Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Tech i Neotech

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av da_bohz, 20 January 2019, 21.45
14 responses
191 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av krank, Igår, 06.07
4 responses
74 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av terje, Igår, 23.02
7 responses
165 visningar
9 gillar
terje
av terje
 
Skapad av Opoopo, Idag, 21.07
2 responses
43 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av God45, Igår, 10.06
7 responses
176 visningar
0 gillar
Ulfgeir
av Ulfgeir
 
Skapad av Staffan, Igår, 22.30
11 responses
267 visningar
1 gillar
Rymdhamster  
Skapad av krank, Idag, 11.47
5 responses
155 visningar
3 gillar
DeBracy
av DeBracy
 
Skapad av Bifur, Idag, 10.15
7 responses
130 visningar
3 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Kokort2, Igår, 14.55
15 responses
269 visningar
1 gillar
Rickard
av Rickard
 
Skapad av zonk, Idag, 09.30
6 responses
125 visningar
0 gillar
Bolongo
av Bolongo
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Tech i Neotech

  Jag läste en artikel om ny lagstiftning för att stoppa spridandet av ritningar för vapen och vapendelar utskrivna på 3D-skrivare. Jag fick genast Neotech-vibbar! (Utmaningen, föreställer jag mig, med att skapa en rollspelsvärld som utspelar sig 100 år fram i tiden, är att det som nu känns helt sci-fi och orealistiskt/futuristiskt egentligen bara är runt hörnet.) Något liknande, fast mycket mer futuristiskt och spejsat förstås, borde finnas med i nästa Neotech.

  http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printed_firearms


 • #2
  Med Neotech gör vi givetvis inga anspråk på att kunna representera den rimligaste möjliga teknologiska utvecklingen till 2070, och i vissa fall har vi även gjort avsteg från trovärdigheten för att kunna få in teman och koncept vi tycker är intressanta eller viktiga somehow. Med det sagt har vi dock försökt ta pulsen på moderna utvecklingar vi tycker är intressanta och låta saker som är spekulativt eller cutting edge idag vara allmängods i Neotechs värld. En sådan grej är just 3D-skrivare, som kommer figurera prominent i settingen. Den vanligaste 3D-skrivaren är en så kallad Autochef som helt sonika printar mat, en sån antas typ alla rollpersoner ha i sitt hem, men det finns många mer avancerade printers man kan köpa, och ett helt vapenföretag som specialiserar sig på vapen man kan printa hemma. Det finns nästan inga gränser för vad 3D-skrivare i Neotech kan åstadkomma, och rollpersoner lär kunna vara hur kreativa som helst med dem. Den primära begränsningen är bara att 3D-printade prylar kommer ha lite sämre kvalitét än sådana som är köpta i fysisk version från företagen; på samma vis blir Autochef-mat aldrig riktigt lika god som saker en bra kock lagat för hand, ens om du har Magic Masala Maker IV. .

  Det är givetvis en intressant fråga hur statsmakter försöker begränsa vapenprinting, men eftersom sånt är så svårt att enforce:a tror jag att statsmakterna i Neotech primärt koncentrerat sig på att lagstifta kring vilka vapen man får bära och/eller inneha - oavsett om de är printade eller ej.

  Men det allra svåraste för mig personligen med att skriva Neotech var nog varken att hitta på hur teknologi kunde ha utvecklats, eller ens hur världen kunde ha utvecklats politiskt, utan hur -religionerna- kunde ha utvecklats. Eftersom religioner har ett så problematiskt förhållande till modernitet var det väldigt utmanande att komma på tillräckligt trovärdiga men samtidigt intressanta saker att göra med kristendomen, islam etc år 2070.
  Last edited by Ymir; 26 October 2014, 10.36.

  Kommentera


  • Ymir
   Ymir kommenterade
   Ändrar en kommentar
   Printade vapens lägre kvalitet simulerar bland annat just eventuella brister hos materialet de printats med. Men ja, det finns massor av potentiella begränsningar - men olika länder i settingen kommer ha helt olika lagar. Just Pärldeltat, som den första världsboken kommer fokusera på, är basically en laissez-faire-kapitalistisk dystopi (eller utopi, om du är lagd åt det hållet) där everything goes så länge du kan pröjsa för det.

  • Tell
   Tell kommenterade
   Ändrar en kommentar
   butlerian jihad -oc bible?

  • obak
   obak kommenterade
   Ändrar en kommentar
   Kaptialist-utopi?
   Snälla snälla snälla FÖRSÖK att inte skriva det som en parodi eller som nån form av samhällskritik, låt dom onda objektivisterna för EN gångs skull ha ett fint land!

 • #3
  Ursprungligen skrivet av Ymir Visa inlägg
  Eftersom religioner har ett så problematiskt förhållande till modernitet .
  Sannolikt årets största understatement.

  Men: Kreationism/Intelligent Design går ju att applicera på världen alldeles oavsett hur långt vetenskapen har kommit (uppenbarligen). Enda skillnaden är att ju längre vetenskapen kommer i att förklara världen omkring oss, desto mer reaktionära och korkade framstår kreationisterna. Och förbud mot berusning, musik och dans funkar ju alltid! :) Det fina med religionerna är att det finns alltid ett vitt spektrum av trosinriktningar; allt från de som bara "go with the flow" och tillåter i princip allt, bara man är lite snäll mot varandra (tänk Svenska kyrkan) till hängivna tech-bashers à la Amish och allt däremellan. :D

  Kommentera


  • Ymir
   Ymir kommenterade
   Ändrar en kommentar
   Obskyra religioner såväl som tabeller kommer få sin tillbörliga mängd kärlek även i nya Neotech, men målet är samtidigt att rollpersoner ska kännas mer enhetliga och trovärdiga, så riktigt så bisarra tabellresultat som i gamla - eller så mycket tabeller - ska man nog inte vänta sig. Istället har vi hittat på andra - och bättre - sätt att lyfta fram den färgstarka framtiden.

  • obak
   obak kommenterade
   Ändrar en kommentar
   Synd, tyckte att det var det bästa med N1 hur ens rollperson verkligen blev exotiska, det gjorde mycket för att undvika "5 minues into the future" kännslan som N2 fick.

  • Ymir
   Ymir kommenterade
   Ändrar en kommentar
   nja, jag tror inte du kommer bli besviken på nya Neotech där, det är extremt mycket mindre "5 minutes into the future" än de gamla. Vi har bara ofta använt lite andra sätt än tabeller att göra det på.
   Last edited by Ymir; 29 October 2014, 18.24.

 • #4
  Ursprungligen skrivet av Glork Visa inlägg

  Sannolikt årets största understatement.

  Men: Kreationism/Intelligent Design går ju att applicera på världen alldeles oavsett hur långt vetenskapen har kommit (uppenbarligen). Enda skillnaden är att ju längre vetenskapen kommer i att förklara världen omkring oss, desto mer reaktionära och korkade framstår kreationisterna. Och förbud mot berusning, musik och dans funkar ju alltid! :) Det fina med religionerna är att det finns alltid ett vitt spektrum av trosinriktningar; allt från de som bara "go with the flow" och tillåter i princip allt, bara man är lite snäll mot varandra (tänk Svenska kyrkan) till hängivna tech-bashers à la Amish och allt däremellan. :D
  I nya Neotech vill vi ju ha en så kontrastrik och konfliktfylld värld som möjligt, så vi försökte sätta ytterligare spinn på det här med vitt spektrum av trosinriktningar, och röra om i grytan bland vår världs nutida religioner så att vi på olika vis kunde förändra deras inbördes roller till 2070. Den aktiva anti-religiositeten a'la Dawkins har på många vis blivit urvattnad och förlorat sin trovärdighet, men det har även många religiösa inriktningar, och de som finns kvar och lyckats vinna mark har ofta blivit rejält radikaliserade - religion 2070 är en -central- del av ens identitet, och det är väldigt ont om religiösa 'moderates' - antingen är man jättereligiös eller så är man jättesekulär, mer eller mindre. Denna polarisering är dock inte alltid särskilt kontroversiell, för om nån i din bekantskapskrets 2070 är tex radikal muslim anses detta inte fundamentalt annorlunda från att vara goth eller datanörd - alla tre uppfattas som subkulturella livstilsval fullpackade med ideologi, normer och identitetsmarkörer. En skillnad finns dock såtillvida att det för de religiösa inte sällan finns teokratiska stater som hävdar sig vara auktoriteter över deras religion, medan väldigt få andra subkulturer - utöver i viss mån neopunken och miljöaktivismen - på detta sätt lyckats få fäste (och något mått av trovärdighet eller anseende) i den globala politiken.

  Världen i Neotech är också extremt mediakåt och uppkopplad, och detta har lett till att många religiösa auktoriteter blivit mainstays i tv-sofforna, på internet, etc. Hela krig har varit på väg att startas på grund av religiösa-politiska bråk i The Sandeep Show, terrordåd har skett i direktsändning, och Panchen Lama skapade en hel ny trosinriktning sedan han svurit att återfödas som en astral entitet i cyberrymden.
  Last edited by Ymir; 29 October 2014, 05.44.

  Kommentera


  • #5
   Apropå detta med religion och teknologi:

   Naturligtvis kan religiösa grupper vara ludditer, biokonservativa och teknikfientliga. Men alla religiösa behöver inte vara främmande för moderniteten. Det finns ju teologier som är väldigt vänligt inställda till teknisk och social förändring. Det kan kräva att man kraftigt omtolkar de traditionella texterna, men det har ju inte hindrat nån tidigare.

   De religiösa kan se människan som Guds medskapare som är satta att sköta om och utveckla världen. En sådan syn finns redan men kan förstärkas för att inkludera transhumanism, genteknik och syntetisk biologi. Förändrandet av naturen, kroppen och medvetandet blir ett sakrament, en helig handling, en del av Guds plan.

   Den katolske mystikern Pierre Teilhard de Chardin utvecklade en tanke om att Gud är Alfa (början av tiden, en rå skaparkraft) och Omega (slutet av tiden, ett superintellekt som utvecklats ur människan och som sträcker sig bakåt i tiden för att forma sin egen skapelse därigenom frälsa människan). Denna tanke har tagits upp av dagens teknoflummare som spekulerar kring den teknologiska singulariteten.
   Väl värt att titta närmare på: http://en.wikipedia.org/wiki/Omega_Point

   Sånna här tankar kan ju antingen vara en ny teologi inom de traditionella religionerna, eller avknoppas för att bilda egna nya påhitt (kanske i kombination med andra slags moderna och postmoderna vidskepelser såsom utomjordingar, hemliga super-AI's som vägleder mänskligheten, mm).

   Kommentera


   • Ymir
    Ymir kommenterade
    Ändrar en kommentar
    ja, absolut. Sånt här har vi också tänkt på i Neotech; det finns religioner som omfamnat teknologin eller rentav blivit tekno-mystiscistiska, och nya religiösa eller semi-religiösa rörelser har avknoppats eller vuxit sig starka på grund av media/teknologisamhället. Och den teknologiska singulariteten är en central del av spelet.

  • #6
   Vill minnas att det fanns någon slags cyberreligion kallad "hoodoo" eller nått i "caunt zero" av William Gibson där dom dyrkade AI:er som dom nya gudarna. Vore jäkligt häftigt med nått liknande i Neotech. Ser verkligen fram emot spelet, det kommer bli jättehäftigt!!!

   Kommentera


   • #7
    Ursprungligen skrivet av Njord Visa inlägg
    Vill minnas att det fanns någon slags cyberreligion kallad "hoodoo" eller nått i "caunt zero" av William Gibson där dom dyrkade AI:er som dom nya gudarna. Vore jäkligt häftigt med nått liknande i Neotech. Ser verkligen fram emot spelet, det kommer bli jättehäftigt!!!
    Jadå! En av subkulturerna man uppmuntras att spela som rollpersoner, som går under arbetsnamnet 'neopunkarna', har en ideologi som går ut på att AI:er måste ges fria tyglar att leda världen in i nästa era, typ. Det är inte riktigt dyrkan per se, utan mer en stark sympati för och tilltro till AI:er som fenomen, men det är definitivt en utopistisk rörelse, så den är, som många grupper i Neotech, lite i gränslandet mellan ideologi, subkultur och religion. Neopunkarna är väldigt teknikpositiva och kommer senare ställas i kontrast till (och konflikt med) en annan "rollpersonsgruppering" som är mycket mer skeptiska till utvecklingen.
    Last edited by Ymir; 29 October 2014, 18.17.

    Kommentera


    • #8
     Intressant om självgående bilar. Det är framtiden, påstås det.

     Frågor väcks: Vad kommer bilen att registrera om passageraren? (Med tanke på att det är ett Googleprojekt, förmodligen allt.) Personanpassad reklam inne i bilen känns självklart.

     Kanske är bilar med förare förbjudna, eller måhända så dyra att de förbehålls de som har råd med både dyr bil och en chaufför.

     Är det kanske bara kriminella som kör bilar utan AI?

     Hackers kan förstås få en förarlös bil att köra som de vill ...

     Allt om förarlösa bilar går naturligtvis att överföra till vilket fordonsslag som helst.

     Kommentera


     • #9
      Ursprungligen skrivet av Njord Visa inlägg
      Vill minnas att det fanns någon slags cyberreligion kallad "hoodoo" eller nått i "caunt zero" av William Gibson där dom dyrkade AI:er som dom nya gudarna. Vore jäkligt häftigt med nått liknande i Neotech. Ser verkligen fram emot spelet, det kommer bli jättehäftigt!!!
      Nutiden och dåtiden applicerad på framtiden: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hoodoo_(folkmagi)

      Kommentera


      • #10
       Människoätande stridsrobotar!!

       https://www.wearethemighty.com/robots-that-eat-people

       Kommentera

       Arbetar …
       X