Nekromanti [Solum] Vi försöker igen...

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Jag har faktiskt inte ändrat en enda regel i Solum, men jag har omstrukturerar spelet totalt... Från drakar och demoner till mitt försök till fluent play!

Så nu behöver jag lite feedback: Hur ser det ut? Fattar ni vad ni ska göra när ni kollar på instruktionerna? Strunt i språk och sånt, och även i att allt inte är detaljklart, det är det jag pillar med nu. Men i stort?

Så nu kommer ett superlångt klipp, det är introduktionen och de första tre rangerna. Läs om du är hugad!

Introduktion
Välkommen till Solum (lat. grund), ett generiskt rollspel där du och en grupp vänner utifrån nästan ingenting tillsammans skapar en spelvärld, karaktärer och äventyr allt eftersom ni spelar.
Solum bygger på principen att ni ska spela, inte läsa regler, så även om spelet innehåller många regler och är ett fullödigt rollspel så behöver ni inte läsa igenom hela boken innan ni spelar. Istället kan ni börja med första kapitlet och spela nästan direkt. Ni kommer att lära er reglerna, skapa rollpersoner och skapa en spelvärld allteftersom.

Bokens upplägg
Ett kapitel i Solum kallas en Rang, eftersom varje kapitel representerar en ny nivå av komplexitet för spelare såväl som spelledare. Det är inte nödvändigt att läsa in sig på ett kapitel för att spela på den utan det räcker med att läsa instruktionen som inleder varje rang.
Tanken är att ni ska spela på en viss rang tills alla i spelgruppen är bekväma med den, därefter går ni vidare, om ni så önskar, till nästa rang. I instruktionen till varje rang finns vissa saker som måste förberedas, oftast av spelledaren, så det är vettigt att bestämma sig för att gå upp i rang i god tid innan spelmötet börjar.
I varje rang läggs komplexitet till spelet, både i form av regler, intriger, värld och rollspel. När ni nått den sista rangen (5) spelar ni det fullständiga spelet. Ni kommer fortfarande att utvecklas förstås, men ni behöver inga fler byggstenar för att göra det.

Vad är Solum?
Själva kärnan i Solum är enkel: Spelarna och spelledaren skapar i samarbete en värld och äventyrar i den. Spelledaren har en speciell roll i det att han eller hon ser till helheten och har lite mer att säga till om än spelarna av den anledningen, men spelarinflytande är väldigt viktigt i Solum då det dels lättar på spelledarens traditionellt tunga arbetsbörda och dels underlättar för spelarna att vara mer engagerade i spelet.
Trots detta är Solum inget storytellerrollspel utan i grund och botten finns ett regelsystem som ska hjälpa till att styra upp verksamheten. Den grundläggande regeln i systemet är:
Slå fyra (4) eller högre med din tärning för att lyckas
De flesta andra regler är derivat av denna regel. De tärningar som används i Solum är fyr- sex- ått- tio- och tolvsidiga.
Med hjälp av Solum kan du och din grupp skapa vilken slags värld och vilket slags spel som helst, det är den stora friheten med spelet. Ramen ges av reglerna, men det är du och din grupp som skapar er egen upplevelse.

Vad gör spelarna i Solum?
Som spelare eller spelledare i Solum skapar ni världen, karaktärerna och utformar reglerna så att de passar världen. Ni ägnar er också åt äventyrande, intrigerande eller annat i er egen värld. Spelledaren står för kontinuiteten och de övergripande teman ni valt för ert spel, och spelarna sköter sina karaktärer och lägger till faktum till världen. Faktum kan antingen gynna karaktärerna (det finns en hemlig dörr i det här rummet), eller inte (Huvudstaden heter Melsburg). Världen är summan av alla faktum.

Spelhjälpmedel
För att hålla ordning på allt det här bör ni skapa eller skaffa följande hjälpmedel:
Blyertspennor och papper
Kartor - håller ordning på världens geografi. När nya geografiska faktum presenteras och antas ritas de in på lämplig karta.
Relationscheman - Håller ordning på personers relationer till varandra och håller även framträdande drag angående dessa personer. Rollpersonerna, spelarnas personer, finns alltid i ett sådant schema.
Plats- och personbeskrivningar - Dessa innehåller mer detaljerade beskrivningar av viktiga platser och personer.
Tärningar - I Solum används fyr-, sex-, ått-, tio- och tolvsidiga tärningar. Varje spelare, inklusive spelledaren, måste ha en uppsättning av dessa, men helst tre. De finns att införskaffa i välsorterade spelbutiker eller på nätet.

Vad gör karaktärerna i Solum?
Karaktärerna i Solum kan vara precis vad som helst i sin värld. Men gemensamt för dem är att de har ett antal grundegenskapstärningar (exakt vilka grundegenskaper ni har bestämmer ni medan ni skapar er värld), vilka används för att lyckas med saker, att de är välförankrade i spelvärlden och att de har en utvecklad personlighet som uppmuntrar till rollspel.
I Solum kan du vara en mystisk magiker, en rymdpilot, en vilda västernhjälte, en detektiv eller vad som helst annat du kan tänka dig, bara det passar in i er värld.


Rang 1
Rang 1 handlar om två saker: 1) Att skapa faktum i världen och 2) att spela karaktärer i konfliktlösa situationer. Den grundläggande idén är att gruppen fantiserar fram en liten del av spelvärlden utifrån spelledarens korta introduktion, kommer på vars en karaktär och spelar situationer med dessa karaktär i denna miljö.
Den här nivån är väldigt regellätt och instruktionen är ganska detaljerad. Om man har spelat rollspel förr kan man kanske klara av den på tio minuter, men för den oinvigde kan det vara förtjänstfullt att ta god tid på sig och kanske spela flera situationer.

Instruktion
Den här nivån introducerar följande element:
Presentera faktum om världen och därigenom skapa den
Presentera faktum om karaktärer och därigenom definiera dem
Presentera relationer mellan personer och eller faktum
Interagera med andra
Vetorätt
Att spela ett karaktärsdrag

Innan spelet börjar
Spelledaren (möjligen med hjälp av spelarna) måste bestämma följande:
Vilken genre är världen?
Vilken atmosfär har världen?
Vad, om något, måste finnas med i världen? (måsten)
Vad, om något, får inte finnas med i världen? (tabun)
Skriv ner svaren. Med hjälp av dessa ting kan du presentera världen för dina spelare, och du vet också redan lite om vad du kommer att säga nej till i fortsättningen.
Ni bör ha två större pappersark redo på bordet och flera mindre. Ett av de större ska bli en karta, det andra ett relationsschema. Varje spelare antecknar detaljer om sin egen karaktär på ett av de mindre.

Introduktion
Spelledaren berättar lite om världen: Genre, atmosfär, måsten och tabun.
<Uppgift> Spelledaren: Hitta på en plats genom att bestämma vad den är och vad den heter. Spelare: Hitta på en karaktär genom att bestämma ett namn och ett karaktärsdrag.
Spelledaren presenterar ett faktum: Var är vi? Rita en bit på kart-arket. Kanske en by med lite omgivningar, ett solsystem med dess grannar eller några kvarter i en stad.
Spelarna presenterar vars ett faktum: “Vem är du?” Varje spelare skriver in sig själva mellan centrum och kant på relationsarket så att det finns plats på alla sidor om varje karaktär.
Gruppen diskuterar nu varför karaktärerna är på denna plats. De kanske bor här, är på genomresa, ska handla eller något annat. De diskuterar också om det finns några direkta relationer mellan karaktärerna och drar i så fall linjer mellan varandra i relationsschemat och skriver relationens natur på linjen.

Spel
<Uppgift> Spelledaren: Hitta på en social interaktion med de namngivna karaktärerna. Spelarna: Hitta på och skriv ner vars ett faktum som gäller på platsen. Dessa faktum kan vara något som finns på platsen eller en person som finns på platsen (en spelledarperson). En social interaktion kan till exempel vara:
En person kommer fram till en av karaktärerna och säger något.
Något händer! Detta något får karaktärerna att reagera.
Spelledaren introducerar en social interaktion med en eller fler av spelarna. Spela denna, men om något av spelarnas faktum kan påverka situationen, framlägg dem! Om detta händer diskuterar gruppen dem tills de är överens varpå de blir Faktum. Skriv ner dem, antingen på platsbeskrivningen, i relationsschemat, på kartan eller på karaktärsarken.
Låt gärna flera personer komma till tals, kom ihåg att bygga på vad de andra sagt.
Spelarna framlägger eventuella faktum som inte kommit i spel. Gruppen diskuterar dem tills de är överens.
Om spelledaren är helt emot något faktum har han eller hon vetorätt. I det här läget fungerar vetorätten hur många gånger som helst, men för att det ska bli roligt för alla bör den användas sparsamt, och främst rörande spelledarens måsten.
Spelledaren skriver ner alla faktum som framkommit och bygger på så sätt grunden för världen. Spelarna skriver ner de karaktärsdrag som framkommit och lägger på så sätt grunden för sina rollpersoner.

Avslutning
När scenen är över bör hela gruppen diskutera alla faktum och karaktärsdrag som framlagts. Ge varandra råd på hur de kan utvecklas och spelas, och diskutera de faktum som framkommit och hur ni uppfattar dem. Det viktiga här är att få en känsla för och samsyn på världen, och att börja upptäcka hur karaktärerna är.
Spela gärna flera scener som bygger på varandra. repetera då punkterna under Spel ovan.

Regler
Vetorätt. Spelledaren har vetorätt. Anledningen är att det är spelledarens uppgift att forma spelarnas uppfattning om världen. Vetorätten är spelledarens sätt att förmedla hur världen är.
Man får inte avbryta. Det är viktigt att alla får komma till tals eftersom alla behöver forma sin karaktär och alla måste få påverka världen.
Spela med varandra. Om en karaktär verkar ha ett karaktärsdrag kan de andra använda detta för att interagera med den karaktären. De kan spela med karaktärsdraget.
Lyssna på varandra. Det som sägs avslöjar hur du kan interagera med talaren senare. Det som sägs kan ge dig idéer till framtida faktum.

Referenser
Om ni inte kommer igång kan ni använda er av tabellerna i Apendix II (sidan x). Mer om att lyssna på varandra och att bygga på varandras faktum finns att läsa på samma ställe (sidan x).

Rang 2
Instruktion
Den här nivån introducerar följande element:
Tärningsslag i Solum
Att lyckas och misslyckas
Att rollspela resultatet av ett slag
Att presentera svårigheter som faktum
Rang 2 bygger också vidare på rang 1, så fler karaktärsdrag, faktum om världen och så vidare kommer att komma fram. Fyll i dessa på lämplig plats bland era papper.

Innan spelet börjar
Alla spelare måste ha en sexsidig tärning (1T6).
Spelledaren måste tänka ut en eller flera Svårigheter utifrån de scener som utspelade sig i rang 1. Svårigheterna kan vara en direkt konsekvens av händelserna i rang 1, eller, om det inte passar, så kan de introduceras som en oväntad händelse. En svårighet är något som det inte är självklart att en karaktär kommer att lyckas med. Några exempel kan vara:
Man måste övertala någon om något
Man måste övervinna ett fysiskt hinder (till exempel hoppa över något)
Man måste tänka ut en lösning på ett logiskt problem

Introduktion
Spelledaren sammanfattar händelserna från rang 1.

Spel
Spelledaren introducerar en svårighet, antingen genom att förklara hur de föregående händelserna leder till svårigheten eller genom att introducera en plötslig förändring.
Spelarna reagerar på svårigheten och förklarar i tur och ordning hur de försöker övervinna den. Varje spelare slår sin tärning efter sin förklaring, om resultatet är fyra eller över lyckas de, annars måste de försöka igen.
Om någon har en väldigt bra idé eller om de förklarar hur de gör väldigt bra eller enligt sina tidigare angivna karaktärsdrag kan spelledaren säga att de lyckas om de slår tre eller över.
Spelarna är fria att introducera faktum under hela den här processen. Dessa faktum kan hjälpa karaktärerna, Spelledaren har vetorätt som tidigare.
När spelarna slagit för om de lyckas måste de berätta om sitt lyckande eller misslyckande, det vill säga förklara hur de lyckades eller misslyckades.

Avslutning
Man kan repetera den här rangen ad inifinitum genom att spelledaren eller spelarna bygger på nya svårigheter som konsekvenser av de tidigare, eller genom att fler oväntade händelser inträffar. Repetera då punkterna under Spel.
När händelserna når ett naturligt slut och alla spelarna känner sig hemma med att slå sina tärningar är det dags att diskutera vad man vill fokusera på i sitt spel i stort, detta som förberedelse inför rang 3.

Regler
Obegränsade tärningsslag
Alla tärningsslag i Solum är obegränsade. Det betyder att om man slår det högsta möjliga värdet man kan så räknar man inte det värdet, utan slår istället om tärningen med två tärningar och lägger ihop resultatet. Denna process gäller även omslagna tärningar.
Exempel: Sara slår en tärning och får en sexa! Istället för att säga att hon slog sex slår hon två tärningar och får en tvåa och en ny sexa! Hon slår om även denna sexa som två nya tärningar och får fyra och tre. Till slut summerar hon: 2 + 4 + 3 = 9.
Att lyckas: Slår man fyra (4) eller över lyckas man, annars misslyckas man.

Referenser
Mer om tärningsslag och om att ställa upp svårigheter som faktum finns att läsa i Apendix 2 på sidan x.


Rang 3
Spelet har hittills genererat ett antal faktum om världen och rollpersonerna. Nu är det dags att sammafoga dessa till en helhet. Två frågor står i centrum för Rang 3:
Vad gör rollpersonerna i spelet?
Vilka teman behandlas mest i spelet?
För att kunna svara på de här frågorna ska gruppen nu försöka sig på ett eller flera äventyr med olika teman.
Några förslag på teman är: kampen mellan ont och gott (Dungeons and Dragons, StarWars etc), vårt inre mörker (Vampire), den lilla människans plats i världen (Serenity),
Några förslag på aktiviteter är: strid eller krig, politiskt intrigerande, handel, utforskande, karaktärsspel, galaktiskt krig och bonderomantik i Bergslagen.

Instruktion
Det svåra på den här nivån handlar om att, som spelledare, komma på äventyr snabbt, och att presentera dem. Det är något som tar ganska lång tid att lära sig, och hur villiga spelarna är att hjälpa till avgör ofta hur det går. Se gärna tabellerna i Apendix 3 för inspiration.
Den andra stora förändringen är grundegenskaper. På rang 3 finns det tre grundegenskaper: Kropp, Sinne och Charm.
Innan spelet börjar
Det är inte helt enkelt att att improvisera fram ett äventyr, så innan spelet börjar bör spelledaren förbereda sig lite. Ta en titt på de fakta du samlat på dig under de tidigare omgångarna. Använd relationsschemat och kartan. Ställ dig följande frågor:
Vilka platser har definierats?
Vilka har inte berörts?
Vilka är karaktärerna?
Vad verkar de vilja göra?
Du behöver inte skapa hela äventyret, men försök att med hjälp av svaren på frågorna ovan skapa ett antal punkter med förslag till dig själv. Det kan vara platser, personer eller händelser.
Välj en eller flera av dina punkter och formulera en handling i en mening. Några exempel:

Exempel 1: Star Wars - A New Hope: en ung man förlorar sin familj men upptäcker att han har magiska krafter och är jagad av imperiet, han flyr med sina kumpaner…

Exempel 2: Bilbo, en hobbits äventyr: En ung hobbit dras ut på äventyr av en mystisk trollkarl och en brokig skara dvärgar vars slutliga mål är att återta sitt förlorade bergarike.

Exempel 3: Kanonerna på Navarone: En specialstyrka samlas under andra världskriget för att angripa ett av tyskarnas fästen, beläget på en ointaglig klippa.


Introduktion
Spelledaren förklara vad grundegenskaperna är och vad de används till.
<Uppgift> Varje spelare måste nu bestämma tärningstyp i de tre grundegenskaperna. Man får höja en om man sänker en, och man kan inte gå lägre än T4. Man börjar med T6 i alla tre. Spelledaren ska också bestämma grundegenskapstärningar för ett antal spelledarpersoner, välj sådana som kommer att figurera i äventyret och försök bestäm egenskaper för grupper av spelledarpersoner såväl som för ett par unika karaktärer.

Spelet
Spelledaren presenterar en händelse som startar äventyret. Spelarna reagerar på den och spelet är igång.
Det är spelledarens uppgift att leda spelarna, dvs presentera faktum som får dem att utforska äventyret.
Det är spelarnas uppgift att utforska de trådar spelledaren tar upp, och att presentera faktum som leder vidare in i historien.
Alla bör liksom tidigare spinna vidare på varandras trådar.
När äventyret är över diskuterar gruppen hur det var. Frågor man bör svara på inkluderar:
Var äventyrets tema ett man vill återkomma till?
Vad tycker man om spelstilen (de aktiviteter som förekom) i äventyret?
Hur roligt var äventyret?

Avslutning
Ni bör spela flera äventyr på den här nivån, men de kan vara ganska korta. Försök göra dem olika men inom ramen för världen, på så sätt kommer gruppen lättare fram till vilka passar dem och världen bäst.
Spelledaren noterar resultatet av diskussionen, eftersom det ligger till grund för nästa rangs aktiviteter.

Regler
Grundegenskaper: Varje karaktär har en tärningstyp i varje grundegenskap. Som grund har man en T6, men om man sänker en till T4 kan man höja en anna till T8. Kropp används för alla fysiska manövrar och slag, inklusive strid. Sinne används för alla kunskaps- och upptäckandeslag. Charm används för alla sociala slag, inklusive köpslå, förhandling, övertalning och att bluffa.
Motståndsslag: Många svårigheter är egentligen en kamp mellan två eller flera parter. Dessa situationer löses inte med hjälp av slag mot ett fast värde, istället gör man ett Motståndsslag. Att slå motståndsslag är enkelt, båda parter slår sin tärning som vanligt, den som får högst vinner.
En historias struktur: <kort strukturalistavsnitt>
 
Top