Vad har rollspelsmakare för jobb/utbildning?

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,643
Location
Värnhem, Malmö
Att vissa jobb är vanligare än andra bland folk som skriver rollspel är, misstänker jag, inte en känsla jag är ensam om. Ni som skriver/har skrivit rollspel, vad har ni för bakgrund i fråga om utbildning och yrke? Har denna varit till någon nytta i rollspelsskapandet?
 

ceruleanfive

Bläckfisk
Joined
23 Feb 2017
Messages
2,711
Location
Eskilstuna
Jag har en kandidat i ljud- och musikproduktion, och en kandidat i informationsdesign med textinriktning. Jag har tidigare jobbat som grafisk formgivare, webbdesigner, copywriter, redaktör, korrekturläsare, och sushikock. Främst har jag varit frilansare och drivit eget företag. Numera jobbar jag som verksamhetsutvecklare inom folkbildning.

Ljud- och musikproduktionen kommer nog inte direkt till användning. Formgivning och textarbete har jag av förklarliga skäl desto mer nytta av. Att driva företag har säkerligen också varit nyttigt. Att vara sushikock… kanske gjorde mig lite extra detaljsinne, vad vet jag.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,616
Location
Göteborg
Jag har bakgrund som mekanikingenjör. Just nu jobbar jag med utbildning av mekingenjöriska ämnen för mekingenjörer på företag. Tror inte att det har varit mig till någon nytta i rollspelsmakandet.

EDIT: Däremot tog jag tjänstledigt i ett år och bodde i Kina, utan att jobba. Det har jag haft nytta av!
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,479
Location
Rissne
Jag är gymnasielärare i framför allt programmering, och för mig återkommer ju exakt samma systematiska projekt- och problemlösningstänk i både programmering, läraryrket och rollspelsmakande. Jag tycker att jag definitivt tar med mig lärdomar om planering, struktur och annat mellan mina olika aktiviteter.

För mig är de nog i princip bara olika facetter av samma grundaktivitet, som väl är något slags projektledning tänker jag mig.

Pratar man yrkesspecifika kunskaper så finns väl även där en växelverkan. Jag har med åren blivit bättre på att förklara saker för folk som inte kan dem, dela upp stora kunskapsområden i mindre bitar, hitta vettiga dependency-kedjor (för att förstå D måste man först förstå C, för att förstå C måste man först förstå A och B…) och sånt i mitt yrke. Jag vet inte om det återspeglas i mina rollspelstexter men jag försöker tänka på det och upplever absolut att mina lärar-skills är användbara där.
 

Franz

Things aren't different. Things are things.
Joined
4 Dec 2010
Messages
5,815
Jag är gymnasielärare i svenska och historia. Men jag började skriva rollspelsrelaterade grejer långt innan jag bestämde yrkesinriktning.
 

terje

xenomorf mystiker
Joined
21 Jan 2001
Messages
1,623
Location
Demokratiska Republiken Latveria
Jag har en magister i biblioteks- och informationsvetenskap. Har också läst upp till D i idéhistoria.

Arbetar som bibliotekarie på ett integrerat folk- och skolbibliotek. Har haft viss nytta av hobbyn i jobbet (arrangerat rollspel som aktivitet på biblioteket) men kan inte komma ihåg när det motsatta hänt.

Edit: Har gjort mig skyldig till Tellus, Sägen, Legend, Svärd & Svartkonst, Dött Kött, City of Light City of Shadows samt bidragit till Itras by Menagerie.
 
Last edited:

Bolongo

Herr Doktor
Joined
6 Apr 2013
Messages
4,070
Location
Göteborg
FD Idé- och lärdomshistoria + Gymnasielärarexamen
Har varit journalist/redaktör på spel/film-tidningar.
Är nu lärare - mest på gymnasiet, lite på högstadiet.

Min långa studietid, och perioder av arbetslöshet, har ju varit bra för hobbyn på så vis att jag haft mycket fritid att ägna åt den. :p
En vana att både konsumera och producera text i ett högt tempo har också hjälpt till.
 
Top