PROMOTION De fallna – Svensk fantasyroman inspirerad av vikingatid och nordisk mytologi

Skymning

Nattens barn
Joined
3 Feb 2020
Messages
106
Tänkte tipsa om min egen fantasyroman "De fallna" som nu finns att köpa på SF-bokhandelns alla butiker och överallt på nätet! Kolla gärna upp den om ni tycker att det verkar intressant!

De fallna är en äventyrsroman, full av intriger, svek, kärlek och hämnd, som utspelar sig i en vikingatida fantasyvärld med djupa rötter i nordisk folktro och mytologi. En värld fylld av ondska, trolldom och farliga varelser.

 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
14,265
Cool! Mer svensk fantasy är alltid bra.

Jag hittar den inte på Ibooks, kommer den dyka upp där?
 

Skymning

Nattens barn
Joined
3 Feb 2020
Messages
106
Jag har fått en fin recension på Bokus :D

"Spännande och välskriven fantasy!
Den här boken överraskade mig positivt. Man vet aldrig med en debutant. Efter 30 sidor var jag fast. Den är spännande och bjuder på riktigt bra karaktärsskildringar och miljöer. Man får följa flera huvudkaraktärer parallellt vilket gör att man inte på något sätt blir uttråkad. Jag gillade spåret med Ulv som allra mest. Man kan riktigt sätta sig in i hur det är att vara han. Relationerna mellan karaktärerna är ofta komplicerade och det blir inte alls som man förväntat sig. För att vara fantasy är det en värld utan allt för mycket monster och varelser, men det finns såklart med. Smaksak vad man tycker om det. Har man läst eller sett Game of Thrones, då lär man tycka om den här. Ett stort plus i kanten är att den har en ordlista och även kartor över den fiktiva världen. Jag fick hem boken i brevlådan för en vecka sedan och det tog inte lång tid förrän jag läst ut den. Ser redan fram emot nästa bok, när nu den kan komma."

 

Skymning

Nattens barn
Joined
3 Feb 2020
Messages
106
Superkul! Verkligen välförtjänt.

Du beskriver världen en hel del på din webbsida - hur mycket av det finns med i boken?
Tack så jättemycket!

Mycket finns med i boken, men innan jag skrev behövde jag en komplett värld att förlägga handlingen i så att allt kändes verklighetstroget och hängde ihop. Därför har jag skapat alla riken, deras ledare, näringar och kopplingar till varandra, och använder sedan det jag behöver när det dyker upp i handlingen. Annat, som varelser, trolldom och helgdagar hittar jag på först när jag behöver.
 

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
865
Location
Göteborg
Nu har jag äntligen beställt boken! Jag är halvvägs genom Tove Janssons Noveller, så det blir perfekt att flika in lite kärv fantasy.

Det är riktigt kul att du har gjort din ”research” av världen tillgänglig på nätet. Jag skulle önska att fler författare gjorde likadant. När jag intervjuade Karin Tidbeck berättade hon att det finns en massiv pärm med material till Amatka - med mycket som aldrig kom med i boken. Den skulle vara rolig att kika i, till exempel : )

Det var väl också så att Larry Niven tyckte att rollspelet Ringworld sammanfattade hans böcker så bra att han i många år rekommenderade den som uppslagsbok för Known Space.
 

Skymning

Nattens barn
Joined
3 Feb 2020
Messages
106
"Jag kan bara lyfta på hatten, fast jag förvisso aldrig använder hatt, till författaren. Ställa mig upp och applådera, vi har fått en ny stjärna på den svenska fantastikhimlen som lyser riktigt starkt."
Håkans Hylla

Första recensionen på ett utskickat recensionsexemplar har kommit. Fantastiskt fina ord. Jag är mållös. Bra också att Håkan påpekar hur svårt det är att nå ut med svensk fantasylitteratur i Sverige. Läs hela recensionen nedan eller på Håkans Hylla!

Detta är författarens debutbok och det är en episk fantasy som riktar sig till vuxna. Det är den första i en påtänkt serie.

Världen som boken utspelar sig i är starkt inspirerad av vikingatiden och den nordiska mytologin. Innan jag började läsa denna så hade jag en stark känsla av att detta skulle vara en bok som föll mig i smaken, jag har sedans barnsben varit svag för den nordiska mytologin med alla de äventyr som de olika gudarna hade för sig. Lägg till att jag även är svag för fantasy och då gärna av det episka slaget. Så frågan var bara att om jag hade för höga förhoppningar på denna bok, eller om den skulle kunna leverera det jag eftersökte.

Det är en riktigt fyllig och mustig bok i alla dess bemärkelser, den är tjock när det kommer till sidantalet, den har ett rikt världsbygge, komplexa och intressanta karaktärer, likaså är det så med språket.

När jag började läsa boken så tog det inte lång innan den hade lyckats få sitt grepp om mig, jag sögs in i detta episka äventyr som boken bjöd på. Det bjuder på ett mörker och en råhet och man känner riktigt att det är en tuff värld att leva i, men allt är kanske inte dystert, det finns ljus och hopp också.

När det kommer till vikingatemat med den nordiska mytologin så känner man verkligen att författaren har en kunskap och intresse i detta som verkligen går på djupet. Han har tagit välkända namn och personer inom mytologin och ändrat lite småsaker på dessa, men han håller sig trogen till grunden när det kommer till deras berättelser från mytologin. Det är små detaljer som gör det så att det verkligen känns att den är inspirerad av vikingatiden. Det finns till exempel en beskrivning hur en bergskedja har skapats som skulle vara tagen direkt, och det kanske den är, från sagorna från den tiden.

Karaktärerna är som sagt riktigt intressanta och komplexa. De är kanske inte rent goda eller för den delen helt onda och den första bilden man får av dem är kanske inte alltid hela bilden, den kan komma att ändra sig under resans gång. Många av karaktärerna utvecklas och växer och det med att de är mera av en gråzon när det kommer till om det är goda eller onda gör att man aldrig vet vad man kan förvänta sig av dem. Detta gör att man gärna vill följa dem och se vad som kommer att hända härnäst.

När det kommer till språket så är det riktigt bra slipat och det flyter på harmoniskt och hjälper verkligen till för att måla upp bilderna i ens huvud. Det tillsammans med världsbygget handlingen gör att det känns som en riktigt bra start på en författares karriär. Jag förutspår en verkligen lysande framtid om författaren fortsätter i detta spår.

Förutom att vara inspirerad av den nordiska mytologin och vikingatiden så gissar jag att det finns författare inom fantasyn som går som starka inspirationskällor, dels skulle jag gissa på George R.R. Martin och Robert Jordan men anar andra namn bland de som skriver episk fantasy. Men jag säger att han enbart är inspirerad av dem och inte att han kopierar dem för jag tycker absolut att han står på egna ben och tillför något intressant till denna genre.

Skulle jag sammanfatta boken i något kort så skulle jag säga att det är Game of Asatron som vi möter hör. Låter kanske lite klichéartat men jag tror att för de insatta inom genren så säger det en hel del av vad man har sig att förvänta sig av denna bok.

Jag kan bara lyfta på hatten, fast jag förvisso aldrig använder hatt, till författaren. Ställa mig upp och applådera, vi har fått en ny stjärna på den svenska fantastikhimlen som lyser riktigt starkt. Detta är jättekul att det finns författare inom genren som levererar så här bra hantverk, med tanke på att det är en riktigt brant uppförsbacke som dessa författare måste kämpa emot då genren inte lyfts fram i Sverige och att man inom litteraturen ser ner på den.

Så gillar man episk fantasy så får man absolut inte missa denna bok, jag ser själv fram emot att få läsa nästa del i denna serie.
 
Last edited:

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
865
Location
Göteborg
Har du övervägt att göra en setting av världen till något befintligt rollspel? Av det jag läst på din hemsida så verkar den intressant.
Jag har puffat lite för att @Skymning åtminstone ska skriva en artikel i Fenix.

Och riktigt kul med recensionen! Grattis. Av det jag läst hittills i boken håller jag med utan förbehåll.
 

Skymning

Nattens barn
Joined
3 Feb 2020
Messages
106
Har du övervägt att göra en setting av världen till något befintligt rollspel? Av det jag läst på din hemsida så verkar den intressant.
Tack! Kul att höra! Ja, jag har haft lite olika funderingar. Kanske en setting till ett befintligt rollspel, eller hellre ett helt nytt rollspel i samarbete med något rollspelsförlag om intresse finns. Under arbetet med bok två växer dessutom materialet med nya varelser, ny alkemi/magi och utveckling av platser, riken etc.
 
Top