Nekromanti Musik till Afrikansk rollspelskampanj?

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,626
Location
Umeå, Västerbotten
Jag ska ju spelleda en afrikansk rollspelskampnj i sommar ( se länk för detaljer ). Den kommer vara i nutid med övernaturliga inslag.

Men vad fasen för musik ska man använda till soundtracket för att få en Afrikansk feel? Nu snackar jag allt från modern afrikansk hiphop och techno till filmmusik till "mystisk stämningsmusik" till stridsmusik.

Har rollspel.nu några förslag?
 

Anarchclown

Swashbuckler
Joined
24 Apr 2010
Messages
2,343
Location
Stockholm
Jävligt bra fråga. Jag själv har vid något tillfälle använt mig av filmmusiken till filmen Tsotsi för saker som utspelat sig i stadsmiljöer i Sydafrika. Det är typ Sydafrikansk rap det jag kommer ihåg.

För lite mer arabinspirerad nordafrika kan jag rekommendera delar av soundtracket till Black Hawk Down.

Annars är Songs of a Distant Earth av Mike Oldfield alltid bra bakgrundsmusik med lite etnisk känsla.

Med detta sagt tycker jag det är svårare än med många andra världsdelar för att i alla fall jag har så dålig koll och mycket den musik jag faktiskt har hittat är alltid så förbaskat glad och poppig att den blir dålig bakgrundsmusik. Se Angelique Kidjo tex.
 

Necross

Swashbuckler
Joined
25 Aug 2005
Messages
1,865
solvebring said:
Den här plattan kanske kan ge något?
(Spotify)

Och den här verkar rätt cool.
(Spotify)

Och den här är stencool! Samt denna.
(Spotify)

Och denna! Något techno-trance-tjosan... =)

Ska diska nu. Kanske återkommer. Att leta musik är alltid kul. =)
Hett tips: Skriv ut vad du länkar till, så att man vet om man ska idas klicka.
 

android_iv

Warrior
Joined
17 Feb 2009
Messages
304
Location
Stockholm
Kolla in p2 världens webradio. De spelar musik 24/7 och ganska mycket från Afrika. Spellista brukar finnas på deras hemsida.

Ali Farka Touré gör (lite för plinkig) blues-ish från Mali. Mali har mycket bra musik.

Finns också en skiva som heter "Tja Mahal meets the "culture musical club of Zanzibar". Taj Mahal är en gammal blues-gubbe från staterna som åkte och spelade in en skiva med ett band från Zanzibar. Några av låtarna är väldigt bluesiga med text på engelska (med afrikanska influenser) och några mycket mer Zanzibar-orienterade (med text på vad de nu talar för språk på Zanzibar).

Det har också gjorts en massa skivor som heter "Ethiopique" med musik från Etiopien. Kan vara svåra att hitta, och jag vet inte heller riktigt hur väl det lämpar sig för rollspel. Men bra musik är det!
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,626
Location
Umeå, Västerbotten
Jag har kollat igenom länkarna hittils, och hittat en del bra skit. Dessutom hittade jag trummmusik till voodoo riter vilket också var awesome.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,226
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Ayub Ogada:
<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2SXt-7dMsxw"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/2SXt-7dMsxw" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

Tinariwen (har jag hört live even!):
<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WcqlOq1cjjc"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/WcqlOq1cjjc" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

Wes ofc:
<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7cFdld_ZXAw"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/7cFdld_ZXAw" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

Sandra K:
<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4f-wE1s2qPw"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/4f-wE1s2qPw" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

Sedan är det jättelätt att hitta episk afrikansk körsång (swahili är liksom ett av De Awesome Sångspråken) tex den här:

<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/oJ-ZUC-__Ow"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/oJ-ZUC-__Ow" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

Och då har vi inte ens börjat prata om the awesomeness that is Baba Yetu, som väl alla i världen ändå måste ha hört redan?

<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/M_GQYI9brGs"></param> <param name="wmode" value="transparent"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/M_GQYI9brGs" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"> </embed></object>

I övrigt är jag dessvärre inte så insatt i just afrikansk musik, men det borde finnas massor av samlingsskivor med afrikansk loungemusik, pröva Putumayo tex, jag har oerhört goda erfarenheter av deras plattor (framförallt då indoarabiskt skval).

Allmänt bra etnoskval som borde funka i afrikanska kontexter:
Deep Forest, Karunesh, Delerium, Axiom of Choice, Wench, Makyo, Akasha Project.
 

solvebring

Superhero
Joined
19 Mar 2004
Messages
13,027
Location
Fellingbro/Arboga
Necross said:
Hett tips: Skriv ut vad du länkar till, så att man vet om man ska idas klicka.
Sant, men jag hade bråttom så jag orkade inte med att vara så noggrann. Här kommer en revidering:

solvebring said:
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,380
Location
Helsingborg
Top