Billigt, matigt och gott, på grillen eller annat

hakanlo

Hero
Joined
25 Oct 2008
Messages
976
Location
Södra stockholm
Jag tycker det är bra att grilla kyckling, med fördel i en klotgrill eller grill med lock så att man kan grilla länge på indirekt värme.

En hel kyckling kan vara ganska prisvärt. Marinera med typ vad som helst eller någon rubb. Grilla den endera "sittande" på en öppnad ölburk (beer can chicken) eller skär upp den på framsidan och vik ut den platt och grilla. Det kan ta ganska länge, men jag tycker det är bra att ha en termometer. Typ 75 grader vid benet i en tjock bit.
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
6,002
Har man rök öppnar sig många nya möjligheter också, som bacon och brisket.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,000
Location
Umeå
Ytterligare en grej att rekommendera på grillen med ett gourmetstål eller liknande är pizza! Det kan kräva några försök att få till, men det är väldigt gott. Jag tror att det är röken som bidrar med smak.

(Och se till att göra degen med jäst, och använd inte kavel!)
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,093
Location
Stockholm
Bea lär oss grillens alla möjligheter 23 juni 2022 - Meny | Sveriges Radio
"Grillen är också en ugn och en spis. Det går att koka, steka, röka, grädda bröd och paj. Grillmästaren Bea Hultfeldt berättar om allt från kol till hur man undviker stressen.

- Grillen är ett helt utekök, säger Beatrice, Bea, Hultfeldt.

Hon är kock och styrelseledamot i föreningen Grillfrämjandet. Hon köpte sin första grill 1989, och har idag nio olika grillar. Hon har tävlat i BBQ-VM, och nu senast i juni kom hennes lag, Queens of barbecue, trea i grill-SM.

Bea lär oss att utnyttja grillens alla möjligheter:

  • Hur man väljer kol och briketter
  • Hur mycket kol som behövs
  • Hur kolen tänds
  • Hur kolen placeras
  • Hur man får kolen att brinna i 12 timmar
  • Hur värmen styrs
  • Hur korven blir perfekt
  • Hur man gör grönsaker på ett annat sätt
  • Hur man grillar indirekt
  • Hur maten kan varmhållas"
 

PhilArt

Patafysike Doktor
Joined
19 Sep 2004
Messages
705
Location
Malmö
Så grillsäsongen är här igen! Men med kombon av inflation och vissa tecken på matkreativ utmattning så känner jag inte samma hajp för denne som jag brukar! Jag har i princip grillat genom hela vintern/våren och är nu rätt trött på fläskytterfile i olika former, kyckling, korv och hamburgare. Vi har kört lite flankstek och någon riktig biff, men då vi är sju i familjen så blir det rätt stora hål i plånboken efter att ha utfodrat hela familjen med sådant och ytterligare mer så nu med de rådande prisökningarna på mat i allmänhet. Lägg sedan till att min fru och flera av mina barn är väldigt picky eaters så försvinner sådana enklare saker som kotletter eller karre. Visst, haloumi och portobello hamnar på grillen rätt ofta och det är trevligt.

Samtidigt så vill åtminstone jag ha något med skaplig substans i. Jag vill ha något som ger "bottenmättnad" om ni förstår vad jag menar.

När jag tänker på det så är detta inte bara på grillen faktiskt, det är generellt... Vi roterar i våra matsedlar nötfärs, kyckling, fisk, lite kassler, fläskfileer (vanlig och ytter) och pulled pork. Det börjar kännas väldigt samma med det hela.

Vad kan jag grilla eller laga som är nytt/roligare/bara lite annorlunda och som ger likartad pa-doof i magen som en fläskytterfile gör?
Hel kyckling är nog så mycket bang for the buck du kan få. Testa tex beer can chicken. Kycklinglårfiléer blir ju därtill utmärkt på spett.
 
Last edited:
Top