Ni som inte spelat mer än 50% av er samling varför?

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,182
Jag kom på en till:

6. Inköpet är inget spel utan ett tillbehör. En försvarlig del av i alla fall min hylla utgör av supplement till spel. De kanske inte alltid används jättemycket och alla äventyren blir inte spelade även om spelet spelas mycket. Hur räknar vi dem? De tar ju lika mycket plats och samlar lika mycket dam (om inte mer).
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Jag kom på en till:

6. Inköpet är inget spel utan ett tillbehör. En försvarlig del av i alla fall min hylla utgör av supplement till spel. De kanske inte alltid används jättemycket och alla äventyren blir inte spelade även om spelet spelas mycket. Hur räknar vi dem? De tar ju lika mycket plats och samlar lika mycket dam (om inte mer).
Det är ju iofs en poäng , jag har ju även jag en del supplement och äventyr som kanske blivit använt 4-5 gånger och sedan aldrig mer 🤔
 

MangeW

Veteran
Joined
25 Sep 2020
Messages
44
Nu har inte jag en jättestor samling rollspel men har ändå hunnit köpa ett par jag inte spelat. Målet är såklart att spela dem men vet också (som många andra redan sagt) att tidsbristen är stor och att det finns en överhängande risk att de inte blir spelade. MEN för mig är det likvärdigt att läsa ett rollspel som att läsa en roman. Underhållningsvärdet är lika stort. Om inte ännu större. Så jag ser det inte som en dålig investering bara för att de inte spelas.
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,308
Location
Enköping
Av mina 71 spel har jag spelat 29 så tydligen kvalar jag in.

Förutom några få kvalar resten in på att jag inte hunnit till dem än. Jag vill spela klart äventyr och kampanjer som jag startat. Övriga är stödköp, eller spel som verkade intressanta men som efter läsning inte passar mig.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,370
Location
Stockholm
Jag samlade på rollspel förut, så jag ville ha så kompletta utgåvor som möjligt. Numera gäller det "bara" Warhammer Fantasy Roleplay.

Sen var det en psykologisk grej tror jag under en tid när jag gick in på SF-bokhandeln och shoppade för att få lite kul i tillvaron. Jag shoppade mig "lycklig" för en liten stund.

Sen har jag fått en hel del spel också, typ nästan hela min Äventyrsspels-samling fick jag av Ä-spel när jag skrev för dem.

Och sen är det som Gurgeh säger, att det ett tag var ett mål att ha ett rejält rollspelsbibliotek så att jag kunde slå upp saker och kolla olika grejer.

Just ja, om jag hittar ett asbilligt rollspel på loppis, så köper jag det oavsett vad det är för att det är billigt. För att utöka biblioteket.
 

w176

Förlorad dotter
Joined
27 Dec 2001
Messages
3,618
Location
Umeå, Västerbotten
För att jag vill. Superenkelt.

Jag gillar rollspel. Jag köper rollspel.

När jag väl köpt dom gör jag vad hag vill med dom. Spelar, läser, bläddrar i, har i samlingen, uppskattar bilderna osv.

Enda nöjet/bruket är inte att spela dom.

Och för att citera köpa/spela tråden:

Jag drar en paralell till lajvhobbyn som har en annan syn på böcker. Det ges ut lajvantologi och senario böcker där syftet är att hjälpa folk spela och sätta upp specifila lajv, men den typen av böcker är en minoritet.

Det mesta böcker som ges ut om lajv har som syfte att dokumentera, diskutera, förmedla kunskap och inspirera.

Det är den aynen jag har på rollspelsböcker med. De är lika mycket för dokumentera, diskutera, förmedla kunskap och inspirera som för att spelas.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
3,177
Location
Borås, Sverige
I en del fall, har jag köpt saker för att jag tycker det verkar som ett kul koncept som skall stödjas, även om jag inte räknar med att få spela det i min nuvarande grupp. Att jag inte får spela dem beror då bland annat på att spelet inte passar gruppen, eller att vi är upptagna med massa andra kampanjer. Vi spelar ändå varannan fredag och söndag, och har flertal kampanjer i aktivt/tillfälligt vilande-stadie.

Sedan har jag ju exempelvis skaffat ett ex i tryckt form av alla saker jag korrläst (undantaget ett par äventyr som publicerats i Fenix), då det är kul att se sitt namn i tryck, även om en del av de spelen är saker jag inte är det minsta intresserad av att spela. Och ja det hör definitivt till undantaget att jag fått ett ex av proukten (kan räknas på ena handens fingrar).
 

afUttermark

Swashbuckler
Joined
17 Oct 2011
Messages
1,987
Jag köper rollspel för att jag vill läsa dom. Jag har ca 10 - 15 spelmöten på ett år med tanke på att jag Just nu inte spelleder så får skulle jag inte behöva köpa något rollspel i år. Men är ganska säker på att jag kommer göra det ändå.
 

McKatla

Utan titel
Joined
2 Aug 2010
Messages
1,018
Att spela är så klart kul, men alls inget krav för köp. I princip köper jag allt som kommer ut på svenska (mitt föredragna språk) på pdf (mitt fördragna format), inte minst för att stödja alla underbara rollspelskreatörer. Jag har bokstavligen hundratals ospelade rollspel, och det stressar mig absolut ingenting. Och är inget jag på något sätt ångrar, även om en försvarlig del av mina inkomster genom åren gått till rollspel. Det har det varit värt. Varför då? Jo, av två skäl:

1) Jag gillar att läsa rollspel helt enkelt, och det gäller såväl regler, världar och äventyr. Jag kan lika gärna sätta mig med ett rollspel på kvällen som med en skönlitterär bok eller en film/TV-serie. Det ger ofta lika mycket, men har en lägre tröskel (för mig).
2) Jag köper för att jag är nyfiken på vad spelet kan ge. En del spelar jag, ännu oftare lånar jag till andra spel (ett äventyr från en genre kan fungera som ett urkul äventyr i ett helt annat spel och genre!). Men inte minst inspirerar olika regellösningar eller världsdetaljer mig i de rollspel jag själv skriver och leder för min grupp.

Men att jag köper en massa rollspel betyder inte att huset svämmar över av dem. Pdf går ju inte att sälja vidare, men fysiska spel jag läst och inte kommer att spela säljer jag av. Kvar är mindre än en hyllmeter. Det är de spel jag spelar eller kommer att spela framöver. Inget annat. Men den externa hårdisken har många hundra spel. Och numera köper jag nästan bara pdf. Om jag då inser att jag vill spela (och inte bara läsa eller låna lite ur) köper jag boken fysiskt också. Det innebär att samlingen (den fysiska!) växer mycket långsamt numer.
 
Joined
17 May 2000
Messages
1,300
...
Man känner att 10 spelmöten var tillräckligt. Kostade då boken 300:- / (10 * 4h) = 7,5 kr/h så är jag mer än nöjd.

Andra spel som Järn som var ganska billigt och som genererat mer än 100h spel och fortfarande håller för oss, ligger på under 1 kr/h och ...
Dividera även detta med antalet spelare om man ska jämföra med exempelvis att gå på bio eller andra nöjen med inträde.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,479
Location
Rissne
För mig verkar det helt vansinnigt om folk köper på sig 100+ rollspel men bara spelat 20-30% av dom spelen och låter resten av spelen ligga och samla damm och mer eller mindre endast kostat pengar till igen nytta..

det kommer sig nog ifrån att jag är uppfostrad att man köper inte saker man inte har bruk för .
Well, för mig är inte "bruket" i rollspelsböcker att de spelas, utan i att de inspirerar. Mina GURPS-böcker till exempel fungerar som rätt välfungerande uppslagsverk för allehanda tidsåldrar, universum, teknologier och annat.


Det här med att "spela köpe-spel" är något jag huvudsakligen sysslade med i början av min bana som rollspelare. De första staplande åren. Sedan dess har det mestadels blivit hemmabyggen – inspirerade och informerade av läsning av de rollspel jag äger.

Sedan tror jag absolut att det finns många som skulle tycka att jag nog inte spelat ens de av mina spel jag spelat – jag är ju helt ointresserad av regelsystem och tycker att typ alla regelsystem som finns är alldeles för krångliga. Så även när jag spelar något Call of Cthulhu-äventyr så gör jag det ju inte med CoC-reglerna. Skulle jag spelleda Coriolis skulle det nog inte heller bli med originalreglerna. För vissa betyder det att jag "inte spelar Coriolis" även om jag kör den officiella kampanjen i den officiella kampanjvärlden.


Så sammanfattningsvis: Jag köper rollspelsböcker lite som jag köper andra böcker: För att läsa och inspireras av, och i nån mån ha som referens- och uppslagsverk.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,562
Sen var det en psykologisk grej tror jag under en tid när jag gick in på SF-bokhandeln och shoppade för att få lite kul i tillvaron. Jag shoppade mig "lycklig" för en liten stund.
Jag har en variant på det temat, men numera gäller den mest brädspel. När vi är i huvudkommunen så passar vi på att titta in på SFBok och Dragons Lair, och eftersom vi inte är så ofta i huvudkommunen, så vill man ju inte gå tomhänt därifrån, så även om man inte hittar något jätteintressant så köper man ett par spel som är "minst ointressanta". Det sagt, vi har upptäckt en hel del bra spel som vi köpt så, men också en del rätt kass spel.
 

Rangertheman

Swashbuckler
Joined
15 Dec 2015
Messages
3,060
Säger som många andra här: för att det är kul med rollspel :) Visserligen säljer jag av en del ospelade rollspel ibland och jag har blivit mer restriktiv i mina köp, men jag har inget dåligt samvete alls för ospelade rollspel. Det har varit kul att läsa dem och de pryder bokhyllan.
 
Top