Nekromanti Bäst 2007

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,619
Location
Stockholm
Nu är det listornas årstid. På min lilla blogg (reklam! reklam!) räknar jag ner till nyår genom att lista årets bästa böcker. Så just det tänker jag inte lista här. Men här kommer lite annat!

Bästa sedda filmer
<ul type="square">[*]Råttatouille
[*]Jesus Camp
[*]The last king of Scottland
[*]Die Hard 4
[*]The Queen
[*]Rocky Balboa
[*]Pans labyrint[/list]
Bästa tv
<ul type="square">[*]Upp till kamp
[*]Desperate housewives
[*]Grotesco[/list]
Bästa sajter
<ul type="square">[*]Librarything: 2007 var året då jag verkligen kom igång med att katalogisera mina böcker online. Librarything funkar dels som en databas, dels som ett socialnätverk och boktipsmaskin. Helt fantastiskt. Men det bästa är nästan att sajten fungerar som min riktiga bokhylla, rent känslomässigt. Vilket medför att jag kan packa ner stora delar av min fysiska boksamling utan dåligt samvete. Perfekt nu när jag flyttat till en mindre lägenhet.
[*]Lifehacker: Jag upptäckte Lifehacker ganska sent på året, men sajten har snabbt blivit en del av min dagliga rutin. Här får man tips om hur man gör sitt elektroniska liv smartare, snabbare och enklare. Allt från instruktioner om hur man ställer in Gmail som standardepostprogram i Ubuntu, till det bästa sättet att skriva Att-göra-listor.
[*]Gmail: Jag har visserligen använt Gmail ett bra tag nu, men det var först i år som jag insåg hur förbannat bra det är. Man kan använda Gmail till allt, om man vill. Ibland känns det inte som om mn behöver någon annan URL.
[*]Blinklist: Social bookmarking, fast jag änvänder främst sajten som en "kom ihåg"-lista, där jag lägger saker som jag hittar på nätet när jag inte är hemma vid min "riktiga" dator.
[*]Google docs: Jag har stort sett slutat använda vanliga ordbehandlare. Docs funkar hur bra som helst.[/list]
Bästa Firefox-tilläggen
<ul type="square">[*]Download statusbar: Äntligen slipper man Forefox störiga filhämtare.
[*]Google Calendar Quick-Add: Ett tokigt enkelt tillägg som låter en lägga till grejer i Google Calendar utan att öppna URLen.
[*]PDF Download: Ger total kontroll över hur Firefox hanterar pdf:er. Tid- och klickbesparande.[/list]
Bästa musik
<ul type="square">[*]Babyshambles, "Shotter's nation"
[*]Patti Smith, "Twelve"[/list]
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,604
Location
Helsingborg
# Gmail: Jag har visserligen använt Gmail ett bra tag nu, men det var först i år som jag insåg hur förbannat bra det är. Man kan använda Gmail till allt, om man vill. Ibland känns det inte som om mn behöver någon annan URL.
/Han tipsar om GSpace (backup via GMail) och rättstavningkontroll för Firefox
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,608
Han tipsar om GSpace (backup via GMail)
Är den så obegränsad som de säger? Jag har 10 TB data jag skulle vilja backupa...
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,604
Location
Helsingborg
Är den så obegränsad som de säger? Jag har 10 TB data jag skulle vilja backupa...
Alltså, man har ju endast 2 Gb på sitt mailkonto, vilket är vad GSpace använder. Principen är att programmet ser ut som ett ftp-program, men vad den egentligen gör är att den skickar mail via ditt konto till dig själv.

/Han som antar att GSpace inte har ändrats
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Bästa klubb:
Svenska Musikklubben

Bästa skiva:
Anna Järvinen - Jag fick feeling

Bästa magasin:
Lula

Bästa rollspel:
Jag önskar jag visste, men jag har inte köpt något rollspel som producerats i år
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Bästa låtar 2007:

Okej...

Här kommer en topplista och genomgång över den bästa musiken 2007. (Det blev elva låtar istället för tio, för att jag skrev listan utan att räkna förrän jag kände mig klar. Men det känns ju dumt att ta bort Rufus nu, så det får bli en Top 11-lista.)

11. Rufus Wainwright - Going to a town
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dUIsQo4K70Y&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dUIsQo4K70Y&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Vi var nog många som under året tyckte som Rufus; "I am so tired of you, America". Rufus visade i denna låt sina mest vemodiga och melankoliska sidor, och klädde den i sina allra vackraste harmonier och skönaste sång. Herr Wainwrights finaste låt hittils.

10. LCD Soundsystem - All my friends
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gw-nYD0GQwI&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/gw-nYD0GQwI&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Trettioårskris på dansgolvet, kan det egentligen vara något? Ja. LCD Soundsystem blandade ett malande, drivande beat med årets mest syrliga, cyniska och bitska textrader. Stor poesi som var svårt att sitta still till.

9. Säkert! - Allt som är ditt
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/CtpLvfnDKtI&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/CtpLvfnDKtI&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Jag var inte säker på om jag skulle ta den här låten eller "Vi kommer att dö samtidigt". Båda var bra, men den här låten stannade kvar längre. 2007 var ett stort våldtäktsår, och det var inte svårt att stämma med i sången "Dom djävlarna skall skjutas" när våldtäkts- och övergreppsrubrikerna kom att avlösa varandra. Ett tag önskade man att Kristi Brud kunde komma tillbaka.

8. Amy Winehouse - Rehab
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/IK2HBTMSkH0&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/IK2HBTMSkH0&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Rockartister brukar ofta skrika "yeah!" när de vill dra igång publiken. En bister själ som jag blir däremot bara fylld med avståndstagande mot sådana positiva utrop. Jag tar mycket hellre och stämmer in i Amy's klagande "no no no". Amy Winehouse gjorde lysande kampmusik för alla oss trasiga människor.

7. MAPS - I will find you
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/nEpkouuK6n4&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/nEpkouuK6n4&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Så här önskar jag att alla låtar började. Maskinellt, klagande, monotont, brusande och alldeles, alldeles underbart. MAPS gjorde den perfekta höstmusiken med sitt symfoniska malande.

6. The Shins - Phantom Limb
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4tuVq_BCrf8&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4tuVq_BCrf8&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
The Shins skiva gjorde inte mycket väsen ifrån sig när den kom, men själv visste jag redan då att jag skulle posta den här låten på min årsbästalista när året var över. Den här låten var den jag spelade mest under de sena sommarkvällarna när jag nyss hade flyttat till Hässelby. Det var de här textraderna jag sjöng när jag stod ute på balkongen och rökte cigaretter och såg solen gå ner över radhusen. Och varje gång kören kom in i slutet så kände jag hur nackhåren reste sig. Videon suger, men låten är inget annat än fantastisk.

5. Feist - Inside and Out
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2-zUgiKPzt8&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2-zUgiKPzt8&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Feist gjorde årets näst sämsta låt med "1 2 3 4" (sämst var Umbrella), men tydligen så var det bara jag som förstod hur påfrestande usel den var, eftersom alla andra höjde Feist till skyarna och ofta lyfte fram just den låten för att visa på hennes geni. Det fanns ju andra låtar som var tusen gånger bättre. Såsom denna; "Inside and Out". Ljuv, känslosam och med ett skönt sväng. Kan vi inte alla komma överrens om att vi från och med nu spelar denna sång istället för den förkastliga "1 2 3 4" när vi vill lyfta fram hur bra Feists platta var 2007?

4. Jaime T - If you got the money
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hd-rYRYaOhQ&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hd-rYRYaOhQ&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Den här låten var det största utropstecknet hela året. Jag hade aldrig väntat mig något sådant här. Jaime T plonkade i ena stunden enkelt på sin gitarr och sjöng "dom dom dett det-dom-dom" likt någon gammal bluesgubbe, för att i nästa stund spotta fram urbana rader som inte kunde ha kommit från någon annan plats än från englands klubbkultur. Det finns för övrigt fullständigt bedårande avskalade akustiska versioner om ni letar lite på youtube, som på många sätt är bättre än orginalet. Men jag valde den här eftersom videon är så skön.

3. Simian Mobile Disco - I believe
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/iDKw-pL9VN8&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iDKw-pL9VN8&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Jag älskar egentligen disco, men jag hatar glam. Dansmusik handlar ju inte om glädje och att vara vacker, utan om att ligga och må dåligt under ett täcke. Simian Mobile Disco fattar detta. När The Tough Alliance gjorde bort sig med en usel skiva som var lättsam och glättig, så kom Simian Mobile Disco inridandes som riddare på vita springare och räddade elektronikan genom att göra musik med vemodiga, melankoliska melodier och hjärtskärande sång som passade bättre för deprimerade pojkar att gråta till än för fjortistjejer att lyssna på medan de ler, dansar och ser glada ut (och andra dödssynder). Extra plus för den utmärkta videon.

2. Justice - D.A.N.C.E
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/HQ6jjfSL-wQ&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/HQ6jjfSL-wQ&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Justice gjorde årets bästa skiva. Okej, det finns kritiska röster som menar att de bara gjorde vad Daft Punk redan gjort tio år tidigare, men skulle det vara något dålig? Som om det behövdes mer musik än Daft Punk, liksom. D.A.N.C.E är kanske inte deras bästa låt, men den är så underbart dansant och euforisk att den räcker för att knipa andraplatsen ändå. Dessutom hade den årets coolaste och bästa video.

1. Familjen - Det snurrar i min skalle
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JdY-ctv9U_E&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JdY-ctv9U_E&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
Och så är vi framme vid nummer ett.
2007 var skånes år. 2007 var året då jag telefonsexade på skånska, då Frida visade att skånska var det nya franska för porriga sånger, och då allt solljus verkade riktat mot Malmö. Bäst av hela Skåne var Familjen, som lyckades göra en låt som fick mig att engagera mig på ett sätt som jag inte känt sedan Silverbullit. Han bjöd på ett vemod så rakbladsvasst att man kunde skära i glas med det, tillsammans med några av de vackraste och anspråkslösaste texterna som någonsin hörts i en danslåt, och allt ackompagnerat av ett malande, maskinellt oväsen som låter precis såsom jag ser ut innuti, med ett driv som var omöjligt att värja sig ifrån.
Och så har vi skånskan:

Jag
gjorde upp en eld för dig
och nu brinner hela skogen
Nu
Vet jag vad du kommer att säg
och det känns som första gången


Familjen visade att skånskan inte bara är en dialekt, utan ett helt annat sätt att formulera sig på. Ett rakare, ärligare och storslagnare sätt. Det är språket som gud använde när han sade "Varde ljus". Med rullande R.

(Eller så överdriver jag, men i så fall bara för att låten är så himla bra.)
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Bästa låtar 2007:

Rätt schysst lista, lite DN kanske, men framförallt påminner mig också om årets bästa musikvideos, där jag hela tiden gått runt och trott att Justice t-shirt-video var den bästa. Uppenbarligen hade jag fel, för Familjen-videon är tydligen bäst. Jag älskar den! Idén är kanske inte superfräsch, men tanten som ravetrillar är så bra att det överträffar allt.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Bästa låtar 2007:

Rätt schysst lista, lite DN kanske
Jomen sån är jag; lite vanlig och småtrist. Däremot slogs jag av hur många gånger jag skrev att något var bra för att det var "malande"...

Nå, jag skulle gärna se en topplista från dig. Kan tänka mig att du skulle nämna artister och låtar som jag inte ens hört talas om, så det skulle vara intressant.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Bästa låtar 2007:

"Kan tänka mig att du skulle nämna artister och låtar som jag inte ens hört talas om, så det skulle vara intressant. "

Nä, min lista skulle nog vara mer eller mindre samma artister, fast med Anna Järvinen istället för Säkert! och bort med Jamie T och Feist och in med R Kelly och The Horrors. Fast lite andra låtval. Alltså nästan upprörande lika.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Bästa låtar 2007:

Fast, nu kände jag ändå att jag måste försöka hitta lite låtar som åtminstone någon kan ha missat (fast det går ju inte till så längre, nu i internet-tider):

Alltså, de bästa låtarna som det finns en chans att någon missade 2007:

Bella - No one will know
Yasmin - Resist
WinterKids - Tape It
Sebastian Tellier - Sexual Sportswear
Pacific - Disappear
Casiotones for the Painfully Alone - Young Shields
Oppenheimer - Breakfast in NYC
Swiss Air - One Nation Under a Gloom
The Honeydrips - The Walk
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,608
OT-fråga

Hur gjorde du för att bädda in videosarna direkt i inlägget? Kan vara bra att veta, det ger mycket trevligare inlägg än en vanlig länk.
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,443
OT-svar

Under beskrivningen av varje film på Youtube finns det en liten ruta som heter "embed" och i den finns en kodsnutt.

< object width="425" height="355">< param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ydt-OFoybA0&rel=1">< /param>< param name="wmode" value="transparent">< /param>< embed src="http://www.youtube.com/v/Ydt-OFoybA0&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">< /embed>< /object>

...utan mellanslagen blir...

<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ydt-OFoybA0&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Ydt-OFoybA0&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

Och jag håller med, det är jättemycket bättre att posta åtminstone trådstarter med länkar till Youtube så. Men så är ju jag en sådan som tycker att om man ska länka så kan man bemöda sig med att skriva lite om det man länkar till. :gremsmile:
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,443
Kul!

Mina listor är tagna ur minnet, har säkerligen sett både fler och bättre, men all glögg har gjort sitt för minnet... (Länkarna är till mina recensioner på Yasylum. Skamlös reklam för vinsten!) (Och listorna är utan inbördes ordning...)

Bästa filmer jag sett 2007...
Pan's Labyrinth
Big fish
Kiss Kiss Bang Bang
Me and You and Everyone We Know
Finding Neverland

Bästa böcker jag läst 2007...
New York-trilogin
Flowers for Algernon
Fear and loathing in Las Vegas
En komikers uppväxt
Hur man botar en fanatiker

Största besvikelserna 2007...
Jonathan Strange & Mr Norrell
Lincon
Da Vinci-koden
Att det mest var salstentor på Kulturvetenskapsprogrammet
Stardust

Nu orkar jag inte med fler, frukost nalkas. Kommer jag på fler lattjo listor återkommer jag.
 

Jambu

Swordsman
Joined
17 Feb 2005
Messages
433
Location
Rättvik
Familjen videon?

Mycket uppskattad lista med massor av musik jag lyckats med att aldrig höra talas om! :gremsmile: Särskilt Justice dunkade skönt i öronsnäckorna.

Familjen var nästan det enda jag kände igen (mest för att piratebay la in dem på sin startsida för ett tag sedan), men versionen av videon du la upp verkar ju helt fucked (?).
Jag vet inte, men jag föredrar i alla fall den här:

<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QfU-4Y4_akY&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QfU-4Y4_akY&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Familjen videon?

Ja, min video lirar helt i osynk.

När jag postat mitt inlägg så visade det sig att typ hälften av videorna inte fungerade. Trots att jag hade letat efter versioner som gick att embedda (bara det var inte alltid helt enkelt) så var det något annat fel.

I början tänkte jag "jamen jag låter dem vara, det är ju bara att dubbelklicka på dem så kommer man till Youtube och så får man se dem där, det är ju inte mitt fel att Youtube suger jultomtens kanderade spindelkonung", men det kändes ändå så inelegant att jag började leta efter andra versioner och postade dem istället. När jag väl hade kommit fram till Familjen så var jag så trött att jag nöjde mig med den osynkade versionen för att jag inte trodde någon bättre version fanns.

Men det är bra att du har hittat en sådan. Den är så klockren att den förtjänar att tittas på som den skall vara.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Bästa Filmer Sedda:
Last King of Scotland.

Bästa tv sedda:
Takeshis Castle Säsong 2, 3, och 4. Det är inte nytt, men tyvärr var det bäst.

Bästa musiken
Här är jag lite överraskad, Max Raabe och Palastorkestern gled in mot slutet av december och ägde allt vad jag tidigare hört under året. (Och nu när Rising startat en youtubetrend så...)
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qB1_DDv7iF0&rel=1"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qB1_DDv7iF0&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

Bästa skönlitteratur:
Red Sails over Red Skies - Scott Lynch. Uppföljaren till the Lies of Locke Lamora. Den var inte lika klockren som föregångaren, men den dög.


Storuggla, fast några dagar är det trots allt kvar
 
Joined
15 Nov 2004
Messages
3,481
Location
Maastricht
Bäst sedda filmer

Die Hard 4.0
Last King of Scotland
300
Apocalypto

Bäst sedda tv serierna

Heroes
Supernatural
Desperate Housewifes

Bästa album

Primordial - To the nameless dead

Bästa låtarna

Primordial - Empire falls
Primordial - As rome burns
Primordial - Traitors gate
Primordial - Gallows hymn
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Well, har inte en sådan diger lista.. Men ändå.

Bästa film:

* Die hard 4

Bästa tv:

* CSI

Bästa sajter:

* Rollspel.nu såklart..
* Google, för att dena sajt har hjälpt mig några gånger.

/ Johan K, som egentligen ä urkass på att koma på saker till sådana här listor.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,958
Location
The Culture
Bästa film: Min granne Totoro
Bästa bok: "Kafka på stranden" av Haruki Murakami
Bästa tv-serie: Studio 60 on the Sunset Strip
Bästa serie: All-Star Superman

Det är så lång min årsbästalista bli i år. Jag har inte lyssnat på någon musik som förtjänar att nämnas, inte läst något seriealbum som gjort mig riktigt lyrisk, och de rollspel jag läst har varit helt okej, men inte speciellt faktastiska.

/tobias
 
Top