Kamerafilter vs. illustrationer

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,260
Location
Kullavik
Sprang av en händelse på filterfunktionen i Iphones kamera-app och blev fascinerad av bläck- och serietidningsfiltren. Det här har säkert funnits väldigt länge, men vid en första titt så kändes det här så bra att jag funderar på om man skulle kunna använda det som illustrationer i t.ex. ett äventyr? Är det någon som har erfarenhet av att de används så? Ser de inte tillräckligt bra ut (om man nu tänker sig den här väldigt enkla bläck-stilen t.ex.) ?
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,379
Location
Helsingborg
Det finns rätt balla program som läser in video och konverterar dem till serierutor. Då slipper man tänka på komposition utan låter appen slumpa fram bilder tills man är nöjd med någonting.

Googles Storyboard är en sådan. Här är en gammal video jag tog vid jul i min gamla lägenhet när jag lekte med AR-funktionen på android-telefonen. Just att kombinera Storyboard med AR-modeller öppnar upp för ett helt nytt fält av möjligheter.

Annars vet jag folk som testat att foto dockor i olika kompositioner och sedan köra dem genom telefon-filter.

Storyboard_210530_145801.jpgStoryboard_210530_145823.jpgStoryboard_210530_150352.jpg
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,619
Location
Göteborg
Såhär t.ex. "Det mystiska gamla huset" ..
View attachment 6402
Den där ser ju helt okej ut, tills man öppnar upp den och ser den på nära håll. Så jag skulle säga att om du tar bilder med hög upplösning, kör dem genom filtret och sedan visar dem i ganska liten storlek, så funkar det. AI börjar ju göra sådana här saker riktigt väl. Kolla upp "AI style transfer".
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,260
Location
Kullavik
Sorry för spam i den här tråden, men jag tyckte flera av dessa blev riktigt coola som "tecknade".
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,481
Location
Rissne
Överlag tycker jag att alla dessa funkar jättebra i miniatyrformat – när man tar upp dem som stora bilder blir det plötsligt jätteuppenbart att de inte är ritade – illusionen brister, så att säga. Men som Genesis är inne på så kan man ju helt enkelt visa upp dem i liten storlek.
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,260
Location
Kullavik
när man tar upp dem som stora bilder blir det plötsligt jätteuppenbart att de inte är ritade – illusionen brister, så att säga.
Funderar på vad det är som gör att de inte ser ritade ut. Tänker att t.ex. växtligheten ser lite samma ut på många ställen. Speciellt "väggprydnaden" tycker jag personligen blev riktigt bra.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,619
Location
Göteborg
Funderar på vad det är som gör att de inte ser ritade ut. Tänker att t.ex. växtligheten ser lite samma ut på många ställen.
Det är när linjerna i bilden inte stämmer överens med vad vi tänker på som konturer i verkligheten. Titta till exempel på vindsfönstret i ödegården. Ingen skulle rita ett fönster på detta sätt. Växtligheten är också sådan, som du säger. Slumpmässiga linjer som inte bildar blad eller något annat man kan känna igen. Men i liten storlek försvinner dessa detaljer.

Det skulle nog också gå att använda dem som bas och jobba vidare med dem lite, men då försvinner ju lättheten i det.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,481
Location
Rissne
Funderar på vad det är som gör att de inte ser ritade ut.
Linjetjockleken varierar på ett sätt som inte känns naturligt alls.
Det finns problem med upprepande, märkliga "penseldrag", t.ex. på väggen bredvid väggprydnaden.
Saker en människa antagligen målat rakt ges ganska mjuka hörn – se t.ex. fönstren på ödegården.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,817
Att bilderna inte är riktiga illustrationer tycker jag är väldigt tydligt, men håller med @ceruleanfive i att detta inte alls behöver vara ett problem. Så länge du får fram stämningsfulla bilder så kan de ju lika gärna vara redigerade fotografier 🙂👍
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,992
Location
Umeå
Väggprydnaden och pianot tyckte jag blev bra, och det går kanske att redigera bilderna i efterhand för att ta bort sådant som ser konstigt ut?
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,260
Location
Kullavik
Behöver man lura folk att de är riktiga illustrationer? Kan man inte nöja sig med att de ser ut som de gör och att det eventuellt förmedlar stämningen mer rätt än ett fotografi hade gjort?
Du har såklart helt rätt. Tanken är ju inte att försöka lura betraktaren utan att visa på ett sätt som kanske är good enough för att visualisera en text för t.ex. ett rollspelsscenario. Jag ser också en möjlighet att man skulle kunna lägga filtret för att snabbt och enkelt skapa handout-bilder på SLP:s, Platser, Prylar etc. (som ändå ser enhetligt ut).
 
Top