Presentation Hej, jag heter Peter Johnsson

Peter Johnsson

Veteran
Joined
28 May 2022
Messages
55
Jag kan inte förstå hur det kommer sig att jag först nu registrerat mig på detta forum.

Så mycket intressant att läsa och lära.

Rollspel har varit ett stort intresse för mig sedan 80-talet och att knåpa med regler blev ganska snart en stor del av nöjet.
För många år sedan jobbade jag lite med illustration av rollspel men jag har inte på annat sätt varit inblandad i professionell utveckling eller produktion av spel, utan som de allra flesta experimenterat med spelregler och äventyr för vänkretsen.

Jag ser fram emot att få hjälp att knåda rollspelsidéer till fastare form genom kritik och respons från medlemmar på detta forum!

4B78E548-062F-4F77-9ECE-AAD90ACF783F.jpeg
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,210
Det är inte så att det här är ditt verk? Eller bara en namne kanske?
nedladdning.jpeg.jpg
Välkommen hur som helst
 
Last edited:

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,876
Varmt välkommen!!! Måste erkänna att jag blir lite starstruck här då du gjort några av mina favoritillustrationer till rollspelsprodukter!!! 😊 😍
 

Peter Johnsson

Veteran
Joined
28 May 2022
Messages
55
Omg, nu vill vi ju höra berättelsen bakom den frysande roboten! (Jag älskar den bilden btw)
Den frysande roboten, ja...

När jag fick uppdraget att illustrera Mutant var spelet på ett ganska tidigt stadium i sin utgivning. Det här var också en tid då man inte hade praktiskt tillgängliga textfiler som snabbt och smidigt kunde delas digitalt, utan fotostatkopierade anteckningar som skickades med snigelpost. Därför var materialet jag hade att utgå ifrån lika mycket muntlig beskrivning i telefon som faktiska texter. Äventyren var ofta beskivna i kortfattade översikter som kompletterades med korta citat av scener som skulle illustreras. Dessutom fick jag vägledning av typen: "Det skall vara en hare med automatgevär här", eller: "Teckna typiska Bondbrudar i bikini".
Jag lämnade in skisser med förslag som sedan godkändes eller lämnades åter med förslag på ändringar.

Mutant presenterades för mig som en blanding av Mad Max och ett postapokalyptiskt Ankeborg som utspelar sig i ett framtida Sverige. Därför ville jag att det skulle finnas mörka och makabra undertoner och detaljer som anspelar på svensk (populär)kultur med en inblandning av lite enkel slapstick i Disneystil. Stugan man ser i bakgrunden på Nekropolisomslaget är ju tagen från John Bauers målning av tomtemor som står och längtar till gemenskapen i stugvärmen.
En frysande robot var i linje med lite lättköpt Kalle Anka-humor.
 
Last edited:

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,902
Location
Ludvika
Pics or it didnt happen.
Well, det här är antagligen min personliga favorit (som kanske har fått bli ett magiskt vapen utdelat i en av mina kampanjer, enligt vissa rykten):



Men alla gudinnesvärden är väl värda en titt.

Och jag har hört rykten om vem som ska leverera svärd till kommande House of the Dragon =)

Och så kanske ett eller två mer historiska svärd också ;)
 

Oscar Silferstjerna

Punk på farfars vis
Joined
28 Nov 2006
Messages
2,401
Location
Nirvana
Tack :)
Nordholmia är inte mitt verk.
Jag tror jag gjorde tre Mutantomslag: I reptilmännens klor, Nekropolis & Järnringen, samt omslaget till Kandra för Drakar o Demoner.
I mina ögon är dina Mutant-illustrationer hittills oöverträffade! För mig ÄR de Mutant mer än något annat. Dessa äventyrshäften förgyllde mina tidiga och i övrigt rätt torftiga tonår. Många fantastiska detaljer i illustrationerna! Jag studerade dem noga. Eftersom jag då bodde lite avsides i Småland fick jag bara tag på Mutant-produkter vid mina sällsynta besök i andra delar av landet (bland annat i Halmstad och Stockholm), så det var mycket speciella och lyckliga stunder då jag till slut kunde lägga upp min sparade veckopeng och köpa de åtråvärda häftena från Äventyrsspel. Jag hade dem ofta med mig i skolväskan (en Salomon-ryggsäck), så att jag kunde läsa dem när jag ville. Som vuxen har jag köpt på mig flera inplastade exemplar av äventyren i mint condition.

Apropå bikinibruden på omslaget till Järnringen - jag tycker att det är en fantastisk bild. Gillar särskilt publikvimlet där man som betraktare genast börjar fundera över vilka de olika personerna är. Jag tycker inte att bilden är sexistisk. Däremot humoristisk. Uppfattar den åtminstone idag som en Bond-parodi. Äventyrets författare Karin Fredriksson hade dock tänkt sig något mindre pinuppigt, vill jag minnas. Sannolikt var det inte många av oss unga och huvudsakligen manliga köpare som tänkte som hon.
 
Last edited:

Peter Johnsson

Veteran
Joined
28 May 2022
Messages
55
I mina ögon är dina Mutant-illustrationer hittills oöverträffade! För mig ÄR de Mutant mer än något annat. Dessa äventyrshäften förgyllde mina tidiga och i övrigt rätt torftiga tonår. Många fantastiska detaljer i illustrationerna! Jag studerade dem noga. Eftersom jag då bodde lite avsides i Småland fick jag bara tag på Mutant-produkter vid mina sällsynta besök i andra delar av landet (bland annat i Halmstad och Stockholm), så det var mycket speciella och lyckliga stunder då jag till slut kunde lägga upp min sparade veckopeng och köpa de åtråvärda häftena från Äventyrsspel. Jag hade de ofta med mig i skolväskan (en Salomon-ryggsäck), så att jag kunde läsa dem när jag ville. Som vuxen har jag köpt på mig flera inplastade exemplar av äventyren i mint condition.

Apropå bikinibruden på omslaget till Järnringen - jag tycker att det är en fantastisk bild. Gillar särskilt publikvimlet där man som betraktare genast börjar fundera över vilka de olika personerna är. Jag tycker inte att bilden är sexistisk. Däremot humoristisk. Uppfattar den åtminstone idag som en Bond-parodi. Äventyrets författare Karin Fredriksson hade dock tänkt sig något mindre pinuppigt, vill jag minnas. Sannolikt var det inte många av oss unga och huvudsakligen manliga köpare som tänkte som tänkte som hon.
Så kul att höra om detta!

Järnringenomslaget är definitivt en parodi, men använder sig av tydliga sexistiska teman. (Man kan se mitt karikerade självporträtt i publiken som skeptiskt ser sig över axeln...) För mig kommer den bilden ändå alltid att vara lite skämskudde - det bar emot att teckna den. Alla dessa år senare kan jag bara beklaga att jag aldrig fick prata direkt med författaren utan bara hade förlagets idéer och riktlinjer att gå efter. Som illustratör tycker jag det är ett dåligt utfört uppdrag om man missar författarens intentioner.
-Men man skall väl ha lite sådant i bagaget också, under rubriken ung och dum... :)
 
Top