Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Skjutjärn - Järn-hack till Westernmiljö

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
133 responses
4.877 visningar
2 gillar
Leon
av Leon
 
Skapad av crilloan, Idag, 09.04
11 responses
235 visningar
1 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av adam23089, Idag, 08.16
7 responses
230 visningar
7 gillar
Mannen i skogen  
Skapad av Christoffer, Igår, 14.36
3 responses
122 visningar
1 gillar
Christoffer  
Skapad av Quadrante, Idag, 18.23
7 responses
84 visningar
2 gillar
Quadrante  
Skapad av Måns, 21 February 2019, 22.05
32 responses
792 visningar
2 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Dante, 29 January 2019, 08.38
102 responses
4.239 visningar
1 gillar
Lukas
av Lukas
 
Skapad av Henke, 15 February 2019, 13.39
38 responses
1.468 visningar
2 gillar
Gurgeh
av Gurgeh
 
Skapad av clarence redd, 18 February 2019, 20.12
12 responses
297 visningar
6 gillar
clarence redd  
Skapad av entomophobiac, 15 February 2019, 16.40
192 responses
4.453 visningar
2 gillar
entomophobiac  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Skjutjärn - Järn-hack till Westernmiljö

  Bakgrund: Jag har under en tid spelat Järn, och gillar hur det stöder story och spelstil och det är smarta regler på lagom pillnivå (för mig). Samtidigt har Westerns spelarbok kommit som PDF. Det spelet glänser i setting, matighet, research, omfång och illustrationer. Min tanke är att använda dessa förtjänster med en lite lättviktigare regelmotor.

  Enter: Skjutjärn.

  En snabbgenomgång av diverse begrepp i Järn ger följande:

  Kampanjkoncept: Järnvägen byggs. Indiankrig. Guldrush. Nybyggare i vildmarken. Revirtvist (rakt av).

  Klan: I stället för klan kan man utgå från ett annat sammanhang på ungefär motsvarande nivå av social organisation. Järnvägskompani, en större ranch, en indianstam, en bosättning i gränsen. Viktiga saker i närheten kan vara järnvägsbygget, den gamla gruvan, indianernas heliga plats, ravinen, den andra ranchen, what not.
  Viktiga personer borde också gå bra att tänka ut. Ranchägaren, bokhållaren, prospektören, hövdingen, chefsingengören, prästen/predikanten. Man kan nog kika lite bland Westerns roller för inspiration.

  Folkslag: Etnicitet är en stor grej i western. Men att försöka göra folkslag a la Järn för de olika grupperna... nja... kanske bättre att bara ta rutan Skapa egna folkslag på nytt för varje rollperson.

  Värv: Motsvarar roller.

  Själsform: Utgår. Wyrdslag ersätts med en Ödespoäng som ger omslag mot samma färdighet.

  Färdigheter: En ny färdighetslista behövs förstås.

  Öde: "Jag var general i sydstaternas arme". "Jag ska ena indianstammarna och gå i krig". "Jag är världens främste revolverman". "Jag ska dra järnvägen till stillahavet". "Jag ska frälsa hedningarna". "Jag kan tala med bufflar" (eh...)

  Relationer: Borde fungera rakt av. Kanske lite nya sorter.

  Regelkärnan tänker jag mig fungerar. Men det behövs väl lite nya vapenlistor med några egenskaper för revolvrar och gevär.

  Stora knäckfrågan ligger i det mytologiska som andar, underjorden och gudar. Jag är själv inte ute efter att spela Western med övernaturliga inslag, även om det kanske skulle kunna ge en intressant cross-over-effekt för den hugade att behålla sejdandet. Frågan är om man kan ersätta den här dimensionen ("the maelstrom") med något annat och vad.

  Det får räcka så länge, som en utkastad idé. Vore kul om någon har någon åsikt eller input.

 • #2
  Det här precis den typ av metod för att spela Western som jag alltid har saknat i Western. Jag vill ha metoder/tekniker för att spelleda/spela rollspel i vilda västern men jag orkar inte skapa dem själv. Metoder/tekniker för att spelleda/spela är saker som jag tycker ska ingå i ett komplett rollspel. Jag hoppas att den här tråden utvecklas till ett användbart hack.

  Är det nödvändigt att byta ur reglerna i Western? Är Järn-tänket sammanflätat med spelreglerna i Järn lever de sida vid sida?
  Last edited by Harry S; 10 January 2016, 10.30.

  Kommentera


  • #3
   Jag har några vapenvärden för skjutvapen i Järn i ett av hack-dokumenten som ska in i Världsträdets grenar. Urplockat för Western, och med Järns grovkornighet, så blir det ungefär följande:

   Revolver: Skytte (Pistol), Skada 2T6, Kort räckvidd, Lätt att dölja, 6 skott i magasinet, Skjutvapen
   Gevär: Skytte (Gevär), Skada 4T6, Prickskytte, Otymplig, 5 skott i magasinet, Skjutvapen

   Kort räckvidd: Siktlinjen blir automatiskt Hindrad bortom nästa zon.
   Lätt att dölja: Bonus på +20 % på slag för att gömma vapnet.
   Magasin: Efter angivet antal skott måste man ladda om med Överblick.
   Otymplig: Vapnet kan inte döljas alls. Förflyttningshandlingar får -20 % på färdigheten.
   Prickskytte: Vid anfall med Taktisk stans, minska ammunitionsförbrukningen ett snäpp. Siktlinjen blir ett snäpp bättre om målet inte är i samma eller nästa zon. Bonus på +10 % på resultatet.
   Skjutvapen: Mjuka skydd har 1T6 Skydd, övriga skydd har 0 Skydd

   Kommentera


   • #4
    @Harry, ang byta ut reglerna. Jag vet inte - jag kan dem faktiskt inte, mer än att jag vet vilken tradition de kommer från och att det kanske inte för stunden är vad jag söker. Jag har mest tänkt så här: jag gillar Järn och det är kul att fundera på hur det går att hacka till radikalt andra settings.

    @Krille, coolt! Det är som sagt intressant att fundera på Järns hackvänlighet i stort. Jag var ju inne på sejdandet, som väl är det mest settingspecifika i regelkärnan. Samtidigt är det ju ett subsystem som kanske bekvämt byts mot andra subsystem beroende på genre.

    När jag läser egenskaperna inser jag att man i Western nog förväntas räkna ammunition... men vad avser "minska ammunitionsförbrukningen ett snäpp"? Är "snäpp" enheter i ett abstrakt system? Det jag också spontant tänker är att man nog skulle vilja ha balansen så att det kanske är lite lättare att bli utslagen på bara ett anfall med en revolver. 2t6 går i bästa fall över halva Gard så man blir Pressad. Kanske:

    Penetrerande: Lyckade anfall med resultat på 25 eller mer orsakar skada direkt på Hälsa. (Stackar bra med Prickskytte som ger +10 på resultat).    Kommentera


    • #5
     Du kan nog strunta i ammunitionen här och säga att det bara är 1 i westernmiljö.

     Hacket har en ammunitionsförbrukning i snäppen [1] - [Lägsta/2] - [Lägsta] - [Högsta] - [Båda] - [Båda x 2] - [Båda x 3] etc, där "lägsta" respektive "högsta" är den av en- och tiotal som är lägst eller högst. Slå jag 83 så är Lägsta = 3, Högsta = 8, Lägsta/2 = 2 (3/2 avrundat uppåt), Båda = 11 etc.

     Normala anfall med avståndsvapen brukar ligga på [Lägsta/2], kör man Aggressiv är det ett snäpp högre, eldskursvapen ett snäpp högre, mejning två eller tre snäpp högre etc, och prickskytte skulle då minska ett snäpp från [Lägsta/2] till [1].

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av hakanlo Visa inlägg
      @Harry, ang byta ut reglerna. Jag vet inte - jag kan dem faktiskt inte, mer än att jag vet vilken tradition de kommer från och att det kanske inte för stunden är vad jag söker. Jag har mest tänkt så här: jag gillar Järn och det är kul att fundera på hur det går att hacka till radikalt andra settings.
      Jag vet inte hur de dockar i Järn men här är regler för revolverdueller. De är hämtade ur Boot Hill 3ed. Och här är en tråd om T-100-mötestabell till vilda västern.
      Last edited by Harry S; 10 January 2016, 15.13.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen skrivet av hakanlo Visa inlägg
       Jag var ju inne på sejdandet, som väl är det mest settingspecifika i regelkärnan. Samtidigt är det ju ett subsystem som kanske bekvämt byts mot andra subsystem beroende på genre.
       Jag föreställer mig att man lätt kan hacka in de flesta BRP-baserade magisystem. Själ ersätter Magic Points, kanske drar man ned på antalet färdigheter, och sedan är det bar å åk.

       Naturligtvis kommer detta mer än något annat tänkbart hack att förändra spelupplevelsen, ibland radikalt.

       Kommentera


       • #8
        Jag tycker det låter asspännande! Western-genren med Järns regelbas låter som honung i gommen.

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av Big Marco Visa inlägg
         Jag tycker det låter asspännande! Western-genren med Järns regelbas låter som honung i gommen.

         Jag kanske får fundera vidare lite strukturerat. Men jag är ju då särskilt intresserad av vad som ändå kommer i Världsträdets grenar. Det kanske räcker hela vägen.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av hakanlo Visa inlägg
          Jag var ju inne på sejdandet, som väl är det mest settingspecifika i regelkärnan. Samtidigt är det ju ett subsystem som kanske bekvämt byts mot andra subsystem beroende på genre.
          Lite dåligt inläst på indianernas religion och ceremonier, men det kanske går att hitta några beröringspunkter där?

          Kommentera


          • #11
           Har nyligen börjar spela Red dead redemption, så blivit sugen på rollspela Cowbojsare, så tänkte kolla hur de går med Skjutjärns hacket?

           Kommentera

           Arbetar …
           X