Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Recept på Auccapaj?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Hans E Magnusson, Idag, 08.32
23 responses
307 visningar
8 gillar
0.113
av 0.113
 
Skapad av Khan, 10 January 2018, 10.51
25 responses
674 visningar
11 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av Nässe, Idag, 19.33
9 responses
97 visningar
0 gillar
Tant Ragnar  
Skapad av Necross, 14 January 2018, 09.26
112 responses
3.861 visningar
3 gillar
ripperdoc  
Skapad av Järven, Idag, 17.01
6 responses
89 visningar
0 gillar
da_bohz
av da_bohz
 
Skapad av ElliDilo, 12 January 2018, 19.24
8 responses
321 visningar
10 gillar
Björn Wärmedal  
Skapad av MattiasLejbrink, 15 January 2018, 22.24
54 responses
1.669 visningar
8 gillar
PAX
av PAX
 
Skapad av luddwig, Igår, 11.47
10 responses
450 visningar
16 gillar
Wyldstorm  
Skapad av micke_p, Idag, 14.26
0 responses
112 visningar
0 gillar
micke_p
av micke_p
 
Skapad av mo., Idag, 07.53
2 responses
131 visningar
3 gillar
ceruleanfive  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
  • Filtrera
  • Tidsrymd
  • Visa
Rensa All
nya inlägg

  • Recept på Auccapaj?

    Hej kära forumiter,

    Länge sedan jag skrev här, så kan tycka att det är dags igen.

    Av någon anledning har jag lyckats samla på mig ett matlagningsintresse, och nyligen upptäckte jag att Geografica Mundana beskriver en massa måltider specifika för de olika länderna i Mundana. Då mina spelare ska skapa ashariska karaktärer nu på torsdag tänkte jag att jag skulle tillaga något att mumsa på. Fann då receptet för Auccapaj:

    Paj tillverkad av smör, vetemjöl och getmjölk. Fylls med skalade hackade auccafrukter (påminner om lime) och grädde. Pajen garneras med rivna skal från auccafrukten.

    Försökte mig på detta genom att byta auccafrukten med lime, och lägga till ägg i fyllningen för att få mer av en äggstanning. Problemet med detta var att det blev väldigt surt/bittert där fruktbitarna var, och väldigt äggig smak där dessa saknades.

    Jag behöver alltså hjälp! Hur gör man bäst en Auccapaj? Finns det något bra recept man kan följa, med mindre modifikationer? Hur hade ni gjort en sådan paj?

  • #2
    Kan du leva med att pressa limen till juice istället för att hacka den samt att använda kondenserad mjölk istället för grädde? I så fall skulle jag köra på exempelvis det här receptet:

    https://receptfavoriter.se/recept/li...ad-mjoelk.html

    Kommentera


    • #3
      Hmm. En annan möjlighet skulle kunna vara att man gör en vaniljkräm utan vanilj och smaksätter den med lime? (som en custard tart)
      Eller att man gör en lime curd så det blir som en citronmarängpaj? (väldigt annorlunda från grunden som beskrevs ovan)
      Last edited by thartvigsson; 12 August 2017, 08.29.

      Kommentera


      • #4
        Jag skulle som föregående talare skrev göra en variant av custard tart. Gör pajskalet och fyll med pastry cream smaksatt med lime (skal och juice) sen kan du kandera limeskivor att dekorera ovansidan med. Du kan ju säkerligen göra pastry creamen med getmjölk också om du vill.

        Här är ett bra recept på pastry cream:

        http://www.thekitchn.com/how-to-make...y-cream-168126

        Kommentera


        • #5
          Hmm, väldigt intressanta förslag!

          Så som jag gjorde receptet då var :

          Skal:
          4 dl vetemjöl
          50 g smör
          1,5 dl mjölk (hittade ingen getmjölk)

          Fyllning:
          2 dl vispgrädde
          2 ägg
          2 lime (en som saften trycktes ut ur, och en som skalades och skars i små bitar)
          1/2 dl flytande honung (typ i alla fall, mätte inte så noga som jag borde ha gjort)

          200° i 25 minuter i mitten av ugnen, och den var klar. (Skulle egentligen ha varit 15-20 minuter...) Ingen förgräddning behövs.

          Den färdiggräddade pajen toppades sedan med rivet lime-skal från 1 lime.

          Kommentarerna på denna var att skalet var för tjockt och att fyllningen stundtals var för besk/sur. Planen är att på något sätt minska skalet, och kanske öka mängden smör och minska mängden mjölk. Beskheten/surheten bör kunna minskas genom att minska antalet lime-frukter, till exempel genom att bara ta saften från 1 lime (vilket dock känns som att det missar poängen med hackad aucca).

          Receptet behöver alltså en liten rework, men verkar vara bättre än den första satsen jag gjorde (antagligen på grund av honungen).
          Förslag mottages med öppet sinne!

          Kommentera


          • #6
            Jag hade nog förutsatt att accua skulle vara sötare än lime, och antagligen fastare också, och därför gjort kanderad lime som jag sedan blandad med vispad grädde och fyllt pajskalet med. Möjligen tillsammans med ytterligare lite finriven limecest (alltså bara det yttersta gröna) för att förstärka limesmaken lite.

            Jag skulle också försöka hålla pajskalet väldigt tunt, och jag skulle DEFINITIVT tillsätta lite salt I pajdegen. Ett kryddmått eller så. Det gör en enorm skillnad I hur pajskalet smakar även I efterrättspajer.

            Då får du en paj som ändå ligger hyffsat nära orginalet.
            Last edited by Rymdhamster; 17 August 2017, 12.58.

            Kommentera

            Arbetar …
            X