Rollspel för 13-åring?

pappa

STOCKHOLM KARTELL
Joined
4 Nov 2006
Messages
569
Location
Skogen
(Mörk borg är ju talande nog det spel som varit enklast att få in i min sons spelgrupp, tyvärr går det ju inte att fortsätta med på svenska efter introäventyret.)
Sorry för OT men vad menar du? Varför går det inte att fortsätta spela efter introäventyret?
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,513
Kan inte 13-åringar engelska?
Det är väl tänkbart att det finns trettonåringar som, i likhet med vissa medelålders män, tycker att det är mycket jobbigare att läsa, skriva och prata engelska än svenska.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,181
Sorry för OT men vad menar du? Varför går det inte att fortsätta spela efter introäventyret?
Ja, det påståendet är kanske lite ryckt ur sitt sammanhang av mig där men som du ser i listan i post #79 var grundkravet i just min kontext att spelet och dess material skulle vara på svenska, så givet det är Mörk borg svårt att fortsätta med. (Med det finstilta tillägget att man inte heller ska behöva göra egna äventyr/äventyrsplatser.)
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,181
Det är väl tänkbart att det finns trettonåringar som, i likhet med vissa medelålders män, tycker att det är mycket jobbigare att läsa, skriva och prata engelska än svenska.
Det är ju ett intressant sidospår. Jag vet inte hur bra engelska den åldersgruppen kan i allmänhet, men skulle gissa på att deras hörförståelse är ganska mycket bättre än deras förmåga att ta sill sig skriven text. Kanske vet forumets lärare det bättre?

I min sons grupp (de är 12 år) kändes engelska spel inte som ett alternativ. Inte för att de nödvändigtvis är dåliga på det (några av dem läser t.ex. ibland skönlitteratur på engelska) utan dels för att jag inte har koll på allas nivå och inte ville pusha för ett spel som exkluderade någon, dels för att de visade stort intresse för att spela men svalt intresse för att läsa på och då ville jag inte öka tröskeln genom att lyfta fram ett spel som inte var på svenska.
 
Last edited:

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,815
Jag tror angående engelska spel för 13-åringar, att det finns två problem med detta. För det första, och detta är anekdotiskt, så verkar det redan finnas en barriär för många i den åldern att över huvud taget öppna en bok, mycket mer än det var när vi var i den åldern. Böcker ses helt enkelt som dötråkiga (och detta har inte bara med internet att göra, utan är delvis vi lärares fel. Alla klassuppsättningar till böcker i skolorna är skittråkiga! Hade de böckerna varit min introduktion till läsning hade jag också hatat böcker). Jag tror att när böcker redan ses som tråkiga, när det redan finns en barriär där, så blir det extra svårare att öppna boken om den dessutom är på engelska.

Men för det andra, även om vissa barn i den åldern inte har något problem med att läsa böcker på engelska så kräver ju rollspel att det är en hel spelgrupp som engagerar sig. Säg att vi har ett kompisgäng med fem ungar i 13-årsåldern. En av dem får ett rollspel och vill spela med sina vänner. Det räcker ju med att en av dessa fem tycker att det är trist och svårt med engelska för att allt ska läggas ner och man hittar på något annat ihop istället.

Så av dessa anledningar tycker jag inte att engelska är någon bra idé för 13-åringar. Eller i alla fall inte som första introduktion till rollspel. Om de sedan har testat spel på svenska och tycker det är jätteroligt och vill fortsätta spela så torde det inte var några problem att fortsätta spela på engelska. Men innan de ens öppnat en rollspelsbok, innan de ens kanske förstår vad rollspel är, då tror jag att ett spel på svenska underlättar.
 
Top