Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Snabb regelfråga om två olika vapen samtidigt.

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Bifur, 21 April 2018, 14.52
11 responses
291 visningar
0 gillar
Bifur
av Bifur
 
Skapad av Kraetyz, Igår, 12.51
11 responses
220 visningar
0 gillar
Kraetyz
av Kraetyz
 
Skapad av Xanxerxes, Idag, 14.28
0 responses
15 visningar
2 gillar
Xanxerxes  
Skapad av Lerius Doman, 23 May 2018, 23.57
12 responses
223 visningar
1 gillar
Genesis
av Genesis
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 15.24
14 responses
338 visningar
3 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av krank, 22 May 2018, 06.30
4 responses
149 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av zonk, Igår, 21.23
6 responses
76 visningar
0 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av Evokee, 30 April 2018, 19.00
6 responses
226 visningar
1 gillar
Hainen
av Hainen
 
Skapad av God45, Igår, 08.08
13 responses
300 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av hällengaming, Igår, 16.17
0 responses
64 visningar
4 gillar
hällengaming  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Snabb regelfråga om två olika vapen samtidigt.

  Eftersom vi håller på med ett par nya westerngubbar har frågan om två vapen dykt upp. En spelare är på väg att göra en kavallerist med sabel och revolver i varsin hand, så frågan är hur man hanterar detta i strid. Har bläddrat fram och tillbaka i böckerna men hittar inget konkret.

 • #2
  Det finns i reglerna, du kan inte skjuta i närstrid och inte sabla i avståndstrid. Koordination är färdigheten för att använda ett vapen i fel hand. Vad vill din spelare ha ut av 2 vapen? fler attacker?

  Närstrid är ett helt subsystem, men tror inte det finns regler för att fäktas och skjuta samtidigt,

  Kommentera


  • #3
   Jag har aldrig testat Western, men rent logiskt tänker jag att det knappt borde vara möjligt att använda närstridsvapen och avståndsvapen samtidigt? Däremot är det ju viss fördel att slippa dra ett nytt vapen om en motståndare dyker upp på annat avstånd. Vapnet i avighanden lär man ju dock normalt vara lite sämre på att använda.

   Kommentera


   • #4
    Så här säger reglerna:
    "Om du har ett skjutvapen i varje hand är du lika snabb med båda händerna, så du kan till exempel skjuta
    ett skott med vardera revolvern varje Handling.Det är dock svårare att träffa, hur mycket svårare
    beror på vilken Färdighetsnivå du har i Koordination.
    "

    Finns mer på sidan 34 i regler (kan vara annat sidnummer eftersom jag tar från PDF:en) under rubriken flera attacker på en handlingsomgång.

    Hoppas det hjälper.

    Kommentera


    • #5
     Kan inget om reglarna i western. men logiskt sett borde det gå att använda både sabel och pistol samtidigt. självklart kan du inte använda sabel på avstånd men i närstrid bör det inte finnas något som hindrar att du hugger med ena handen och skjuter med den andra.

     Från det skjutvapen, pistoler i detta fall började bli vanliga så var kombinationen pistol och sabel (svärd) en ganska vanlig kombination. under stor del v 1800 talet och till och med en bra bit in på 1900 talet. Pistol kund användas till att skjuta med, till och med för att parera. speciell medan det var en skotts eller möjligtvis två skotts (dubbel pipig) pistoler användes de även som klubba när man hade förbrukat skottet/skotten. man vände på den höll i pipan för att få en improviserad liten klubba. Vanligaste var sabel i höger hand pistol i vänster hand

     För att skjuta i närstrid samtidigt som man använder sabel bör väl ge svårighets ökning. men finns ju inget som logiskt sett hindrar dig från att tex hugga mot en och skjuta mot samma person eller till och med en annan samtidigt. eller parera med sabel och skjuta med pistolen samtidigt. eller i även om inte exakt samtidigt så tillräckligt tätt inpå att det går i samma handling

     kan dock inte säga exakt hur detta fungerar i western. men färdighetsnivån i koordination bör ju påverka. Eftersom det ju bör vara svårare. detta är ju fallet i alla eller nästan alla "dubbla" handlingar/attacker. Finns inga exakta regler bör det väl komma fram till något med utgång för reglerna gällande två pistoler. Skjuta personen du är så nära att du kan attackera med sablen eller parera en attack från bör ju vara lättare att skjuta än om man samtidigt som man använder sabel skjuter på en på avstånd

     Kommentera


     • #6
      Se officiellt svar i denna tråd: http://www.rollspel.nu/forum/specifi...2895#post62895

      Sammanfattning:
      1. Avståndsstrid i Närstrid. ”Att skjuta i närstrid”
      • Du får -5 när du försöker dra ett vapen under pågående närstrid.
      • Medan du drar vapen kan du inte vara Offensiv, utan bara Defensiv.
      • Om du inte vinner över Initiativet denna Handlingsomgång misslyckas du med att dra, du måste helt enkelt lägga mer av din kraft på att försvara dig så du kommer inte åt att dra.
      • Om du vinner över Initiativet har du lyckats dra ditt vapen, och kan då välja att avfyra revolvern istället för att fortsätta närstrid. Då är det bara motståndare med Specialiseringarna Kontring eller Ripost som kan attackera dig i Närstrid trots att du har dragit vapen (nästa Handling de får ju ta till Offensiva Manövrar även då de inte har Initiativet).
      • I annat fall har du en Handling på dig att använda ditt nyss dragna vapen, innan person som attackerar i Närstrid får en ny chans att attackera dig genom att inleda en ny Närstrid.
      • När du försöker skjuta under pågående Närstrid får du avdrag för Samtidiga Handling både då du skjuter och då du försöker värja dig mot din motståndares närstridsattack under tiden.
      Inkognitos Husregel:
      • Gevär: Kan inte användas på närmare avstånd än Närstrid-Medel (och då med -10 ? På Närstrid-Lång blir det -5)
      • Revolver: Får användas på avstånd Närstrid-Kort, men med -10. På avståndet Närstrid-Medel får man -5, men på Närstrid-Lång blir det inga modifikationer.
      Last edited by Inkognito; 05 July 2017, 13.23.

      Kommentera


      • #7
       Det är ju, rent historiskt, inte konstigt med sabel+pistol. Så det är ju spännande att någon kör historisk strid ^^

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen skrivet av Inkognito Visa inlägg
        [*]Om du vinner över Initiativet har du lyckats dra ditt vapen, och kan då välja att avfyra revolvern istället för att fortsätta närstrid. Då är det bara motståndare med Specialiseringarna Kontring eller Ripost som kan attackera dig i Närstrid trots att du har dragit vapen (nästa Handling de får ju ta till Offensiva Manövrar även då de inte har Initiativet).[*]I annat fall har du en Handling på dig att använda ditt nyss dragna vapen, innan person som attackerar i Närstrid får en ny chans att attackera dig genom att inleda en ny Närstrid.
        Var står det att en närstrid avbryts om du använder skjutvapen?
        Och var står det att du inte kan skjuta med din revolver i närstrid?

        Och vad menas med att du får en "handling på dig"? Att du inte längre kan skjuta med revolvern efter handlingen?

        Men om du redan har din revolver dragen då? (Det låter som att du med "dra vapen" menar "få tillräcklig fri yta för att använda vapnet"...?)

        Ska jag tolka dig som att när du är i närstrid måste du först 1) agera defensivt en handlingsomgång och 2) vinna initiativet för att 3) på nästa handling kunna avfyra din revolver, men att denna rättighet bara gäller en enda handling.

        Kommentera


        • #9
         Tack dock för att du besvarar frågan, I!

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av CapnZapp Visa inlägg
          Var står det att en närstrid avbryts om du använder skjutvapen?
          Och var står det att du inte kan skjuta med din revolver i närstrid?

          Och vad menas med att du får en "handling på dig"? Att du inte längre kan skjuta med revolvern efter handlingen?

          Men om du redan har din revolver dragen då? (Det låter som att du med "dra vapen" menar "få tillräcklig fri yta för att använda vapnet"...?)

          Ska jag tolka dig som att när du är i närstrid måste du först 1) agera defensivt en handlingsomgång och 2) vinna initiativet för att 3) på nästa handling kunna avfyra din revolver, men att denna rättighet bara gäller en enda handling.

          Först: Du missade nog att min text är utdrag från officiellt svar i annan tråd från Tove och Anders (länken). Det är endast texten under "Husregel" som är mitt eget påhitt! :)

          Men.. Som jag uppfattar det citerade svaret är att du har två "lägen", Närstrid respektive Avståndsstrid (som även framgår genom att dessa behandlas i varsitt underkapitel i regelboken). "Dra vapen" är endast intressant om du inte redan har ett skjutvapen i händerna. Om du har ett skjutvapen i händerna så ska detta hanteras med ditt initiativ för närstridsvapen om ni är i närstrid. Om du vinner initiativet kan du välja att flytta närstriden till avståndsstrid, dvs. att du finner ett läge att avfyra ditt vapen mot fienden. Motståndaren som då är i defensivt läge (ej har initiativet), kan endast kontra med en närstridsattack om denne har tillgång till specialiseringarna Ripost eller Kontring (vilka alltid ger möjlighet att vara offensiv trots att man inte har initiativet/är i offensiv position).
          Last edited by Inkognito; 09 July 2017, 02.35.

          Kommentera


          • #11
           Jo, men det är ju just att det finns två helt separata "lägen" som beskrivs i två helt separata kapitel som gör att frågan om avståndsvapen i närstrid (och tvärtom) lämnas synbarligen helt öppet.

           Vissa detaljer går att dra slutsatser kring, iallafall om man kisar med ögonen en smula. Men jag har svårt att hitta var ditt svar hittar understöd i de existerande reglerna. Är det nya tilläggsregler, och Western inte har några regler för att blanda avstånd och närstrid, fine. Men om argumentet är att dessa regler följer av regelboken, behöver iallafall jag en mycket mer detaljerad förklaring av exakt var och hur varje enskild slutsats dras, för jag ser tyvärr det inte.

           I klartext: även om detta går att dra ur regelboken, behöver detta förklaras mycket tydligare.

           Ännu mera rakt på: att skriva två helt separata kapitel om strid (känslan jag fick när jag läste reglerna var som om de skrevs av olika författare helt oberoende av varandra) är en synnerligen märklig lösning.

           Kommentera


           • #12
            Jag instämmer att det är svårt att finna understöd i de utgivna reglerna. Därav att frågan lyfts tidigare, och fått ett officiellt svar från spelskaparna:
            http://www.rollspel.nu/forum/specifi...2895#post62895

            Personligen gillar jag dock att närstrid och avståndsstrid hanteras till viss del på olika sätt!

            Kommentera

            Arbetar …
            X