Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Recept på Auccapaj?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Evokee, 20 November 2017, 22.47
47 responses
1.259 visningar
0 gillar
anth
av anth
 
Skapad av PAX, 02 November 2017, 16.59
17 responses
648 visningar
0 gillar
Samuel
av Samuel
 
Skapad av wilper, 10 May 2017, 19.57
98 responses
4.000 visningar
10 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Måns, Igår, 08.39
24 responses
394 visningar
0 gillar
Bifur
av Bifur
 
Skapad av Paco, Idag, 09.59
2 responses
22 visningar
0 gillar
Paco
av Paco
 
Skapad av Samuel, Igår, 15.00
5 responses
115 visningar
0 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av Khan, 22 November 2017, 11.42
12 responses
203 visningar
0 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Lambendil, Igår, 13.41
2 responses
163 visningar
6 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av RedMoon, 13 August 2017, 07.47
43 responses
1.342 visningar
10 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av wilper, Igår, 11.57
1 response
107 visningar
3 gillar
DeBracy
av DeBracy
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
  • Filtrera
  • Tidsrymd
  • Visa
Rensa All
nya inlägg

  • Recept på Auccapaj?

    Hej kära forumiter,

    Länge sedan jag skrev här, så kan tycka att det är dags igen.

    Av någon anledning har jag lyckats samla på mig ett matlagningsintresse, och nyligen upptäckte jag att Geografica Mundana beskriver en massa måltider specifika för de olika länderna i Mundana. Då mina spelare ska skapa ashariska karaktärer nu på torsdag tänkte jag att jag skulle tillaga något att mumsa på. Fann då receptet för Auccapaj:

    Paj tillverkad av smör, vetemjöl och getmjölk. Fylls med skalade hackade auccafrukter (påminner om lime) och grädde. Pajen garneras med rivna skal från auccafrukten.

    Försökte mig på detta genom att byta auccafrukten med lime, och lägga till ägg i fyllningen för att få mer av en äggstanning. Problemet med detta var att det blev väldigt surt/bittert där fruktbitarna var, och väldigt äggig smak där dessa saknades.

    Jag behöver alltså hjälp! Hur gör man bäst en Auccapaj? Finns det något bra recept man kan följa, med mindre modifikationer? Hur hade ni gjort en sådan paj?

  • #2
    Kan du leva med att pressa limen till juice istället för att hacka den samt att använda kondenserad mjölk istället för grädde? I så fall skulle jag köra på exempelvis det här receptet:

    https://receptfavoriter.se/recept/li...ad-mjoelk.html

    Kommentera


    • #3
      Hmm. En annan möjlighet skulle kunna vara att man gör en vaniljkräm utan vanilj och smaksätter den med lime? (som en custard tart)
      Eller att man gör en lime curd så det blir som en citronmarängpaj? (väldigt annorlunda från grunden som beskrevs ovan)
      Last edited by thartvigsson; 12 August 2017, 08.29.

      Kommentera


      • #4
        Jag skulle som föregående talare skrev göra en variant av custard tart. Gör pajskalet och fyll med pastry cream smaksatt med lime (skal och juice) sen kan du kandera limeskivor att dekorera ovansidan med. Du kan ju säkerligen göra pastry creamen med getmjölk också om du vill.

        Här är ett bra recept på pastry cream:

        http://www.thekitchn.com/how-to-make...y-cream-168126

        Kommentera


        • #5
          Hmm, väldigt intressanta förslag!

          Så som jag gjorde receptet då var :

          Skal:
          4 dl vetemjöl
          50 g smör
          1,5 dl mjölk (hittade ingen getmjölk)

          Fyllning:
          2 dl vispgrädde
          2 ägg
          2 lime (en som saften trycktes ut ur, och en som skalades och skars i små bitar)
          1/2 dl flytande honung (typ i alla fall, mätte inte så noga som jag borde ha gjort)

          200° i 25 minuter i mitten av ugnen, och den var klar. (Skulle egentligen ha varit 15-20 minuter...) Ingen förgräddning behövs.

          Den färdiggräddade pajen toppades sedan med rivet lime-skal från 1 lime.

          Kommentarerna på denna var att skalet var för tjockt och att fyllningen stundtals var för besk/sur. Planen är att på något sätt minska skalet, och kanske öka mängden smör och minska mängden mjölk. Beskheten/surheten bör kunna minskas genom att minska antalet lime-frukter, till exempel genom att bara ta saften från 1 lime (vilket dock känns som att det missar poängen med hackad aucca).

          Receptet behöver alltså en liten rework, men verkar vara bättre än den första satsen jag gjorde (antagligen på grund av honungen).
          Förslag mottages med öppet sinne!

          Kommentera


          • #6
            Jag hade nog förutsatt att accua skulle vara sötare än lime, och antagligen fastare också, och därför gjort kanderad lime som jag sedan blandad med vispad grädde och fyllt pajskalet med. Möjligen tillsammans med ytterligare lite finriven limecest (alltså bara det yttersta gröna) för att förstärka limesmaken lite.

            Jag skulle också försöka hålla pajskalet väldigt tunt, och jag skulle DEFINITIVT tillsätta lite salt I pajdegen. Ett kryddmått eller så. Det gör en enorm skillnad I hur pajskalet smakar även I efterrättspajer.

            Då får du en paj som ändå ligger hyffsat nära orginalet.
            Last edited by Rymdhamster; 17 August 2017, 12.58.

            Kommentera

            Arbetar …
            X