Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Ignorerar man Avväpna om man har Armstyrka?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Cake, 06 October 2016, 10.07
112 responses
4.730 visningar
2 gillar
Järven
av Järven
 
Skapad av Nässe, Igår, 19.33
18 responses
254 visningar
1 gillar
Nässe
av Nässe
 
Skapad av wilper, 03 May 2017, 12.56
145 responses
3.858 visningar
11 gillar
wilper
av wilper
 
Skapad av Järven, Igår, 17.01
11 responses
191 visningar
0 gillar
Järven
av Järven
 
Skapad av Rymdhamster, 15 January 2018, 17.20
7 responses
164 visningar
2 gillar
Lightshy  
Skapad av Mekanurg, Idag, 14.17
1 response
76 visningar
6 gillar
Hans E Magnusson  
Skapad av God45, Idag, 06.41
10 responses
257 visningar
8 gillar
Vimes
av Vimes
 
Skapad av micke_p, Igår, 14.26
1 response
173 visningar
0 gillar
boblix
av boblix
 
Skapad av Necross, 14 January 2018, 09.26
117 responses
4.239 visningar
3 gillar
anth
av anth
 
Skapad av Äventyr, 16 January 2018, 21.32
3 responses
303 visningar
5 gillar
Dunderklumpen  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Ignorerar man Avväpna om man har Armstyrka?

  Tja,
  Som titeln indikerar en mycket specifik regelfråga som enbart rör Bakgrundsslaget Armstyrka,.

  Om karaktären har Armstyrka vilket gör att denne inte kan drabbas av efterverkningen tappar i strid,
  kan man i strid använda övertaget Avväpna mot en sådan karaktär?

  Till skillnad mot övertaget fälla som faktiskt ger faller som efterverkning så har avväpna en egen verkan som är skild från tappar vilket jag vill se som att man kan avväpna en sådan karaktär.

 • #2
  Armstyrka ger inget skydd mot att Avväpna, bara mot efterverkningen Tappar.

  Kommentera


  • #3
   Efter att ha testat att avväpna Gnomvid (fäktare med underarmar av stål) så tror jag det finns ett utrymme för en husregel där. Det var katten inte lätt att avväpna honom. Kanske göra slaget för att avväpna lite svårare, för att inte krångla till reglerna så jättemycket.

   Kommentera


   • #4
    Man skulle ju eventuelt kunna husregla lite att någon med Armstyrka har en chans att inte bli av med vapnet kanske vid en avväpning.

    Kanske någon typ utav motståndsslag, t.ex färdigheten som anfallaren använde mot försvararens kroppsbyggnad (eller styrka om man vill använda grundattributerna). Men kanske anfallaren bör då få någon typ utav bonus på sitt slag, så att det fortfarande skulle vara svårt för försvararen att lyckas hålla kvar i vapnet.

    Fast kanske den bättre versionen här hade varit att låta personen med Armstyrka få slå ett kroppsbyggnads/styrke-slag mot ett svårighets värde på kanske en 20-25+ eller något... även om det igentligen kanske skulle ha handlat om ett motståndsslag mellan två personer.

    Jag lutar själv lite mer mot den andra, attributs slag mot ett svårighetsvärde... mest för att det försäkrar att försvararen kommer ha ett oerhört svårt slag framför sig för att försöka behålla greppet om vapnet (i ett motståndsslag så skulle ju eventuelt anfallaren kunna slå oerhört dåligt, vilket jag nog skulle vilja undvika). Med en svårighet på 20-25+ så skulle det krävas att man hade en kroppsbyggnad/styrka på 5-7+ T6'or för att ligga någerlunda ok med att lyckas, och det är inte allt för många karaktärer som kommer ligga där uppe i värde (de flesta skulle behöva maxa Sty och Tål för det, och eventuelt få några bakgrundsslag som höjer attributerna, PLUS att de då ju också slagit fram att de har Armstyrka).

    Kommentera


    • #5
     Jag hade höjt antalet övertag det krävs för att avväpna.

     Kommentera


     • #6
      Sen är inte styrka det enda som krävs för att undvika att bli avväpnad; det krävs att den styrkan är i specifikt rätt muskler också.
      En övad fäktare lär ha rätt sorts träning, medan t.ex. en murare, som burit tunga stenblock i hela sitt liv, inte lär ha rätt muskulatur, även om den senare är generellt starkare än fäktaren.

      Att armstyrka i sig skulle ge skydd mot att bli avväpnad tycker jag alltså inte är helt givet. Bättre då att knåpa ihop ett eget tabellresultat med önskad specialeffekt - jag tycker själv att Swedish Chef's förslag verkar lagom smidigt och ändamålsenligt 👍
      Last edited by Kuma; 23 August 2017, 07.41. Anledning: Formatering

      Kommentera


      • #7
       Men "Armstyrka" kommer ju specifikt ifrån "Strider & Drabbningar" tabellen, så detta handlar ju om en armstyrka som kommer ifrån just att man har erfarenhet utav strid... det vill säga, rätt typer utav muskler för att eventuelt kunna undvika att bli avväpnad.


       Vet inte om jag håller med om att man kanske ska höja antalet Övertag det skulle kosta att avväpna någon med Armstyrka... för det skulle betyda att Avväpna blev den dyraste fördelen att köpa i dessa lägena, om jag minns rätt i alla fall... har för mig att inget Fördel kostar mer än 3, och Avväpna kostar ju 3 Övertag i grunden. Det funkar ju, men jag har en känsla av att avväpna inte skulle användas särskilt ofta då med en kostnat på 4 mot någon med Armstyrka.

       Kommentera


       • #8
        Som kampsportare vill jag inflika att teknik oftast slår råstyrka.
        Visst behöver du en del styrka får att utföra tekniker, men att avväpna någon med rätt teknik så ska motståndaren nog ha rejäla muskler att motstå avväpningen, och viljekraft mot smärta.


        Om vi nu då sen läser exemplena ur stridsreglerna där en bågskytt ger massiv slagsmål skada i huvudet på en motståndare, så beskrivs det inte som ett slag i huvudet utan något helt annat som är vettigare.

        Så om du får tillräckligt med övertag för att avväpna, och gör det, kan man anta att smärtan du orsakar sant den teknik du använder för att avväpna motståndaren skulle gå förbi dennes råa styrka.

        Ett slag i huvudet får motståndaren att domna till lite, lossar lite på vapen greppet och du kan bända det ur handen på denne. Till exempel.

        Kommentera

        Arbetar …
        X