett en film på bio och sedan köpt den, så kan filmen ses igen.
3) När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
4) Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
5) Jag kommer att betygsätta enligt det här betygssystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.

Mina betyg tenderar att flockas kring 4–5, eftersom jag främst ser till att se film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om.

Betyg jag satt tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET (sällan uppdaterat).

VIKTIGT: Det finns en regel som inte är frivillig: INGA SPOILERS. Med spoilers menas inte "actionhjälten överlever till slutet" eller så utan mer att avslöja relationerna i familjen Skywalker, vad soylent green är gjort av eller Tyler Durdens bakgrund. Ni vet vad som menas; saker i filmer som är tänkta att vara hemliga och vars avslöjande liksom är en grej. Vissa av oss älskar oväntade vändningar i filmer och vill inte få vårt nöje förstört. Om du vill diskutera något som kräver att du spoilar, använd spoilertaggarna. De ser ut såhär:

1591730152931.png
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,302
Location
Kullavik
Jag har sett miniserien Jakten på en mördare från 2020.
Serien skildrar polisutredningen kring det makabra mordet på 10-åriga Helén Nilsson i Hörby påsken 1989 och fram till gripandet av gärningsmannen Ulf Olsson 2004. Den skildrar också några parallella mordutredningar däribland mordet på Jannica Ekblad som även hon mördades av Olsson. Man får även följa slitningar inom polismyndigheten på grund av omorganisation och ett metodiskt och enträget arbete som till sist leder till en fällande dom.

Det här är ett otroligt välspelat drama där skådespelarna är (iaf för mig) relativt okända. Allt känns mycket autentiskt och den lågintensiva berättelsen är väldigt spännande, trots att man känner till hur den slutar.

Någonstans så skäms man på något märkligt sätt över över att fascineras över hur bra filmen är, med tanke på den fruktansvärda tragedin som den egentligen speglar. Det här är ingen uppdiktad Wallander-berättelse utan det mest fruktansvärda man som förälder kan tänkas råka ut för. Hoppas Ulf Olsson får brinna i helvetet i all evighet.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
Jag har sett Mad Max: Fury Road, eller som jag väljer att kalla den: "Rätt film, fel genre".

Så, det här är riktigt bra, men jag ogillar estetiken och jag ogillar efter katastrofen-setting. Filmen är en tydlig 3/5 på Feuflux-skalan, men det känns lite taskigt att inte sätta ett högre betyg. Men det får väl bli lite taskigt då, bara alla förstår att jag menar att det här är 5/5 för alla som gillar halvnakna människor som är fastkedjade på bilar som åker genom en öken med överlevnad som punkt ett, två och tre på att-göra-listan.

Feufluxs betyg-skala:
5 = eufori-känsla efteråt, "det här var skitbra!" (exempel: A Knight's tale, Inception, Jumanji:Welcome to the jungle)
4 = riktigt bra, "den här kommer jag säkert att se om någon gång i framtiden, kvalitet!" (exempel: The Matrix, Dredd)
3 = kvalitet, men något gjorde att det inte klickade för mig och utan emotionell investering blir det inte högre betyg, "jag vill veta hur det går, men jag bryr mig inte om hur det går för karaktärerna" (exempel: True Grit, The Departed)
2 = godkänt, men inget minnesvärt för framtiden, "helt okej, jag är underhållen för stunden" (exempel: alla actionfilmer utan djup)
1 = min tid är försvunnen och kommer inte tillbaka, "så här i efterhand skulle jag gjort något annat" (exempel: komedier som inte är roliga)
0 = jag avbröt tittandet (exempel: P.S. I love you)

Till skillnad från Krank-skalan så kan en 2:a vara en rekommendation, förutsatt att personen gillar genrén. En 3:a och uppåt kan vara en rekommendation utan att personen gillar genrén.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,465
Location
Helsingborg
Jag har lovat mig själv att städa undan bland min "att se"-lista på Netflix. Så jag har lagt till mig ett par regler:
- jag börjar kolla på den första film jag ser som verkar intressant för tillfället.
- jag behöver inte att se klart den, utan kan pausa och ta vid någon annan dag.

Anledningen är att jag känner att jag aldrig blir nöjd med något av mina val, så jag tvingar mig att se filmer som verkat vara intressanta. Många av filmerna jag har är sådana jag lagt till med tips från filmsidor eller när jag skummat uppkommande filmer.

Bloodshot
2020
Vad kan man förvänta sig av en Vin Diesel-film nu för tiden om inte något halvdåligt? Handlingen går ut på att Vin Diesel är en terminator, modell nano-robot, och är med i en grupp av legoknektar. Frågan är hur sjutton man gör en film intressant med någon som är totalt ostoppbar. Det som överraskade mig var produktionsvärdet. Snygga scener, bra action och förvånandsvärt bra CGI. Kvinnan i filmen ... för som vanligt i en sådan här testosteron-fylld film är det bara en ... skulle jag vilja se i andra filmer (neej, inte i Fast and Furious-filmen), då det känns som att hon kan leverera något annat än bara "avklädd hotting".

BETYG: 3/5

Min betygskala från Filmtipset.se
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Jag får ibland en brinnande lust att se på riktiga kalkonrullar så som sharknado och thankskilling ,gingerdeadman osv . Det senaste i samligen av dessa cinematografiska mästerverk är African Kungfu nazis .

Ja det är precis så dumt som det låter , Hitler och Tojo och Göring flyr via ubåt till Ghana där dom bygger upp en armé med kung fu Ghan-ariska nazister , med sin nazistiska ondska och kung Fu superkrafter dödar Hitler mästaren för skuggorms skolan vilket leder till att den unge Addae måste ställa upp i Hitlers kung Fu turnering för att hämnas sin mästare .

Detta är som sagt en riktig kalkonrulle men om man ser den som en sådan så kan den ha ett underhållningsvärde på samma nivå som sharknado och liknande filmer , dock är det en del riktigt snygga fighting scener som är en del av filmens saving grace .

Betyg: jag sätter inte ens betyg på den här filmen för den faller helt utanför betygsskalan . Det här är en sån film som antingen ser man den som en tounge in cheek kalkonrulle eller så tycker man den är en hög med rykande stinkande skräp .
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,564
Location
Rissne
Jag har just sett Breach. Varför? Well, det är en rymd-skräck-actionrulle med Bruce Willis. Jag insåg direkt att jag förr eller senare skulle komma att se den oavsett vad, så det var lika bra att få det överstökat.

Den här filmen är dålig. Riktigt dålig. Inte riktigt sådär att jag är arg och vill ha mina 90 minuter tillbaka, men herregud. Manuset är styltigt, tråkigt, klichéfyllt och saknar vettig pacing. Trots flera bekanta namn (Thomas Jane, Willis, Rachel Nichols) blir det inget vidare skådespelat heller. Kombination halvdassig budget/lön och sugig regi, skulle jag gissa. En del av miljöerna är okej, men specialeffekterna är överlag rätt dassiga.

Huvudpersonen, vars karisma är ungefär lika med tre blöta pappershanddukar, smiter ombord på sista skeppet som går från den pestsmittade jorden till "Nya Jorden". Han gör detta i sällskap av sin gravida tjej, som givetvis visar sig vara dotter till skeppets kapten. Tjejen läggs i kryosömn, huvudpersonen jobbar som städare medan passagerarna sover. Yadda yadda, nånting är löst på skeppet och dödar alla, rymdmonster, eldkastare, Bruce Willis… Alltså, det här är verkligen en film helt utan spänning eller överraskningar. Man behöver faktiskt inte ens se den för att känna till allt viktigt om den.

Så gör inte det. Se den inte.

BETYG: 2-/5
 

Max Raven

T12-kultist
Joined
20 Oct 2009
Messages
4,335
Location
Malmö
Jag såg Johnny Mnemonic.

Det här är en cyberpunk-film från 90-talet, baserad på Gibsons novell, omskriven av Gibson.

Den här filmen var faktiskt... Bra? Tyckte den till och med var bättre än jag mindes den. Möjligen är det lite deprimerande att flygplatsen har medicin-scanners som säger till dig om du har hälsoproblem. Soft.

Får se när jag ser Strange Days...
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,183
Location
Borås, Sverige
Såg Krampus på tv.

Underhållande "skräckfilm" om vad som händer när folk slutar att tro på julen. Då kommer Krampus och straffar en.

Ok, inget mästerverk, men helt ok som en popcornrulle. Och definitivt material som går att använda till rollspel.
 
Top