Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Superenkel 5e-klass för nya och/eller lata rollspelare, "The Searcher"

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av luddwig, 03 May 2018, 10.06
56 responses
3.621 visningar
1 gillar
Peter
av Peter
 
Skapad av RedMoon, Igår, 15.24
2 responses
58 visningar
5 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av Styrman, 08 May 2018, 10.03
8 responses
211 visningar
0 gillar
Falck
av Falck
 
Skapad av krank, Igår, 05.30
1 response
56 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av runequester, 21 May 2018, 23.42
2 responses
71 visningar
0 gillar
runequester  
Skapad av runequester, 07 May 2018, 12.57
7 responses
315 visningar
0 gillar
runequester  
Skapad av Marty'Party, Igår, 01.43
2 responses
87 visningar
1 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av RasmusL, Igår, 13.49
0 responses
46 visningar
1 gillar
RasmusL
av RasmusL
 
Skapad av wilper, 03 May 2017, 12.56
184 responses
5.007 visningar
11 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av runequester, 30 April 2018, 21.23
23 responses
996 visningar
2 gillar
Nirbulas  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Superenkel 5e-klass för nya och/eller lata rollspelare, "The Searcher"

  Det här är något jag gjorde i somras men jag ville prata lite om det här på WRNU också. Har haft det i bakhuvet ända sen jag först spelledde Searchers of the Unknown (som är D&D på en sida). Det började bubbla upp igen när jag läste Microlite 5e (det finns typ tre olika varianter, jag tycker ingen av dom är bra) och exploderade fram totalt när jag läste The Black Hack som jag tycker är otroligt överskattat. Jag ville göra mitt eget enkla rollspel. Superenkla. En sida.

  Jag hade redan tidigare försökt göra en egen omskrivning (och typ visuellt beskriven såsom en AW-playbook eller kanske en flowchart eller serie, jag provade lite olika sätt) av karaktärsskapningsreglerna i 5e men jag kom ingen vart pga reglernas dependency-nät. Skrev lite om det misslyckade arbetet i min recension av Dungeonesque.

  Whitehack och The Black Hack är så himla snygga som böcker beträffat. Har inte lusläst Whitehack för jag har inte det, har bara bläddrat i det i affären. Men The Black Hack har jag som PDF och sett pappersversionen på YouTube. Frestande att ha ett så litet och smidigt spel. Var nära på att ge efter trots jag tycker så himla många av The Black Hacks regel&design-beslut är helt ogenomtänkta och inte passar mig alls. Behövde göra ngt eget alternativ till The Black Hack. "The Sandra Hack" :p eller "The Twenty Ninety Seven Hack" kanske det kunde ha blivit (nedan kommer ni se namnet jag landade på).


  Cthulhu Dark (som jag tycker är väldigt, väldigt bra, vet att jag har sågat det tidigare men jag har definitivt tänkt om), The Black Hack, Old School Hack, Microlite och Searchers of the Unknown har en sak gemensamt. Dom är bara regler för spelarna. SL behöver hitta sina regler på annat håll, ex vis använda regler från B/X eller Whitebox eller Lab Lord eller extrapolera regler från en dungeon-modul eller ett CoC-äventyr. Det var anledningen till att jag dissade Cthulhu Dark, jag såg det som "ett halvt spel". Men, jag har tänkt om. Jag tycker inte det är ett orimligt krav på SL att hitta denna andra halva på annat håll.

  Så, det var en sak jag hade i min "spec" till mig själv: "det är OK om det bara är spelar-halvan av spelet".

  En annan sak jag hade i min hjärna var "Sandra, du älskar 5e. Så, gör spelet kompatibelt med 5e. Såsom Black Hack är för 0e, så kan du göra för 5e". Men, sen tänkte jag lite mer. 5e finns ju redan. Och, det finns enkla hack av 5e också. Sen tänkte jag igen på det jag tycker är det bästa av dom ovan. (Searchers of the Unknown. (CD är det näst bästa, dom andra är inget vidare fast Whitehack och Black Hack är väldigt väldigt snygga från en bok-design-nörds perspektiv.)) Jag kom på en smart sak.


  Istället för att göra ett spel så ska jag bara göra en klass! En supernerstrippad klass till 5e som går från level 1 till 20 men har mkt enklare regler än riktiga 5e regler!

  Här är den: The Searcher.

  Namnet är en hyllning till Searchers of the Unknown.

  Måste förklara lite (även om den bara är en sida så behövs det en liten sidoförklaring och den kommer här).

  1. Den är gjord för att vara balanserad med andra 5e-klasser. Så någon kan sitta vid bordet med en multiklassad fightlock med feats, nån annan kan sitta med en basic Evoker, och nån kan sitta med The Searcher. Alla kan ha sin egen komplexitetsnivå på spelet och spela tillsammans! Och, det är också gjort för att alla ska ha kunna ha kul även om alla använder The Searcher. Så om man gillar det enkla i The Black Hack och liknande så borde man kunna tycka om The Searcher. (Jag menar nu inte att alla tycker The Searcher är så himla bra, alla tänker inte som jag och jag har fått lite blandad feedback bland dom som öht har brytt sig.)

  2. Ffa är den gjord för att vara balanserad med en dex-baserad champion, som är en av mina favoritarketyper i femman. Jag älskar dex-champion och jag är nästan lite orolig för att The Searcher ska vara för bra jämfört med dex-champion. Jag har verkligen försökt få till det att dom ska ha för-och-nackdelar med varandra och vara ungefär lika bra. En nybörjare ska inte behöva ha mycket sämre karaktär. Men inte heller mycket mycket bättre.

  3. En sak som är väldigt ointuitiv om man kan femman är att den INTE använder STR, DEX, CON, INT, WIS, CHA osv. Det är en likhet med Searchers of the Unknown, och visst är det inspirerat av SOTU men också av 3:16 Carnage Among The Stars som har "Fighting Ability" och "Non-Fighting Ability". Du skriver in din HP, din attackbonus (motsvarar "Fighting Ability"), skadan dina attacker gör, och din ability bonus (motsvarar "Non-Fighting Ability"). Detta är också likt Adventure System brädspelen ("Castle Ravenloft", "Wrath of Ashardalon" och dom andra). Dom spelen har inte heller STR, DEX osv. Så jag tyckte inte det var jättekontroversiellt.

  Så om en vanlig rollperson skulle behöva göra en dex-save så skulle en searcher istället slå en ability bonus. (Det betyder att den är väldigt all-round och lika bra på ex vis con som wis och int. Vilket kan tyckas vara lite OP men det är inga jättesiffror jag har valt. Bättre än vad som går att bygga vanliga RP, totalt sätt, men det är jack of all trades master of none.)

  4. Så för att göra en attack, slå 1d20 och lägg till Attack Bonus. För att gör ett saving throw eller en ability check, slå 1d20 och lägg till Ability Bonus. Och all annan non fighting såsom initiativ. (Nu använder jag fasta Initiative Score-regeln i DMG men även det använder som sagt Ability Bonus).

  5. För dom spelgrupper som använder Armor Class, gör så här: ta Ability Bonus och lägg till 12. Mitt resonemang här att spelaren inte behöver veta AC, det räcker med att SL har det på sin lista över spelarna. Så gjorde iaf jag när jag SL:ade och vi körde med AC-reglerna. Vi har sedan dess gått över till "försvarsslag" a la Unearthed Arcana. Och, för att slå ett försvarsslag med The Searcher så används Ability Bonus till det också, precis som alla andra saving throws.

  6. Passive Perception är 10 + Ability Bonus. Alla dom här småsakerna för SL är vad den här förklaringstexten är till för. Meningen är att dokumentet ska vara spelarvänt och sånt som spelaren inte behöver använda ska dom inte behöva veta, om dom inte själva vill såklart (då kan dom fråga).

  5. Den har absolut 0 mekaniska beslut och build-möjligheter. Till och med mindre än SOTU. Den har fyra saker: HP, Attack Bonus, Damage Dealt, och Ability Bonus, och det står tryckt på pappret rakt av vad det ska vara för varje level mellan 1 till 20. För dom som tycker om lite mekanisk variation men samtidigt vill ha det enkelt, kan detta vara en sak som Black Hack och dom andra hacksen gör bättre än min Searcher. Men:

  5a. Den mekaniken som finns är gjord för att kunna fluffas hur man vill. Man gör samma skada oavsett vapen så man kan ha en Xena-liknande chakram som man slänger runt, eller en trollstav som man blastar folk i nyllet med, eller så kan man frammana typ insekter som biter dom, eller så har man en rejäl yxa som man köttar dom med osv, eller pilbågar eller vad man nu vill. Det är mer frisläppt för egna fantasier än vad Black Hack och Sotu och alla dom andra är. Möjligen att DW närmar sig lite, med sin klassbaserade skada och Fighterns egenpåhittade vapen. Säg att man nyligen läst Unknown Armies och vill göra någon av dom lite mer groteska blast-spellsen från den. Det går med the Searcher! Eller om man har läst Masters of the Universe och kommer på någon egen konstig figur och vill spela den.

  5b. När man börjar bli trygg med 5e så finns kraften "Identity Mastery". Då kan man göra en 5e-klass. Det kan vara nån av dom enklare klasserna i Dungeonesque, eller så kan det vara en mer komplicerad typ Bard / Warlock multiklass med tre feats. (Om DM infört Feats & MC-kaptitlet dvs; det kapitlet var helt verboten vid mitt bord första två åren med 5e. Vi har dock nu infört dom till sist.)

  5c. Scroll Mastery är något annat som fick sin grund i Searchers of the Unknown. Det är också ett sätt för SL att, om dom har lite fingertoppskänsla för vad den spelaren klara av, kunna ge ut lite mer specifika spells förutom den Feng Shui och Unknown Armies inspirerade "blast" som är implicit i mitt ofluffade bruk av "Attack Bonus". Var inte rädd för att ge ut jättemycket spells. Kommer ändå vara ungefär balanserad med Warlock, tror jag. Speciellt nya spelare som kanske inte använder sina spells jätteeffektivt. Detta är något som ger The Searcher mer kraft än någon annan klass eftersom dom kan använda scrolls från alla listor, ingen annan klass kan det. Kan vara anledning för SL att sätta kibosh för dom spelare som väljer Searcher bara för dom tycker Scroll Mastery är OP. Men, samtidigt... tillgången på scrolls kan ju sina. (Menar inte att SL ska illusionista sig, i vanliga fall är skatterna kanoniserade vid preppstadiet. Men å andra sidan kan lite införande av lite scrolls hit och dit vara en bra inkörsport i resten av 5e:s mekaniker.) Vi har Spell Cards vilket passar bra till detta. SL får märka om spelaren kör sin Searcher som en magiker eller som en ren martial och ge ut scrolls därefter.

  6. The Searcher-klassen använder inte varelseslag heller. Så det är upp till SL att ha lite koll på om personen kan se i mörkret eller inte osv. Det är lite luddigt. Tyvärr :/ Ville hålla det så enkelt som möjligt. Matten bygger på human men det är inget fel att slänga på lite "ribbons" vilket är WotC-D&D-teamets namn på mer eller mindre kosmetiska abilities. För oss OSR-nördar är ju mörkerseende en enorm gamebreaker men nu är det som det är att i 5e:matten är mörkerseende gratis.

  7. Däremot använder den Backgrounds precis som en vanlig klass och har även gjort plats för det på rollformuläret. Jag tycker det är en del av 5e som jag verkligen uppskattar (även om jag är dödstrött på bakgrunderna i 5e så många gånger som vi använt dom, önskar att mina spelare kunde använda write-ins lite mera. Dom är lite konstiga, mina spelare, dom kan vara väldigt kreativa med konstiga karaktärskoncept och personlighetsdrag, ändå skriver dom inte in dessa drag i sin background. Ex vis hade vi en Wizard som var teaterdirektör och använde animerade skelett i dräkter för att sätta upp teatrar (att det var skelett såg inte publiken pga dräkterna). Han hade massor av quirks som spelaren förklarade innan vi började. Inga av dessa skrev han in i sina traits utan han valde några av Entertainers standardgrejer och dom grejerna kom inte direkt upp i spelet. Det var en fantastisk karaktär, missförstå mig inte. Önskar bara han hade skrivit in lite av det som Traits, Ideals, Bonds och Flaws) och jag ville ha det rakt av.

  8. Ja som ni märker jag ville göra den väldigt enkel. För att kunna spela med typ ens pensionerade föräldrar (har inte testat det än) eller med syrran som inte spelat rollspel sen 90-talet. (Jag gav henne en champion pregen första gången hon var med när hon var på besök här men alla mina pregens var level ettor och dom andra var på level tre. Jag kladdade då över HP och HD på denna pregen med motsv för level 3 men det kändes lite iffy att den inte i övrigt var lika bra som en riktig level 3 champion. Nästa gång hon kom hit hade vi en annan kampanj på gång och då hade jag gjort the searcher och den tyckte hon var bra. Just att kunna poppa in en gästande nybörjare oavsett vilken level resten av gruppen är på var en av designmålen med the Searcher. Den är gjord för att vara minst lika enkel som typ Äventyr, FOSG, SLUG och andra nybörjar- och barnspel.
  Last edited by 2097; 26 March 2017, 22.46.

 • #2
  Jag tycker du har lyckats väldigt väl med någonting väldigt svårt, Sandra: att koka ner något mekkigt till någonting enkelt

  Kommentera


  • #3
   Blev fascinerad av dina smarta designval, och tillåter mig komma med några små förslag:

   Second Wind använder termen "bonus action", något klassen annars inte strular med. Föreslår en förenkling:
   Second Wind: spend your action to regain HP, 1d10 + your level. You can do this once every time between rests.
   At level 6, you regain 2d10 + your level. At level 12, you regain 4d10 + your level. At level 18, you regain 6d10 + your level.
   Som du märker har jag uppgraderat förmågan, delvis för att kompensera för att den tar hela rundan, delvis för att karaktären har enbart genomsnittsligt antal HP och inte mer.

   Beskrivningen av Action Surge säger "extra actions" men bör nämna det exakta antalet :)
   Action Surge: starting at level two, you can take two actions on your turn. You can do this once every time between rests. At level 17, you can do it twice between rests (on separate turns)
   Jag förstår att du inte vill överglänsa Fighters från PHBn, men jag tycker ändå att Searchern bör ges någon kompensation för hur en PHB-fighter kan välja dual wielding eller greatweapons. Absolut enklast vore:
   Extra Attacks
   At level five and higher, you can make several attacks per action:
   Levels 1-4 one attack, levels 5-10 three attacks, levels 11-19 four attacks, and at level 20 five attacks.
   En extra attack från och med att förmågan kickar in motsvarar närmast dual wielding, men approximerar även tunga vapen/Greatweapon Master eller avståndsvapen/Crossbow Mastery.


   Lycka till!

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av CapnZapp Visa inlägg
    Jag tycker du har lyckats väldigt väl med någonting väldigt svårt, Sandra: att koka ner något mekkigt till någonting enkelt
    Detta betyder jättemycket för mig♥
    Dom flesta har inte varit så pepp på the Searcher på dom olika forum jag postat det på.

    Och dom mer erfarna spelarna i min grupp dom såg inte riktigt poängen, dom älskar att bygga och att opta. Men, jag vill kunna spela med alla, inte bara gamers. Att smyga fram i grottorna och knacka i golvet efter falluckor är något alla kan ha roligt med, inte bara dom som har PHD i Excel. Samtidigt som "bygg"-delen av spelet är lockande för vissa och som jag ville ha kvar, därför gjorde jag det så att det går att mix&match med "vanliga" klasser.


    Återkommer senare med tankar kring dina förändringar, om vilka jag håller med om och inte håller med om (+ jag kan när jag kommer hem igen ladda upp en version av The Searcher som har dina förändringar så du kan speltesta dom, ska nog också lägga upp svg;n så du och andra kan inkscape:a i dom ändringar ni vill testa). Men, en sak tänker jag. PHB-fighter är en bättre striker än The Searcher men The Searcher kan också vara stark utility pga alla tusentals scrolls som regnar fram.

    Men, jag kom på ett alternativ till att ge ytterligare en attack. Om jag byter damage dealt från 1d8+ability till 1d8+attack så blir det som om valet vore "dueling". En värja med "dueling" fighting style, det är även så jag tycker om att bygga mina egna dex-fighters. Det blir kanske lite väl starkt mtp avståndsattacker också får denna kraft? Vad tror du?

    Kommentera


    • #5
     En sak jag kanske vill/borde göra är att göra en sido-PDF med "Instructions for DM" där dom här sakerna som jag skrev i min OP står (hur man räknar ut Armor Class osv) och kanske göra ett ballt omslag också och sen lägga upp hela klabbet (med SVG-källa och allt) på DTRPG som PWYW och CC-BY-SA&OGL. Inte för att få några stålar utan för att fler ska få upp ögonen för det. The Black Hack har ju, trots designval jag inte gillar, blivit omåttligt populärt.
     Last edited by 2097; 28 March 2017, 12.43.

     Kommentera


     • #6
      Här är SVG:n iaf för dom som vill knåpa själva med inkscape. Är CC-BY-SA el OGL (dvs välj själv en av dom att lyda, behöver inte lyda båda).

      Ska nu gå igenom dom tre punkterna:
      Bonus action. Bonus actions var en del av spelet jag ville ha kvar, jag tycker om det. Det finns ju också scrolls som använder bonus actions. Ser det som lite didaktiskt att denna ability finns, spelaren kan ju fråga. Om bonus action hade hetat "blahonga tirmning" hade det kanske varit lite svårare men bonus och action är ju i sig inte helt obegripliga ord. Valde medvetet "use a bonus action" ist för "spend your bonus action".
      Dvs, du kanske ändå har rätt att den ska skrivas om men nu har du iaf hört rationalen jag hade. Lutar åt att låta den vara som den är.


      Extra actions: här tror jag jag ska genomföra din ändring rakt av. Anledningen jag hade var nog lite misguided, men den fanns. Tänkte nämligen att det blev lite virrigt med reactions, bonus actions etc och därför skrev jag som jag skrev. Men, det blev nog bara mer virrigt.


      Fighting style såsom att simulera dual wielding mha extra attacker, el duelist mha högre bonus... är inte säker på hur jag ska göra. Bollar gärna lite mera. Tänk på att the searcher i princip har 20 i alla grundegenskaper redan vid level 8, och 16 i alla grundegenskaper från start. Det är mkt out-of-combat-utility och duration. Hen är ex vis bra på concentration scrolls med sin höga constitution. (Har dock inga proficiencies förutom strid, inte ens några saves är proficient.) Lutar åt att du har en poäng. Men är inte säker på lösningen.

      Kommentera


      • #7
       Bonus action: åhå, ja, då är det ju inget problem. Trodde inte klassen hade någon bonus action :) Då funkar second wind rätt av.

       Extra actions: "byter damage dealt från 1d8+ability till 1d8+attack" låter som en utmärkt idé, och ersätter då allehanda bonusar en PHB-karaktär kan tigga till sig

       Scrolls: Du skriver "tusentals scrolls" och då är förmågan såklart hyvens, men så många brukar inte jag ge mina spelare... Det är en kul idé iaf


       Du behöver inte göra några ändringar för min skull... men om du ändå frågar skulle jag be om en särskild AC ruta :)

       Jag vet du sade aktiva försvarsslag, men även då blir det ju bara en enkel duplicering av attackbonusen. Medan om du kör med AC är det faktiskt ett värdefullt och centralt värde i sig. Även en Searcher kanske kan hitta magisk rustning som ger ett högre försvarsvärde än övrigt actionvärde...?

       Kommentera


       • #8
        Aha jag tänkte det är 12+ ability bonus. Men tänkte det räcker att det står på SLs lilla lapp ihop med PP

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg
         Aha jag tänkte det är 12+ ability bonus. Men tänkte det räcker att det står på SLs lilla lapp ihop med PP
         Särskilt om Searchern är med i ett party tillsammans med PHB-hjältar kommer denne nog vilja jämföra sig med de övriga.

         För mig är AC inget dolt SL/DM-värde utan ett av de fundamentala begreppen spelaren själv får förtroendet att hålla koll på

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av CapnZapp Visa inlägg
          Särskilt om Searchern är med i ett party tillsammans med PHB-hjältar kommer denne nog vilja jämföra sig med de övriga.

          För mig är AC inget dolt SL/DM-värde utan ett av de fundamentala begreppen spelaren själv får förtroendet att hålla koll på
          Det är dom som ska slå på personen som behöver veta AC tänker jag. Searchern vill kanske veta sitt försvarsvärde men det är ju där — i form av ability bonus. Den lilla offsetten på tolv kanske gör det svårare att jämföra med andra spelare men dom får hjälpa till! Alla runt bordet får samarbeta för att hjälpa nybörjaren.

          Vår grupp använder ju dessutom, som sagt, försvarsslag istället för AC, utom för PvP.

          Kommentera

          Arbetar …
          X