Kryddning?

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,536
Location
Slätta
Jag suger på kryddor... Som min kollega Aamir ofta påpekar så finns det tydligen fler kryddor än vitpeppar...

Så vilka kryddor passar bra till vad? Vad är er go-to-krydda för kött, kyckling, fisk? Vilka rätter lyfts av vilka kryddor?
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,536
Jag är förtjust i curry. Använder även en hel del ingefära, koriander och spiskummin. Ofta blir det smakrika (men inte för den skull direkt starka) vegetariska grytor.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,999
Location
Umeå
Salt och peppar. Provsmaka alltid före och efter att du tillsätter krydda. När man är ovan så provsmaka ofta. Låt andra provsmaka. När man känner att man sätter grunden så testa med andra kryddor (googla den rätt du tänker göra för att hitta olika förslag på kryddning).
 

RasmusL

Champion
Joined
15 Jan 2012
Messages
9,600
Location
Stockholm
Just nu är min favoritsallad (inte så smal men det är ju ok när en tränar :) ) fänkål, äpple, salladslök, majonnäs, citron, olja salt. Citron, salt och majo alltså, awesome.

Rökt fisk blandat med färskost, citron, pepparrot och salt är också kanon. Tror jag kan parafrasera Jamie Oliver något i stil med att om det ska vara surt eller salt så snåla inte, det ska vara kaxigt åt något av hållen.

Kummin, koriander, gurkmeja, kanel är ju också en enkel gryt-kryddning, gärna med lite katrinplommon, grönsaker och kött.

Annars enkelt: dill till fisk och potatis, soja och ostronsås och vitlök och bakpulver till kyckling med cashewnötter, röd currypasta och socker och salt till en curry, smör och salt och peppar till en köttbit (salta kvällen innan och ställ i kylen är najs).

Det är just nu mina favoriter och lätta att mixa och matcha. Passar det till fänkål så passar det kanske till broccoli och blomkål? Byta curryfärg, hur påverkar det, kanske mer/mindre av något? Ogillar själv att jobba efter recept så provar mig fram, med åtminstone halvhyfsat resultat som regel.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,900
Location
Ludvika
Jag växlar mellan svartpeppar och vitpeppar på typ allt, som bas. Sen beror det lite på vilken typ av mat jag vill ha.

Spiskummin och chilipulver är standard för både mexikansk- och mellanösterninspirerad mat, oavsett typ av kött.

Bara currypulver kommer man långt med.

En ny favorit för mig är timjan och salvia till kyckling.

Paprikapulver är gott för en mer östeuropeisk touche. Jag föredrar den starka varianten om jag kan få tag på den, och rökt paprikapulver är också gott.

Jag brukar kolla på matlagningsprogram och läsa recept just för att se vilka kryddkombinationer de använder. Resten kan jag få fason på själv, men just kryddblandningar kan vara svårt att hitta på/identifiera själv =)
 
  • Like
Reactions: Ram

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Du klarar dig ganska långt med standardgrejer som svart/vipeppar ,salt ,citronpeppar, curry, oregano , timjan , vitlökspulver , paprikapulver ,chilipulver/cayennepeppar om du vill ha lite hetta i maten .

Sedan finns det ju färdiga kryddblandningat att köpa så som pommesfriteskrydda, fiskkrydda, kycklingkrydda,salladskrydda osv osv
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,442
Location
Helsingborg
Håller med @Dr_Dängrot (som är utbildad kock).

Jag har väl ungefär 20 olika kryddor, peppar/chili och örter. Känner på lukten om kryddorna passar ihop.

Chili + svartpeppar skapar köttsmak. Exempelvis om du steker krossade tomater och kokta röda linser tillsammans. Smakar som köttfärs.

Salt + (någon) peppar + paprikapulver brukar vara min grund med kött. Därtill lägger jag till antingen chili/cayennepeppar, curry, vitlökspeppar, gurkmeja, spiskummin. koriander, muskotnöt och sedan en valfri ört, som oregano/pizzakrydda, timjan, rosmarin, mejram. dragoon. Väljer kombinationer efter vad jag är sugen på för tillfället.

Jag är galen i Knorrs kött- och grillkrydda. Har den i, i princip, allt och använder den istället för salt.

---

Börja följa recept på saker du redan kan så får du idéer på hur du ska använda kryddor. Lukta på kryddorna innan du sätter i dem. Smaka lätt på dem.

Köp enbart märkena Santa Maria eller Knorr. Kockens (på Willys, exempelvis) smakar ingenting.
 
Last edited:

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,871
Jag är inte så mycket gör kryddor förutom salt och peppar, men min fru har cayennepeppar på typ allt och tycker att det är ett vinnande koncept.
 

luddwig

Lawful evil
Joined
30 Jan 2013
Messages
5,536
Jag vill lägga till en sak: buljongtärningar. Ger en fyllig bassmak. Två grönsaksbuljongtärningar i en soppa eller en köttbuljongtärning i köttfärssås blir kanon.
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Jag vill lägga till en sak: buljongtärningar. Ger en fyllig bassmak. Två grönsaksbuljongtärningar i en soppa eller en köttbuljongtärning i köttfärssås blir kanon.
Det är även gott att slänga ned en buljongtärning eller två i riset medans det sjuder.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,442
Location
Helsingborg
Ska väl nämnas att det finns smakförstärkare också.

Salt fungerar som en sådan, fettet i grädde och ost likaså, men det går även att gå asiatiskt och köra vinäger (i kombo med soja och lite socker).
 
  • Like
Reactions: Ram

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,418
Jag suger på kryddor... Som min kollega Aamir ofta påpekar så finns det tydligen fler kryddor än vitpeppar...

Så vilka kryddor passar bra till vad? Vad är er go-to-krydda för kött, kyckling, fisk? Vilka rätter lyfts av vilka kryddor?
Men herregud, det beror ju helt på vad man ska äta, vad man ska ha till, och en massa annat.

ska jag (grill-)steka eller grilla en halvbra bit kött (typ en flanka, eller en bit entrecote) och inte har fått en bättre idé så gnuggar jag dem med krossade korianderfrön, cayenne och salt innan. Annars är ju honung och chili en bra grej.

För fisk är det ofta ganska enkelt, salt och vitpeppar om den ångas tex, men med mer smak i röra/sås till då. Eller så får den kanske gå i ugnen med sesam, soja, och med lite chilimajonäs till när den kommer ut.

Men seriöst. Om du är osäker på kryddor så krydda proteinet ganska basic och börja experimentera med röror/såser du har som tillbehör istället. Igår gjorde jag en med en hel del chili, 3 sorters lök och MSG tillexempel. Eller en med chili, bönor, och lite annat bra.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
16,972
Location
Ereb Altor
Salt & peppar. Aldrig grillkrydda. Det är det värsta som finns och det dör 100 000 hundvalpar varje gång någon använder det.

Men bra råvaror har ofta massor av smak. Salt är smakförstärkare. Alla kryddor ska ha ett syfte. Sött kan ta ut syrligt ex.

Jag kryddar inte speciellt mycket. Men när jag gör det använder jag aldrig kryddblandningar. Eller grillkrydda.

Mitt tips är istället att hitta en bra kokbok som är hyfsat nischad och ta det därifrån. Alla kulturers kök hanterar kryddor olika.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,654
Location
Värnhem, Malmö
Kryddblandningar har sitt syfte. Om du är oerfaren på kryddor så kan de vara bra att ta hjälp av något som faktiskt är etablerat som kryddor som passar bra ihop. Garam masala, femkryddepulver, ras el hanout... som Måns poängterar har alla kulturers kök olika hantering av kryddor, men detta innebär faktiskt också rätt ofta färdiga kryddblandningar.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,689
Location
Göteborg
Jag köpte timjan för ett tag sedan och häller i det när jag lagar mat. Har inte märkt att det smakar något, men jag inbillar mig att det är nyttigt?
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,654
Location
Värnhem, Malmö
Det som dock är viktigt att tänka på är vad du gör med kryddorna. Många smakämnen är fettlösliga, så om du gör till exempel en gryta ska du i regel slänga i kryddorna när du försteker saker, så att deras smak kommer ut maximalt. Om du slänger i kryddorna när du tillsatt vatten kommer de inte riktigt till sin rätt.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,181
Location
Borås, Sverige
De kryddor jag använder mest...

Svartpeppar (rikligt av det i många rätter), Salt, cayennepeppar (på popcorn tillsammans med salt), italiensk grönsakskrydda (som pålägg på knäckebröd och i sallader), Knorrs grönsakskrydda. Vill jag ha lite pseudo-asiatiskt så i med ingefära och soya, och färsk chili + vitlök (och ibland även lite kanel för sötman).

I sallader så vill du nog gärna ha färska örtkryddor. Basilika är alltid bra på pasta.
 
Top