Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Recept på Auccapaj?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 16 July 2018, 10.45
22 responses
397 visningar
0 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av Rektifier, Igår, 20.14
2 responses
55 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Rektifier, Igår, 20.04
2 responses
20 visningar
4 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av Ape of Wrath, Igår, 20.59
0 responses
25 visningar
1 gillar
Ape of Wrath  
Skapad av Moondoz, 20 July 2018, 13.19
10 responses
135 visningar
4 gillar
Moondoz
av Moondoz
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 15.24
33 responses
645 visningar
3 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av Max Raven, 19 June 2018, 14.57
5 responses
100 visningar
0 gillar
gustaf s  
Skapad av Henke, 16 July 2018, 20.34
48 responses
2.407 visningar
3 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av RasmusL, 20 July 2018, 20.17
6 responses
217 visningar
3 gillar
gustaf s  
Skapad av Pilzeman, 20 July 2018, 12.17
3 responses
148 visningar
1 gillar
Lemur
av Lemur
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
  • Filtrera
  • Tidsrymd
  • Visa
Rensa All
nya inlägg

  • Recept på Auccapaj?

    Hej kära forumiter,

    Länge sedan jag skrev här, så kan tycka att det är dags igen.

    Av någon anledning har jag lyckats samla på mig ett matlagningsintresse, och nyligen upptäckte jag att Geografica Mundana beskriver en massa måltider specifika för de olika länderna i Mundana. Då mina spelare ska skapa ashariska karaktärer nu på torsdag tänkte jag att jag skulle tillaga något att mumsa på. Fann då receptet för Auccapaj:

    Paj tillverkad av smör, vetemjöl och getmjölk. Fylls med skalade hackade auccafrukter (påminner om lime) och grädde. Pajen garneras med rivna skal från auccafrukten.

    Försökte mig på detta genom att byta auccafrukten med lime, och lägga till ägg i fyllningen för att få mer av en äggstanning. Problemet med detta var att det blev väldigt surt/bittert där fruktbitarna var, och väldigt äggig smak där dessa saknades.

    Jag behöver alltså hjälp! Hur gör man bäst en Auccapaj? Finns det något bra recept man kan följa, med mindre modifikationer? Hur hade ni gjort en sådan paj?

  • #2
    Kan du leva med att pressa limen till juice istället för att hacka den samt att använda kondenserad mjölk istället för grädde? I så fall skulle jag köra på exempelvis det här receptet:

    https://receptfavoriter.se/recept/li...ad-mjoelk.html

    Kommentera


    • #3
      Hmm. En annan möjlighet skulle kunna vara att man gör en vaniljkräm utan vanilj och smaksätter den med lime? (som en custard tart)
      Eller att man gör en lime curd så det blir som en citronmarängpaj? (väldigt annorlunda från grunden som beskrevs ovan)
      Last edited by thartvigsson; 12 August 2017, 09.29.

      Kommentera


      • #4
        Jag skulle som föregående talare skrev göra en variant av custard tart. Gör pajskalet och fyll med pastry cream smaksatt med lime (skal och juice) sen kan du kandera limeskivor att dekorera ovansidan med. Du kan ju säkerligen göra pastry creamen med getmjölk också om du vill.

        Här är ett bra recept på pastry cream:

        http://www.thekitchn.com/how-to-make...y-cream-168126

        Kommentera


        • #5
          Hmm, väldigt intressanta förslag!

          Så som jag gjorde receptet då var :

          Skal:
          4 dl vetemjöl
          50 g smör
          1,5 dl mjölk (hittade ingen getmjölk)

          Fyllning:
          2 dl vispgrädde
          2 ägg
          2 lime (en som saften trycktes ut ur, och en som skalades och skars i små bitar)
          1/2 dl flytande honung (typ i alla fall, mätte inte så noga som jag borde ha gjort)

          200° i 25 minuter i mitten av ugnen, och den var klar. (Skulle egentligen ha varit 15-20 minuter...) Ingen förgräddning behövs.

          Den färdiggräddade pajen toppades sedan med rivet lime-skal från 1 lime.

          Kommentarerna på denna var att skalet var för tjockt och att fyllningen stundtals var för besk/sur. Planen är att på något sätt minska skalet, och kanske öka mängden smör och minska mängden mjölk. Beskheten/surheten bör kunna minskas genom att minska antalet lime-frukter, till exempel genom att bara ta saften från 1 lime (vilket dock känns som att det missar poängen med hackad aucca).

          Receptet behöver alltså en liten rework, men verkar vara bättre än den första satsen jag gjorde (antagligen på grund av honungen).
          Förslag mottages med öppet sinne!

          Kommentera


          • #6
            Jag hade nog förutsatt att accua skulle vara sötare än lime, och antagligen fastare också, och därför gjort kanderad lime som jag sedan blandad med vispad grädde och fyllt pajskalet med. Möjligen tillsammans med ytterligare lite finriven limecest (alltså bara det yttersta gröna) för att förstärka limesmaken lite.

            Jag skulle också försöka hålla pajskalet väldigt tunt, och jag skulle DEFINITIVT tillsätta lite salt I pajdegen. Ett kryddmått eller så. Det gör en enorm skillnad I hur pajskalet smakar även I efterrättspajer.

            Då får du en paj som ändå ligger hyffsat nära orginalet.
            Last edited by Rymdhamster; 17 August 2017, 13.58.

            Kommentera

            Arbetar …
            X