Korrupt religion i anime/manga

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Jag ser ganska mycket anime och läser manga.
Jag har noterat att ovanligt många serier är religiösa.
Detta är givetvis relativt, men det finns fler religiösa anime än jag förväntat mig från ett land som Japan som nästan är lika ateistiskt som Sverige.

Innan jag fortsätter kanske det är bäst att definiera religiös anime/manga.
Jag talar inte om yokai eller exorcister eftersom jag ser dem som spöken och mer övernaturliga än religiösa.
Jag talar inte om maou, demon lord, då det också faller under det övernaturliga.
Jag talar inte om gudar i allmänhet, som panteism.
Jag talar om katolska kyrkan eller någon som kan uppfattas som pseudo-katolicism elelr monoteism.
Nu undrar ni kanske vad katolicism har med anime/manga att göra - och det är min poäng: det borde inte vara vanligt, men det är det.

Vad mer är: de gånger katolicism/pseudo-katolocism är med är den ofta korrupt. D.v.s. prästerna är ofta lika onda som de djävlar/demoner de kämpar mot.
Faktum är att jag inte kan komma på en enda anime där kyrkan framställs som god. Tvärtom verkar enda anledningen till att ha med kyrkan vara att framställa den som ond.

Nu undrar jag hur detta kommer sig:
Har japaner någon speciell aversion mot religion?
Har katolicismen dåligt rykte i Japan?
Är det något med Jesus som japaner inte tycker om?

Nu är jag inte religiös för fem öre, utan är närmast ateist, men jag är nyfiken på varför japaner verkar vara så kritiska.

Här är några anime/manga som exempel:
Hellsing
Fire Force
Castlevania
Blue Exorcist
The Seven Deadly Sins
A Certain Magical Index
The Devil Is a Part-Timer
The Rising of the Shield Hero
The Misfit of Demon King Academy
How NOT to Summon a Demon Lord
That Time I Got Reincarnated as a Slime
High School Prodigies Have It Easy Even In Another World
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,317
Location
Helsingborg
Witch hunter Robin är ytterligare en anime som representerar katolska kyrkan som ganska korrupt.

Jag tror själv att det är dels ett resultat av den väldigt politiska roll som Portugisiska missionärer spelade, dels en svårighet att skapa en syntes mellan den japanska kulturella och språkliga sfären och kristen ideologi och språkbruk.

Ta till exempel grejen att konceptet Synd inte existerar i det japanska språket, utan själen anses som en fundamentalt god entitet som kan korrumperas. Översättningen av synd blir snarare "brottslig", så reaktionen när missionärer predikar är kanske "Eh. Vad är det för weird ass inre värderingar som du försöker projicera på mig?"
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,167
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Berserk är väl ett extremt starkt exempel på ond katolicism också. De har en gigantisk story arch angående det. "The Conviction Arc", som involverar en extremt fyrkantig (i bokstavlig bemärkelse) inkvisitor/kardinal som reser runt och torterar kättare. Den story archen är basically peak Berserk i termer av konstnärlig achievement dock, med mindblowing illustrationer och plot.

Goblin Slayer kan vara ett ovanligt exempel där en pseudokatolsk kyrka framställs i något mer positiv dager. Det finns också vissa religiösa trappings i Code Geass och Noir, om än väldigt sparsamma, där det katolska inte framställs som direkt negativt. Blade of the Immortal har historiskt korrekta (dvs nyanserade) skildringar av kakure kirishitan, de dolda kristna i Edo-tidens Japan (Blade of the Immortal är i allmänhet en helt magnifik skidlring av Edo-tidens samhälle).


I Japans historia har ju kristendomen haft en väldigt utsatt position, med en lång era av extremt brutala förföljelser, som ofta skildrats i japansk slasher/tortyrporr-film. Om detta inte är något du känner till rekommenderar jag starkt att du läser wikipediaartikeln om kakure kirishitan.

Dock kan den upplevda japanska antikatoliscismen också ses i ett mycket större perspektiv. I angloamerikansk och spansk historieskrivning finns nämligen begreppet "The Black Legend" (La leyenda negra), som syftar på en tendens man tycker sig ha sett att det spanska imperiet skildras i en orättvist ofördelaktig dager jämfört med andra koloniala imperier. The Black Legend innehåller starka element av anglikansk/protestantisk anti-katolicism, och har reproducerats även i icke-engelsk media - tex den svenska Fantomen-tidningen, där katoliker, spanjorer och i synnerhet jesuiter ofta var ärkeskurkar i de historiska äventyren. Jesuiter överhuvudtaget är mycket stereotypa skurkar i äldre angloamerikansk underhållningsmedia, och jag har till och med läst en brittisk filosofs dystopiska framtidsvision från 1700-talet, där han föreställde sig ett 1900-tal där onda jesuiter tagit över världen, ledda av en jesuitisk påve...

Eftersom japaner är influerade av amerikansk och brittisk media, är det möjligt att de helt sonika tagit starkt intryck av The Black Legend, och reproducerar angloamerikanska klichéer som "den onda inkvisitionen". Detta gör också typ alla svenska fantasyrollspel någonsin. Inkvisitionen är alltid jätteond och metal.

I själva verket irl var inkvisitionen generellt en ganska rättskaffens rörelse med ett starkt fokus på att faktiskt föra saker i bevis, som räddade oräkneliga människor undan brutal och vidskeplig lokal "rättvisa" från arga folkmober och obildade småfurstar. Vill man se hur inkivisitionen i verkligheten jobbade, snarare än den tortyrorgie de oftast skildras som i media, kan man med fördel läsa Le Roy Laduries bok "Mountaillou - the Promised Land of Error" ("Porträtt av en fransk by" på svenska, vill jag minnas), som bygger på medeltida inkvisitionsprotokoll från en lång serie förhör av misstänkta katarer.
 
Last edited:

Tant Ragnar

Gamle usling
Joined
23 Jun 2016
Messages
2,097
Jag håller med om din spaning, men har tyvärr inte någon vettig förklaring att komma med. Jag har observerat samma sak i de flesta japanska TV-spel jag spelat.

Bara en liten, liten, nit-pick. Castlevania (den animerade tv-serien) är inte japansk, utan amerikansk (och porträtterar mycket riktigt kyrkan som elak). Castlevania (tv-spelen) har, däremot, en mer positiv bild av kyrkan.
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,329
@Ymir :s svar är nog tillräckligt. Gissningsvis är importerad antikatoloicism lite lättare att bygga narrativ på i Japan än den inhemska i USA och Nordeuropa såhär på 2000-talet*.
1606149744377.png
Dagens Nyheter 1937

_____
* Jag har egentligen ingen aning om närifrån manga-/anime-serierna är.
 

Minimoni

Homelander
Joined
6 Mar 2003
Messages
3,298
Location
Karlstad Sverige/Hiroshima Japan
Jag som har en japansk fru, bott i Japan under flera tillfällen, reser ditt minst en gång per år(när det inte är covid-19-tider) och är religionshistoriker, tror mig ha några teorier. Japaner är överlag inte positivt inställda till religion alls, de religiösa handlingar de genomför anser de mer höra till den japanska kulturen. Japaner köper amuletter och talismaner för att skydda sig mot både det ena och det andra men få skulle samtidigt hävda att de var troende.

Så det är nog den mer organiserade religionen med tydliga hierarkiska mönster som japaner ogillar och detta förkroppsligas ganska väl i den katolska kyrkan. Detta beror delvis på det Ymir nämner men kanske också i att den katolska kyrkans historia inte direkt har fungerat i samklang med de som härskat i Japan då de såg den katolska kyrkan som den europeiska kolonialismens förlängda arm. Men det kan också bero på den skräck japaner överlag känner för hierarkiska religioner då shintoismen under andra världskriget var så dominerat av ett prästerskap och Kejsaren. Sen har vi haft Aum-sekten och deras illgärningar som ytterligare givit japanerna bevis för att deras skepticism kanske inte är obefogad.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,643
Location
Värnhem, Malmö
Tänk dig att du inte kommer från en kulturell bakgrund där det kristna bildspråket är normaliserat till den grad det är även i sekulära Sverige. Snarare är du från en kulturell miljö där en av de huvudsakliga religionerna har rätt många idéer om rituell renhet, särskilt kopplade till döden och döda kroppar. Så konfronteras du med en religion vars bildspråk väldigt prominent inkluderar en träställning med en död kille uppspikad, vars kött och blod man rituellt regelbundet förtär. Givet detta -- utöver det som tidigare har omnämnts -- skulle inte du finna det rätt naturligt att placera denna religion i en obehaglig och mörk roll?
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,167
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Tänk dig att du inte kommer från en kulturell bakgrund där det kristna bildspråket är normaliserat till den grad det är även i sekulära Sverige. Snarare är du från en kulturell miljö där en av de huvudsakliga religionerna har rätt många idéer om rituell renhet, särskilt kopplade till döden och döda kroppar. Så konfronteras du med en religion vars bildspråk väldigt prominent inkluderar en träställning med en död kille uppspikad, vars kött och blod man rituellt regelbundet förtär. Givet detta -- utöver det som tidigare har omnämnts -- skulle inte du finna det rätt naturligt att placera denna religion i en obehaglig och mörk roll?
jag vet inte, japansk buddhism är väl ökänt morbid? Det är ju japanerna som har de mest hardcore själv-mummifierande munkarna och grejer.
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,057
Location
Stockholm
Har ingen säker ide här men några möjlighter jag kan tänka mig:
* kristendomen är något exotiskt och annorlunda för många i Japan och det är möjligt att vi bara har att göra med att den främmande religionen demoniseras, likt hur många populärmedia i äldre tider här oftast hade främmande religioner som onda. Att det blir just den katolskakyrkan och inte någon av de andra grenarna är nog en estetisk fråga (samtidig ska det ju påpekas att många japanska historier behandlar katolska präster och nunor som om de vore japanska sådana eller mikos i andra kläder).

* Mer eller mindre alla de exemplerna givna utspelar sig i psevdo-europeiska miljöer och i sådana så är kyrkan en del av samhället, och om vi ska ha hjältarna [kämpande mot höga odds / vara de goda som kämpar mot det korrupta samhället / ha hela världen mot sig / sådan] så är det naturligt att kyrkan är lika problematiskt som resten av samhället.
 

Mekanurg

You can add up the parts; you won’t have the sum
Joined
17 May 2000
Messages
7,856
Location
Port Kad, The Rim
Ta gärna en titt på Tvtropes' sidor om animekatolicism och om real-life japanska kristna




 
Last edited:

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,868
Location
Barcelona
I själva verket irl var inkvisitionen generellt en ganska rättskaffens rörelse med ett starkt fokus på att faktiskt föra saker i bevis, som räddade oräkneliga människor undan brutal och vidskeplig lokal "rättvisa" från arga folkmober och obildade småfurstar.
Inkvisitionen var väl dock, om jag minns rätt, inte ens en kyrklig organisation, utan en sekulär myndighet underställd den spanska kronan? Och dess agenter var inte i första hand präster utan jurister?
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,057
Location
Stockholm
Inkvisitionen var väl dock, om jag minns rätt, inte ens en kyrklig organisation, utan en sekulär myndighet underställd den spanska kronan? Och dess agenter var inte i första hand präster utan jurister?
Både ock till min förståelse, grejen är att det har inte funnits en inkvisitionen utan flera.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,613
Location
Göteborg
Jag tror att det har ganska lite med katolicismens historia i Japan att göra. Är inte katolska kyrkan ond i väldigt mycket västerländsk media också?
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,317
Location
Helsingborg
Inkvisitionen var väl dock, om jag minns rätt, inte ens en kyrklig organisation, utan en sekulär myndighet underställd den spanska kronan? Och dess agenter var inte i första hand präster utan jurister?
Spanska inkvistionens agenter var i första hand jurister, men var nästan alltid präster ((förutom familares, en typ av medhjälpare). Den var underställd kronan men räknades som en kyrklig domstol, inte en sekulär.
 

Man Mountainman

Storsvagåret
Joined
17 May 2000
Messages
7,868
Location
Barcelona
Spanska inkvistionens agenter var i första hand jurister, men var nästan alltid präster ((förutom familares, en typ av medhjälpare). Den var underställd kronan men räknades som en kyrklig domstol, inte en sekulär.
Där ser man!
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,057
Location
Stockholm
Jag tror att det har ganska lite med katolicismens historia i Japan att göra. Är inte katolska kyrkan ond i väldigt mycket västerländsk media också?
Ja. De är en klassiks skurk i protestantisk länder, och under upplysningen så var det vanligt att måla upp katolska kyrkan som så korrupt, efterbliven och dekadent (om inte rent av ond) som möjligt för att framställa sig själva som så mycket bättre (like hur man gjorde med medeltiden) och som ett sätt att attackera/kritisera överheten.

Många av de gotiska berättelserna ska också utspelade sig i främmande (d.v.s. katolska) länder och ha ond/fallna kyrkomän som en standard karaktär, till min förståelse.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Jag som har en japansk fru, bott i Japan under flera tillfällen, reser ditt minst en gång per år(när det inte är covid-19-tider) och är religionshistoriker, tror mig ha några teorier. Japaner är överlag inte positivt inställda till religion alls, de religiösa handlingar de genomför anser de mer höra till den japanska kulturen. Japaner köper amuletter och talismaner för att skydda sig mot både det ena och det andra men få skulle samtidigt hävda att de var troende.

Så det är nog den mer organiserade religionen med tydliga hierarkiska mönster som japaner ogillar och detta förkroppsligas ganska väl i den katolska kyrkan. Detta beror delvis på det Ymir nämner men kanske också i att den katolska kyrkans historia inte direkt har fungerat i samklang med de som härskat i Japan då de såg den katolska kyrkan som den europeiska kolonialismens förlängda arm. Men det kan också bero på den skräck japaner överlag känner för hierarkiska religioner då shintoismen under andra världskriget var så dominerat av ett prästerskap och Kejsaren. Sen har vi haft Aum-sekten och deras illgärningar som ytterligare givit japanerna bevis för att deras skepticism kanske inte är obefogad.
Ursäkta min okunskap men borde detta inte vara tvärtom då japaner vad jag fått till mig älskar struktur ,ordning och reda samt har väldigt tydliga hierarkiska strukturer på tex arbetsplatser, skolor mm mm
 

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Ursäkta min okunskap men borde detta inte vara tvärtom då japaner vad jag fått till mig älskar struktur ,ordning och reda samt har väldigt tydliga hierarkiska strukturer på tex arbetsplatser, skolor mm mm
Länder som Japan, Kina, Korea genomsyras av österländsk filosofi/tankesätt: som buddhism, konfusianism, taoism, o.s.v.
För västerlänningar är österländsk filosofi och tankesätt helt främmande. På samma sätt är västerländsk filosfi/tankesätt (vilket kristendomen är en stor del av) helt främmande för en japan.

Ja, japaner har en förkärlek för struktur och hierarki. Det man måste förstå är att japaner har fått denna förkärlek via österländsk filosofi, vilket är en helt annan väg än en västerlänning som har samma förkärlek.
 
Top