Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Recension av Chock, någon?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Recension av Chock, någon?

  Hallåj

  Jag är lite nyfiken på Nya Chock.

  Men jag har inte hittat så mycket "matnyttigt" om det än.

  Hur är reglerna upplagda, smidiga/krångliga?

  De gamla chock reglerna från 80-talet var inte särskilt roliga på regelfronten.

  Hur är upplägget, världen, monstren osv. Känslan över det hela.

  Alltid kul att höra från folk som läst genom det och kanske spela ett äventyr eller två.

  Fall det är värt att köpa det och försöka skrapa ihop en grupp.

  Gamla chock i all ära var mycket trevligt upplägg minus reglerna.

  Hoppas på ett par bra recensioner, så man vet hur man ska göra.

  ?

  #2
  Har inte hunnit läsa igenom spelet än, men kan iaf säga att det finns dubbla uppsättningar regler inkluderade i spelet. En regelmotor som är mer åt samma håll som de gamla reglerna och en variant (i ett medföljande häfte) där fokus är mer på berättelsen. Hittills har jag bara bläddrat i de berättelsefokuserade reglerna, och spontant kändes de fortfarande lite för tunga för min smak. Vet också att setting-beskrivningen fokuserar en del på olika grupperingar och hemliga sällskap (t.ex. motsvarande S.A.V.E. i gamla Chock), men för egen del så gillar jag inte riktigt upplägget att vara "Ghostbusters" utan ser hellre att ett skräckspel spelas som one-shots där vanligt folk hamnar i ovanliga situationer.

  Kommentera


   #3
   Jag har inte hunnit igenom hela men en bit och det är ett väldigt lättläst spel. Luftig layout och klart språk. Regelsystemet är enkelt men inte superminimalistiskt (och det tycker jag är bra). Bilderna är svartvita med en skön, retropulpig känsla. Det hela utspelar sig primärt i nutid med hemliga sällskap som bekämpar varulvar och vampyrer. Som helhet uppfattar jag det som ett stabilt och (utan att lägga någon som helst negativ värdering i det) traditionellt skräckspel.

   Kommentera


    #4
    (Skamlös semipromotion men samtidigt svar på frågan)

    Vi på podden Spelsnackarna kommer med största sannolikhet öppna lådan, bläddra igenom böckerna och diskutera reglerna i Chock - åter från graven i nästa eller nästnästa avsnitt. Förhoppningsvis har vi något att säga som du tycker är matnyttigt :)

    Kommentera


     #5
     Red Moon Roleplaying har ett riktigt bra chockäventyr (med en SL som jag tror är en av spelsalarna) för den som är sugen på settingen

     Kommentera


      #6
      Läst drygt halva regelboken än så länge, skummat resten av den boken och introscenariot.

      Första intrycket är att det är lättförståeligt (även om ivern att vara begriplig går överstyr när text upprepas exakt eller nästan exakt flera gånger) och borde vara smidigt i spel.

      Andra intrycket var tyvärr en smärre besvikelse över en missad möjlighet.
      Grundsystemet är att rulla 3T6, lägga på en grundegenskap och en färdighet och försöka komma så högt som möjligt. När detta först förklaras definieras en summa på 11 som Mediokert resultat, 14 som Lyckat och 17 som Framgångsrikt. Då tänkte jag "ah, vad smart, sedan kommer svårare omständigheter bara att ge negativa modifikationer, så behöver vi bara komma ihåg siffrorna 11, 14 och 17!"
      Men nej. Efter det kommer ett avsnitt om Svårigheter, som förklarar att olika omständigheter kommer att ge olika grundvärden för svårighet - dessa ersätter ovanstående 14 för Lyckat, och så måste man räkna ut -3 och +3 från det i huvudet för att få de andra graderna av resultat. Som salt i såret är den lilla tabellen längst ned på s 79 feltryckt (även om jag kan anta att det första värdet borde vara 10+).

      Det är klart, om jag skulle köra det här med egenkomponerade äventyr är det inget som hindrar mig från att använda min egen, bättre, metod. Synd bara att allt publicerat material kommer att använda den klumpigare nomenklaturen.

      Kommentera


       #7
       Jag har läst igenom och analyserat Spelarnas Bok, Chockmästarens bok och boken om berättelsebaserade regler. Mitt initiala intryck var mycket positivt, medan det senare har blivit mer nyanserat.

       Låt oss börja med att snacka regler. Det märks att man har lagt ned en del energi på grundreglerna. Alla bitar finns och det mesta är föredömligt enkelt. Som nämnts ovan slår man 3T6 och modifierar slaget med GE + Färdighetsvärde. Jag tycker själv att resolutionsmekaniken blir lite tungrodd. Det blir en del plussande och minusande innan man vet om man lyckats eller inte, och jag tycker att man kunde ha valt något som går snabbare. (Jag är själv en stor fan av tärningspölar.)

       Vad man däremot INTE lagt ned någon större energi i, är de s.k. "berättelsebaserade reglerna". För det första är de inte alls berättelsebaserade, för de har inga mekaniker som anknyter till berättelsemoment, utöver resolutionsmekaniken. De är bara som en nedskalad version av grundreglerna som man tagit bort tärningsslagen ur. För det andra är det knappt de hänger ihop. Ibland refereras det till saker som inte finns, eller som inte förklaras vidare. Man kan inte ha lagt många minuter i att korrläsa och speltesta dem. Det tunna häftet innehåller enorma mängder korrfel som i princip gör reglerna oanvändbara. Det här är verkligen inte godkänt för en tryckt produkt. Hade jag varit redaktör på detta projekt hade jag skrotat detta häfte, för man har bara kastat pengar i sjön.

       Detta tar oss vidare till min huvudsakliga kritik: Korrektur. Det är för mycket fel i Chock - Åter från Graven för att det ska kännas kul. Spelarnas bok är ganska okej, men Chockmästarens bok är bitvis undermålig, och de "berättelsebaserade reglerna" kan vi bara gräva ner. Detta är en stor besvikelse. Tyvärr kan jag inte säga att nya Chock är den kvalitetsprodukt jag hoppats på. Och då anser jag att jag betalat för en kvalitetsprodukt.

       Om man ska spekulera (vilket man självklart inte ska, men inte kan låta bli) så tror jag att det legat Eloso i fatet att ha två stora projekt igång samtidigt. Det blev dem övermäktigt. Jag är i detta läge lättad över att jag inte hade råd att backa svenska CoC.

       För att avsluta på en lite positivare ton (vilket gör detta alltmer tragiskt), så tycker jag ändå att mycket av stämningen från original-Chock ändå finns kvar. Jag gillar verkligen den stämning man bygger upp med texter, illustrationer och layout. De två huvudböckerna är vackra och fullproppade med härlig lore. Eloso hade alla möjligheter att göra detta till en fantastisk produkt, men detta kastade man bort.

       Ja, jag är lite bitter.

       Kommentera


        #8
        Hemskt synd att de inte valde att skjuta upp lanseringen med ytterligare några månader och ägnade den tiden åt korrektur och redaktionellt arbete. Eftersom spelet redan var relativt försenat hade ytterligare försening inte spelat någon roll, särskilt inte om det innebar en mycket bättre produkt. Som korrekturläsare av många andra rollspelsprodukter (inte Chock åter från graven) är det mentalt omöjligt att läsa något som innehåller många korrekturfel och därmed är det nog bäst för mig att avstå Chock. Tyvärr.

        Jag backade inte svenska CoC, mest för att jag redan har många fler spel än jag hinner spela, men jag tror och hoppas att den innehåller betydligt färre fel. Eftersom Olle Sahlin står för en stor del av översättningen och han och Karolina arbetar professionellt med korrekturläsning, har jag svårt att se att de vill släppa ifrån sig något som inte är top notch.

        Kommentera


         #9
         Ursprungligen skrivet av Rangertheman Visa inlägg
         . Eftersom Olle Sahlin står för en stor del av översättningen och han och Karolina arbetar professionellt med korrekturläsning, har jag svårt att se att de vill släppa ifrån sig något som inte är top notch.
         Har tyvärr är jag osäker på Sahlin. Några av Fria Ligans produkter har honom som korrläsare och de har varit tveksamma.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg

          Har tyvärr är jag osäker på Sahlin. Några av Fria Ligans produkter har honom som korrläsare och de har varit tveksamma.
          Aj då, det låter inte så lovande.

          Förutom Symbaroum tror jag inte att någon av de FL-produkter jag korrekturläst har släppts än. Blir spännande (och rätt skrämmande) att höra vad folk tycker om kvalitén framöver :-)

          Kommentera

          Senaste inlägg

          Minimera

          Diskussioner Statistik Senaste inlägg
          Started by luddwig, 27 January 2020, 19.38
          13 responses
          175 visningar
          2 gillar
          Senaste inlägg Leon
          av Leon
           
          Started by Nässe, 26 January 2020, 18.52
          13 responses
          363 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Nässe
          av Nässe
           
          Started by krank, Idag, 06.38
          0 responses
          11 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg krank
          av krank
           
          Started by Ape of Wrath, 25 June 2014, 09.23
          17 responses
          560 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Cybot
          av Cybot
           
          Started by krank, 20 January 2020, 22.03
          6 responses
          150 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Jocke
          av Jocke
           
          Started by OctaTracker, 22 June 2019, 21.30
          65 responses
          2.489 visningar
          5 gillar
          Senaste inlägg Rymdhamster  
          Started by Cara250, Igår, 22.07
          1 response
          98 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Bolongo
          av Bolongo
           
          Started by krank, Igår, 21.15
          1 response
          45 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Rymdhamster  
          Started by zonk, 25 January 2020, 14.20
          19 responses
          474 visningar
          3 gillar
          Senaste inlägg Mundo
          av Mundo
           
          Started by McAber, Igår, 16.12
          3 responses
          87 visningar
          2 gillar
          Senaste inlägg ceruleanfive  
          Arbetar …
          X