Det här med alkohol förr; medeltiden och antiken, hur mycket alkohol hade vanligt folk egentligen tillgång till?
Mycket, men ofta var det alkoholsvagare per typ än idag (eller att man spädde vinet). Du har kanske sett siffran att de tyska ordensriddarna hade en ölranson på tre liter om dagen, och i engelska flottan var ransonen först en gallon 4,5 l) öl om dagen innan man gick över till dryga två deciliter 55%-ig rom (den nivån sågs som helt normal, men sjömännen smugglade med sig mer alkohol än så om de fick chansen).
Folk drack som svampar förr i tiden!
Vin torde vara relativt dyrt?
Inte i områden där det tillverkas.
Ölen är som vår folköl/mellanöl?
Beror på tid och plats. Medeltidens öl var ofta 2%, det antika Egyptens 10%. Kom ihåg att utan humle håller öl sig bara två veckor innan man måste slå ut det till grisarna, och det är rätt kasst under den andra halvan.
Arrak/raki/ouzo och så vidare är destillerat vin och ännu dyrare?
Det är inte det som är problemet, utan att man inte hade en bra destillationsprocess på Medeltiden ännu. Medeltidsfantasy borde inte ha starksprit.
Är det rimligt med tavernor där folk sitter och super till eller är det för dyrt eller logistiskt svårt (jämfört med, säg, 1700-talet och framåt)?
Nejdå, inget konstigt. Att göra en stor sats öl med jämna mellanrum (färskvara, som sagt) är ingen match om man kan det. I sin enklaste form är tavernan bara att man öppnat upp en del av sitt hus för servering.
Alla dricker öl och vin - det är mindre hälsovådligt än vatten (barn dricker mer utspätt vin eller svagdricka).